Skocz do zawartości

Brak wersji 530i, 540i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem, że na takiej Białorusi można kupić 530xi.. może 540xi też?

IMG_2155.jpeg

• Odpowiedzi 128
  • Wyświetleń 8,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• A w USA: 530i 255KM i 5.9 sek. do 60 mil(96kmh) 540i 375KM i 4.4 sek. do 60 mil

• Czyli Niemcom planeta płonie tylko w Europie, a w reszcie świata już nie. 🙄  

• robert0707
    robert0707

Mercedes od 2027 wprowadza prawie "czyste" V8 (mild hybrid) do E klasy (E63), jak i i do CLE (CLE 63). Ten sam 4.0 V8 co w S-ce, po niedawnym lifcie. BMW wprowadza natomiast wnętrza projektowane

Opublikowane grafiki

Opublikowano
W dniu 27.12.2025 o 13:10, mm88 napisał(a):

Rozumiem, że na takiej Białorusi można kupić 530xi.. może 540xi też?

Zapewne był to import z USA z aukcji powypadkowych. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Brak 540i i dołożenie gniazdka do v8 zdecydował u mnie ostatecznie o rezygnacji z tego modelu. I chyba nie jestem odosobniony w decyzji. Także sami sobie podcinają gałąź.

Opublikowano
W dniu 10.01.2026 o 11:54, Roberto1 napisał(a):

Brak 540i i dołożenie gniazdka do v8 zdecydował u mnie ostatecznie o rezygnacji z tego modelu. I chyba nie jestem odosobniony w decyzji. Także sami sobie podcinają gałąź.

Podetną to sobie dopiero wnętrzem neu classe 🤣 .. nie każdemu brak zegarów i kopnięty tablet na środku przypadnie do gustu , 2-3 lata rynkowej przedaży nowego g50 i g60 lci szybko zweryfikują tą wizję, oby nie boleśnie 

Opublikowano

Dokładnie to samo u mnie,też liczyłem na 540i. Jeszcze jak obejrzałem w środku G60 to po 12 latach pożegnałem się z 5er.

Inna sprawa,że konkurencja też niestety mocno obniża loty.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jesli chcesz v8 to musi byc gniazdko inaczej nie bedzie v8, normy EU panowie. Chwala bmw ze kombinuje jak sie da aby te benzynki oraz diesle zostaly w ofercie. 

Opublikowano

Brak czystego V8 można jeszcze zrozumieć,ale brak R6 w benzynie to jest kryminał.

W E klasie jakoś dali radę w E450.

Edytowane przez przemekk23

Opublikowano
Godzinę temu, przemekk23 napisał(a):

Brak czystego V8 można jeszcze zrozumieć,ale brak R6 w benzynie to jest kryminał.

W E klasie jakoś dali radę w E450.

Czytałem jakieś plotki, że będzie E63 z V8 niedługo 

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie ma szans aby czysta benza r6 czy v8 spelnila eu7. Diesel predzej ale nie benza. 

Opublikowano

Bez sensu że nie ma 530i i 540i. Za 2 lata kończy mi się leasing i w sumie połakomiłbym się na g60lci 540i. Ale nie oszukujmy się, pewnie nie będzie takiego modelu…

Opublikowano

Serio zaczyna mnie bawić ciągły lament na ten sam temat 😄 Nie ma bo za mocno zawyżałoby emisję CO2 i po temacie, a tutaj w kółko to samo 😅 a dzięki takim ruchom BMW jako jedyne zmieściło się w limicie z wynikiem 91g/km (limit 94g/km), a cała reszta producentów była powyżej za co przyjdzie im zapłacić. Ja też bym chciał żeby te silniki były dostępne, ale żyjemy w UE i to nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem 🙃

Opublikowano

Nie narzekajcie. Zawsze możecie wziąć 540d. Moim zdaniem pasuje do 5er jeszcze lepiej niż 40i. Auto jest tak dobrze wyciszone, że nawet nie odróżnicie czy pod maska jest diesel czy benzyna. Auto fantastycznie idzie z samego dołu na każdym biegu.

Opublikowano

W dupie mam tę emisję, serio w ogóle mnie to nie obchodzi. Nie chcę diesla, dom za 2-3 lata dopiero zacznę budować, więc phev też średnio. Zostaje albo 740i/760i g70 albo inna marka. 

Opublikowano

@zielony90 dokładnie kolego

Nie przesadzajmy, że 40i to jakiś potwór wysokiej emisji. 
To zajebisty silnik i mocny strzał w stopę ze strony BMW, że tak potraktował klientów w Europie.

