Skocz do zawartości

Koła/Felgi/Opony Zimowe G05

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

Z ta polska produkcją chodzi o to, że wszystkie modele 740m są robione w Polsce czy akurat ty kupiłeś te, które są w Polsce ? Nie bardzo rozumiem. 

Nie sądzę że wszystkie 740m są robione w Polsce. BMW ma różnych dostawców i to zapewne zależy jak się trafi. 

• Odpowiedzi 100
  • Wyświetleń 6,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, kenhor napisał(a):

Mam te felgi, dokładnie w tym kolorze. To są start spoke 740M tyle, że orbit gray. I brałem z tej firmy, żadnych problemów, profesjonalna obsługa.

Ale ta firma ma dostępność większości felg BMW/Audi/Mercedes/Porsche - wszystkie nowe, oryginalne, często kompletne zestawy z oponami. Zastanawia mnie skąd taka dostępność u nich i ceny połowę tego co w salonie. Po opiniach widzę, że rzeczywiście żadnych wtop i klienci są zadowoleni - i jedyne pytanie czy to nie są jakieś podrobione odlewy z Chin?

Opublikowano
Godzinę temu, BigCactus napisał(a):

Ale ta firma ma dostępność większości felg BMW/Audi/Mercedes/Porsche - wszystkie nowe, oryginalne, często kompletne zestawy z oponami. Zastanawia mnie skąd taka dostępność u nich i ceny połowę tego co w salonie. Po opiniach widzę, że rzeczywiście żadnych wtop i klienci są zadowoleni - i jedyne pytanie czy to nie są jakieś podrobione odlewy z Chin?

Wiesz, na upartego wszystko można podrobić i ciężko to później stwierdzić (mówię o dobrych podróbach). Felgi mają wszystkie oznaczenia oryginalne, wybite numery OEM, wyglądają i ważą normalnie. Po prostu nowe felgi. Jeżdżę już 3 sezon, żadnych problemów. Brałem cały komplet, dogadałem cenę na całość z oponami (chciałem Micheliny i podali mi ceny w opcjach z różnymi producentami), czujnikami i deklami. Ta firma jest już dość długo, oni mają też stacjonarny serwis na miejscu, gdzie możesz podjechać i obejrzeć. Choć ja brałem wysyłkowo, bo nie jestem z Krakowa. Wszystko dobrze zabezpieczone, jedyny problem wtedy, to że było pobranie i okazało się, że tylko gotówka, mówię o firmie kurierskiej. Odliczając jakąś zaliczkę, którą wysłałem przed zamówieniem opon.

Co do pochodzenia - nie oni jedni mają dostęp. Z tego, co wiem, to są zrzuty z magazynów i sieci niemieckich, z aut demo, powystawowych itd. Tam mają trochę inne podejście do "używanych" i dłużej leżących i czyszczą magazyny. Jak znajdziesz dojścia, to masz. Nie mają ilości hurtowych, bo jak szukałem później 22" na lato, to akurat mieli chyba jedną parę tylko, która poszła i trzeba było czekać. Nie są też najtańsi, ale szanują swój towar, więc nie jest tak, że zjedziesz cenę jakoś znacząco. A że cena niższa niż w salonie i to znacząco - naprawdę nie muszę chyba tak doświadczonemu użytkownikowi i kupującemu nowe auta tłumaczyć, jakie marże i ceny mamy w ASO. I jak się to ma do ceny produkcji. Ciekawe, że nagle potrafią coś dorzucić za 1zł, bo tak zrabatują. Przecież nie dokładają do interesu tak końcowo.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
34 minuty temu, kenhor napisał(a):

Wiesz, na upartego wszystko można podrobić i ciężko to później stwierdzić (mówię o dobrych podróbach). Felgi mają wszystkie oznaczenia oryginalne, wybite numery OEM, wyglądają i ważą normalnie...

Jasne - właśnie widzę, że felgi wyglądają dokładnie jak zdjęte w salonie z nowego samochodu. Pytam, bo pewnie kupię do nich nowe felgi zimowe do Audi 😉 - i nie chciałbym wtopić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pierwsza jazda małżonki, co polecacie zrobić? Pomalować i się nie przejmować? Bo szkoda robić mi z ac. Co prawda mam koła zimowe od BMW z gwarancją ale ona jest tylko na opony 

IMG_5201.jpeg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pomalować i zapomnieć - jeśli żona będzie jeździła więcej to pewnie nie ostatnia rysa ;). Pytanie jak mocne było uderzenie i z której strony - raczej chyba za słabe, żeby robić geometrię. 

Opublikowano
17 minut temu, BigCactus napisał(a):

Pomalować i zapomnieć - jeśli żona będzie jeździła więcej to pewnie nie ostatnia rysa ;). Pytanie jak mocne było uderzenie i z której strony - raczej chyba za słabe, żeby robić geometrię. 

