Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Panowie jak się na jakiś temat wypowiadacie to przydało by się poczytać troszkę. @MedicuS gsyny nie cayenne to Porsche już by dawno nie było, 911 nie zawsze była hot i nie zawsze schodziła jak ciepłe bułki a cayenne wyciągnął firmę z dna. Poza tym poczytajcie czy 911 sie nie zmienia, poczytajcie fora i znajdziecie identyczne narzekania. Na to że nie ma już fizycznego obrotomierza, że gts to hybryda, że dodali turbinę, że zamiast stacyjki w ksztalcie przelacznika jest hamaki przycisk Startu. Za każdym razem ta sama śpiewka że to już nieprawdziwe Porsche. Tak samo jak u was. @Woytas oprócz Suva mam jeszcze z4 tam siedzi się niżej jak w serii 3 i jest ten sam problem z zakrywanie zegarów

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Wyświetleń 68,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• Ładne. Tylko każdy potrzebuje innej ilości alkoholu....

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Panowie… gust jak **uj każdy ma swój.

wątek dotyczy nowego modelu i są ludzie jak ja,których to auto interesuje i widzą w nim swój przyszły pojazd.

Uwielbiam swoje obecne g,ale w życiu trzeba coś zmieniać i ta dyskusja ma mało sensu bo mówimy o modelu popularnym,który poza niektórymi wersjami żadnym klasykiem nigdy nie był i nie będzie natomiast dla takich ludzi jak ja to optymalne i zaje… daily.

Także może wrócimy do wątku i ktoś ma jakieś informacje odnośnie napędów i czego można się spodziewać?

Podejrzewam,że wyleci duży diesel r6 co dla mnie jest osobiście przykre,ale czy będzie sensowne benzynowe 330?

M350 zapowiada się rewelacyjnie,ale trzeba być też czasem w życiu realistą i nie ograniczać się tylko do najwyższych wersji bo podejrzewam,że rozbieżność między zwykłymi wersjami a tą najwyższą będzie jednak spora.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Ale tu jest kopalnia beki. Myślałem że tylko na FB można poczytać takie wynurzenia jak pana @zornold a jednak nie.

Wróćmy jednak do tematu nowej trójki a nie OSTATNIEJ PRAWDZIWEJ MOTORYZACJI 🤣

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

330i będzie na 100% jako sweet spot i pewnie największą marżę ma na nim BMW jak i zarobek. Jak Ty myślę podobnie że zrobią większą dziurę cenową pomiędzy 330 a 350... co do reszty pożyjemy zobaczymy. Ciekawy jestem tego auta na żywo. Realnie pewnie w Q1.2027 coś wyjedzie na ulice.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale zobaczcie co nam Chiny zrobiły, w garażu mam między innymi e88 135i na 7mio biegowej skrzyni dkg prosto z m3...nie ma szans na takie szalone auta, zastanawiamy sie czy będzie 330i...? Dramat. Ile tego, nie tak dawno było, jaki byl wybór napędu, wersji silnikowej...

Opublikowano

Ja jestem przekonany, że

a) wygląd się opatrzy.

b) silnikowo i pod względem prowadzenia będzie dobrze. Wiadomo, z edycji na edycję jest gorzej, ale jak widać wszyscy to akceptują z radością, wiec i tu zaakceptują nawet jak znowu będzie kroczek ku gorszemu. G20 jeździ gorzej od F30 z uwagi na ogromny ciężar, G50 powinniśmy też dać szansę na drobne pogorszenie, ale w granicach rozsądku, bo czemu nie.

Co do zegarów, to ja też nigdy nie lubiłem tych animowanych. Animowane są dobre dla elektryków. Ładne zegary są trochę jak zegarki na rękę i powinny zdobić auto, nawet gdy silnik jest wyłączony, a nie że masz czarny telewizor plazmowy. To trochę jak położyć ładną omegę przy jakimś smartwatchu od xiaomi. Za dzieciaka zawsze uwielbiałem zerkać przez szyby samochodów na zegary 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, eSzet94 napisał(a):

Podejrzewam,że wyleci duży diesel r6 co dla mnie jest osobiście przykre,ale czy będzie sensowne benzynowe 330?

