Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, JacekLZ napisał(a):

Sorry, że tak bezpośrednio, ale strasznie przesadzona ta opinia. Bo w BMW wszystko jest idealne, a materiały z pewnością lepsze niż w jaecoo, nie wiem tylko które i gdzie. Tak samo można poprzesadzać generalnie na każde auto.

I nie o skrzyni tu mówimy, ta wiadomo, że jest lepsza w BMW.

Dokładnie, ja nie porównuje napędu czy prowadzenia, bo wiadomo że BMW zwłaszcza z B58 jest lepsze. Chodziło mi o to, że taki Passat jest o niebo lepiej wykonany, z bezporównania lepszych materiałów we wnętrzu, dużo lepiej wyciszony i praktyczniejszy. Zresztą z tym prowadzeniem też bym nie przesadzał, bo G20 to nie jest jakiś wzorzec nawet na tle innych BMW.

• Odpowiedzi 543
  • Wyświetleń 32,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Dla mnie ten nowy Merc wygląda super w środku i wewnątrz. Niby ekranoza, ale co z tego to wygląda dobrze, przyjemne wnętrze. Tylko, że to już nie jest segment starej C klasy, pomimo nazwy. Auto ma 4.88cm długości, ono jest za duże. Dla mnie przez to odpada już na starcie. Do tego jeszcze zasięg mniejszy niż i3.

Czekam na lift i3 generalnie. Obstawiam wywalą tą okropną kierownicę, naprostują ekran, przywrócą klamki i będzie git.

Edytowane przez i043W

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
10 minut temu, i043W napisał(a):

Dla mnie ten nowy Merc wygląda super w środku i wewnątrz. Niby ekranoza, ale co z tego to wygląda dobrze, przyjemne wnętrze. Tylko, że to już nie jest segment starej C klasy, pomimo nazwy. Auto ma 4.88cm długości, ono jest za duże. Dla mnie przez to odpada już na starcie. Do tego jeszcze zasięg mniejszy niż i3.

Czekam na lift i3 generalnie. Obstawiam wywalą tą okropną kierownicę, naprostują ekran, przywrócą klamki i będzie git.

Racja Cklasa to już ciężkie i wielkie bydle w porównaniu do G50... też myślę że kierę i klamki zmienią. Ekranu na 99,9% nie bo to już duża zmiana.

Wczoraj jeździłem po torze Modlin iX3 i ta kiera to porażka. HUD fajny i jakościowy ale póki co wolę zegary przed sobą. Samo auto prowadzi się ok, sztywne i dobrze spasowane. Fajna wersja z alcantarą była ok. Druga z pseudoskórą już mniej...

Opublikowano
3 godziny temu, i043W napisał(a):

To pewnie dlatego że ma konkurować z A5, które też jest trochę wieksze niż wcześniejsze A4. Tendencja jest niestety taka ze samochody rosną z zewnątrz a w środku nie i podejrzewam że tam nie będzie wiecej miejsca niż w starej/obednej C klasie czy naszym g20.

3 godziny temu, macste napisał(a):

Racja Cklasa to już ciężkie i wielkie bydle w porównaniu do G50... też myślę że kierę i klamki zmienią. Ekranu na 99,9% nie bo to już duża zmiana.

Wczoraj jeździłem po torze Modlin iX3 i ta kiera to porażka. HUD fajny i jakościowy ale póki co wolę zegary przed sobą. Samo auto prowadzi się ok, sztywne i dobrze spasowane. Fajna wersja z alcantarą była ok. Druga z pseudoskórą już mniej...

Kiera i klami niewiele tutaj zmienią. Miałem okazje ostatnio dokładniej pooglądać ix3 w salonie, czekając na serwis swojego samochody. Szczerze, to ja nie wiem jak można dać za taki samochód kilkaset tysięcy PLN. Spasowanie w miare ale naprawdę fatalna jakość wnętrza. Twardy plastik na podszybiu (przed tym szerokim ekranem), wszystko co poniżej centralnej kratki nawiewu i dekoru przed pasażedem (np. schowek) z całkiem twardego plastiku, mocno porysowane plastiki przy uchwytach do zamykania drzwi. Tam chyba już nic nie ma z premium. O dziwo jedyne co mi się podobało to ten ekran pod szybą - sam koncept i jego jakość. Jesli g50 będzie miało podobną jakość wnętrza to mam wrażenie, że BMW wywróciło stolik ale ten na którym samo stało.

