Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, adiki napisał(a):

Kurde jak auto jest ładnie utrzymane to i nawet F30 może wyglądać atrakcyjnie. Przedwczoraj pokazałem @MedicuS zdjęcia mojej poprzedniej i aż za nią zatęskniłem.

image.jpeg

image.jpeg

Seria F wygląda niezwykle lekko, a i tak samo też się prowadziła ;)

Twoja biała to jednak przykład bardzo dopieszczonej i zadbanej sztuki co dodatkowo zwiększa mega efekt wizualny 🤩

A co do noje klase to jak trzymać tą kierownicę? 🫣

Dla mnie jednak to nie do końca jest tak, że się można przyzwyczaić. Raczej się opatrzy, ale podobać mi się nie zacznie. Tak np mam z seria7.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

• Odpowiedzi 648
  • Wyświetleń 37,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Zobaczycie, że za ileś tam lat się z tego wycofają i się nagle okaże,że zegary przed kierowcą to jednak były fajne i takie premium 😆

Opublikowano
Godzinę temu, MedicuS napisał(a):

A co do noje klase to jak trzymać tą kierownicę? 🫣

Siedziałem chwilę w ix3. I zaskoczyłem się, że ta dziwna kierownica całkiem jest wygodna do trzymania. Sama konstrukcja to dla mnie przerost formy nad treścią. Niepotrzebne wymyślanie kształtu pewnie zwiększyło jej koszt. No ale jest unikalna i o to pewnie chodziło.

Nie wiem też jak te dynamiczne przyciski w praktyce się sprawdza - bo zależnie co się dzieje w aucie to dany przycisk może mieć inną funkcję. Ciekawe czy da się to jakoś na pamięć używać bez patrzenia na przyciski.

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano

może nawet z tabletów się wycofają i małych samochodów ważących 2 tony.

coraz większych z zewnątrz, ciasnych w środku.

Opublikowano
7 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

G20 już od strzała trąci myszką

Ja specjalnie chciałem zdążyć kupić jeszcze G20 zanim wycofają bo chorowałem na ten model już jakiś czas ;) Mój szef miał F31 335d w dopasionym konfigu i do dzisiaj to auto mega wygląda - nie miał bym problemów jeździć tym mimo że już prawie 2 gen w tył. Z drugiej strony siedziałem w ix3 nowym, jadę w pn oglądać nową 7 ale IMO idzie to w złym kierunku.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, geno1234 napisał(a):

Siedziałem chwilę w ix3. I zaskoczyłem się, że ta dziwna kierownica całkiem jest wygodna do trzymania. Sama konstrukcja to dla mnie przerost formy nad treścią. Niepotrzebne wymyślanie kształtu pewnie zwiększyło jej koszt. No ale jest unikalna i o to pewnie chodziło.

Nie wiem też jak te dynamiczne przyciski w praktyce się sprawdza - bo zależnie co się dzieje w aucie to dany przycisk może mieć inną funkcję. Ciekawe czy da się to jakoś na pamięć używać bez patrzenia na przyciski.

Ja póki co jedynie bazuję na zdjęciach, muszę kiedyś sprawdzić na żywo.

Niemniej jednak o ile sama ergonomia może być bez zarzutu to jednak mam wizualny problem z tym pałąkiem na górze.

Na ten moment zdecydowanie przerost formy nad treścią.

Czas pokaże, czy inni podążą w równie abstrakcyjnym kierunku.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Dla wielu na tym forum G20, czy G30 to będzie ostatni samochód BMW. Zrobili "potworka" G60 i galeria G60 automatycznie zamarła. Od grudnia 2024 nikt nie chwali się zdjęciami. Ludzie po prostu wstydzą się pokazywać swoje G60. Część po prostu zrezygnowała z zakupu G60 i szukała na rynku G30. Podobnie będzie z nową serią 3. Część pewnie kupi nową "odświeżoną" trójkę, ale będzie się wstydzić pokazywać zdjęcia, a część będzie wolała kupić za kilka lat chińczyka.