Tak, BMW potwierdziło, że nie będzie 6-cyl diesla.

Wszystkie silniki będą MH 48V, benzyny jak niżej. Różnica między 320 i 330 się zmniejsza, różnica między 330 i 350(340) się zwiększa. RWD w Europie najpewniej tylko 318 i 320.

318: B48B20M3, 156KM/250Nm + EM,  8kW/25 Nm,  0-100 9.5s
320: B48B20M3, 210KM/330Nm + EM,  8kW/25 Nm,  7.4s
330: B48B20O3, 258KM/400Nm + EM,  8kW/25 Nm,  5.9s
350: B58B30M3, 425KM/540Nm + EM, 13kW/200 Nm, 4.1s

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, rzaba napisał(a):

Tak, BMW potwierdziło, że nie będzie 6-cyl diesla.

Wszystkie silniki będą MH 48V, benzyny jak niżej. Różnica między 320 i 330 się zmniejsza, różnica między 330 i 350(340) się zwiększa. RWD w Europie najpewniej tylko 318 i 320.

318: B48B20M3, 156KM/250Nm + EM,  8kW/25 Nm,  0-100 9.5s
320: B48B20M3, 210KM/330Nm + EM,  8kW/25 Nm,  7.4s
330: B48B20O3, 258KM/400Nm + EM,  8kW/25 Nm,  5.9s
350: B58B30M3, 425KM/540Nm + EM, 13kW/200 Nm, 4.1s

Ciekawi mnie jak będą się wagowo prezentowały.

Wychodzi na to, że 330 będzie nieco wolniejsze od g20.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
14 minut temu, MedicuS napisał(a):

Wychodzi na to, że 330 będzie nieco wolniejsze od g20.

Te dane są z bimmerpost, więc raczej wersja US i 330 z tabelki jest najpewniej RWD. To jest dokładnie ten sam czas 0-100, które katalogowo miało G20 330i LCI RWD.

Pewnie jest ciężej, ale dochodzi wsparcie z silnika elektrycznego.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@JacekLZ o jakim pogorszczeniu ty piszesz? Praktycznie każda trójka z generacji na generacje na torze jest szyba a to chyba najlepszy sprawdzian dla auta?

Opublikowano

To i ja nabije sobie posty 🙂 Ktoś wspomniał o G50 330i. Produkcja G50 z tym silnikiem zacznie się dopiero od lipca 2027 roku.

Opublikowano

Na żadnym forum / grupie FB chyba nie ma tak zatwardziałych fanów jak tutaj, którzy mają klapki na oczy. Z jednym się zgadzam bez apelacyjnie - BMW ma najlepsze silnik i skrzynie biegów i nadal to ma. Co do prowadzenia to jak ktoś słusznie, że czasami jest lepiej czasami jest gorze. Nie zawsze BMW wyznaczna obecnie standardy w kwesti prowadzenia, chociaż często ma pałeczkę lidera.

Nie mniej jednak zapytam się tutaj zagorzalców czy im to nie przeszkadza i czy dla nich to jest normalne. Podkreślę na samym początku, żadna marka nie próbowała tego co robi obecnie BMW. Tak mocno zalicza regres w aspekcie wszystkim poza silnikami. Możliwe, że to nowy kierunek i BMW wie co robi, ale do meritum , czy Wam to serio nie przeszkadza - patrzę na auto całościowo, a nie tylko funcar na weekend czy w koło kołomina i raz na 3-4 miesiące jakaś trasa.

