Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi się już piątka podoba, choć na początku była meh.

Ale za to M2 nieustannie wywołuje torsje :)

• Odpowiedzi 542
  • Wyświetleń 32,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Zobaczymy jakie będą ceny. Skoro golas iX3 kosztuje 310tys to mam nadzieję ze zwykle i3 zacznie sie od 280 lub mniej. Ciekawe kiedy cennik zostanie podany do publicznej wiadomości.

900km zasięgu robi zajawkę na zakup wersji elektrycznej a nie spalinowej. O ile faktycznie ten zasięg jest realny do osiągnięcia.

Mnie jeszcze zainteresowała funkcja dwustronnego ładowania i V2H. Moze dałoby radę zasilić z bmw i3 dom wraz z pompą ciepła zimą w dzień a ładować w nocy na tanim prądzie w taryfie g12 . Jakby sie tak dało to tym bardziej jest ochota na zakup auta bo całe zużycie prądu domowe moznaby upchnąć w tanim nocnym okienku czasowym taryfy G12.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
38 minut temu, Grievous napisał(a):

Zobaczymy jakie będą ceny. Skoro golas iX3 kosztuje 310tys to mam nadzieję ze zwykle i3 zacznie sie od 280 lub mniej. Ciekawe kiedy cennik zostanie podany do publicznej wiadomości.

900km zasięgu robi zajawkę na zakup wersji elektrycznej a nie spalinowej. O ile faktycznie ten zasięg jest realny do osiągnięcia.

Mnie jeszcze zainteresowała funkcja dwustronnego ładowania i V2H. Moze dałoby radę zasilić z bmw i3 dom wraz z pompą ciepła zimą w dzień a ładować w nocy na tanim prądzie w taryfie g12 . Jakby sie tak dało to tym bardziej jest ochota na zakup auta bo całe zużycie prądu domowe moznaby upchnąć w tanim nocnym okienku czasowym taryfy G12.

Ciekawe tylko jak szybko przy takim podejściu zajedziesz sobie baterie w aucie.

IMG_9513.jpg

Opublikowano

Tez racja. I ciekawe czy na gwarancji te baterie są wymieniane.

Opublikowano
6 minut temu, Grievous napisał(a):

Tez racja. I ciekawe czy na gwarancji te baterie są wymieniane.

Myślę, że taniej będzie kupić baterię z rozbitego egzemplarza i mieć magazyn energi niż brać na ten cel samochód za 300k 😆 Swoją drogą znam osobę, która ma magazyn energii zrobiony za grosze z używanych baterii wózków samojezdnych. Jedyny haczyk to ubezpieczyciel może nie wypłacić kasy, przy pożarze domu trzeba uwazac xD

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

Bo to trzeba systemowo rozwiązać, magazyn w osobnym budynku/komórce....

Opublikowano
14 godzin temu, Grievous napisał(a):

00km zasięgu robi zajawkę na zakup wersji elektrycznej a nie spalinowej. O ile faktycznie ten zasięg jest realny do osiągnięcia

Zejdź na ziemię = 500 km i tyle już meldują pierwsi jeżdżący co pokrywa się z moimi doświadczeniami , każdy elektryk traktowany jak spalinówka zużywa ok 20-22 kw przy normalnej jeździe czyli masz ok 100 kW / 20 = 500 km .. czyli się zgadza , wszelkie pierdolomento o 800 -900 km to jak pełzasz spod światel , dużo hamowan , rekuperacja itd. .. od razy można sobie kapelusz na łeb założyć i podać rękę toyotarzowi z hybrydą i toczyć się ekspresówką za tirem 🤣

Edytowane przez Woytas

Opublikowano

No ale przecież nikt nikomu nie obiecuje zasięgów 900 km.

Mówią, że do 900 km, wyraz krótki, ale trzeba go zauważać i rozumieć co znaczy.

Ludzie mogą żyć do 120 lat. Możliwe? tak. Prawdopodobne? nie.

Opublikowano

ix3 robi około 500 km na autostradzie z tempomatem ustawionym na ~120 km/h. Jak ktoś jeździ w trasę max 2-3 razy w roku to pewnie można z tym żyć.

Opublikowano

Robili jakis challenge iX3 czy przejedzie 1000km na jednym ładowaniu i udało się. Już sobie wyobrażam jak jechali ahahaha. Raczej celowo unikali autostrad, wyłączyli wszystkie odbiorniki prądu nadmiarowe w aucie itd.

Opublikowano

Takie eksperymenty nie maja żadnej wartości poza tym, że są ciekawostką. Jak bateria w Iphone, która pewnie potrzyma nawet do 4 dni.

