Skocz do zawartości

Brak wersji 530i, 540i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy brak 530i i 540i jest spowodowanym tylko koniecznością spełnienia norm ekologicznych w UE? Czy może jednak ludzie nie kupowali ich w G30? Z drugiej strony jakoś bardzo dużo X5 40i nie widzę na drogach, raczej 30d.

• Odpowiedzi 128
  • Wyświetleń 8,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• A w USA: 530i 255KM i 5.9 sek. do 60 mil(96kmh) 540i 375KM i 4.4 sek. do 60 mil

• Czyli Niemcom planeta płonie tylko w Europie, a w reszcie świata już nie. ?  

• robert0707
    robert0707

Mercedes od 2027 wprowadza prawie "czyste" V8 (mild hybrid) do E klasy (E63), jak i i do CLE (CLE 63). Ten sam 4.0 V8 co w S-ce, po niedawnym lifcie. BMW wprowadza natomiast wnętrza projektowane

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Nie no, w G30 było sporo widać na ulicach 530i. Moim zdaniem to był bardzo dobry kompromis pomiędzy ceną i osiągami w tym aucie. 

Co do 540i to zgoda, bo to było R6 i sprzedaż była minimalna z uwagi na znacznie wyższą cenę. 

Akurat w moim przypadku brak 540i w G60 był jedną z głównych przyczyn rezygnacji z zakupu, bo chciałem się przesiąść właśnie z 530i na 540i.

Edytowane przez przemekk23

Opublikowano

W mojej opini silniki zniknęły z rynku UE z obu powodów, czyli wyśrubowanych norm spalin i faktu że samochód z dużym silnikiem benzynowym takim jak w 540i stał się w europie jednak produktem niszowym. 530i chętnie znalazłoby wielu nabywców ale niestety tutaj ten 1 czynnik, czyli normy spalin i kary związane z ich przekroceniem spowodowały pradowpodobnie to że BMW postawiło całkowicie na hybrydy plug-in.

Opublikowano

Czyli Niemcom planeta płonie tylko w Europie, a w reszcie świata już nie. ?

Opublikowano

Raczej nie Niemcom  a Brukseli.

Dla mnie jest tylko niepojęte jak taki kraj jak Niemcy pozwolił sobie na stryczek dla swojej motoryzacji w postaci całej ekologi i wszystkiego co się z nim wiąże czyli kar,zakazów,nakazów. 

Może plan na elektryki mieli ale chyba nie przewidzieli rozwoju chińskiej motoryzacji.

Opublikowano
8 godzin temu, gregwlkp napisał(a):

Raczej nie Niemcom  a Brukseli.

Dla mnie jest tylko niepojęte jak taki kraj jak Niemcy pozwolił sobie na stryczek dla swojej motoryzacji w postaci całej ekologi i wszystkiego co się z nim wiąże czyli kar,zakazów,nakazów. 

Może plan na elektryki mieli ale chyba nie przewidzieli rozwoju chińskiej motoryzacji.

Ale to przecież to Niemcy są architektami całej tej polityki klimatycznej w Europie, liczyli na zdobycie przewag w przemyśle na kolejne i dekady i się przeliczyli jak to Niemcy

Opublikowano
W dniu 13.11.2025 o 22:17, steel_glass napisał(a):

Czy brak 530i i 540i jest spowodowanym tylko koniecznością spełnienia norm ekologicznych w UE? Czy może jednak ludzie nie kupowali ich w G30? Z drugiej strony jakoś bardzo dużo X5 40i nie widzę na drogach, raczej 30d.

X5 nie ma za dużo w benzynie, ponieważ większośc nabywców oczekuje maksymalnego komfrotu oraz decydując się na tak duży samochód w większości użytkuje go w trasie. Od zawsze w tym segemencie dominowały diesle, jedynie w wersjach sportowcych najdroższych klienci oczekując maksymalnych osiągów kupowali ekstremalnie mocne benzyny bez zawracania sobie głowy spalaniem. Diesle też świetnie sprawdza się do ciągniecia czegoś na haku. W miejszych suvach gdzie większośc klientów kupuje je do miasta bardziej popularne są beznyny, ponieważ tam sprawdzają się lepiej na krótkich odcinkach, bo DPF się bardzo przytyka przy użytkowaniu tylko w mieście. 