Opublikowano
2 godziny temu, darosso napisał(a):

Dla wielu na tym forum G20, czy G30 to będzie ostatni samochód BMW. Zrobili "potworka" G60 i galeria G60 automatycznie zamarła. Od grudnia 2024 nikt nie chwali się zdjęciami. Ludzie po prostu wstydzą się pokazywać swoje G60. Część po prostu zrezygnowała z zakupu G60 i szukała na rynku G30. Podobnie będzie z nową serią 3. Część pewnie kupi nową "odświeżoną" trójkę, ale będzie się wstydzić pokazywać zdjęcia, a część będzie wolała kupić za kilka lat chińczyka.

Nie przesądzałbym. Podzielam opinię, że nowsze modele są gorsze wizualnie, ale może się opatrzą. Jeździłem Neue Klasse (x3) i w prowadzeniu nie ma dramatu. Może to będzie argument aby dalej kupować BMW - przyjemność jazdy lepsza niż u konkurencji.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przeciez g30 strasznie sie postarzala i na tle g60 wyglada bardzo slabo. Nie wiem o czym piszesz? To samo biadolenie bylo przy kazdej nowej beemce, kiedys to one byly... Blablabla. Stare kapcie i tyle. Wez sprzedaj to cudne g30, nawet w 3.0i, bujanie i obnizki cen. Takie cudo.

Edytowane przez kkx5

Opublikowano

To jest jakaś strasznie naciągana teoria z tym wstydzeniem się albo że koniec świata, ostatnie auto. Ale oczywiście szanuję punkt widzenia. Ja jak zobaczyłem G20, mając F30, to uznałem, że wypuścili strasznie paskudne auto, lamentowałem, że taka brzydka trójka. Jedyne co mi się podobało w G20 to były tylne światła. Już załamywałem ręce, że z BMW trzeba będzie przeskoczyć na inną markę. Wtedy uważałem F30 za szczyt designu.

... no i minęło trochę czasu i jeżdżę G20 ;)

Już ludzkość tak koniec wszystkiego obwieszczała milion razy i zawsze się myliła.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Skąd te statystyki? G60 szczególnie od tyłu wygląda fenomenalnie. Nowa seria 3 też zapowiada się dobrze, tym bardziej że front będzie nawiązywał do starszych modeli. Recykling designu.

Ja też się musze zgodzić, że G30 wygląda dziś jak równy rocznik co do F10. Poza tym zawsze znajdą się fani, którzy wolą 10-15 letni wóz z przebiegiem 50 tys. km niż nowe auto. Jest taka nisza. Ja sam czerpię jakąś dziwną przyjemność z jeżdżenia starym wozem z minimalnym przebiegiem i salonowym wręcz stanem.

Opublikowano
4 minuty temu, Ponta napisał(a):

Skąd te statystyki? G60 szczególnie od tyłu wygląda fenomenalnie. Nowa seria 3 też zapowiada się dobrze, tym bardziej że front będzie nawiązywał do starszych modeli. Recykling designu.

Ja też się musze zgodzić, że G30 wygląda dziś jak równy rocznik co do F10. Poza tym zawsze znajdą się fani, którzy wolą 10-15 letni wóz z przebiegiem 50 tys. km niż nowe auto. Jest taka nisza. Ja sam czerpię jakąś dziwną przyjemność z jeżdżenia starym wozem z minimalnym przebiegiem i salonowym wręcz stanem.

15 letni z przebiegiem 50 tys. km? Ale, ze rower? Bo BMW serii 5 to raczej taki woz do klepania kilometrow. Mi w BMW Welt powiedzieli, ze generalnie 3er i M340i to taki work horse jest, a w Polsce to obiekt kultu i marzen.

