Skocz do zawartości

Koła/Felgi/Opony Zimowe G05

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Mam kilka pytań :

1) Auto w tej chwili jest na r22 oczywiście w takim rozmiarze 275/35 i 315/30 nie ma opon z homologacją czy ktoś

z was zakładał mimo wszystkie zimówki   na r22? jakieś odczucia z jazdy czy nikt tak nie ryzykował?

2) myślałem żeby kupić drugie felgi z oponami na zimę R20 740M 

no i tu się pojawia dylemat bo przeważnie one występują w dwóch szerokościach  a wtedy opony zimowe są lecz z homologacja tylko na przód w rozmiarze 275/45 na tył 305/40 już nie udało mi znaleźć

a) czy kupić 740m w dwóch szerokościach i do tego nowe opony lecz bez homologacji ? jak napędy i xdrive będzie reagował na opony bez homologacji?

b) czy jednak kupić 740m w jednej szerokości i wtedy opony przód tył takie same już z homologacją?

3) na jakich felgach i oponach wyjeżdżały nowe g05 na zimę?

4) na jakich felgach Wy jeździcie na zimę? opony z homologacja czy bez ? jedna szerokość czy dwie?

z góry dziękuję za każdą podpowiedz 

• Odpowiedzi 100
  • Wyświetleń 6,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Za dużo pytań 😉

koła zimowe 20” są w jednej szerokości chyba 275 jak dobrze pamiętam. Czy na wszystkie koła zakładasz identyczne opony.

mieszane są 21” 

22” zimowe poza homologacją

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Spójrz -> https://www.wheel-size.com/size/bmw/x5/2019/#trim-iv-g05g18-2018-2023-m50i--523-8 ;ale te same wartości masz też na słupku.

Sklepy takie jak sklepopon czy oponeo pomogą Ci dobrać opony jak wybierzesz swoje auto.

https://www.sklepopon.com/szukaj-opony?sezon=zimowe,zimowe

Zrzut ekranu 2025-10-6 o 17.29.11.png

Edytowane przez M4R10
Literówki.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, M4R10 napisał(a):

Spójrz -> https://www.wheel-size.com/size/bmw/x5/2019/#trim-iv-g05g18-2018-2023-m50i--523-8 ;ale te same wartości masz też na słupku.

Sklepy takie jak sklepopon czy oponeo pomogą Ci dobrać opony jak wybierzesz swoje auto.

https://www.sklepopon.com/szukaj-opony?sezon=zimowe,zimowe

Zrzut ekranu 2025-10-6 o 17.29.11.png

No właśnie u mnie na słupku ani nigdzie nie ma nie było żadnej tabliczki, rozumiem że bmw rekomenduje żeby z przodu felgi były jak i z tyłu takie same czyli 9Jx20 ET35 i opony 275/40 lecz pytanie do innych użytkowników czy to jest konieczność czy jednak  na tył można spokojnie wrzucić 10.5Jx20 ET40 wtedy opona 305/40 lecz już opony bez homologacji  jak na taki zestaw zareaguje xdrive i reszta skrzynek które ewentualnie mogły by paść od takiego zestawu, po prostu zastanawiam się jak już na 21R na zimę są dwie rożne szerokości z homologacją a do 20 tylko jedna szerokość, może ktoś się wypowie ktoś jeździł sezon lub dwa na nie homologowanych na dwóch szerokościach czy mu nic nie padło???

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja jeździłem kilka sezonów, jeszcze F16,  na dwóch szerokościach bez "homologacji" i absolutnie nic się nie działo, bo i nie miało prawa się dziać.

Ta cala "homoloagacja" to zwykle marketingowe oszustwo dla naiwnych

BTW - bardziej martwiłbym się tym ze nie masz tabliczki na słupku z rozmiarami opon.... 🙂 

Auto zakupione jako nowe czy używane?

Edytowane przez robert0707

Opublikowano
12 minut temu, robert0707 napisał(a):

Ja jeździłem kilka sezonów, jeszcze F16,  na dwóch szerokościach bez "homologacji" i absolutnie nic się nie działo, bo i nie miało prawa się dziać.