W dniu 14.11.2025 o 15:55, SieKieR napisał(a):

W mojej opini silniki zniknęły z rynku UE z obu powodów, czyli wyśrubowanych norm spalin i faktu że samochód z dużym silnikiem benzynowym takim jak w 540i stał się w europie jednak produktem niszowym. 530i chętnie znalazłoby wielu nabywców ale niestety tutaj ten 1 czynnik, czyli normy spalin i kary związane z ich przekroceniem spowodowały pradowpodobnie to że BMW postawiło całkowicie na hybrydy plug-in.

Dla mnie brak mocnej czystej benzyny w 5er jest nieporozumieniem, szczególnie że z wielkiej niemieckiej trójcy BMW posiada najwięcej fanów tego typu silników, a jako jedyne tego nie oferuje. Nowe A6 posiada benzynową R6, Mercedes również ma benzynową R6 dopiero w AMG jest plug in. W Stanach benzyny muszą być, ponieważ tam diesel jest bardzo egzotyczny i nie popularny. Jakby chcieli to by wypuscili, wygląda na to że sprzedaż jest słaba i się nie opłaca podbijać średnich emisji. Swoją drogo tych G30 to ja najwięcej widywałem 520d, 30i czasem ale 540i to naprawdę rzadki widok.

Sam jeżdżę teraz 340i i częściej widuję inne 340i niż 320d w Krakowie, a zdecydowanie najwięcej jeździ 320i. W generacji G60 najpopularniejsze zdaje się być 520i pewnie ze względu na cenę wyjściową, ale moim zdaniem ten silnik to żart w samochodzie tego typu. Powinno być 520d, a jako podstawowy benzyniak raczej 530i, które „od biedy” powinno mieć około 270 KM w serii, jak na klasę 5er.

Ogólnie Octavia z 1.5 FWD ma 8,5 s do setki i gdy jest lekko mokro, to w praktyce może ruszać szybciej niż najmocniejsza czysta benzyna 520i, co jest absurdem. Jasne, z dystansem  wiem, że nie każdy potrzebuje osiągów. Natomiast dla mnie segment E w wersji premium z definicji powinien oferować to, czego nie daje marka popularna, albo w jakiś sposób się wyróżniać. A 520i jest po prostu bardzo słabe, szczególnie że ekonomia też nie zachwyca, zwłaszcza przy tym, co teraz pokazał Lexus ES.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
18 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

X5 nie ma za dużo w benzynie, ponieważ większośc nabywców oczekuje maksymalnego komfrotu oraz decydując się na tak duży samochód w większości użytkuje go w trasie. Od zawsze w tym segemencie dominowały diesle, jedynie w wersjach sportowcych najdroższych klienci oczekując maksymalnych osiągów kupowali ekstremalnie mocne benzyny bez zawracania sobie głowy spalaniem. Diesle też świetnie sprawdza się do ciągniecia czegoś na haku. W miejszych suvach gdzie większośc klientów kupuje je do miasta bardziej popularne są beznyny, ponieważ tam sprawdzają się lepiej na krótkich odcinkach, bo DPF się bardzo przytyka przy użytkowaniu tylko w mieście. 

Dla mnie brak mocnej czystej benzyny w 5er jest nieporozumieniem, szczególnie że z wielkiej niemieckiej trójcy BMW posiada najwięcej fanów tego typu silników, a jako jedyne tego nie oferuje. Nowe A6 posiada benzynową R6, Mercedes również ma benzynową R6 dopiero w AMG jest plug in. W Stanach benzyny muszą być, ponieważ tam diesel jest bardzo egzotyczny i nie popularny. Jakby chcieli to by wypuscili, wygląda na to że sprzedaż jest słaba i się nie opłaca podbijać średnich emisji. Swoją drogo tych G30 to ja najwięcej widywałem 520d, 30i czasem ale 540i to naprawdę rzadki widok.

Sam jeżdżę teraz 340i i częściej widuję inne 340i niż 320d w Krakowie, a zdecydowanie najwięcej jeździ 320i. W generacji G60 najpopularniejsze zdaje się być 520i pewnie ze względu na cenę wyjściową, ale moim zdaniem ten silnik to żart w samochodzie tego typu. Powinno być 520d, a jako podstawowy benzyniak raczej 530i, które „od biedy” powinno mieć około 270 KM w serii, jak na klasę 5er.