Opublikowano

No ale skoro te wszystkie G30 takie stare i biednie wyglądające, to dlaczego nie pokupowaliście G60 skoro takie super ?

OK, jesteśmy na forum G20/G21 więc rozumiem, że Ci wszyscy którzy piszą że G20/G21 to stary dziadowóz w momencie premiery zamówią G50 ? , trzymam Was za słowa.

Trochę popatrzyłem na ty wywody z dystansu nie biorąc udziału w dyskusji od jakiegoś czasu i słabo to wygląda :)

Opublikowano
  • Moderatorzy

Najgorsze jest to że teraz chcąc kupić jakieś mega fajne doposażone G30 LCI trzeba zapłacić praktycznie tyle co za G60 w prostej wersji. Za kilka lat niestety ta G30 będzie warta michałki a G60 wciąż będzie można sprzedać za normalne pieniądze.

Opublikowano

Ale przecież nikt nie twierdzi, że G20 to stary dziadkowóz, niepotrzebnie eskalujesz ten rzekomy negatywny przekaz, któego nie ma. Ja akurat piszę nie o ocenach, lecz o faktach, że zawsze efekt nowości sprawia, że bieżący model zaczyna sprawiać wrażenie starego i tak po prostu jest. G50 też zostanie zastąpione nowym modelem i wtedy G50 się w jednym momencie zestarzeje. Taki jest minus kupowania schodzącego modelu w przeddzień premiery nowego. I dotyczy to każdego sprzętu, nie tylko samochodów.

Już z przymróżeniem oka, gdybym miał się przekomarzać, to trzymam za słowo tych, co twierdzą, że kupują na 15 lat i prosto od dealera pojechali na oklejenie PPFem, jeżdżą tylko w weekendy, bo dzięki temu jak będą sprzedawali za te 5-6 lat (bo bankowo bedą sprzedawali znacznie szybciej niż dzisiaj zakładają), to będą mogli dać cenę wyższą o 1700 zł i zrobią deal życia 😎

Opublikowano
  • Moderatorzy
2 godziny temu, karlos91 napisał(a):

15 letni z przebiegiem 50 tys. km? Ale, ze rower? Bo BMW serii 5 to raczej taki woz do klepania kilometrow. Mi w BMW Welt powiedzieli, ze generalnie 3er i M340i to taki work horse jest, a w Polsce to obiekt kultu i marzen.

Zależy w jakim basenie szukasz aut, jeśli polski OLX - to nie, tam nie znajdziesz.

A Ty masz swoje zdanie w zależności od tego co Ci w BMW Welt powiedzą? Obiektem kogoś marzeń może być i 318i i 120d - co Ci do tego?

Opublikowano
43 minuty temu, Ponta napisał(a):

Zależy w jakim basenie szukasz aut, jeśli polski OLX - to nie, tam nie znajdziesz.

A Ty masz swoje zdanie w zależności od tego co Ci w BMW Welt powiedzą? Obiektem kogoś marzeń może być i 318i i 120d - co Ci do tego?

Absolutnie nic, chodzilo mi o "zachodnie" podejscie do samochodow no i te mityczne male przebiegi. Chociaz popularne sa tu kontrakty 5 kkm na rok... sasiad ma excela i rozpisane ile kilometrow moze przejechac :D i tak jego A45 AMG nie wyjechalo poza granice powiatu

Opublikowano

To jest stara i znana strategia ekonomiczna zwana kupowaniem dla innych. Polega ona na tym, że kupujesz z myślą, że nie wolno Ci używać, bo przecież będziesz sprzedawał. Zatem ponosisz największy koszt, bierzesz na siebie największy spadek wartości, potem zakładasz pomponik na nos i oddajesz komuś innemu za pół darmo, samemu obchodząc się smakiem. Idea jest taka, aby czynić dobro i samemu się nie nacieszyć, ale przynajmniej dużo zapłacić.