BTW - bardziej martwiłbym się tym ze nie masz tabliczki na słupku z rozmiarami opon.... 🙂 

Homologacja jest po to by w razie czego nie uznać gwarancji

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, robert0707 napisał(a):

3 godziny temu, Lukxxx napisał(a):

Homologacja jest po to by w razie czego nie uznać gwarancji

tabliczka jest ale tylko do r22 czyli akurat na takich jak stoi

używane import

wolałem zapytać zanim podejmę decyzje bo jedni piszą że tylko z homologacją drudzy że to tylko emblemat na oponie 🙂

IMG_1840.jpeg

IMG_1841.jpeg

Edytowane przez AiNoCorrida

Opublikowano

Jeżeli po gwarancji to hulaj dusza.

w przeciwnym razie po co sobie życie komplikować. Szersze oponki to 21”, a jak 275 szerokości wystarczy to spokojnie 20”

Ja mam 22” letnie i na zimę biorę set na gmp italia 21” plus homologowane Pirelli zimowe w dwóch szerokościach.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
15 godzin temu, robert0707 napisał(a):

jeździłem w wcześniejszym xdrive na oponach bez homologacji. Opony continental ale z różnych linii modelowych, bo nie mogłem znaleźć rozmiaru z jednej linii modelowej. Zjechałem tarczki bo była za duża różnica w obwodzie kół.
Finalnie naprawiałem skrzynkę i kupowałem właściwe opony: zmieniłem wtedy na 4x taką samą felgę i oponę bez homologacji i wszystko było ok potem

Z ogumieniem mieszanym bez homologacji to loteria: jeden jeździ inny naprawia

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
10 godzin temu, nomad66 napisał(a):

jeździłem w wcześniejszym xdrive na oponach bez homologacji. Opony continental ale z różnych linii modelowych, bo nie mogłem znaleźć rozmiaru z jednej linii modelowej. Zjechałem tarczki bo była za duża różnica w obwodzie kół.
Finalnie naprawiałem skrzynkę i kupowałem właściwe opony: zmieniłem wtedy na 4x taką samą felgę i oponę bez homologacji i wszystko było ok potem

Z ogumieniem mieszanym bez homologacji to loteria: jeden jeździ inny naprawia

To nie ma nic wspólnego z homologacja, Założyłeś inne modele opon na przód i tył i tu być może był problem.

Ogólnie zasada jest taka, aby obwód kol (przód-tył) nie różnił się więcej niż 1%. Te "homologowane" tez nie są idealnie równe 🙂 

Opublikowano

Nie wprowadzajcie ludzi w błąd, brak homologacji może mieć negatywny wpływ na działanie xdrive i trzeba mieć tego świadomość przy podejmowaniu decyzji.

Opublikowano
W dniu 7.10.2025 o 13:53, Roberto1 napisał(a):

Jeżeli po gwarancji to hulaj dusza.

w przeciwnym razie po co sobie życie komplikować. Szersze oponki to 21”, a jak 275 szerokości wystarczy to spokojnie 20”

Ja mam 22” letnie i na zimę biorę set na gmp italia 21” plus homologowane Pirelli zimowe w dwóch szerokościach.

I skąd wziąłeś? Dało radę znaleźć taniej niż mi się udało?

Opublikowano

Niecałe 17kzl tutaj kolega polecał serwis opon w Warszawie. Zestaw gotowy do założenia 21”

Opublikowano
22 godziny temu, klakierek napisał(a):

Nie wprowadzajcie ludzi w błąd, brak homologacji może mieć negatywny wpływ na działanie xdrive i trzeba mieć tego świadomość przy podejmowaniu decyzji.

Dokładnie, nawet nie rozumiem za bardzo tych rozterek. Są konkretne wymiary felg i opon. Kilka modeli z homologacją. Jeżeli wzory felg od BMW nie pasują to można wybrać coś innego z rynku ale mimo wszystko trzymałbym się fabrycznych rozmiarów i homologowanych opon.

