Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
8 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

ten plastik w klamkach to w G20 masz identyczny. To samo z dołami drzwi.

W mojej i4 za to tak to nie wyglada absolutnie, tutaj po prostu rzuca sie od razu w oczy i to jest pierwsze na co zwrocilem uwage otwierajac drzwi.

Przypominam --> to auto bylo praktycznie fabrycznie nowe, nawet nie chce myslec jak to bedzie wygladac za rok-dwa czy za 5 lat, przeciez to nie jest jednorazowa zabawka..

Juz nie wspominam o tym, ze to iX3 jest o ~50% drozsze od i4 M50 w NO wiec oszczednosc 1 euro (?) na tym odlewie jest po prostu niepowazna.

8 godzin temu, Lukas68 napisał(a):

Pisałem to już jakiś czas temu, że nie ma w neue klass żadnego postępu jeżeli chodzi o materiały w środku,

Na 100% jest postep technologiczny za to (uklad napedowy)

Platforma jest dedykowana do EV (frunk, brak tunelu, elektryczna klapka, sporo miejsca z tylu etc), jest prawie 110kWh baterii co jest rewelacja jak na ten segment, jest 800V szybkie ladowanie etc etc

Jakosc materialow za to no nie powala oglednie mowiac, taki tunel srodkowy to nawet w Tesli ma jakas pianke i jest obszyty jakas skaja, a tu plastiki rodem z Dacii (nie przesadzam)

Zapomnialem tez dodac ze audio jest tez juz mocno wykastrowane i to czuc, mozna podkrecic na maksa glosnosc i gra to ledwo ledwo, w i4 wzmacniacz jest duuuzo mocniejszy.

Generalnie placac tyle kasy to chyba bym wolal jednak juz doplacic ~10-15% i wziac Macana, tam jest pneumatyka, jest Burmester, mozna miec wszystko obszyte skora, o "normalnej" kierownicy nie wspominajac.

9 godzin temu, Randall napisał(a):

Popyt na iX3 w Europie jest ogromny a czas oczekiwania przez to mocno wydłużony (info od handlowca).

Nie wiem jak w Europie ale w NO na iX3 zaczely sie juz oficjalne rabaty rzedu ~8% gdzie zamowienia na to auto byly zbierane od wrzesnia zeszlego roku (wiem, bo mnie handlowiec nagabywal, i wtedy rabaty wynosily okragle 0%). Wiec chyba az tak kolorowo nie jest z tym popytem.

Ciekawostka jest tez to, ze ten model skanibalizowal w NO mocno sprzedaz innych modeli BMW.

Co do samego wolumenu sprzedazy --> no coz, w takiej Norwegii na kazda 1szt BMW sprzedaje sie obecnie 10szt Tesli i nie trzeba byc orlem zeby widziec, ze to jest ogromny orzech do zgryzienia dla producenta.

Zrzut ekranu 2026-03-25 235232.jpg

Zrzut ekranu 2026-03-25 235256.jpg

Porsche za to to juz wogole ledwo dyszy - przez 3 miesiace sprzedali w Norwegii 3szt Taycana --> to wychodzi 1 Taycan na miesiac. RIP

Zrzut ekranu 2026-03-26 000151.jpg

Edytowane przez adamjttk

.

• Odpowiedzi 543
  • Wyświetleń 32,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano
55 minut temu, adamjttk napisał(a):

Co do samego wolumenu sprzedazy --> no coz, w takiej Norwegii na kazda 1szt BMW sprzedaje sie obecnie 10szt Tesli

Norwegia jest baaardzo wyjątkowa jeżeli chodzi o Teslę... (przy czym rynek BEV w Europie cały czas mocno rośnie).

obraz.png

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Właśnie właśnie!

