Skocz do zawartości

Koła/Felgi/Opony Zimowe G05

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Być może w śniegu są dobre, na mokrym są po prostu śliskie. Dla mnie totalnie odpadają. Natomiast to też kwestia stylu jazdy.
Dodam że miałem je w X3 20d, zatem nie był to demon mocy i momentu obrotowego.

• Odpowiedzi 100
  • Wyświetleń 6,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 14.10.2025 o 16:38, Maciej_X5 napisał(a):

To jest oferta na 4 takie same koła z takim samym ET i szerokością felgi. Czyli tył wciągnięty w nadkole. Za tysiaka więcej można dostać nowy zestaw mieszanych, które zupełnie inaczej wyglądają na aucie. No chyba, że ktoś jest rozkochany w tym wzornictwie BMW. Ja nie 😄

Czyli dokładnie tak, jak zgodnie z homologacją powinieneś mieć na zimowkach przy 20'' - 4 identyczne koła na 275.

Opublikowano

Cześć, czy możecie polecić warsztat w Warszawie gdzie dobrze wymienią opony na zimowe? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@hornet17 pierw wymieniałem w https://maps.app.goo.gl/bJo3kBKf9arU6cWS7 a potem przesniosłem się do https://maps.app.goo.gl/DQhAEBM1MvD8WUZE6, głównie ze względu a cenę.

W Autokółko myli felgi podczas wymiany opon, a cena usługi była wyższa niż w innych warsztatach. Z tego co pamiętam, za test drogowy liczyli sobie wysoką stawkę.

Dodatkowo zauważyłem kilka obtarć – prawdopodobnie od klucza lub w miejscu po odważnikach. Wygląda na to, że nie każdy warsztat potrafi prawidłowo usunąć stary klej po ciężarkach wyważających.

Opublikowano

Witam, czy ktoś używa zimówek: Goodyear UltraGrip Performance+ lub Bridgestone Blizzak 6
w rozmiarze 21 cali? Proszę o opinie

Kupiłem nowe oczywiście homologowane za co zapłaciłem dwa razy więcej jak za normalne Pirelli scorpion winter na run flatn 21' i chcę je wymienić a raczej wyp....ć😐

Edytowane przez filipo12

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ultragrip porządna zimowa opona, możesz brać w ciemno. Pirelli nie ma podejścia na śniegu. 

Edytowane przez robert0707

Opublikowano

Aktualne Pirelli są krzywe - nowe, zwłaszcza te tylne 315, nie można ich w żaden sposób ułożyć na feldze. Jestem bardzo rozczarowany. W poprzednich latach miałem je w rozmiarze 20' w X3 M40d i tam nie było problemu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

jeździłem w e53 na goodyear ultragrip performance+ w rozmiarze r19 255/50, najlepsza opona zimowa jaką miałem w życiu, po drogach w śniegu śmiało goniłem 100-110 bo tak kleiło. Jedyny minus, to zauważalnie mniejsza średnica niż np continental. Nowe goodyeary do nowych continental w tym samym rozmiarze to przynajmniej -1cm na średnicy. Przekłamanie prędkościomierza jest większe. Tak to pewność prowadzenia i ogólne odczucia top.

Teraz w F15 mam continental TS870P, do jazdy suche mokre świetne, ale kopny śnieg nie trzymają tak dobrze jak goodyear: conti lubi "puścić" w szybciej pokonywanym zakręcie na śniegu, w sposób który trudno skontrolować. Goodyear w tym samym miejscu mogłem iść ogniem z pełną kontrolą.

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

Założone 20” na zimę i powiem szczerze że komfort nawet na rf jest tak dobry że nie wiem czy tych 22” nie sprzedam i nie będę tylko opon zmieniać 

IMG_4407.jpeg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.10.2025 o 08:27, Lukxxx napisał(a):

Homologacja jest po to by w razie czego nie uznać gwarancji

Dokładnie,  zwłaszcza mozna sie przejechać przy xdrive.  Przy osiowy napędzie nie ma znaczenia

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odważył się ktoś kupić używane felgi ? No coś takiego ? 
https://allegro.pl/oferta/felga-aluminiowa-bmw-oe-x5-g05-x6-g06-styling-741m-9-5-x-21-5x112-et-37-17333555887

czy może większość ogłoszeń to felgi po autach po dzwonach i nie warto ? 

Wiem, że zaraz będą komentarze w stylu kupujesz auto za 450k a nie stać na nowe felgi. 😊😬

Opublikowano

Zawsze jest ryzyko, ja juz mialem kupowac nowe, ale trafilem od osoby prywatnej cale kola w bdb stanie na sprzedaz.
Facet zamienial X5 LCI na X7 i nie pasowaly. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

https://allegro.pl/oferta/felga-aluminiowa-bmw-oe-x5-g05-x6-g06-styling-741m-9-5-x-21-5x112-et-37-17333555887

Wiem, że zaraz będą komentarze w stylu kupujesz auto za 450k a nie stać na nowe felgi. 😊😬

Myśle, ze oferta jest ok. Oczywiscie jest na rynku duzo felg o niepewnej przeszłosci ale tez wiele sprzedawanych przez wiarygodnych sprzedawcow lub prywatne osoby gdzie wyglada to na oferty godne zaufania. Jak kupujesz uzywany samochod to tez nie wiesz co sie z felgami działo a uzywane samochody to 90% polskiego rynku...