Ogólnie Octavia z 1.5 FWD ma 8,5 s do setki i gdy jest lekko mokro, to w praktyce może ruszać szybciej niż najmocniejsza czysta benzyna 520i, co jest absurdem. Jasne, z dystansem  wiem, że nie każdy potrzebuje osiągów. Natomiast dla mnie segment E w wersji premium z definicji powinien oferować to, czego nie daje marka popularna, albo w jakiś sposób się wyróżniać. A 520i jest po prostu bardzo słabe, szczególnie że ekonomia też nie zachwyca, zwłaszcza przy tym, co teraz pokazał Lexus ES.

Czy G60 powinno startować od 530i... nie wydaje mi się. Jestem po prostu klientem na inną półkę cenową i również nie chciałbym żeby zabrano mi możliwość zakupu 520i. Co do tego że 520i to żart powiem tak - wiem że z mocniejszym silnikiem jeździ się przyjemniej ale dla mnie 520i jest w porządku. To był świadomy wybór, ze względu na cenę, z powodu mojej niechęci do diesla i szczególnej niechęci do phev'ow w których boję się eksploatacji po okresie gwarancji i nie jestem gotowy na tak dużą utratę na wartości po kilku latach. Myślę że jest sporo klientów którzy myślą podobnie do mnie, dlatego na ulicach widać dużo 520i i 520d ale zgadzam się, część z nich gdyby miała wybór, wzięła by 530i lub 540i bo są wśród nich na pewno ludzie którzy mieli budżet ale nie wierzą w phev. 

Opublikowano
4 godziny temu, SieKieR napisał(a):

Czy G60 powinno startować od 530i... nie wydaje mi się. Jestem po prostu klientem na inną półkę cenową i również nie chciałbym żeby zabrano mi możliwość zakupu 520i. Co do tego że 520i to żart powiem tak - wiem że z mocniejszym silnikiem jeździ się przyjemniej ale dla mnie 520i jest w porządku. To był świadomy wybór, ze względu na cenę, z powodu mojej niechęci do diesla i szczególnej niechęci do phev'ow w których boję się eksploatacji po okresie gwarancji i nie jestem gotowy na tak dużą utratę na wartości po kilku latach. Myślę że jest sporo klientów którzy myślą podobnie do mnie, dlatego na ulicach widać dużo 520i i 520d ale zgadzam się, część z nich gdyby miała wybór, wzięła by 530i lub 540i bo są wśród nich na pewno ludzie którzy mieli budżet ale nie wierzą w phev. 

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Nie uważam, ze powinno się zabrac najtańsza wersję napędową, tylko że w tak dużym samochodzie 520i nie jest premium, a przy tym że 5er kosztuje na tyle dużo, to powinno mieć w bazowej benzynie więcej mocy i poza RWD też xDrive jako osobna wersja za doplara do napędu. Szczegolnie, że jednostka napędową by sie nie zmieniła tylko wrzucili by ją bez kastrowania nadal by to było B48, ale z normalnymi osiągami oraz xDrivem. PHEV jest dla ludzi którzy robia codziennie ok. 50km oraz maja panele FV na starych zasadach mozna jedzic za darmo. Wtedy sie oplaci i spadek wartosci nie boli. Wersję RWD oraz totalnie bazowe historycznie traciły bardziej na wartości, ciekawe jak bedzie teraz. Sam brak benzyny w xDrivue jest żartem. Czy że 340d ma diesla 340KM, a 540d ma go słabszego. To jest bez sensu. A nie przepraszam, emisję.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

No tak ale w w 3er to jest M340d i dlatego ma 340KM. W 5er 540d w zasadzie zastąpiło 530d i stąd pewnie nie silili się żeby miała więcej mocy. Osobiście mając określony budżet wolałem wziąć wyposażone pod korek 520d niż 40d ze słabszym wyposażeniem. I w sumie to jestem zadowolony. Fajnie się to odpycha z momentu, nie trzeba go cisnąć na obroty żeby dobrze przyspieszał. Moim zdaniem taka charakterystyka bardzo pasuje do takiego dużego auta. Jezdziłem też 520i no i diesel robi wrażenie dużo bardziej dynamicznego. Do tego jest mega wygłuszony i można zapomnieć co pracuje pod maską. Nie widziałem jeszcze 4 cylindrowego diesla który by tak cicho pracował. Oczywiście super byłoby mieć R6 pod maską ale dopłata to już ponad 50k.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 18.11.2025 o 08:13, Marc24 napisał(a):

