Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, JacekLZ napisał(a):

Ja Wam zaraz zrobię fotę tego chamskiego plastiku w klamkach z przodu, jeżeli ktoś twierdzi, że się nie rysuje, to chyba mamy inne samochody xD Ja mam wrażenie, że nigdy nie dotknąłem dna tego zagłębienia paznokciami a jest całe porysowane.

Co to wnętrza, to o co chodzi z tym sensatec na drzwiach w LCI2? Serio oni to zabrali? i co dali w zamian? Taki zmiękczany plastik? U mnie są miękkie drzwi. Jak siedziałem w LCI2 kilka razy to nie rzuciło mi się w oczy, żeby tam był plastik zamiast obszycia tą eko skórką.

Szczerze to mam takie rozmyślania czy sobie wziąć teraz 340i z tym mocniejszym silnikiem, swoją 330i scedować, ale to wnętrze LCI2 i jego okropna „taniość" mnie odpycha. Mam takie wrażenie, że płacisz niemało, a dostajesz wnętrze na poziomie Kii, które w dodatku za 5 lat będzie wyglądało jak dzisiaj wnętrze z F30, z uwagi na starość :/ No a F30 to już myszką trąci strasznie

Ja za klamką nie mam porysowane, ale to wgłębienie gdzie chwyta się drzwi żeby zamknąć mam porysowane i nie mam pojęcia od czego i kiedy :)

Jakość plastików w ix3 jak już pisałem jest na takim samym poziomie jak w LCI2, tak samo się rysują nawet nie wiadomo od czego. Na świeżutkich testowych samochodach już wszystko zrysowane chyba jeszcze bardziej niż w G20. Zapewne w i3/G50 będzie to samo, bo wnętrze takie samo.

Jak bierzesz deskę z sensatec to góra drzwi jest w jakimś takim czymś nie wiadomo jakim, ni to skóra ni to plastik.

Jeżeli zależy Ci na jakości wnętrza to chyba musiałbyś poszukać gdzieś indziej, bo w aktualnych BMW to już niewiele z tego zostało i w neue Klass ten koncept kreowany przez księgowych jest kontynuowany. Jedynie projekt jest inny i nowocześniejszy, ale jakości tam nie ma.

• Odpowiedzi 542
  • Wyświetleń 32 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Godzinę temu, JacekLZ napisał(a):

Co to wnętrza, to o co chodzi z tym sensatec na drzwiach w LCI2? Serio oni to zabrali? i co dali w zamian? Taki zmiękczany plastik? U mnie są miękkie drzwi. Jak siedziałem w LCI2 kilka razy to nie rzuciło mi się w oczy, żeby tam był plastik zamiast obszycia tą eko skórką.

Ty chyba piszesz o bocznej części bloczka - tutaj się nic nie zmieniło. W pre-LCI można było mieć jeszcze górną część boczną obszytą Vernascą (teraz to chyba tylko w M3 jest taka możliwość - mogę się mylić)

Opublikowano
1 minutę temu, Marco120i napisał(a):

Ty chyba piszesz o bocznej części bloczka - tutaj się nic nie zmieniło. W pre-LCI można było mieć jeszcze górną część boczną obszytą Vernascą (teraz to chyba tylko w M3 jest taka możliwość - mogę się mylić)

Jak bierzesz siedzenia skórzane Vernasca to wtedy boczek drzwi jest z Vernascą z przeszyciem, ale jak bierzesz siedzenia Sensatec albo podstawowe to tam na środku jest coś innego takiego nie wiadomo z czego. Natomiast osobną kwestią jest góra boczka, standardowo plastik, jak bierzesz deskę sensatec, to wtedy ta góra jest z jakiegoś czegoś takiego nie wiadomo jakiego :) ale nie ma już obszycia Vernascą. Ta opcja występuje faktycznie tylko w M3.

Opublikowano
2 godziny temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Ale co konkretnie lepiej?