Oddzielną kwestią jest też wygląd zewnętrzyny ix3, dla mnie na żywo wygląda zdecydowanie gorzej niż na filmikach które oglądałem. Strasznie dziwnie wygląda np. przód z profilu, zero zgrabności w tej bryle. Wiadomo, to kwestia gustu ale moim zdaniem to jest samochód dla wąskiego grona koneserów i wielbicieli marki.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, proarnes napisał(a):

To pewnie dlatego że ma konkurować z A5, które też jest trochę wieksze niż wcześniejsze A4. Tendencja jest niestety taka ze samochody rosną z zewnątrz a w środku nie i podejrzewam że tam nie będzie wiecej miejsca niż w starej/obednej C klasie czy naszym g20.

Kiera i klami niewiele tutaj zmienią. Miałem okazje ostatnio dokładniej pooglądać ix3 w salonie, czekając na serwis swojego samochody. Szczerze, to ja nie wiem jak można dać za taki samochód kilkaset tysięcy PLN. Spasowanie w miare ale naprawdę fatalna jakość wnętrza. Twardy plastik na podszybiu (przed tym szerokim ekranem), wszystko co poniżej centralnej kratki nawiewu i dekoru przed pasażedem (np. schowek) z całkiem twardego plastiku, mocno porysowane plastiki przy uchwytach do zamykania drzwi. Tam chyba już nic nie ma z premium. O dziwo jedyne co mi się podobało to ten ekran pod szybą - sam koncept i jego jakość. Jesli g50 będzie miało podobną jakość wnętrza to mam wrażenie, że BMW wywróciło stolik ale ten na którym samo stało.

Oddzielną kwestią jest też wygląd zewnętrzyny ix3, dla mnie na żywo wygląda zdecydowanie gorzej niż na filmikach które oglądałem. Strasznie dziwnie wygląda np. przód z profilu, zero zgrabności w tej bryle. Wiadomo, to kwestia gustu ale moim zdaniem to jest samochód dla wąskiego grona koneserów i wielbicieli marki.

To prawda, z zewnątrz chyba najbrzydszy model ale o gustach ciężko... Ja to w ogóle SUVów nie lubię i nie potrzebuję. Fakt że plastiki coraz gorzej...

Miałem okazję wieloma autami i już teraz dokładnie wszystkich nie pamiętam oprócz i7 M70 którym bez DSC mało opon na poboczu nie zaliczyłem 😀 1100Nm robi z asfaltu lód a z 2,65t auta baletnicę, o dziwo da się manewrować i ma dobry skręt dzięki skrętnej tylnej osi. Ciekawe doświadczenie najmocniejszego elektryka BMW.

Opublikowano
28 minut temu, krzysztof77 napisał(a):

Nie w temacie ale proszę.

Najważniejsza informacja, to że wróciło B58 bez plugin. Ciekawe czy zdecydują się na taki krok w G60. Z zewnątrz przynajmniej nadal BMW, tego środka Neue Klass jednak nie daje rady strawić :)

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano

Seria 7 i tablecik na środku a za kierownicą zamiast zegarów kawał plastiku jak w każdym chinolu... o ile może da się ten kit wcisnać w "tanim" suv-ie dla ludu ale nie w tej klasie ... pewne jest jedno w MB klaszczą jak to widzą 🤣

Opublikowano
6 godzin temu, macste napisał(a):

Twardy plastik na podszybiu

Porównujesz do standardowego podszybia G20 czy tego wyłożonego Sensatekiem?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Porównujesz do standardowego podszybia G20 czy tego wyłożonego Sensatekiem?

To nie ja pisałem...

Kolega proarnes nie porównuje, tylko stwierdza fakt o twardym plastiku na podszybiu.

W G20 takiego nigdy nie było i nie ma nawet w najnowszym wydaniu.