Nie było uderzenia, było przetarcie za blisko krawężnika 

Opublikowano

Ja czarne pomalowałem zaprawiono w takich miejscach. Szkoda robić coś innego

Opublikowano

Btw ostatnio widzę dużo x5/x6 na ori 22” i zimowych oponach. Coś się zmieniło w homologacji bo opon z gwiazdką nie mogę znaleźć .

Opublikowano
Teraz, Roberto1 napisał(a):

Btw ostatnio widzę dużo x5/x6 na ori 22” i zimowych oponach. Coś się zmieniło w homologacji bo opon z gwiazdką nie mogę znaleźć .

Ostatnio szukałem i nie znalazłem, dlatego kupiłem 20” z większym profilem aby zabezpieczyć felgę niż 21” - widać nic nie dało 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dobrze musiała się postarać żeby 20" z rantem ochronnym uwalić😎

Opublikowano
6 minut temu, robert0707 napisał(a):

Dobrze musiała się postarać żeby 20" z rantem ochronnym uwalić😎

Kobieta wielu talentów i wielu zaliczonych felg 🙂 kupiłem spray w kolorze 668 jet black - dam znać czy będzie ok. W poprzednim g26 miałem 19” felgi i po przetarciu też nie było widać 

Opublikowano

Miałem wszystkie obdarte zarówno 20 jak i 21. Więc w sumie to mógłbym przygarnąć 22” na tych ładnych ori czarnych ale nie wiem czy xdrive wytrzyma;)

Opublikowano
  • Moderatorzy

Zaprawkę zrób, pomalujesz felgę za tydzień przyjdzie z kolejnym otarciem.

Powiedz też żonie, żeby większe łuki brała bo to tylna felga.

Zanim pojawi się na froncie przetarcie to powiedz żeby dojeżdżała do krawężnika na skręconym kole i uderzyła czołem opony - bezpiecznie.

Opublikowano
34 minuty temu, Ponta napisał(a):

Zaprawkę zrób, pomalujesz felgę za tydzień przyjdzie z kolejnym otarciem.

Powiedz też żonie, żeby większe łuki brała bo to tylna felga.

Zanim pojawi się na froncie przetarcie to powiedz żeby dojeżdżała do krawężnika na skręconym kole i uderzyła czołem opony - bezpiecznie.

Znaczy ja nie jestem nawet zły bo bardziej spodziewałbym się że pierwsza felga będzie przerysowana z przodu a nie z tyłu i że tego nie było czuć, ale faktycznie wytłumaczę że x5 to mały autobus i żeby brała zakręty jak Ikarus przegubowy 

Opublikowano

Masz skrętną oś tylną?

Opublikowano
19 minut temu, Roberto1 napisał(a):

Masz skrętną oś tylną?

Nie, nie mam i był to świadomy wybór, dla mnie efekt „wózka sklepowego” był nie do zaakceptowania po jeździe próbnej, a bez tego da się jeździć normalnie przy kamerach 360. 

Opublikowano

Wcale nie trzeba dużej siły, aby przytrzeć. X5 to jedna dość spora masa i jeśli znajdziesz się za blisko krawężnika, to masa zrobi swoje i nawet przy ochronnym rancie opona po prostu się ugnie.

Jeśli wiesz, że małżonka przyciera, to ja bym zrobił, jak napisałeś - na razie zrobił zaprawkę. Jeśli tylko pryśniesz sprayem to wiadomo, że wprawne oko się dopatrzy, trzeba by pewnie przeszlifować, dać podkład a na wierzch klar, tak żeby też poprawnie zabezpieczyć. Ale to już więcej roboty. Robiąc całkiem profesjonalnie, to już zrywanie, przetoczenie, malowanie itd. w całości. Biorąc pod uwagę, co piszesz, nie ma to sensu., w każdym razie teraz. Najwyżej sobie zrobisz, jak na ciepły sezon wrzucisz letnie.

W sumie nie padło, że to przy skręcaniu i za mały łuk był, więc mogło być ot po prostu na prostej, ale dość wąskiej. Nie chcę powiedzieć, że to przypadłość kobiet, bo wiele jeździ naaaaaprawdę dobrze, a niejeden facet też ma problemy, ale moje spostrzeżenia są takie, że główny problem jaki wykazują głownie kobiety, to wyczucie szerokości. Często jeśli już widzę, że jakiś samochód stoi lub ma problem przy wymijaniu lub manewrowaniu, to okazuje się, że kierowcą jest kobieta. Albo właśnie za ciasno i już ocierają, albo znowu biorą poprawki, jak przy ciężarowych przez co często blokują i stoją, bo myślą, że się nie zmieszczą. Jadąc kiedyś za którymś z Mercedesów tych większych (nigdy nie wiem, który model to który), tylko odliczałem kiedy będzie przycierka, a widziałem że za kierownicą kobieta - tak przy wymijaniu na ładnej, wystarczająco szerokiej drodze, za każdym razem do prawej mocno ściągała. A jak już lekki łuk się zrobił, to bach - aż autem zakotłowało przy zetknięciu (na jej (lub męża hehe) nieszczęście dość wysoki krawężnik tam jest, jak to przy nowych drogach). Aż mnie zabolało. X5 to jednak dość spore auto i faktycznie trzeba się przyzwyczaić do szerokości.