Lukas wprost wymienił rzeczy, które zrobiły na nim wrażenie w Passacie. Te, z tego co mi przynajmniej wiadomo, nie zmieniły się przy kolejnych liftingach G20.

W przedlifcie miałeś podsufitkę w alcantarze? Miałeś górną część drzwi tylnych w skórze? Miałeś lepsze wyciszenie? Miałeś lepsze plastiki? No raczej nie.

Podsufitka od początku jest materiałowa, sensatec na górnej części drzwi był tylko z przodu (po którymś LCI już go nie ma, dobranie pakietu dodaje go tylko na przednią deskę), wyciszenie od początku jest takie samo, klejone szyby można dobrać tylko na przód, plastiki w 80-90% miejsc (cała deska z przodu, tunel środkowy, dolna część drzwi, itd.) też są identyczne.

Owszem, przy kolejnych liftingach pojawiły się "cięcia budżetowe", BMW zabrało schowek przy kierownicy, skórę ze "schowka" na poduszkę powietrzną, sensatec z górnej części przednich drzwi, wprowadziło trzeszczące nawiewy, itp. itd., ale, jeśli Passat faktycznie wygląda tak jak opisuje to Lukas (a nie mam powodów by mu nie wierzyć, tzn. wszędzie skóra, alcantara, super plastiki i wyciszenie) to tak jak łoi on G20 LCI2, tak samo łoiłby wersje sprzed liftów, bo nawet przywrócenie zabranych "detali" niewiele by zmieniło.

Siedziałem w Omodzie, Renault, Peugeocie - każde z tych aut na głowę bije obecne BMW, a nawet Audi czy Merca. Tam skórę, podobnie jak w Passacie, masz praktycznie wszędzie - deska, boczki drzwi, nawet tunel środkowy - wszędzie jest mięciutko.

Siedziałem i jeździłem. Jakość materiałów porównywalna (miejscami jest lepiej, miejscami gorzej, największy problem A5 to tunel środkowy w piano black który można ładnie obkleić), design to kwestia gustu. Wyciszenie w A5 to zupełnie inna liga niż w G20. Dlatego napisałem "nieco lepiej". Główną (jedyną? największą?) przewagą BMW jest paleta silnikowa. W A5 do niedawna maks z benzynowych to było 204KM albo hybrydy plug-in. Teraz pojawił się odpowiednik starego 45TFSI, ale tam już też jest miękka hybryda na stałe, więc S/S nie wyłączysz. Jednym słowem lipa. No i ceny wyraźnie wyższe.

Ja BMW nie krytykuję. Materiałowo to taka "stara" Skoda sprzed kilkunastu lat (bo nawet obecny Superb pod względem jakości materiałów wypada lepiej od G20), silnikowo nadal jest petarda, cenowo (jak na obecne czasy) to też raczej taka "stara" Skoda.

Jednym zdaniem - może nie ma premium, może czasem zatrzeszczy i gdzieniegdzie jest twardo, ale cenowo jest przyzwoicie i jeździ to nawet fajnie. I tak bym podsumował G20.

Dla mnie A5 ma bardzo brzydki ekran tzn. jakość treści jest ok, ale grubość ramki tzn. niewykorzystanej przestrzeni to dramat. Do tego jest jakiś taki wyjątkowo tani. Z kolei ten ekran pasażera jest w technologii starych monitorów jakie miałem 15 lat temu, a jak nie weźmiesz to zaślepka z piano. Kolejny dramat dla mnie to przyciski na kierownicy oraz ten panel do sterowania światłami, jest to nie egonomiczne i tandetne. Relatywnie dla mnie największa przewaga Audi A5 na 3er to fotele, które są dużo wygodniejsze i lepsze. Teraz lekko żałuje, że nie dopłaciłem do stołków M, może byłby wygodniejsze na dłuższych trasa. Tak po mieście jest przyjemnie w podstawowych m performtex i sam materiał jest bardzo dobry.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

Wnętrze uchwyty rączki od środka po 7 latach i 150k, zero rys. Nie wiem z czego wam te samochody zrobili, ale mi chyba zrobili z czegoś lepszego