Wracając do tego wątku. Jak kogoś razi linia sedana to kombi powinno być bardziej atrakcyjne dla konserwatystów. Ach nie mogę się doczekać jak pokażą nową M3 w Turasie ;)

https://www.instagram.com/p/DWTDOoyEglw/

656688205_18097697405061110_5479941871986173416_n.jpg656654785_18097697420061110_7366207763204322291_n.jpg

Edytowane przez adiki

IMG_9513.jpg

Opublikowano

Kombi ładne :) Mam taką cicha nadzieje, że kombi M3 będzie :D

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zdziwiłbym się jakby nie było. Chyba sporo się tego sprzedaje. Dla mnie kluczową kwestią była by możliwość skonfigurowania składanego haka. W M5 Touring jest, fajnie jakby i w M3 było :)

IMG_9513.jpg

Opublikowano
7 minut temu, adiki napisał(a):

Zdziwiłbym się jakby nie było. Chyba sporo się tego sprzedaje. Dla mnie kluczową kwestią była by możliwość skonfigurowania składanego haka. W M5 Touring jest, fajnie jakby i w M3 było :)

W G80/G81 wynikalo to z konstrukcji wydechu. Ja też z tego powodu nie myslałem o M3 bo dla mnie to must have.

Opublikowano

Gdyby Touring wyglądał tak jak na renderach, to byłoby fajnie. Ale pewnie tak dobrze nie będzie, rendery jeszcze przed premierą i3 też były ładniejsze niż to co zaprezentowano :)

Opublikowano

Chyba trochę lepiej tył by wyglądał niż w sedanie.

Szkoda, że zrezygnowali z szerszych tylnych lamp jakie były w koncepcie. O wiele bardziej pasują do stylu klasycznego BMW i nowego przodu w i3.

i3-v-vision-neue-klasse-rear-1536x864.jpgbmw-ix3-back-view.jpg

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 25.03.2026 o 11:29, GrzegorzKo napisał(a):

Swięta prawda, niektórym się tak bardzo bóbr spodobał, że zrobili reinterpretacje E60 😂 Z gustami się nie dyskutuje, trzeba czasem dojrzeć do nowej rzeczywistości.

Tuning BMW E60 na M3 G80 kosztuje tylko 1 500 zł. Wystarczy ten zestaw

Códeńko, jeździłbym...uwielbiam agrotuning 😆 Brakuje dużego M na masce... * nad I.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Rendery turasa są oparte na aktualnym i3 więc powinien wyglądać tak samo. Auto z zewnątrz dla mnie wygląda mega fajnie, oby nie zapomnieli o 6 cylindrach.

@adamjttk w zeszłym roku z ciekawości zapytałem o ix3, zniżka w PL była 8 procent normalnie i 14 procent dla lekarzy, nie wiem jak jest teraz ale raczej rabaty nie zostały zwiększone.

@adiki mam ten sam problem z hakiem. Dla mnie to must have a przez to skreślone są praktycznie wszystkie sportowe auta na rynku oprocz takiej m5

Edytowane przez słonik40

Opublikowano
13 minut temu, słonik40 napisał(a):

Rendery turasa są oparte na aktualnym i3 więc powinien wyglądać tak samo. Auto z zewnątrz dla mnie wygląda mega fajnie, oby nie zapomnieli o 6 cylindrach.

@adamjttk w zeszłym roku z ciekawości zapytałem o ix3, zniżka w PL była 8 procent normalnie i 14 procent dla lekarzy, nie wiem jak jest teraz ale raczej rabaty nie zostały zwiększone.

@adiki mam ten sam problem z hakiem. Dla mnie to must have a przez to skreślone są praktycznie wszystkie sportowe auta na rynku oprocz takiej m5

Efekt nowego samochodu teraz brać nie ma sensu. Na macana na otomoto są rabaty z 472 - 18% = 387k. Jak na porsche z tego segmentu dają tyle, to zaraz i BMW będzie musiało.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/porsche-macan-ID6HSLpP.html

Opublikowano

W iX3 doszła słabsza wersja - iX3 40:

• RWD - jeden silnik elektryczny

• 320 KM / 500 Nm

• Max. zasięg WLTP 635 km

• Cena w Polsce najprawdopodobniej od 280k (ma być ~7500 eur taniej niż iX3 50).

BMW Group PressClub
No image preview

Do gamy BMW iX3 dołącza nowy model podstawowy.