Opublikowano

@macste Pojęcie "twardy" każdy interpretuje inaczej. Dla jednego "twardy" plastik to wyłącznie taki najtańszy, rodem ze starej Dacii, obecnie stosowany najczęściej w dolnej części deski, gdzie jak pukniesz to słyszysz głuchy stuk. Dla innego "twardy" będzie już nawet taki z górnej części deski, który nie ugina się pod lekkim naciskiem. Dlatego chciałem wiedzieć, do której "wersji" deski w G20 @proarnes porównuje, tylko źle zacytowałem - do tej z Sensatekiem czy bez. Nie siedziałem w nowym elektryku BMW i chciałbym wiedzieć czy deska w IX3 ma gorszy plastik niż deska G20 bez opcji Sensateku. Jeśli tak, to byłaby to faktycznie niezła wtopa BMW, że aż tak tną koszty na użytych materiałach.

Opublikowano

Wydłużone (10 cm większy rozstaw osi) i z normalnymi klamkami. i3 L na rynek chiński.

2026-BMW-i3-Long-Wheelbase-4-1455x1024.j

2026-BMW-i3-Long-Wheelbase-2-scaled.jpg

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
11 godzin temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

@macste Pojęcie "twardy" każdy interpretuje inaczej. Dla jednego "twardy" plastik to wyłącznie taki najtańszy, rodem ze starej Dacii, obecnie stosowany najczęściej w dolnej części deski, gdzie jak pukniesz to słyszysz głuchy stuk. Dla innego "twardy" będzie już nawet taki z górnej części deski, który nie ugina się pod lekkim naciskiem. Dlatego chciałem wiedzieć, do której "wersji" deski w G20 @proarnes porównuje, tylko źle zacytowałem - do tej z Sensatekiem czy bez. Nie siedziałem w nowym elektryku BMW i chciałbym wiedzieć czy deska w IX3 ma gorszy plastik niż deska G20 bez opcji Sensateku. Jeśli tak, to byłaby to faktycznie niezła wtopa BMW, że aż tak tną koszty na użytych materiałach.

Jak twardy to twardy :) Np. w g20 schowek przed pasażerem, plastiki wokół niego, czy dolna cześć na drzwiach nie jest zrobiona z całkiem twardego plastiku bo on pod mocnym naciskiem czy paznokciem lekko sie ugina (co do podszybia to nie wiem bo u siebie mam sensatec ale nie podejrzewam żeby bez niego też było tam całkiem twardo). W ix3 natomiast, jak dla mnie to był całkowicie twardy plastik, który właśnie wydaje charakterystyczny, pusty dzwiek jak się w niego puknie. Na podszszybiu jest najpierw pasek czegoś miekszego a później ten twardy plastik do samego ekranu pod szybą. Nalepiej jednak pomacać i wyrobić sobie opienię samemu.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Część przednia dashboardu jest obszyta sztuzną skórą lub akcantarą w zależności od wersji. Reszta z tego co pamiętam gorszej jakości jak w G20, ale czy taki chamski plastik to raczej nie, coś pomiędzy...

Najlepiej podjechać do salonu i pomacać o ile jest to możliwe. Same auto to już kwestia gustu. M50 dość mocne i prowadziło się ok. Sztywne nadwozie. Oczywiście to suv...

Opublikowano
1 godzinę temu, macste napisał(a):

Część przednia dashboardu jest obszyta sztuzną skórą lub akcantarą w zależności od wersji. Reszta z tego co pamiętam gorszej jakości jak w G20, ale czy taki chamski plastik to raczej nie, coś pomiędzy...

Najlepiej podjechać do salonu i pomacać o ile jest to możliwe. Same auto to już kwestia gustu. M50 dość mocne i prowadziło się ok. Sztywne nadwozie. Oczywiście to suv...

Moim zdaniem to taki sam plastik jak ten przy rączce na drzwiach. A jak ten przy rączce wyglądał w salonie to możecie sami zobaczyć poniżej. Polecam przybliżyć zdjęcie.