20260403_192233.jpg

Opublikowano
51 minut temu, zornold napisał(a):

Wnętrze uchwyty rączki od środka po 7 latach i 150k, zero rys. Nie wiem z czego wam te samochody zrobili, ale mi chyba zrobili z czegoś lepszego

20260403_192233.jpg

Ten plastik teraz jest zupełnie inny, nawet porównując do Twojego zdjęcia. Jest bardziej gładki, nie ma faktury, jest tylko lekko matowy i jaśniejszy. Teraz to jest ten typ plastiku, który rysuje się od wszystkiego. Jest w wielu miejscach samochodu. Niestety jest i w G20 jak i w ix3 i innych nowych modelach.

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano

Chyba nie do konca. Ja mam podstawowe fotele w LCI2 i boczek obszyty sztuczna skórą z niebieskim przeszyciem. Skóry nie ma przy szybie ale jest tam całkiem sensowny miękki materiał.

Nie widzę też problemu z dnem uchwytu do zamykania drzwi, może nie najwyższych lotów plastik ale po czterdziestu kilku tys. km nic nie porysowane. A nawet jeśli tam, w zagłębieniu, pojawi się jakaś ryska to nie ma tego co porównywać z ix3 gdzie rysuje się w miejscu bardzo widocznym i narażonym na paznokcie.

Moim zdaniem trochę na siłę szuka się tu różnic między LCI a LCI2 bo to poza kilkoma detalami, dokładnie ten sam poziom wykończenia. Może w preLCI jest jakaś większa różnica ale tam chyba tylko raz siedziałem.

Edytowane przez proarnes

Opublikowano
8 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

Ja Wam zaraz zrobię fotę tego chamskiego plastiku w klamkach z przodu, jeżeli ktoś twierdzi, że się nie rysuje, to chyba mamy inne samochody xD Ja mam wrażenie, że nigdy nie dotknąłem dna tego zagłębienia paznokciami a jest całe porysowane.

Szczerze to mam takie rozmyślania czy sobie wziąć teraz 340i z tym mocniejszym silnikiem, swoją 330i scedować, ale to wnętrze LCI2 i jego okropna „taniość" mnie odpycha. Mam takie wrażenie, że płacisz niemało, a dostajesz wnętrze na poziomie Kii, które w dodatku za 5 lat będzie wyglądało jak dzisiaj wnętrze z F30, z uwagi na starość :/ No a F30 to już myszką trąci strasznie

A to nie Twoje? Kolor, rejestracja Wroclawia, czas zakupu oraz RWD 330i będące totalnym egzotykiem się zgadza. Pamiętam jak tłumaczyłeś, że na340i szkoda kasy etc. a teraz upgrade w planach 😉 Są na to chętni?

Screenshot_20260403_230328_Facebook.jpg

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
Godzinę temu, proarnes napisał(a):

Chyba nie do konca. Ja mam podstawowe fotele w LCI2 i boczek obszyty sztuczna skórą z niebieskim przeszyciem. Skóry nie ma przy szybie ale jest tam całkiem sensowny miękki materiał.

Nie widzę też problemu z dnem uchwytu do zamykania drzwi, może nie najwyższych lotów plastik ale po czterdziestu kilku tys. km nic nie porysowane. A nawet jeśli tam, w zagłębieniu, pojawi się jakaś ryska to nie ma tego co porównywać z ix3 gdzie rysuje się w miejscu bardzo widocznym i narażonym na paznokcie.

Moim zdaniem trochę na siłę szuka się tu różnic między LCI a LCI2 bo to poza kilkoma detalami, dokładnie ten sam poziom wykończenia. Może w preLCI jest jakaś większa różnica ale tam chyba tylko raz siedziałem.

Faktycznie, mój błąd, przy podstawowych też jest przeszycie. Ale już przy sensatec nie ma.