BMW przedstawia BMW iX3 40 – drugi wariant w pełni elektrycznego modelu Sport Activity Vehicle z rodziny Neue Klasse. Jest on wyposażony w silnik elektryczny o mocy 235 kW/320 KM i napęd na tylne koła
Opublikowano

Wracając jeszcze do jakości wnętrza, jechałem ostatnio nowym Passatem. Tak tak, Volkswagenem Passatem :) Wersja R-line z jakimiś jeszcze dodatkowymi pakietami, top jeżeli chodzi o ten samochód. Generalnie w porównaniu do ix3 wnętrze w tym Passacie jeżeli chodzi o jakość wgniata w glebę neue Klasse. Deska cała w skórze i alcantarze, drzwi góra z przodu i z tyłu w skórze, środek w alcantarze, nawet podsufitka w alcantarze, plastiki na kompletnie innym poziomie niż w obecnych BMW, do tego genialne wyciszenie. Szczerze mówią dawno nie jechałem współczesnym Passatem, ale to mnie zadziwiło jaki tam nastąpił postęp w tej kwestii.

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
10 minut temu, Lukas68 napisał(a):

Wracając jeszcze do jakości wnętrza, jechałem ostatnio nowym Passatem. Tak tak, Volkswagenem Passatem :) Wersja R-line z jakimiś jeszcze dodatkowymi pakietami, top jeżeli chodzi o ten samochód. Generalnie w porównaniu do ix3 wnętrze w tym Passacie jeżeli chodzi o jakość wgniata w glebę neue Klasse. Deska cała w skórze i alcantarze, drzwi góra z przodu i z tyłu w skórze, środek w alcantarze, nawet podsufitka w alcantarze, plastiki na kompletnie innym poziomie niż w obecnych BMW, do tego genialne wyciszenie. Szczerze mówią dawno nie jechałem współczesnym Passatem, ale to mnie zadziwiło jaki tam nastąpił postęp w tej kwestii.

Potwierdzam, kuzyn kupił 2l dezela w Rline w połowie zeszłego roku. Środek bardzo dobrze zrobiony, fotele ładne i bardzo wygodne, akcantara i dobrej jakości plastiki.

Też byłem zaskoczony widząc co zrobili w LCI2... przykre. Passeratti nie zwalnia... wręcz przeciwnie.

Opublikowano

Ale to jest głupota z tymi klamkami. Ludzie ich nie chcą, są droższe, bardziej zawodne, niebezpieczne... Po co oni je montują? 🫣

Opublikowano
7 godzin temu, macste napisał(a):

Potwierdzam, kuzyn kupił 2l dezela w Rline w połowie zeszłego roku. Środek bardzo dobrze zrobiony, fotele ładne i bardzo wygodne, akcantara i dobrej jakości plastiki.

Też byłem zaskoczony widząc co zrobili w LCI2... przykre. Passeratti nie zwalnia... wręcz przeciwnie.

No właśnie, też niedawno miałem okazję posiedzieć w Passacie i fotele są tam o wiele wygodniejsze i fajniejsze niż w naszych g20/g21 - najlepsze, że większość wersji ma nawet masaże o których u nas można pomarzyć. Nawet nie wiem czy w piątce są dostępne. Polityka BMW pod tym względem jest fatalna

Edytowane przez proarnes

Opublikowano
20 godzin temu, macste napisał(a):

Też byłem zaskoczony widząc co zrobili w LCI2

Już nie demonizujcie tak tego LCI2. Co miałeś lepszego w LCI1 albo w wersji sprzed liftingu?

Owszem, był np. schowek obok kierownicy, sztuczna skóra na górnej części przednich drzwi, lepiej spasowane nawiewy czy kilka innych rozwiązań wizualnych, ale praktycznie cała reszta była taka sama i nie zmieniła się w przeciągu tych 7-8 lat produkcji. Tak samo nie miałeś alcantary na podsufitce, tak samo na tylnich drzwiach był sam plastik, tak samo na desce był co najwyżej sensatec, itp. itd. Plastików czy wygłuszenia też przez ten czas nie ruszyli.

Jeśli Passat wypada tak korzystnie jak opisuje to Lukas (nie wiem, nie siedziałem bo nie interesuje mnie kombi), to tak samo jak wgniata LCI2, tak samo wgniatałby poprzednie "wersje".