BMW obecne vs poprzednie modele
- Wykasowanie Komforotów /Foteli M czyli foteli łamanych w pół, które od wieków wyznaczały kierunek dopasowania fotela do kierowcy
- Wykasowanie Lamp Laserowych, skrętnych soczewek , zastępująć je zwykłymi matrycjami, bez skrętnych soczewek!. Audi skasowało lasery, ale poszło w projkety. Mercedes poszedł w projektory. Volvo w piksele. Landy w piksele etc.
- Zabranie w BMW 5 otwieranej tylnej szyby, co od zawsze definiowało turinga w stosunku do innych kombiaków. Mega wygodna sprawa
- Zabranie w BMW 5 i X5 laminowanych szyb. Nawet skoda superb ma laminowane szyby i to wszystkie. Podobno w Pluginach i elektrach mają być w X5. Jeździłem nowa 5 i do 140 .. jest podobnie jak w poprzednich generacjach .. dużej różnicy nie słyszę, ale 160 to już dramat.
- Zabranie w BMW 5 zawieszenia pnematycznego
- Zabranie w BMW 5 masaży w foteleach
- Zabranie w X5 dzielonej tylnej klapy - czyli znaku rozpoznawczego od lat będący w X5
- Zabranie elektycznej rolety w X5 chowanej w podłogę, i zastąpioną ją manualną i to jakości z X3 czyli ceraty ...
- Kokpit X Vision. Do tej pory kokpit otulał kierowcę, head up wspomagał (BMW miało head up najlepszy w swojej klasie). Wstawiono po prostu mało personalizowany ekran na podszybiu i walnieto po środku giga tablet, nawet ciutkę nie skierowany w stronę kierowcy. Gdzie prędkosciomierz ? Gdzie prostota użytkowania ? Super ze zastąpili powolne jądro linuxowe na jądro androida, tylko czemu wykasowali wszystko co mogli z androioda i na siłe wcisnęli swoje ?
- IX3 czyli SUV elektryczny premium nie dostał nawet wentylacji foteli. Czyli wybierasz skórę,a w prezencie dostajesz gotowanie sie tyłka
- X3 i 5 które jest wykonane jak octavia
- Obcięcie topowego nagłośnienia i zrobienie z niego średniaka .. czyli Harman Kardon stał się Bowersem i nic wiecej nie możesz mieć - nie dotyczy to tylko BMW 7
- Wywalanie 3 litrowej czystej benzyny z BMW 5
- Obcinanie Mocy silnika 40D robiąc z niego defacto 30d.
- w X5 już nawet nie używają nazwy Merino dla skór, gdzie od zawsze hasło Merino kojarzyło się z BMW

Wskażcie mi proszę, drugą markę, która tak obcieła wyposażenie. Owszem Audi A6 czy E klasa jest dużo droższa, ale nadal klient ma wybór. Z kolei Q7 nowe po rabatach nie ustępuję cenie BMW x5 i tak samo q9 nie ustępuję BMW x7. GLE / GLS są droższe po rabatach i to fakt. Jeżeli BMW chce równiać do segmentu standardów to super, bo będzie w nich królowała, ale od premium to zaczyna się odsuwać. Premium to nie tylko silnik, napęd. Mercedes wyleczył się z 2.0 zabaweczek AMG i przywraca 3.0. Audi robi to samo co BMW czyli wszystko w koło plastikowe, ale chociaż wyposażenia nie obcina oraz gamy silników mocno nie kastruję.

Serio nadal mówicie, że to pryszcz.

Od X lat sam jeździłem modelami BMW, od X lat w mojej firmy do flloty szły BMW i jeszcze przed neue klasse dał bym sobie za BMW rękę uciąć.. i dzisiaj był bym k..... bez ręki.

Edytowane przez Big_daddy

Opublikowano
8 minut temu, Big_daddy napisał(a):

Do tej pory kokpit otulał kierowcę, head up wspomagał (BMW miało head up najlepszy w swojej klasie). Wstawiono po prostu mało personalizowany ekran na podszybiu i walnieto po środku giga tablet, nawet ciutkę nie skierowany w stronę kierowcy

No właśnie to jest to z czego słynęło BMW przez ostatnie 50 lat, czyli kokpit skierowany na kierowcę.