... w trybie samolotowym i bez dotykania ekranu, z wyłączonym AOD

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano

No dokładnie , g30 też mogę osiągnać bez problemu 4l na 100 km ... tylko kto mam do tego cierpliwość 😂

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 19.03.2026 o 11:37, JacekLZ napisał(a):

No po Wrocławiu jeździ cała masa G20tek. Auto popularne w zasadzie jak auris. Bardzo wiele jest 340i we Wrocławiu. Mam wrażenie jak gdyby połowa klientów tego modelu mieszkała we Wro :) Wczoraj na przykład widziałem trzy, a dzisiaj dwie.

Mam takie samo wrażenie. Koło mojego bloku stoją 3szt. Non stop widzę G20... Jak kupiłem F30 w 2014 to był bardzo rzadki widok, 5x częściej można było spotkać F10.

Jak kiedyś było dużo Audi tak teraz mnóstwo Beemwu. Wrocek miastem "kiboli" i ludzi którzy nie lubią kierunkowskazów 😀

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 20.03.2026 o 09:07, Lookas_BMW napisał(a):

image.jpeg

Przystojna facetka w tych blaszakach 😆

Opublikowano

Czy mi się wydaje czy generalnie próbujecie zachęcać do spalinówek i zniechęcać do bmw iX3 oraz i3 neue klasse ?

Opublikowano

Do czasu kiedy elektrykiem nie przejedziesz 600-700 km prędkością autostradową to jest to zabawka do jeżdżenia po mieście 😉

Opublikowano

No i neue klasse miało właśnie być przełomowe i chyba to oferować. Ale coś zdaje się że nie pykło i neue klasse to nie taki znowu wielki przełom zdaje się

Edytowane przez Grievous

Opublikowano
30 minut temu, Grievous napisał(a):

Czy mi się wydaje czy generalnie próbujecie zachęcać do spalinówek i zniechęcać do bmw iX3 oraz i3 neue klasse ?

Nikt nie zniechęca tylko elektryki są dla specyficznej grupy odbiorców. Sam się zastanawiam nad 2 samochodem elektrycznym, ale mam PV w domu, będę robił nim przebiegi max 300km tygodniowo i bede miał 340i 😜

Na forum za dużo entuzjastów I3 nie znajdziesz, samochód dalej ciekawostka. Przy braku dopłat w PL nie będzie dużej sprzedaży, a spadki wartosci dalej będą okrutne. Optymalnie kupić używkę 2/3letnia szczególnie, że na baterie dają często długą gwarancję.

Opublikowano
  • Moderatorzy
13 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

Przy braku dopłat w PL

Brak dopłat zaczęli już rekompensować dealerzy co tylko potwierdza jakie jest "golenie" na elektrykach. W piątek dostałem oferty na elektryki BMW ze wsparciem 26400 zł.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dokładnie.

Dodatkowo, rabat jest od ręki i nie trzeba czekać miesiącami na zwrot dotacji.

Opublikowano
1 godzinę temu, Randall napisał(a):

Brak dopłat zaczęli już rekompensować dealerzy co tylko potwierdza jakie jest "golenie" na elektrykach. W piątek dostałem oferty na elektryki BMW ze wsparciem 26400 zł.

Zgadzam się było golenie na elektrykach. Od dawana widzę na otomoto nowe I5 za 220k z rabatem +100k czyli ponad 30%. Choć teraz ogólnie producenci rabatami normują ceny, do mnie niedawno dzwonił handlowiec z Audi czy nie jestem zainteresowany A6 FWD 2.0 TDI, bo mają na wyprzedaży rocznika nieoficjalnie dla ,,stałych klientów po negocjacjach" z rabatem ok. 30% dadzą z placu :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

M3 EVimage.jpeg

IMG_9513.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, adiki napisał(a):

M3 EVimage.jpeg

Ciekwe ile to będzie ważyć z 4 silnikami na każde koło + bateria pewnie z 2,5t na biedę choćby zrobili ją z aluminium + carbon. Nawet widać jaki szeroki jest kapeć z przodu...

Opublikowano
Godzinę temu, GrzegorzKo napisał(a):

Ciekwe ile to będzie ważyć z 4 silnikami na każde koło + bateria pewnie z 2,5t na biedę choćby zrobili ją z aluminium + carbon. Nawet widać jaki szeroki jest kapeć z przodu...

Kij tam z carbonami i silnikami :) przecież to wygląda tak koszmarnie, że nawet nie ma słów. Nie wiem czy to jest jakieś ściganie się o gusta Chińczyków czy jakiś projekt który ma zostać wysłany na księżyc, ale M zawsze było brutalne i ordynarne w swoim wyglądzie, a to jest po prostu śmieszne i nic więcej.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oj tam oj tam. Na pierwszy rzut oka wygląda o niebo lepiej niż G80 jak się patrzyło na nie po raz pierwszy ;)

IMG_9513.jpg