To samo dotyczy np. iphona. Kupujesz sobie ładny telefon, po to, żeby tej urody w ogóle nie zaznawać. Widzisz go pierwszy i ostatni raz po wyjęciu z pudełka. Potem opakowujesz pancernym ochraniaczem i szybą, bo dzięki temu za 3 lata sprzedasz za 120 zł drożej niż inni.

Opublikowano
3 minuty temu, JacekLZ napisał(a):

To jest stara i znana strategia ekonomiczna zwana kupowaniem dla innych. Polega ona na tym, że kupujesz z myślą, że nie wolno Ci używać, bo przecież będziesz sprzedawał. Zatem ponosisz największy koszt, bierzesz na siebie największy spadek wartości, potem zakładasz pomponik na nos i oddajesz komuś innemu za pół darmo, samemu obchodząc się smakiem. Idea jest taka, aby czynić dobro i samemu się nie nacieszyć, ale przynajmniej dużo zapłacić.

To samo dotyczy np. iphona. Kupujesz sobie ładny telefon, po to, żeby tej urody w ogóle nie zaznawać. Widzisz go pierwszy i ostatni raz po wyjęciu z pudełka. Potem opakowujesz pancernym ochraniaczem i szybą, bo dzięki temu za 3 lata sprzedasz za 120 zł drożej niż inni.

Dla mnie telefon to przedmiot eksoloatacyjny, niczym innym tak czesto nie rzucam xD Prawda jest taka, że można analizować spadek wartości i to jest mądre, bo są modele jak np. masserati czy drogie elektryki, które są dla ludzi którzy nie liczą pieniędzy (wtedy najem jest spoko). Kupić coś czego nie można uzywać to większej głupoty nie ma xD

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
18 minut temu, karlos91 napisał(a):

Absolutnie nic, chodzilo mi o "zachodnie" podejscie do samochodow no i te mityczne male przebiegi. Chociaz popularne sa tu kontrakty 5 kkm na rok... sasiad ma excela i rozpisane ile kilometrow moze przejechac :D i tak jego A45 AMG nie wyjechalo poza granice powiatu

Na zachodzie ludzie zarabiają 2x czy 3x więcej niż w PL. Jakbym zarabiał tyle więcej to dla mnie M340i też by nie było niczym specjalnym. Może za 20 lat się to bardziej wyrówna, bo miejsce do życia, które uwielbiam jest warte więcej niż lepszy samochód. Natomiast za granicą rozumiem to podejscie, jeszcze oni akcyzy nie mają i M3 jest tańsza 50k PLN względem PL.

Opublikowano
28 minut temu, JacekLZ napisał(a):

Aż chce się napisać LUBIĘ TO

15 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Na zachodzie ludzie zarabiają 2x czy 3x więcej niż w PL. Jakbym zarabiał tyle więcej to dla mnie M340i też by nie było niczym specjalnym. Może za 20 lat się to bardziej wyrówna, bo miejsce do życia, które uwielbiam jest warte więcej niż lepszy samochód. Natomiast za granicą rozumiem to podejscie, jeszcze oni akcyzy nie mają i M3 jest tańsza 50k PLN względem PL.

Nie zaglądam nigdy nikomu w kieszeń, nasza zasobność bywa różna zależna od czasu i miejsca. Pracuję w międzynarodowym środowisku teraz w PL i nie mam wrażenia, że zarabiam mniej, a wręcz odwrotnie (ale nie o tym). Samochodu nie traktuję jak inwestycji, ale wyłacznie jako przedmiot użytkowy. Oczywiście auto kupuje się oczami i ja zawsze kupuje dla siebie a nie dla następnego właściciela.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
32 minuty temu, JacekLZ napisał(a):

W kwestii auta popieram teorię, w kwestii telefonu już nie.