Niemieckie marki premium spoczęły na laurach i mamy to co mamy. W Audi i Mercedesie jest nieco lepiej, ale tam też daleko do premium. Teraz bardziej "prestiżowo" czuję się w takiej Omodzie, Renault czy Peugeocie. Tylko że tam nie ma sensownych silników :/

Edytowane przez poczatkujacygrajek

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Już nie demonizujcie tak tego LCI2. Co miałeś lepszego w LCI1 albo w wersji sprzed liftingu?

Owszem, był np. schowek obok kierownicy, sztuczna skóra na górnej części przednich drzwi, lepiej spasowane nawiewy czy kilka innych rozwiązań wizualnych, ale praktycznie cała reszta była taka sama i nie zmieniła się w przeciągu tych 7-8 lat produkcji. Tak samo nie miałeś alcantary na podsufitce, tak samo na tylnich drzwiach był sam plastik, tak samo na desce był co najwyżej sensatec, itp. itd. Plastików czy wygłuszenia też przez ten czas nie ruszyli.

Jeśli Passat wypada tak korzystnie jak opisuje to Lukas (nie wiem, nie siedziałem bo nie interesuje mnie kombi), to tak samo jak wgniata LCI2, tak samo wgniatałby poprzednie "wersje".

Niemieckie marki premium spoczęły na laurach i mamy to co mamy. W Audi i Mercedesie jest nieco lepiej, ale tam też daleko do premium. Teraz bardziej "prestiżowo" czuję się w takiej Omodzie, Renault czy Peugeocie. Tylko że tam nie ma sensownych silników :/

W LCI jakie mam jest podobnie do LCI2 (też mam już plastik w kierownicy, inną podstopnicę itd.) W LCI z produkcją do czerwca '23 było lepiej. Przedlift jeszcze lepiej.

Nie przekonuję, że moje jest najmojsze bo lci do lci2 dużo nie odbiega ale staram się być obiektywny... nawiewy LCI2, okrojony ambient, ponoć brak możliwości skór premium z obszyciem kokpitu czy dołu konsoli to jest galopujący downgrade. Nie mam racji?

Tylne drzwi sam plastik? Na prawdę? O tym czytam pierwszy raz. Ja mam skórę Vernasca i środkowa cześć obszyta z kontrastowym przeszyciem.

Żeby nie było dalej bym wybrał 3er właśnie ze względu na silnik i skrzynię. Jakoś(ć) wnętrza po doposażeniu, fotele M i dobra felgę z PS4S też cenię.

Edytowane przez macste

Opublikowano

Ja mam przedlifta i kupiłem premium, wszędzie skóra, lci to plastic fantastic za więcej pieniędzy. Ktoś pisał, że te rysujące się rączki wewnętrzne , które były porysowane po 2 dniach w nowym ix3 to takie samo badziewie jak w serii 3, nie prawda mam 150k na liczniku, i żadnej rysy na tych plastikach chyba że właśnie w lci już przyoszczędzili

Opublikowano
4 godziny temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Siedziałeś w A5 będącej konkurentem 3er? Nie jest trochę lepiej, tandeta okrutna, morze skrzypiącego plastiku piano.MB wcale nie lepiej, a C klasa jest droga i rabatów nie dają, że 5er kupisz.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
Godzinę temu, zornold napisał(a):

Ja mam przedlifta i kupiłem premium, wszędzie skóra, lci to plastic fantastic za więcej pieniędzy. Ktoś pisał, że te rysujące się rączki wewnętrzne , które były porysowane po 2 dniach w nowym ix3 to takie samo badziewie jak w serii 3, nie prawda mam 150k na liczniku, i żadnej rysy na tych plastikach chyba że właśnie w lci już przyoszczędzili

Pewnie każdy trochę inaczej rozumie premium ale moim zdaniem sprowadzanie premium do skóry to bardzo duże uproszczenie. W 3 nie ma problemu z rysowaniem się rączek w drzwiach bo są zupełnie inaczej zaprojektowane, a przynajmniej w LCI2 )

Natomiast jak patrze na projekt drzwi ix3 (ostatnio był test Balkana) to wygląda to bardzo słabo.

image.png

Opublikowano
20 godzin temu, macste napisał(a):

W LCI z produkcją do czerwca '23 było lepiej. Przedlift jeszcze lepiej.

Ale co konkretnie lepiej?

Lukas wprost wymienił rzeczy, które zrobiły na nim wrażenie w Passacie. Te, z tego co mi przynajmniej wiadomo, nie zmieniły się przy kolejnych liftingach G20.