Natomiast co do uchwytu do zamykania, to tak jak piszesz przynajmniej go nie widać.

ix3 stojące w salonie po tygodniu ma w takim stanie wnętrze, że moje Audi A4 B6 które sprzedawałem po 12 latach użytkowania z przebiegiem 270 tysięcy miało wnętrze w lepszym stanie :) wiadomo, trochę przesadzam ale plastików tak porysowanych nie miałem :)

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano

Ta cała dyskusja o brakach we wnętrza to bańka, bo żaden producent w segmencie D nie zrobi, aby w podstawie było prawdziwe premium. Sprzedaż by spadła z uwagi na ceny. Z resztą indywidual/pełne skóry to zawsze był promil sprzedaży, dla ludzi z walizką pieniędzy dla G20 aleternatywa nazywa się Alpina B3.

Oszczedności muszą być, bo samochody patrząc na inflacje, z mojej perspektywy mocno potaniały. W 2019 roku znalazłem arykuł, gdzie G20 320i RWD automat kosztuje 156200, a obecnie 215000zł. Nie wiem kto w jakiej branży pracuje, ale u mnie stawki poszły 115% do góry od 2019 roku. Czyli obecnie samochody są według mnie znacznie tańsze, gdzieś musieli zaoszczędzić, albo druga opcja, tak bardzo się bogacimy, kto wie... 😆

Screenshot_20260403_231957_Chrome.jpg

Opublikowano

W preLCI były dwie opcje, które później wycofali - Merino w pełnym zakresie lub w rozszerzonym zakresie.

Do preLCI 2021 wziąłem full Merino, skóra jest w zasadzie wszędzie poza tunelem środkowym, gdzie plastik jest przeciętnej jakości, oraz dolną częścią drzwi, tu jest całkiem OK jak na tę klasę auta. Poza tym wszystko w skórze - fotele, cały dół deski, środkowa i górna część drzwi to Merino, a na górze deski zdaje się Nappa. Merino w rozszerzonym zakresie to drzwi przy szybie i dół deski plastikowy, reszta tak samo.

Żeby nie było tak pięknie to Merino jest delikatna i trzeba dużo bardziej dbać. W drugiej G21 też preLCI miałem Vernasce, zupełnie inna struktura skóry, twardsza i bardziej wytrzymała, coś za coś.

Nie siedziałem w LCI/LCI2, ale z tego co piszecie to poszli ostro w dół, aż dziwne że w ramach jednej generacji zrobili takie cięcia w jakości materiałów. W zupełnie nowych modelach to co innego, np. G45 to inna liga, podobnie G60 vs G30. W iX3 siedziałem tylko chwilę, wydawało mi się, że jest podobnie jak w G45.

Opublikowano
22 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Co to wnętrza, to o co chodzi z tym sensatec na drzwiach w LCI2? Serio oni to zabrali?

Może zbyt skrótowo się wyrażałem. Mi chodzi o ten najwyższy fragment drzwi, ten długi element pod samą szybą. Kiedyś można było wziąć pakiet, gdzie górną część przedniej deski i najwyższą część boczków drzwi miałeś w skórze/ekoskórze. Dawało to poczucie premium. Teraz, przynajmniej w zwykłych wersjach, z drzwiami nic nie zrobisz, zawsze masz zwykły plastik. Można dołożyć ekoskórę (albo coś, co ją udaje) jedynie na przednią deskę.

Jeśli chodzi o środkową część boczków drzwi, tam masz zawsze ekoskórę (albo coś, co ją udaje :P). Różnica jest jedynie taka, że przy sensateku na fotelach ten środek nie będzie miał przeszycia.

Generalnie oszczędności w LCI a później LCI 2 są/były i tego nie neguję. Po prostu uważam, że spora część je wyolbrzymia, bo już od LCI była bieda.