Wynika to jedynie z tego faktu, że z moim szczęściem lub gapowatością istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że telefon sobie rozwalę, a co za tym idzie utrudnię sobie solidnie funkcjonowanie 🫣

Iphona nie mam i chyba jeszcze żadnego telefonu nie sprzedałem, a ochraniacz zakładam nawet na taki za 1k zł ;)

Nie przejmuję sie przebiegiem i utratą wartości, uwielbiam prowadzić i nie zastanawiam sie czy przez to moje auto sprzedam taniej.

Nie zmienia to jednak faktu ze o auto zwyczajnie dbam, sam dla siebie, stąd wymiana oleju i filtrów co 12 tys.

A ppf na front poszedł nie po to żeby za 5 lat sprzedać drożej tylko żeby mnie oczy nie bolały od patrzenia na ten ostrzał artyleryjski na moim aucie 🫣

Białą g21 spędzałem w 2 tygodnie, a miała 160 tys po 4.5 roku. Natomiast widocznie została doceniona za pozostałe zalety ;)

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Wiem, że to nie na tym forum przypadki, ale należy jeszcze wspomniec o pokrowcach na fotele żeby przyszly właściciel miał jak nowe 😄 zawsze mnie to rozkładało.

Ludzie i ich podejście do ogolnie zycia bywaja tak diametralnie różni ze glowa mała i... to jest piękne bo gdyby nie to ...to wiadomo. Pozdro

Opublikowano
6 godzin temu, Hesky napisał(a):

Aż chce się napisać LUBIĘ TO

Nie zaglądam nigdy nikomu w kieszeń, nasza zasobność bywa różna zależna od czasu i miejsca. Pracuję w międzynarodowym środowisku teraz w PL i nie mam wrażenia, że zarabiam mniej, a wręcz odwrotnie (ale nie o tym). Samochodu nie traktuję jak inwestycji, ale wyłacznie jako przedmiot użytkowy. Oczywiście auto kupuje się oczami i ja zawsze kupuje dla siebie a nie dla następnego właściciela.

U mnie w banży gdynym siedział na stałe w DE to bym miał 3x większe stawki. Nie każda branża jest globalna, część usług jest lokalna i trzeba się przeprowadzić, a dobrze mi tutaj. Obiekywnie mając 3x więcej zamiast M340i by wleciało M5/RS6 :D Choć mam nadzieje, że spoleczeństwo się będzie bogadzić, że będę mógł krzyknać za uslugi tyle co koledzy na zachodzie. Z resztą sam napisałeś, że pracujesz w międzynarodowej firmie, a nie Polskiej. Akurat to co napisałem to była odpowiedź do kolegi, który mieszka/pracuje/przebywa w Hamburgu i napisał, że M340i w DE to wół roboczy i nic specjalnego, to mnie nie dziwi bo średnio ludzie tam zarabiają 2-3x więcej niż średnio my. Panowie średnia krajowa to 7k zł netto na ręke w CH to 25k netto na ręke, a samochody kosztują tyle samo ;)

Opublikowano

Trochę zboczyliście z tematu ....

Wracając do G50 one zewnętrznie jak i w środku jest jak dla mnie poprostu brzydkie , wygląda jak azjatycki klon nie wiadomo czego z tabletozą jak w chinolu , to nie jest kwestia zmiany modelowej jak zwykle w bmw tylko całkowite odjście od tego za co lubimy bmw, te auta były zawsze jakieś z charakterystycznymi elementami marki a został z tego znaczek bo tak chcieli księgowi i jakiś nawiedzony "dizajner"

Ja chciałem chwilę czekać na G50 zmieniając G30 LCI , naturalną drogą było G60 ale na 90% jeżdżenia samemu nie potrzebuję tak dużego klamota , G30 do dziasiaj bardzo ładna klasyczna linia ale przesiadajac się i chodzi mi głównie o środek z g60 do g30 czuć już "myszą" finalnie wybrałem mocne g26 ... bo projekt NK całkowicie mnie nie przekonuje i mi się zwyczajnie nie podoba

Edytowane przez Woytas