Opublikowano
9 minut temu, Big_daddy napisał(a):

Na żadnym forum / grupie FB chyba nie ma tak zatwardziałych fanów jak tutaj, którzy mają klapki na oczy. Z jednym się zgadzam bez apelacyjnie - BMW ma najlepsze silnik i skrzynie biegów i nadal to ma. Co do prowadzenia to jak ktoś słusznie, że czasami jest lepiej czasami jest gorze. Nie zawsze BMW wyznaczna obecnie standardy w kwesti prowadzenia, chociaż często ma pałeczkę lidera.

Nie mniej jednak zapytam się tutaj zagorzalców czy im to nie przeszkadza i czy dla nich to jest normalne. Podkreślę na samym początku, żadna marka nie próbowała tego co robi obecnie BMW. Tak mocno zalicza regres w aspekcie wszystkim poza silnikami. Możliwe, że to nowy kierunek i BMW wie co robi, ale do meritum , czy Wam to serio nie przeszkadza - patrzę na auto całościowo, a nie tylko funcar na weekend czy w koło kołomina i raz na 3-4 miesiące jakaś trasa.

- Wykasowanie Komforotów /Foteli M czyli foteli łamanych w pół, które od wieków wyznaczały kierunek dopasowania fotela do kierowcy
- Wykasowanie Lamp Laserowych, zastępująć je zwykłymi matrycjami. Audi skasowało lasery, ale poszło w projkety. Mercedes poszedł w projektory. Volvo w piksele. Landy w piksele etc.
- Zabranie w BMW 5 otwieranej tylnej szyby, co od zawsze definiowało turinga w stosunku do innych kombiaków. Mega wygodna sprawa
- Zabranie w BMW 5 i X5 laminowanych szyb. Nawet skoda superb ma laminowane szyby i to wszystkie. Podobno w Pluginach i elektrach mają być w X5...
- Zabranie w X5 dzielonej tylnej klapy - czyli znaku rozpoznawczego od lat będący w X5
- Zabranie elektycznej rolety w X5 chowanej w podłogę, i zastąpioną ją manualną i to jakości z X3 czyli ceraty ...
- Kokpit X Vision. Do tej pory kokpit otulał kierowcę, head up wspomagał (BMW miało head up najlepszy w swojej klasie). Wstawiono po prostu mało personalizowany ekran na podszybiu i walnieto po środku giga tablet, nawet ciutkę nie skierowany w stronę kierowcy. Gdzie prędkosciomierz ? Gdzie prostota użytkowania ? Super ze zastąpili powolne jądro linuxowe na jądro androida, tylko czemu wykasowali wszystko co mogli z androioda i na siłe wcisnęli swoje ?
- IX3 czyli SUV elektryczny premium nie dostał nawet wentylacji foteli. Czyli wybierasz skórę,a w prezencie dostajesz gotowanie sie tyłka
- Obcięcie topowego nagłośnienia i zrobienie z niego średniaka .. czyli Harman Kardon stał się Bowersem i nic wiecej nie możesz mieć - nie dotyczy to tylko BMW 7
- w X5 już nawet nie używają nazwy Merino dla skór, gdzie od zawsze hasło Merino kojarzyło się z BMW

Wskażcie mi proszę, drugą markę, która tak obcieła wyposażenie. Owszem Audi A6 czy E klasa jest dużo droższa, ale nadal klient ma wybór. Jeżeli BMW chce równiać do segmentu standardów to super, bo będzie w nich królowała, ale od premium to zaczyna się odsuwać. Mercedes wyleczył się z 2.0 zabaweczek AMG i przywraca 3.0. Audi robi to samo co BMW czyli wszystko w koło plastikowe, ale chociaż wyposażenia nie obcina oraz gamy silników mocno nie kastruję.

Od X lat sam jeździłem modelami BMW, od X lat w mojej firmy do flloty szły BMW i jeszcze przed neue klasse dał bym sobie za BMW rękę uciąć.. i dzisiaj był bym k..... bez ręki.