Jeśli chodzi o wnętrza nowych niższych serii BMW to moim zdaniem to już nie jest premium - to poziom Skody czy Kii jak ktoś wcześniej powiedział. Plastik-fantastik, dyskusyjna stylistyka i tragiczne materiały na fotelach (wybór między szmatą, plastikiem udającym skórę i okropnie wyglądającą, twardą skórą). Bardziej premium czyję się w Omodzie, Cherry, Renault, Peugeocie, Volvo, Lexusie, nawet Alfie. To, gdzie BMW nadal ma ogromną przewagę to oferta silnikowa, a raczej cały zestaw napędowy. Chyba nigdzie indziej nie dostaniesz benzynowych 2 litrów bez żadnych hybryd/miękkich hybryd, około 250 koni, 5-6,5 sekund do setki i "mechanicznego" napędu na 4 koła, o większych pojemnościach nawet nie wspominając.

Opublikowano

Generalnie oszczędności w LCI a później LCI 2 są/były i tego nie neguję. Po prostu uważam, że spora część je wyolbrzymia, bo już od LCI była bieda.

Pełna zgoda. Ale wnętrze G20 nawet LCI2 jest moim zdanie lepsze od nowych X3 czy nowego iX3, tam to już jest dramat z plastikami.

Mam LCI2 i mnie osobiście nie razi jakość materiałów (bardziej to co zabrali, jak schowek czy ledy do schowków w drzwiach), to nie jest nawet 5* czy 7 żeby się zastanawiać gdzie pasła się krowa z której skóra jest na boczkach IMO ;)

* tu też był mega downgrade G30 -> G60. Szef miał 540i G30 i przyjechał mi pokazać G60 540d którą wziął na testy, w porównaniu do jego G30 czuć było zjazd jakościowy i oszczędność na detalach (podstopnica chociażby czy progi).

Opublikowano

Może zbyt skrótowo się wyrażałem. Mi chodzi o ten najwyższy fragment drzwi, ten długi element pod samą szybą. Kiedyś można było wziąć pakiet, gdzie górną część przedniej deski i najwyższą część boczków drzwi miałeś w skórze/ekoskórze. Dawało to poczucie premium. Teraz, przynajmniej w zwykłych wersjach, z drzwiami nic nie zrobisz, zawsze masz zwykły plastik. Można dołożyć ekoskórę (albo coś, co ją udaje) jedynie na przednią deskę.

Jeśli chodzi o środkową część boczków drzwi, tam masz zawsze ekoskórę (albo coś, co ją udaje :P). Różnica jest jedynie taka, że przy sensateku na fotelach ten środek nie będzie miał przeszycia.

Jeśli chodzi o wnętrza nowych niższych serii BMW to moim zdaniem to już nie jest premium - to poziom Skody czy Kii jak ktoś wcześniej powiedział. Plastik-fantastik, dyskusyjna stylistyka i tragiczne materiały na fotelach (wybór między szmatą, plastikiem udającym skórę i okropnie wyglądającą, twardą skórą). Bardziej premium czyję się w Omodzie, Cherry, Renault, Peugeocie, Volvo, Lexusie, nawet Alfie. To, gdzie BMW nadal ma ogromną przewagę to oferta silnikowa, a raczej cały zestaw napędowy. Chyba nigdzie indziej nie dostaniesz benzynowych 2 litrów bez żadnych hybryd/miękkich hybryd, około 250 koni, 5-6,5 sekund do setki i "mechanicznego" napędu na 4 koła, o większych pojemnościach nawet nie wspominając.

Nadal 2.0 benzynę ok. 250KM dostaniesz w Volvo XC60, Audi A5, Mercedesie C, Giulia ma 2.0 280KM. Nie wiem, które mają mild hybrid. To ze w 3er jest taki silnik to się poprostu zachował, nowe BMW np. 5er czy X3 oferuje je tylko na rynek US lub np. Ukraiński rynek tez ma.