Opublikowano
11 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

Tylko policz czy to się opłaca.

dodaj akcesoria typu czujniki, opony , ktoś musi to złożyć. Często na felgi VATu nie dostaniesz. Może się okazać, że oferta salonu mimo wszystko zbliżona bo np masz za free jedno sezonowanie. 

Jeżeli chciałbyś koniecznie 21” to rozważ GM Italia Sparta. Chwalone tutaj i jednak wyraźnie taniej niż Yspoke

Ps Panowie ile mm ma nowy bieżnik w Pirelli zimowej ?

Opublikowano
W dniu 5.12.2025 o 13:49, Rafiksq napisał(a):

Jak kupowałem zimówki to obejrzałem jeden komplet (felgi z oponami) od handlarza i podziękowałem - fele odpicowane, a na każdej inna opona.
Już miałem brać nówki ale znalazłem osobę prywatną która sprzedawała po zbyciu auta i trafiłem dobrze.

Opublikowano

W moim przypadku sprawa wygląda tak. Broker nawalił i w ramach rekompensaty mam dostać nowe opony tak wynegocjowaliśmy załatwienie sprawy. Więc muszę załatwić sobie felgi. 
https://allegro.pl/oferta/nowe-oryginalne-felgi-aluminiowe-bmw-20-x3-g01-x4-g02-x5-g05-x6-g06-17854826119

Niby nowe i jest fv. 

Opublikowano

Niech koledzy mnie skorygują jeżeli się mylę. Nie kojarzę tego koloru na tym wzorze felgi. Tzn wzór felgi dość popularny i ładny. Miałem takie w poprzedniej x5 na zimę. Ale one były srebrne nie grafitowe.

Jezeli weźmiesz 20” to oponki polecam Michelin Alpin z homologacją.

natomiast szczerze najładniejsze są Yspoke 21”.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To są oryginalne felgi czy polska produkcja na wzór oryginału? Bo nie do końca zrozumiałem. Ten gość ma ogromną ilość felg w ofercie i wszystkie niby oryginalne.

Opublikowano

Oryginalne felgi - może źle napisałem - po prostu ten model też jest robiony w Polsce. Nie wiem który producent robi to dla BMW, ale być może Ronal.

Opublikowano

A to ciekawe z tą produkcją. Myślałem, ż Oem felgi są made in China.

Opublikowano
7 godzin temu, emsi111 napisał(a):

Ja wziąłem od tej osoby. Nowe w kartonach, wszystko jak w opisie. FV nie potrzebowałem.
Polska produkcja.
https://www.olx.pl/d/oferta/20-oryginalne-bmw-x5-g05-x6-g06-m740-nowe-oryginal-lci-CID5-IDQ1NJu.html?reason=observed_ad

Z ta polska produkcją chodzi o to, że wszystkie modele 740m są robione w Polsce czy akurat ty kupiłeś te, które są w Polsce ? Nie bardzo rozumiem. 

Opublikowano
W dniu 6.12.2025 o 22:52, Marco120i napisał(a):

Dokładnie

@Rafiksq dopytaj się czy na pewno nowe czy odnowione 😉

Gość twierdzi że są nowe, wystawia fv i mówi, że mogę sprawdzić w salonie i potwierdza że taki model też był dostępny. 

Opublikowano
W dniu 6.12.2025 o 21:59, Rafiksq napisał(a):

W moim przypadku sprawa wygląda tak. Broker nawalił i w ramach rekompensaty mam dostać nowe opony tak wynegocjowaliśmy załatwienie sprawy. Więc muszę załatwić sobie felgi. 
https://allegro.pl/oferta/nowe-oryginalne-felgi-aluminiowe-bmw-20-x3-g01-x4-g02-x5-g05-x6-g06-17854826119

Niby nowe i jest fv. 

Mam te felgi, dokładnie w tym kolorze. To są start spoke 740M tyle, że orbit gray. I brałem z tej firmy, żadnych problemów, profesjonalna obsługa.

W dniu 6.12.2025 o 22:30, Roberto1 napisał(a):

Niech koledzy mnie skorygują jeżeli się mylę. Nie kojarzę tego koloru na tym wzorze felgi. Tzn wzór felgi dość popularny i ładny. Miałem takie w poprzedniej x5 na zimę. Ale one były srebrne nie grafitowe.

Jezeli weźmiesz 20” to oponki polecam Michelin Alpin z homologacją.

natomiast szczerze najładniejsze są Yspoke 21”.

Ten standardowy, o którym mówisz, to bicolor. Ale są i grafitowe, bo je mam - j.w.