Opublikowano
14 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Dokładnie, nawet nie rozumiem za bardzo tych rozterek. Są konkretne wymiary felg i opon. Kilka modeli z homologacją. Jeżeli wzory felg od BMW nie pasują to można wybrać coś innego z rynku ale mimo wszystko trzymałbym się fabrycznych rozmiarów i homologowanych opon.

Edytowane przez hansel

Opublikowano
19 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Niecałe 17kzl tutaj kolega polecał serwis opon w Warszawie. Zestaw gotowy do założenia 21”

No to właśnie ja polecałem nakole.pl 😄 Czyli wziałeś to co ja u nich i wyszło tak samo cenowo 👍

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No i to jest przyzwoita cena. Marże na koła w ASO sa horrendalne. Po chwili zastanowienia...w sumie takie same jak na inne cześci. Nie dziwi to wiec specjalnie.

Opublikowano
W dniu 12.10.2025 o 11:28, jaavi666 napisał(a):

Za troszkę ponad 14k można dostać nowe 748m w aso 15k z montażem i przechowaniem w cenie jak się poszuka 

https://allegro.pl/oferta/nowe-kola-zimowe-bmw-starspoke-748m-bmw-x5-x6-g05-g06-pirelli-36115a81989-17897820288

mam takie kupione w salonie przeszło 2 lata temu z dostawą do domu. Generalnie nie lubie czarnych felg..ale.....w sumie mogą być

Opublikowano

Za troszkę ponad 14k można dostać nowe 748m w aso 15k z montażem i przechowaniem w cenie jak się poszuka 

https://allegro.pl/oferta/nowe-kola-zimowe-bmw-starspoke-748m-bmw-x5-x6-g05-g06-pirelli-36115a81989-17897820288

To jest oferta na 4 takie same koła z takim samym ET i szerokością felgi. Czyli tył wciągnięty w nadkole. Za tysiaka więcej można dostać nowy zestaw mieszanych, które zupełnie inaczej wyglądają na aucie. No chyba, że ktoś jest rozkochany w tym wzornictwie BMW. Ja nie :D

Opublikowano

Największym minusem tych wszystkich zestawów od BMW jest opona - Winter Scorpiony to wg mojej opinii bardzo słaba opona. Bardzo śliska na mokrym asfalcie. Zdecydowanie lepiej stworzyć zestaw samemu np na Michelin Pilot Alpin 5 SUV.

Opublikowano

Rozumiem, że te scorpiony są w rozmiarze 20 i 21” - ten sam model?

Michelin pilot 20” miałem w poprzednim zestawie i złego słowa nie mogę powiedzieć.

Opublikowano

Tak, mam i ja zimowe Micheliny i bardzo je sobie chwalę.

Opublikowano
Godzinę temu, Roberto1 napisał(a):

Rozumiem, że te scorpiony są w rozmiarze 20 i 21” - ten sam model?

Michelin pilot 20” miałem w poprzednim zestawie i złego słowa nie mogę powiedzieć.

Tak, Scorpiony są w ogumieniu jednolitym na 20" i mieszanym (inne rozmiary przód i tył) na 21".
Micheliny chyba tylko w jednolitym - tak żeby była homologacja i run flat.
Weź pod uwagę ze to moja subiektywna opinia, ale jeździło się na nich po prostu bez poczucia bezpieczeństwa i kontroli.
Raz na łuku dojazdowym do autostrady, mokry asfalt - bez mrozu i lodu niemalże stanąłem bokiem. Nie była to jedyna sytuacja, ale najbardziej ekstremalna.

Opublikowano

To ja mam zgoła inne doświadczenia po pierwszym sezonie na Scorpion Winter 21 cali - zdarzyło mi się lecieć 170 po autostradzie w śniegu przy dodatniej temperaturze i czułem się bardzo pewnie (na tyle na ile da się czuć przy takiej prędkości). Wyjazd w góry, śniegu do oporu, wycieraczki nie nadążały - zero poślizgu. Pochylone wyjazdy z podporządkowanych na skręconych kołach, itd - ani razu przód nie uciekł.