Opublikowano
11 godzin temu, YogiPL napisał(a):

wnętrze G20 nawet LCI2 jest moim zdanie lepsze od nowych X3 czy nowego iX3, tam to już jest dramat z plastikami

Nie widziałem na żywo, więc nie wiem. Oceniając same zdjęcia nowego iX3: boczki drzwi - dramat, ogromna tafla jednolitego plastiku, poziom Dacii sprzed 20 lat, deska rozdzielcza - po zdjęciach trudno ocenić, trzeba zobaczyć na żywo, sam pomysł z ekranem na szybie może być ciekawy i może nawet lepszy niż doklejane tablety, natomiast ogromny "stół" z plastiku przed tym ekranem budzi obawy, tunel środkowy - nawet OK, dużo lepiej niż w A5, dużo nowocześniej i może nawet nieco lepiej niż w G20 (umówmy się, te pseudo metale czy drewna w G20 to też żaden szczyt luksusu).

11 godzin temu, YogiPL napisał(a):

Mam LCI2 i mnie osobiście nie razi jakość materiałów

Mnie trochę tak. Raz, wolałbym mieć chociaż udawaną skórę na górnej części boczków drzwiowych. Dwa, w LCI2 ciężko wybrać sensowną tapicerkę. Performtex to szmata, ok, do sportowej konfiguracji jeszcze ujdzie ale żadne to premium. Sensatec to plastik udający skórę o wątpliwej trwałości (+ tracimy na regulacji fotela i przeszyciach na drzwiach, co mocno pogarsza ogólny odbiór wnętrza). Skóra (zapomniałem nazwy) na żywo wygląda fatalnie, zwłaszcza w czarnym kolorze, w dodatku jest bardzo niemiła w dotyku (tu Sensatec wypada o niebo lepiej). Trzy, chciałbym jakieś materiałowe albo pseudoskórzane wstawki na boku tunela środkowego.

Nie zmienia to faktu, że bardziej od "niedostatków" jakościowych w G20 razi mnie paleta silnikowa konkurencji :P

11 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

Nadal 2.0 benzynę ok. 250KM dostaniesz w Volvo XC60, Audi A5, Mercedesie C, Giulia ma 2.0 280KM. Nie wiem, które mają mild hybrid. To ze w 3er jest taki silnik to się poprostu zachował, nowe BMW np. 5er czy X3 oferuje je tylko na rynek US lub np. Ukraiński rynek tez ma.

XC60 to SUV nie sedan. Ale nawet gdyby od biedy przywołać V60, w Volvo masz już wszędzie miękkie hybrydy i S/S, którego nie wyłączysz. Audi A5 - to samo. Z benzyn masz "czyste" 204KM, a wszystko co ponad to już ten VAGowski system mild hybrid +, który wyłącza silnik nawet jak jedziesz (z tego co wiem, to jedyny sposób by to obejść to przełączenie skrzyni w tryb sportowy albo włączenie trybu sportowego, ale wtedy jeździsz na wyższych obrotach, co nie każdemu może odpowiadać). Alfa już chyba nie sprzedaje Giuli w benzynie, można kupować tylko to co stoi na placu. Zresztą tam nie masz praktycznie żadnych możliwości konfiguracji, nawet samych kolorów jest tyle co kot napłakał. Zostaje tylko C klasa.

Mi nawet nie chodzi o to, by była to "czysta" benzyna. Może być mild hybrid, ale niech go się da bezproblemowo wyłączyć jak choćby w M340i, a nie że jadę spokojnie, odpuszczam na sekundę gaz a auto zaraz gasi mi silnik. Gdybym chciał taką jazdę to kupiłbym Toyotę.

Opublikowano

Prawda jest Panowie tak , że tej dyskusji by nie było jakby g50 nie wyglądało jak chińsko azjatycki gniot ze zjazdem jakości , sam jeżdzę g30 w większości sam i g60 do miasta jest za duże pomijając paletę silników , więc pozostanie się przeprosić na przeczekanie tego idiotyzmu w bmw-u z obecnym 3 lub 4 er przez kilka lat

Edytowane przez Woytas

Opublikowano

Problem polega tylko na tym, że G50 będzie ostatnią spalinową 3. Produkcja już teraz jest zaplanowana do 2034 i potem będzie zakaz aut spalinowych. G50 to grande finale i już nic innego nie będzie. Chyba, że przepisy które mają być od 2035 całkowicie się zmienią.