IMG_20260421_161600147_HDR.jpg

Edytowane przez proarnes

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Spitzen klasse.... nie ma co. Takiego twardziocha nie zapamiętałem ale może tak jest. Klamki elektryczne z lagiem już tak...

Opublikowano
5 minut temu, proarnes napisał(a):

Moim zdaniem to taki sam plastik jak ten przy rączce na drzwiach. A jak ten przy rączce wyglądał w salonie to możecie sami zobaczyć poniżej. Polecam przybliżyć zdjęcie.

IMG_20260421_161600147_HDR.jpg

To fakt, jest tam sporo tego rodzaju plastiku.

Zresztą ja w G20 LCI2 też już w paru miejscach mam ten plastik, to się rysuje dosłownego od wszystkiego, nawet przy uważnym sprzątaniu można to porysować. Nigdy się nie spotkałem ani w żadnym samochodzie ani w żadnym innym miejscu z plastikiem takiej jakości.

Myślałem, że może to w wyniku tych kastracji w G20 takie coś zastosowali i już błędu nie powtórzą, a w Neuee Klass niby miała być nowa jakość, a takich elementów jest tam jeszcze więcej.

Niestety ale przeokrutnie mnie to już zniechęciło do BMW, bo wsiadam do jakiegokolwiek nowoczesnego samochodu innej marki i nigdzie takiego czegoś nie doświadczyłem, pomimo tego że wszystkich kastracje przez księgowych dotknęły. Są też przypadki wyciągania wniosków i jakość wnętrz w nowych modelach rośnie. Niestety BMW jest w gronie najsłabszych jakościowo wnętrz w tej chwili, bo nawet taki Volkswagen czy Alfa Romeo ich już bije w tym momencie, ja oceniam jakość tych materiałów pomiędzy Dacią a Fiatem.

Opublikowano
3 godziny temu, proarnes napisał(a):

Jak twardy to twardy

No nie do końca. Jest coś takiego jak skala twardości ) Sam zresztą później wspominasz, że plastik może się uginać bardziej lub mniej, że trzeba użyć większej siły lub mniejszej )

W każdym razie dziękuję za dalsze wyjaśnienie tematu w kolejnych zdaniach. Wychodzi na to, że Twoja mocno negatywna opinia wynika głównie z faktu, że u siebie masz całą deskę z Sensateku, a nie standardową plastikową. Oczywiście, że cały Sensatek byłby najlepszy, ale gdybym miał porównywać dwa warianty niewymagające dopłaty:

1. cała deska z twardego, tylko minimalnie uginającego się plastiku (czyli tak jak jest teraz w G20 bez dodatkowych opcji),

2. łączenie Sensateku tu gdzie mamy blisko, co jest w zasięgu ręki i wzroku i jeszcze twardszego plastiku niż w G20 ale dopiero w dalszej partii deski

to chyba wolałbym drugie rozwiązanie. Ale każdy może mieć swoje zdanie.

53 minuty temu, Lukas68 napisał(a):

wsiadam do jakiegokolwiek nowoczesnego samochodu innej marki i nigdzie takiego czegoś nie doświadczyłem

Z tym "jakiegokolwiek" to bym się tak nie rozpędzał. W Audi A5 też masz taki sam twardy plastik na boczkach drzwi, panelu z nawiewami dla tylnych siedzeń, dodatkowo mnóstwo piano black na tunelu środkowym czy desce rozdzielczej jak nie dobierzesz trzeciego, bezużytecznego ekranu za kilka tysięcy.

Z Volkswagenem (a nawet Skodą) czy Alfą się zgodzę. Taka prawie 10-letnia Giulia to przy nowym BMW prawdziwe premium. Tam jak dopłacisz do pakietu to masz praktycznie wszędzie na górze skórę i to chyba nawet nie udawaną. Zresztą u Chińczyków też jest o niebo lepiej, niby plastikowa skóra, ale wszędzie miło i mięciutko.