No tak ale w w 3er to jest M340d i dlatego ma 340KM. W 5er 540d w zasadzie zastąpiło 530d i stąd pewnie nie silili się żeby miała więcej mocy. Osobiście mając określony budżet wolałem wziąć wyposażone pod korek 520d niż 40d ze słabszym wyposażeniem. I w sumie to jestem zadowolony. Fajnie się to odpycha z momentu, nie trzeba go cisnąć na obroty żeby dobrze przyspieszał. Moim zdaniem taka charakterystyka bardzo pasuje do takiego dużego auta. Jezdziłem też 520i no i diesel robi wrażenie dużo bardziej dynamicznego. Do tego jest mega wygłuszony i można zapomnieć co pracuje pod maską. Nie widziałem jeszcze 4 cylindrowego diesla który by tak cicho pracował. Oczywiście super byłoby mieć R6 pod maską ale dopłata to już ponad 50k.

M340i lub M340d w standardzie są już dobrze wyposażone. Ostatnio nawet trochę mocy im przybyło. Teraz M340i ma już 390 KM. Nie mają co prawda masażu foteli, ale niewiele trzeba dobierać żeby mieć wyposażone pod korek. Na co dzień jeżdżę 320i i 340i i różnicę w mocy czuć na każdym kroku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.11.2025 o 20:57, darosso napisał(a):

M340i lub M340d w standardzie są już dobrze wyposażone. Ostatnio nawet trochę mocy im przybyło. Teraz M340i ma już 390 KM. Nie mają co prawda masażu foteli, ale niewiele trzeba dobierać żeby mieć wyposażone pod korek. Na co dzień jeżdżę 320i i 340i i różnicę w mocy czuć na każdym kroku.

Mialem ostatnio okazje odbyc jazde probna M340i i tak jak po jezdzie 318d Touring odpuscilem sobie ten samochod, tak M340i zmienilo o 180 stopni postrzeganie auta. Nie mowie tylko o roznicy w mocy, ale samo prowadzenie zupelnie inne. A nawet bylo na zimowych kolach, podczas gdy 318d bylo jeszcze na letnich. 

Opublikowano
W dniu 27.11.2025 o 20:57, darosso napisał(a):

Na co dzień jeżdżę 320i i 340i i różnicę w mocy czuć na każdym kroku.

42 minuty temu, karlos91 napisał(a):

po jezdzie 318d Touring odpuscilem sobie ten samochod, tak M340i zmienilo o 180 stopni postrzeganie auta.

Niesamowita historia, jak to się mogło stać, dwa razy więcej mocy+ i autem się lepiej jeździ? Nagroda Nobla za to odkrycie. ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Markok napisał(a):

Niesamowita historia, jak to się mogło stać, dwa razy więcej mocy+ i autem się lepiej jeździ? Nagroda Nobla za to odkrycie. ?

Przeczytales drugie zdanie? Tu nie o moc chodzilo jadac 50 km/h po Warszawie, zaliczajac studzienki czy torowiska, a o to jak samochod wybieral nierownosci, jego sztywnosc itd. Handlowiec mowil, ze to moga byc roznice w kolach czy xdrive vs rwd. Stad pytanie do kogos kto ma bezposrednie porownanie back to back. Bo 318d pomio pakieto Mpro bylo strasznie "rozbujane". Moc to druga sprawa, fajnie sie odpycha. Gorzej tym zahamowac ?

Opublikowano

Jaja se robię, luz. Ciekawe że oceniasz prowadzenie w cięższym aucie na plus kiedy większość zauważa że przez ciężki przód jest bardziej podsterowne. Ja oceniam 318d rwd po czipie jako taki gokarcik, kiedy 750d to wyścigowa ciężarówka. No i w 3 czuć każdą dziurę mimo standardowego zawieszenia i 18"-stek (nie wyobrażam sobie sportowego i wielkich felg z runflatami..), w 7 prawie wcale. Nie wiem po co to piszę w dziale nowej 5. ?