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas68 napisał(a):

Problem polega tylko na tym, że G50 będzie ostatnią spalinową 3. Produkcja już teraz jest zaplanowana do 2034 i potem będzie zakaz aut spalinowych. G50 to grande finale i już nic innego nie będzie. Chyba, że przepisy które mają być od 2035 całkowicie się zmienią.

Screenshot_20260405_105858_Chrome.jpg

Opublikowano

@GrzegorzKo badam grunt, może coś z tego będzie. Wcześniej pisałem też, że może sobie wezmę jakąś świeżą używkę - jest to jeden z wariantów ;) Jakoś w lutym rozmawiałem z moim dealerem o aucie dla mojej drugiej połówki. Zadzwonił do mnie pod koniec marca z pytaniem czy nie rozważyłbym zamówienia 340i z rewelacyjnym rabatem 27%, w dodatku bez zobowiązań, z symboliczną wpłatą rezerwacyjną.

A że szkoda kasy, to w sensie subiektywnym, dla mnie nadal szkoda. Nie lubię rzeczy, które palą kapitał.

Waham się, musiałbym trochę dołożyć, ale szczerze to rozważam też bardzo mocno piątkę. Nie mam parcia, ani czasu, ostatnio zawodowo szalony czas, więc na razie to tylko takie podchody. Jak parcie będzie, to zrzucę z warunków 20k-30k, chociaż rozważamy coś większego. Moja druga połówka też by chciała, żebym jej zostawił tę 330i, ale wtedy bez sensu brać drugą G20, zwłaszcza, że planujemy, żeby z naszej dwójki zrobiła się trójka i przyda się coś z klapą otwieraną do góry ;)

Odzew ku zaskoczeniu był bardzo spory, ale wiadomo, większość to tzw. macanki. Na razie zatrzymuję temat jakoś do czerwca / lipca - btw. nie cierpię tych grup, tam jest mega „specyficzny” klimat, używając eufemizmu ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
BMW iX3 sprzedaje się lepiej niż X3 w Europie.
Ponad połowa zamówień na X3 dotyczy iX3.
Od momentu otwarcia księgi zamówień we wrześniu 2025 roku,
złożono ponad 50 000 zamówień na tego elektrycznego crossovera.

Chyba spory sukces elektrycznego neue klasse, biorąc pod uwagę, że sprzedają tylko jedną, raczej droższą opcje silnikową (iX3 50 xDrive).

Edytowane przez rzaba

Opublikowano

Skopiowane z innego forum:

Aktualizacje Ynguldyna dotyczące silników benzynowych.

G50:

318: B48B20M3, 115 kW/250 Nm + 8 kW EM;

320: B48B20M3, 155 kW/330 Nm + 8 kW EM,

M350x: B58B30M3, 313 kW/540 Nm + 13 kW EM.

Opublikowano

te 313 kw - nieźle tylko pytanie czy znowu waga wzrośnie. No ale dzisiaj ludzie akceptują prawie 2 tony, to pewnie za rok 2,5 tony tez będzie OK.

Opublikowano

A czlowiek dopiero odebral 280kW/540Nm i myslal, ze ma najnowszy output :D

Opublikowano

Raczej fake, przy wzroście mocy łącznie o ponad 60 koni nie wzrósł by moment obroty ? 540nm ma obecna wersja.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
53 minuty temu, karlos91 napisał(a):

A czlowiek dopiero odebral 280kW/540Nm i myslal, ze ma najnowszy output :D

280kW na papierze, ciekawe jaki bonus... realnie nikt nie odczuje tych 33kW różnicy (zazwyczaj różnica w górnym rejestrze rpm). Gdyby moment był np. 700Nm to i owszem 😀 To tylko kosmetyka, być może tylko na papierze...

Wcześniejsze 374KM często były hamowane na 400KM... często był bonus.