Na szczęście x5 uratował sytuację w moim przypadku.

Opublikowano
  • Autor

@Roberto1 na razie jeszcze jest G05 z R6 i cywilnym V8, ale najprawdopodobniej kolejna X5 podąży śladem G60 i będzie 50e oraz niecywilne V8 z baterią.

Nie wiem jak Wy, ale ja chce mieć spalinowy samochód i jego cena nie powinna być dodatkowo obwarowana podatkami. Udało się coś wywalczyć z rokiem 2035 i obniżeniem limitu do 90%, ale to powinno iść dalej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mercedes od 2027 wprowadza prawie "czyste" V8 (mild hybrid) do E klasy (E63), jak i i do CLE (CLE 63). Ten sam 4.0 V8 co w S-ce, po niedawnym lifcie.

BMW wprowadza natomiast wnętrza projektowane przez zielonego psychodelika o zapachu polietylenu. 

Wiec jak widać da się, jeśli tylko się chce.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mercedes idzie szeroko jeśli chodzi o silniki. Właśnie pokazali odświeżoną s klasę z nową v8 podobno spełniającą najnowsze normy, bez gniazdka. Są też w sieci dostępne pierwsze pokazy glc53 amg z 6 cylindrowym motorem benzynowym pod maską, także bez gniazdka. No i jak kolega wyżej wspomniał ma być e63 z v8, audi natomiast debiutuje z nowym rs5 hybryda z 6 cylindrami i masą niemal taka sama jak w m5

Opublikowano
  • Moderatorzy

Dodam jako ciekawostkę że w nowej E-klasie 200d którą miałem przez 2 tygodnie z wypożyczalni jest normalny przycisk do wyłączania start-stop i nie trzeba jakichś kombinacji alpejskich z trybami sport individual itp. MB ma jakieś zdrowsze podejście do tych kwestii.

Opublikowano

Tak, u taty w nowym gle w dieslu normalnie fizyczny guzik jest do wyłączenia start-stop. Bez jakiegoś szukania w menu 

Opublikowano
W dniu 24.02.2026 o 09:36, robert0707 napisał(a):

Mercedes od 2027 wprowadza prawie "czyste" V8 (mild hybrid) do E klasy (E63), jak i i do CLE (CLE 63). Ten sam 4.0 V8 co w S-ce, po niedawnym lifcie.

BMW wprowadza natomiast wnętrza projektowane przez zielonego psychodelika o zapachu polietylenu. 

Wiec jak widać da się, jeśli tylko się chce.

Podrzuć proszę jakieś info o tej E63. 
Byłem baaardzo blisko zakupu nowej e53 ale ta bateria, waga i mały bagażnik zdecydowało ostatecznie o porzuceniu tego planu. Ale czyste e63 z normalnym bagażnikiem i waga pewnie ok 2000-2100kg to byłoby coś.

Opublikowano

Skoro w G70 LCI wracają "normalne" silniki to jest szansa, że przy lifcie i do piątki wrócą R6 i V8 bez wspomagaczy.

Opublikowano
  • Moderatorzy
W dniu 1.03.2026 o 17:11, Roberto1 napisał(a):

Byłem baaardzo blisko zakupu nowej e53 ale ta bateria, waga i mały bagażnik zdecydowało ostatecznie o porzuceniu tego planu. Ale czyste e63 z normalnym bagażnikiem i waga pewnie ok 2000-2100kg to byłoby coś.

Tylko dwudrzwiowe CLE będą V8.

Też myśle nad E53 AMG, ale bagażnik i waga.

Chyba już lepiej E450

Opublikowano

Cle 63 słyszałem. Bardzo ładne coupé. Nawet bardzo bardzo 😉 Ale muszę mieć 4 drzwi. Taki E63 to byłoby coś. 
E450 też brałem pod uwagę. Jednak handlowiec szczerze odradził mi ten samochód. Zainteresowanie tym modelem znikome. Co w przyszłości może oznaczać kłopot że sprzedażą.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Ciekawe....

O BMW 540i to się zabijają.

Choć coś jest na rzeczy.

Kupujący kupuja Mercedesa bo znaczek. A że 90% sprzedazy to E220d z warczącym słabym dieslem pod maską.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 1.03.2026 o 17:11, Roberto1 napisał(a):

Informacja od szefa sprzedaży u Zasady z Krakowa na Armii Krajowej - rozmawiałem z nim podczas przeglądu. Był w Austrii na jakimś szkoleniu z AMG i słyszał, że E63  wejdzie na pewno przy lifcie E-klasy, a niewykluczone, że jeszcze i przed.

Edytowane przez robert0707