Ciężko się nie zgodzić. Tak szczerze mówiąc to poza B58 to nic fajnego w BMW już nie zostało. Nawet to M340i LCI2 którym jeżdżę obecnie to już kastrat w każdym względzie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No bo w bmw w takim x5 dostanę 400km benzynę z natychmiastowa reakcja na gaz która definiuje cała przyjemność z jazdy, do Mercedesa muszę dopłacić ze 100k a obecna oferta silnikowa w Audi to ponury żart. Czy 250-300km w tak dużym aucie jest premium? Czy dodany lag do skrzyni żeby spełnić normy jest premium? Czy ekranoza z brakiem przycisków w aktualnym q8 z hektarami piano black jest premium? Otóż nie jest. Być może światła w Audi są lepsze i można dołożyć kilka bajerow ale cała masa rzeczy jest gorsza. Każde auto to jakie kompromis w jedna czy druga stronę.

Opublikowano
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

No bo w bmw w takim x5 dostanę 400km benzynę z natychmiastowa reakcja na gaz która definiuje cała przyjemność z jazdy

Rozumiem, że jeździłeś już nową X5 i tymi 400 HP i jesteś wstanie powiedzieć że ma natychmiastową reakcję na gaz ?

ferta silnikowa w Audi to ponury żart.

Jeździłeś tym nowym q7 z 3.0 TDI , żeby powiedzieć, że to ponury żart ? Czekaj czekaj .. a BMW 5 oferta silnikowa to nie ponury żart w stosunku do A6 czy E klasy ?

Czy 250-300km w tak dużym aucie jest premium?

Czekaj czekaj ... X5 30 D nie było premium ?

Czy dodany lag do skrzyni żeby spełnić normy jest premium

Gdzieś ci już napisałem i nie potrafiłeś mi powiedziec - jak jedziesz 0-1 jest lag i się zgadzam jest, ale jak operujesz płynie gazem to już go nie ma.

Czy ekranoza z brakiem przycisków w aktualnym q8 z hektarami piano black jest premium?

Ale cię bolą 4 litery, ze mówię dobrze o q8 - hektary black piano wykliełem folią za 200 PLN i mam piękny matowy czarny plastik - gdzie w X5 za black piano musiałeś dopłacić 😆 , a ekranoza -- czekaj mam wbudowany ekran normalnych wielkosci w deskę rozdzielczą, i mam podręczny panel w formie ekranu do klimatyzacji ? Nadal jak policzymy ich rozmiar wyjdzie to mniej niż w nowym x5 , a i w nowym x5 nie masz ekranozy.. zapomniałem a i za 200 PLN dołożę laminowane szyby, fotele komforotwe, elektryczną roletę, światła , naglośnienie

1 godzinę temu, słonik40 napisał(a):

do Mercedesa muszę dopłacić ze 100

wolę doplacić 100k, bo w leasingu to nie bedą duże różnice na racie - a mieć auto kompletne, a nie protezę auta.

Jesteś swietnym przykładem tego fana BMW, który uważa że długość przyrodzenia świadczy o byciu zajebistym kochankiem , który albo słyszał, albo zrobił innej marki autem na testach max 100km i się o nim źle wyraża. Już ci kiedyś napisałem , byłem podobny - x5 PRE lci zrobiłem 150 tys, X5 LCI zrobiłem 90 tys, Q8 zrobiłęm już 50 tys, innymi modelami BMW w sumie zjechałem z 500 tys km i powiem ci wprost - Q8 prócz silnika jest w każdym aspekcie lepsze od X5 LCI, podobne do X5 PRE LCI.

3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Praktycznie każda trójka z generacji na generacje na torze

Na koniec, śmiałeś się hikpokryto z toru i że to nie jest miarodarne

Edytowane przez Big_daddy

Opublikowano
10 godzin temu, Randall napisał(a):

Ale tu jest kopalnia beki. Myślałem że tylko na FB można poczytać takie wynurzenia jak pana @zornold a jednak nie.