Edytowane przez Markok

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie uważam żeby 530i i 540i były wycofane przez normy spalin. W g20 i g22 i g26 i g42 m240 te silniki hulają i na pewno nie znikną na rzecz plug-in. Więc to nie to. 
Po prostu coś sobie w tych łbach wymyślili takiego. Wedlug mnie jest problem bo, 520i za słabe, 520d to dla handlowców ew dziadków autostradowych. Właściwie zostaje 540d lub 550e i to już wchodzimy w wysokie ceny. Więc dziwna polityka. Jak wejdziecie w niemieckie ogłoszenia to same 520d. Ok, tylko ze te auta bardzo trudno bedzie potem sprzedac w polsce ze wzgledu na nagonke na diesla. Ciekawe jakie zmiany beda silnikowo w g60 lci. Przod, deska ale co pod maską nowego…

Opublikowano

W ogłoszeniach same 520d bo to najbardziej optymalne zródło napędu. Jest wystarczająco szybki, a przy tym mało pali. Dlatego wybiera go najwięcej osób. W przypadku G30 też tak było. Co do nagonki na diesla to jakby było tak jak piszesz to ludzie by go nie wybierali tylko kupowali 520i. W tych klasach samochodów diesel wciąż ma i jeszcze długo będzie miał się dobrze. To samo dotyczy SUV-ów. Jak na razie nie ma alternatywy dla diesla. Nie sądzę żeby był jakikolwiek problem ze sprzedażą "piątki" z dieslem za kilka lat.

BTW: w LCI zmieni się tylko deska. Wycofano się ze zmiany wyglądu. Będzie tylko kosmetyka.

Edytowane przez Marc24

Opublikowano
  • Moderatorzy
1 godzinę temu, Marc24 napisał(a):

same 520d bo to najbardziej optymalne zródło napędu.

Same 520d bo są tańsze w produkcji (więc i w zakupie) i akcyza jest dużo niższa do 2 litrów na Polskę. 
Druga sprawa to unijne rozporządzenie - UE narzuca producentom średni limit emisji CO₂ dla całej floty sprzedanych aut, więc chcąc nie chcąc muszą pchać więcej 520d do sprzedaży, żeby im średnia nie skoczyła.

Opublikowano
  • Moderatorzy
7 godzin temu, konopson napisał(a):

W g20 i g22 i g26 i g42 m240 te silniki hulają i na pewno nie znikną na rzecz plug-in

Lżejsze auta = inna emisja.

Opublikowano
4 godziny temu, Marc24 napisał(a):

W ogłoszeniach same 520d bo to najbardziej optymalne zródło napędu. Jest wystarczająco szybki, a przy tym mało pali. Dlatego wybiera go najwięcej osób. W przypadku G30 też tak było. Co do nagonki na diesla to jakby było tak jak piszesz to ludzie by go nie wybierali tylko kupowali 520i. W tych klasach samochodów diesel wciąż ma i jeszcze długo będzie miał się dobrze. To samo dotyczy SUV-ów. Jak na razie nie ma alternatywy dla diesla. Nie sądzę żeby był jakikolwiek problem ze sprzedażą "piątki" z dieslem za kilka lat.

BTW: w LCI zmieni się tylko deska. Wycofano się ze zmiany wyglądu. Będzie tylko kosmetyka.

Poważnie? No miszę się dopytać u źródła, bo ze 3 miesiace temu handlowiec mi mówił, że już widzieli na własne oczy g60 z nowym pyskiem…

Opublikowano

Może będzie zmiana z podziałem na etapy. W g30,31,32 w 2019 wprowadzili zmianę zegarów na z id6 na id7, a rok później była zmiana wyglądu na zewnątrz. 

Opublikowano
W dniu 19.12.2025 o 19:17, konopson napisał(a):

Poważnie? No miszę się dopytać u źródła, bo ze 3 miesiace temu handlowiec mi mówił, że już widzieli na własne oczy g60 z nowym pyskiem…

W przyszłym roku będzie zmiana przodu na Neue klasse i wnętrza. Przecież lata już pełno zakamuflowanych prototypów. Chodzi mi po głowie M5 ale to w przyszłym roku będzie już stary model i utrata wartości będzie kolosalna mimo iż można ją kupić na 20% rabatach. 

Edytowane przez Jac3kBMW

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

Opublikowano
W dniu 20.12.2025 o 20:38, Jac3kBMW napisał(a):

W przyszłym roku będzie zmiana przodu na Neue klasse i wnętrza. Przecież lata już pełno zakamuflowanych prototypów. Chodzi mi po głowie M5 ale to w przyszłym roku będzie już stary model i utrata wartości będzie kolosalna mimo iż można ją kupić na 20% rabatach. 

Tu trochę szczegółów:

https://autoblog.spidersweb.pl/nowe-bmw-seii-5-lifting-nie-bedzie-jak-swinka

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

Opublikowano

Z tymi renderami to już jest to nudne , przy nowej 3-ce G50 .. to już był pińćdziesiąt takich różnych  wizualizacji ?