Edytowane przez kenhor

Opublikowano
55 minut temu, jaavi666 napisał(a):

Nie, nie mam i był to świadomy wybór, dla mnie efekt „wózka sklepowego” był nie do zaakceptowania po jeździe próbnej, a bez tego da się jeździć normalnie przy kamerach 360. 

Można się przyzwyczaić 🙂

Wlasnie przy skrętnej osi często z opóźnieniem zmienia się na mniejszy promień skrętu i można przy manewrach zrobić obtarcie.

Opublikowano
14 godzin temu, kenhor napisał(a):

Wcale nie trzeba dużej siły, aby przytrzeć. X5 to jedna dość spora masa i jeśli znajdziesz się za blisko krawężnika, to masa zrobi swoje i nawet przy ochronnym rancie opona po prostu się ugnie.

Jeśli wiesz, że małżonka przyciera, to ja bym zrobił, jak napisałeś - na razie zrobił zaprawkę. Jeśli tylko pryśniesz sprayem to wiadomo, że wprawne oko się dopatrzy, trzeba by pewnie przeszlifować, dać podkład a na wierzch klar, tak żeby też poprawnie zabezpieczyć. Ale to już więcej roboty. Robiąc całkiem profesjonalnie, to już zrywanie, przetoczenie, malowanie itd. w całości. Biorąc pod uwagę, co piszesz, nie ma to sensu., w każdym razie teraz. Najwyżej sobie zrobisz, jak na ciepły sezon wrzucisz letnie.

W sumie nie padło, że to przy skręcaniu i za mały łuk był, więc mogło być ot po prostu na prostej, ale dość wąskiej. Nie chcę powiedzieć, że to przypadłość kobiet, bo wiele jeździ naaaaaprawdę dobrze, a niejeden facet też ma problemy, ale moje spostrzeżenia są takie, że główny problem jaki wykazują głownie kobiety, to wyczucie szerokości. Często jeśli już widzę, że jakiś samochód stoi lub ma problem przy wymijaniu lub manewrowaniu, to okazuje się, że kierowcą jest kobieta. Albo właśnie za ciasno i już ocierają, albo znowu biorą poprawki, jak przy ciężarowych przez co często blokują i stoją, bo myślą, że się nie zmieszczą. Jadąc kiedyś za którymś z Mercedesów tych większych (nigdy nie wiem, który model to który), tylko odliczałem kiedy będzie przycierka, a widziałem że za kierownicą kobieta - tak przy wymijaniu na ładnej, wystarczająco szerokiej drodze, za każdym razem do prawej mocno ściągała. A jak już lekki łuk się zrobił, to bach - aż autem zakotłowało przy zetknięciu (na jej (lub męża hehe) nieszczęście dość wysoki krawężnik tam jest, jak to przy nowych drogach). Aż mnie zabolało. X5 to jednak dość spore auto i faktycznie trzeba się przyzwyczaić do szerokości.

Jeżeli mam się bawić w przetoczenie i malowanie (bo się dowiadywałem przy feldze g26) to wyjdzie nie dużo taniej jak sama nowa felga którą można często dostać w mniejszej cenie, także nie będę się w to bawić. Widzę że mam dwie opcje, albo kupić pędzelek z podkładem z aso i tak jak piszesz odrobinę papierem i pomalować, albo psiknąć sprayem dwie warstwy i mieć spokój (szybciej) Gdyby to było letnie koło to pewnie bym się bawił w wymianę albo naprawę, ale zimą to wiadomo - ciemno, brud, śnieg i nie warto 🙂 

Opublikowano

Panowie zapytam czy ktoś jeździ na 22” zimowych? Jeżeli tak to proszę o podzielenie się na jakich oponach.

Opublikowano
22 godziny temu, jaavi666 napisał(a):

Pierwsza jazda małżonki, co polecacie zrobić?

Też zawsze mówię, że żona zrobiła 😉

Opublikowano
19 godzin temu, czesiek25 napisał(a):

Też zawsze mówię, że żona zrobiła 😉

Ja jeszcze nie zdążyłem przetrzeć, ale też wiem że mnie to czeka 😄 w g26 udało mi się to zrobić przed żona 🙂 

Opublikowano

Prosze o podpowiedź wymieniam zimowe pirelly 21' na nie rfl, goodyear ultragrip performance + na przod a ultragrip performance 3 na tył? Co o tym sądzicie troche inny bieznik na środku z tylu, nie ma takich samych. Ewentualne jakie macie opinie o oponach vredestein,  one juz sa w tych rozmiarach identyczne. Continental nie biorę pod uwagę, sa głośne 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Vredestein to porządna opona zimowa i będziesz zadowolony, choć moje osobiste preferencje są w stronę opon Ultragrip.