Opublikowano
Godzinę temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

W każdym razie dziękuję za dalsze wyjaśnienie tematu w kolejnych zdaniach. Wychodzi na to, że Twoja mocno negatywna opinia wynika głównie z faktu, że u siebie masz całą deskę z Sensateku, a nie standardową plastikową. Oczywiście, że cały Sensatek byłby najlepszy, ale gdybym miał porównywać dwa warianty niewymagające dopłaty:

1. cała deska z twardego, tylko minimalnie uginającego się plastiku (czyli tak jak jest teraz w G20 bez dodatkowych opcji),

2. łączenie Sensateku tu gdzie mamy blisko, co jest w zasięgu ręki i wzroku i jeszcze twardszego plastiku niż w G20 ale dopiero w dalszej partii deski

to chyba wolałbym drugie rozwiązanie. Ale każdy może mieć swoje zdanie.

Chyba jednak nie do końca zrozumiałeś to co napisałem, możesz przeczytać jeszcze raz :) Wymieniłem kilka innych miejsc gdzie w20 nie mam sensatecu a uginający sie pod palcem plastik, w ix3 natomiast nie ma szans tego ugiąć.

Opublikowano

Zrozumiałem. Pytałem o podszybie, zobacz mój cytat kilka wpisów wcześniej.

Mało precyzyjnie napisałeś, że jest tam twardy plastik, więc dopytałem do czego porównujesz. W dalszej dyskusji wyszło, że twarda (twardsza niż w G20) nie jest cała deska a jedynie element przed samym ekranemm. Bliżej foteli deska już w standardzie jest miękka, wyłożona Sensatekiem lub alcantarą.

Moim zdaniem jest to lepsza "standardowa" opcja niż cały plastik na desce z przodu, jak jest teraz w G20 gdy nie weźmiemy dodatkowego pakietu "deluxe" (czy jak on się tam nazywa). Tu gdzie ręka i wzrok sięga już w standardzie mam mięciutko, a dalej mogę mieć twardo, nawet twardziej niż jest teraz ale na całości.

Edytowane przez poczatkujacygrajek

Opublikowano
15 minut temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Zrozumiałem. Pytałem o podszybie, zobacz mój cytat kilka wpisów wcześniej.

Mało precyzyjnie napisałeś, że jest tam twardy plastik, więc dopytałem do czego porównujesz. W dalszej dyskusji wyszło, że twarda (twardsza niż w G20) nie jest cała deska a jedynie element przed samym ekranemm. Bliżej foteli deska już w standardzie jest miękka, wyłożona Sensatekiem lub alcantarą.

Moim zdaniem jest to lepsza "standardowa" opcja niż cały plastik na desce z przodu, jak jest teraz w G20 gdy nie weźmiemy dodatkowego pakietu "deluxe" (czy jak on się tam nazywa). Tu gdzie ręka i wzrok sięga już w standardzie mam mięciutko, a dalej mogę mieć twardo, nawet twardziej niż jest teraz ale na całości.

Ale w ix3 te plastiki, o których rozmawiamy na desce są twarde w stosunku do tego co jest w G20/21 nawet w wersji ze zwykłą deską.

Poza tym to nie jest tylko kwestia co się widzi na desce i co jest w miejscach gdzie ręka sięga, bo jak będą takie dziadowskie materiały nawet w miejscach mniej widocznych to po pierwsze będzie to wszystko skrzypieć i trzeszczeć po czasie lub przy zmianach temperatur (mróz i nagrzewanie, upał i schładzanie) najlepszym przykładem jest listwa środkowa w LCI2, przez zastosowanie pod dekoracją gównianego plastiku to wszystko po czasie zaczyna grać, do tego te plastiki choćby przy sprzątaniu łatwo porysujesz.

Po prostu takich patologicznie tanich materiałów nie powinno być w żadnym samochodzie, o premium już nawet nie wspominając.

Opublikowano

Wygląda to z tej perspektywy jak nowa łada 🤣

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No i mamy że 7 jest ładniejsza niż 3.

Opublikowano
Teraz, luk_byd napisał(a):

No i mamy że 7 jest ładniejsza niż 3.

Z zewnątrz nowe 7er jest ładniejsze, a uważałem przed lifta za model, który mi się najmniej podobał z całej gamy.

Edytowane przez GrzegorzKo