Skocz do zawartości

Brak wersji 530i, 540i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Rufio napisał(a):

Silnik leniwie kręci w zakresie 1000-2000. Gdzie przy 4cyl. Silnik kreci wysoko skrzynia cześciej miesza biegami.

Nie wiem o jakiej dynamice mówimy i o jakim % użycia pedału gazu, ale 530i po odmuleniu mało kiedy wskakuje powyżej 2100 rpm, a przy kolejnych zmianach to trzyma się niżej. Nawet tak na 30% gazu spokojnie i sprawnie odjeżdża spod świateł, automat dużo robi. I jest cicho, choć jak widzę inne 40i na drogach to dosłownie ich nie słychać. Główną różnicą będzie przyspieszenie z niższych partii obrotów, tutaj 30i musi albo się nabudować albo zredukować, a 40i leci od razu (zwłaszcza wspomagane MHEV), także tu różnica będzie najbardziej odczuwalna a jazda szczególnie przyjemna.

W Stanach są zarówno 530i jak i 540i. Sam nie rozumiem dlaczego te silniki nie trafiły do nas. 530i to fantastyczny kompromis, a 540i to genialna R6-stka.

obraz.png

icon3.png G30 530i xDrive

• Odpowiedzi 128
  • Wyświetleń 8,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• A w USA: 530i 255KM i 5.9 sek. do 60 mil(96kmh) 540i 375KM i 4.4 sek. do 60 mil

• Czyli Niemcom planeta płonie tylko w Europie, a w reszcie świata już nie. 🙄  

• robert0707
    robert0707

Mercedes od 2027 wprowadza prawie "czyste" V8 (mild hybrid) do E klasy (E63), jak i i do CLE (CLE 63). Ten sam 4.0 V8 co w S-ce, po niedawnym lifcie. BMW wprowadza natomiast wnętrza projektowane

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Moderatorzy
11 godzin temu, MatiKosa napisał(a):

Główną różnicą będzie przyspieszenie z niższych partii obrotów, tutaj 30i musi albo się nabudować albo zredukować, a 40i leci od razu (zwłaszcza wspomagane MHEV), także tu różnica będzie najbardziej odczuwalna a jazda szczególnie przyjemna.

Właśnie to jest zasadnicza różnica. Jeżdząc po mieście cały dzień z potokiem aut, jak jest ciepły silnik. To po całym dniu takiego kręcenia mam spalanie max 12 litrów. Najcześciej i tach wychodzi 11l

Właśnie dzięki temu że inne auta ledwo ruszają względem 540i, to w 540i dosłownie muskasz gaz. Czasami jak przyspieszam za innym to sobie myslę o jadącym przede mną: przyspiesz mocniej chłopie, bo przyspieszam za tobą z obrotami 1100-1500 zaraz mi silnik stanie na panewkach.

Opublikowano

No to u mnie spalanie byłoby w takim trybie podobne lub też ciut niższe. 540i bez MHEV nie mogłaby już jednak liczyć na aż tak dobry wynik. Z jednej strony jest to imponujące, z drugiej strony takie auto kosztuje dosłownie 2x tyle albo i wręcz więcej od przedliftowej 530i, co sprawia, że te auta nie są nawet względem siebie jakąkolwiek opcją, bo 110k vs 230k to kosmiczna różnica cenowa, na którą niewielu może sobie pozwolić. Różnica w cenie to ponad 100% więcej, a czy różnica w jeździe to więcej niż 40-50%....to już miałbym wątpliwości. Dlatego ciągle powtarzam, że porównanie samych silników bez pozostałych parametrów nie ma sensu, bo dopiero wtedy maluje się pełen obraz :)

Co do przyspieszania po mieście, mam to samo. Wkurza mnie, że nie mogę normalnie przyspieszyć, bo ktoś zamula. Plus tyle, że to automat, bo w manualu jednak głupio przeciągać biegi albo zmienić tylko po to by za chwilę zredukować bo ktoś hamuje.

530i i 540i mają chyba te same przełożenia, więc na pełnym bucie 540i po prostu szybciej się kręci, albo też wykonuje to samo przyspieszenie na mniejszym % wciśniętego pedału gazu, bo i podaje dużo więcej Nm.

icon3.png G30 530i xDrive

Opublikowano
16 godzin temu, MatiKosa napisał(a):

Ja mam 530i po kuracji odmulającej silnik + skrzynia i po przejechaniu całej A1 z góry na dół i z powrotem zasadniczo nie trafiłem na auto szybsze od mojego (w sensie wiem, że są szybsze, ale procentowo nie ma ich aż tak wiele). Zawsze było tak, że starałem się jechać dość przepisowo, ktoś mi siadał na zderzak, robiłem mu sprawny odjazd do 170+ i potem już tak nie fisiował i grzecznie jechał. Merc GLE400d w tej budzie z dieslem R6 nie był w stanie nadążyć, acz może nie jechał na maxa, bo na papierze to dość mocny wóz.

i tak, i nie. Jeździłem parę lat 530ix. Było to dynamiczne auto, nawet bez żadnych modyfikacji. Mocy więcej niż wystarczająco. Natomiast nie ma żadnego podjazdu do wersji R6 jeśli chodzi o dynamikę. Już na 0-100 jest około 1,5 sekundy różnicy, a na 0-200 pewnie ok. 7 sekund, a to bardzo dużo. Wiadomo że w normalnej jeździe to bez znaczenia, ale przy takim przyciśnięciu na autostradzie R4 zostanie daleko w tyle. Wiadomo że jak masz jakieś modyfikacje, to te różnice mogą być nieznaczne lub żadne.