Wróćmy jednak do tematu nowej trójki a nie OSTATNIEJ PRAWDZIWEJ MOTORYZACJI 🤣

A to my tu nie cosplayujemy psychiatryka? Jak wejdziesz między wrony musisz krakać jak i one.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, Big_daddy napisał(a):

- Wykasowanie Lamp Laserowych, skrętnych soczewek , zastępująć je zwykłymi matrycjami, bez skrętnych soczewek!. Audi skasowało lasery, ale poszło w projkety. Mercedes poszedł w projektory. Volvo w piksele. Landy w piksele etc.
- Zabranie w BMW 5 i X5 laminowanych szyb. Nawet skoda superb ma laminowane szyby i to wszystkie. Podobno w Pluginach i elektrach mają być w X5. Jeździłem nowa 5 i do 140 .. jest podobnie jak w poprzednich generacjach .. dużej różnicy nie słyszę, ale 160 to już dramat.

Wskażcie mi proszę, drugą markę, która tak obcieła wyposażenie. Owszem Audi A6 czy E klasa jest dużo droższa, ale nadal klient ma wybór. Z kolei Q7 nowe po rabatach nie ustępuję cenie BMW x5 i tak samo q9 nie ustępuję BMW x7. GLE / GLS są droższe po rabatach i to fakt. Jeżeli BMW chce równiać do segmentu standardów to super, bo będzie w nich królowała, ale od premium to zaczyna się odsuwać. Premium to nie tylko silnik, napęd. Mercedes wyleczył się z 2.0 zabaweczek AMG i przywraca 3.0. Audi robi to samo co BMW czyli wszystko w koło plastikowe, ale chociaż wyposażenia nie obcina oraz gamy silników mocno nie kastruję.

Wiesz jak to jest w miłości. Są różne momenty, są wzloty, upadku, uniesienia ale z mojego punktu widzenia w miłości najważniejsza jest wierność 😉

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Poniżej dosyć duże omówienie wyglądu. Po krotce, całkowicie inna sylwetka niż i3, z boku praktycznie jak g20, z przodu poszerzone nadkola dodają agresywności/muskulatury, proporcje typowe dla serii 3

Opublikowano
7 godzin temu, słonik40 napisał(a):

@JacekLZ o jakim pogorszczeniu ty piszesz? Praktycznie każda trójka z generacji na generacje na torze jest szyba a to chyba najlepszy sprawdzian dla auta?

sporo ludzi i testerów wyraża taką opinię. Waga, waga, waga = podsterowność, bezwładność. A że szybsze to nic dziwnego. Dzisiaj pewnie fabia 1.0 turbo jest szybsza do setki niż 2-litrowe 3 jeszcze kilkanaście lat temu. Dzisiaj wszystkie auta są szybsze.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
25 minut temu, JacekLZ napisał(a):

sporo ludzi i testerów wyraża taką opinię. Waga, waga, waga = podsterowność, bezwładność. A że szybsze to nic dziwnego. Dzisiaj pewnie fabia 1.0 turbo jest szybsza do setki niż 2-litrowe 3 jeszcze kilkanaście lat temu. Dzisiaj wszystkie auta są szybsze.

Waga to na pewno bezwładność, podsterowność niekoniecznie bo za to odpowiada przede wszystkim dystrbucja mas pomiędzy osiami oraz przyczepność każdej z nich.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Waga rośnie ale rozkład mas przeważnie pozostaje bez zmian. No i z każda generacja rośnie sztywność nadwozia co też poprawia prowadzenie

Opublikowano
8 godzin temu, macste napisał(a):

Waga to na pewno bezwładność, podsterowność niekoniecznie bo za to odpowiada przede wszystkim dystrbucja mas pomiędzy osiami oraz przyczepność każdej z nich.

słusznie, choć nawet ostatnio był tu film jak jakiś tester latał tymi BMKami i powiedział, że jedzie trochę jak przednionapędówka.

Opublikowano

Podsumowanie Waszych dyskusji o Porsche i rowerach 🤭

IMG_5880.jpeg