W przedlifcie miałeś podsufitkę w alcantarze? Miałeś górną część drzwi tylnych w skórze? Miałeś lepsze wyciszenie? Miałeś lepsze plastiki? No raczej nie.

Podsufitka od początku jest materiałowa, sensatec na górnej części drzwi był tylko z przodu (po którymś LCI już go nie ma, dobranie pakietu dodaje go tylko na przednią deskę), wyciszenie od początku jest takie samo, klejone szyby można dobrać tylko na przód, plastiki w 80-90% miejsc (cała deska z przodu, tunel środkowy, dolna część drzwi, itd.) też są identyczne.

Owszem, przy kolejnych liftingach pojawiły się "cięcia budżetowe", BMW zabrało schowek przy kierownicy, skórę ze "schowka" na poduszkę powietrzną, sensatec z górnej części przednich drzwi, wprowadziło trzeszczące nawiewy, itp. itd., ale, jeśli Passat faktycznie wygląda tak jak opisuje to Lukas (a nie mam powodów by mu nie wierzyć, tzn. wszędzie skóra, alcantara, super plastiki i wyciszenie) to tak jak łoi on G20 LCI2, tak samo łoiłby wersje sprzed liftów, bo nawet przywrócenie zabranych "detali" niewiele by zmieniło.

Siedziałem w Omodzie, Renault, Peugeocie - każde z tych aut na głowę bije obecne BMW, a nawet Audi czy Merca. Tam skórę, podobnie jak w Passacie, masz praktycznie wszędzie - deska, boczki drzwi, nawet tunel środkowy - wszędzie jest mięciutko.

18 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

siedziałeś w A5 będącej konkurentem 3er?

Siedziałem i jeździłem. Jakość materiałów porównywalna (miejscami jest lepiej, miejscami gorzej, największy problem A5 to tunel środkowy w piano black który można ładnie obkleić), design to kwestia gustu. Wyciszenie w A5 to zupełnie inna liga niż w G20. Dlatego napisałem "nieco lepiej". Główną (jedyną? największą?) przewagą BMW jest paleta silnikowa. W A5 do niedawna maks z benzynowych to było 204KM albo hybrydy plug-in. Teraz pojawił się odpowiednik starego 45TFSI, ale tam już też jest miękka hybryda na stałe, więc S/S nie wyłączysz. Jednym słowem lipa. No i ceny wyraźnie wyższe.

Ja BMW nie krytykuję. Materiałowo to taka "stara" Skoda sprzed kilkunastu lat (bo nawet obecny Superb pod względem jakości materiałów wypada lepiej od G20), silnikowo nadal jest petarda, cenowo (jak na obecne czasy) to też raczej taka "stara" Skoda.

Jednym zdaniem - może nie ma premium, może czasem zatrzeszczy i gdzieniegdzie jest twardo, ale cenowo jest przyzwoicie i jeździ to nawet fajnie. I tak bym podsumował G20.

Opublikowano

Ja Wam zaraz zrobię fotę tego chamskiego plastiku w klamkach z przodu, jeżeli ktoś twierdzi, że się nie rysuje, to chyba mamy inne samochody xD Ja mam wrażenie, że nigdy nie dotknąłem dna tego zagłębienia paznokciami a jest całe porysowane.

Co to wnętrza, to o co chodzi z tym sensatec na drzwiach w LCI2? Serio oni to zabrali? i co dali w zamian? Taki zmiękczany plastik? U mnie są miękkie drzwi. Jak siedziałem w LCI2 kilka razy to nie rzuciło mi się w oczy, żeby tam był plastik zamiast obszycia tą eko skórką.

Szczerze to mam takie rozmyślania czy sobie wziąć teraz 340i z tym mocniejszym silnikiem, swoją 330i scedować, ale to wnętrze LCI2 i jego okropna „taniość" mnie odpycha. Mam takie wrażenie, że płacisz niemało, a dostajesz wnętrze na poziomie Kii, które w dodatku za 5 lat będzie wyglądało jak dzisiaj wnętrze z F30, z uwagi na starość :/ No a F30 to już myszką trąci strasznie

Edytowane przez JacekLZ