Skocz do zawartości

Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi BMW 3 G20/21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nowa aktualizacja. Ktoś wie co dokladnie sie zmienia? Czytając opisaktualizacji: lepsze wrażenia z jazdy. Zaciekawiony jestem co ma być lepsze i co tam dołożyli.

Screenshot_20251015_125618_My BMW.jpg

• Odpowiedzi 8,9 tys.
  • Wyświetleń 944,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Dokładnie! Ja się staram przynajmniej raz dziennie komuś wymusić. Z lewego w prawo i odwrotnie. Ostatnio zacząłem też trąbić na nauki jazdy 😆

• Robuś odpocznie parę dni od pisania to może zejdzie z chamskiego roszczeniowego tonu.

• Dzis w koncu i ja odebralem swoje 330i x-Drive. 😉  zamowiony 15.05.25, do salonu przyjechal 13.10.25 Kolor: szary Skyscraper, tapicerka materialowa M PerformTex Black (jutro wrzuce foty)

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@GrzegorzKo Nie podałeś numeru aktualizacji?

Opublikowano

07/2025.51 wczoraj weszło. Chociaż ciekawe, że to druga wersja. Kilka tygodni temu instalowałem też 07/2025 tylko był inny numer kompilacji, ale nie pamiętam jaki.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Spójrz niżej lub poszukaj w google "Programming_ Changes with 25-07 I level update that are perceptible to the customer.pdf".

Opublikowano
Godzinę temu, M4R10 napisał(a):

@GrzegorzKo Nie podałeś numeru aktualizacji?

Ani wersji iDrive.

iDrive 7, 8 (LCI) i 8.5 (LCI2) - każdy z nich ma inny "ostatni" soft oraz potencjalnie inne terminy wydania/udostępnienia. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@rzaba Na podstawie informacji ‘Moje BMW’ od autora wpisu można założyć(?), że chodzi o iDrive 8.5.

•  G20 M340i przed LCI (2019–2022) → iDrive 7.0

•  G20 M340i LCI1 (2022–2024) → iDrive 8.0

•  G20 M340i LCI2 (2024/2025 →) → iDrive 8.5

Opublikowano
Godzinę temu, M4R10 napisał(a):

@rzaba Na podstawie informacji ‘Moje BMW’ od autora wpisu można założyć(?), że chodzi o iDrive 8.5.

•  G20 M340i przed LCI (2019–2022) → iDrive 7.0

•  G20 M340i LCI1 (2022–2024) → iDrive 8.0

•  G20 M340i LCI2 (2024/2025 →) → iDrive 8.5

Tak iDrive 8.5 340i LCI2.

Opublikowano

Uwaga dobra rada dla wszystkich słyszących tłuczenie, grzechotanie lub dzwięk w rodzaju jakby szyba latała luźno (dotyczy też szklanego dachu). Pamiętajcie żeby najpierw dobrze nasmarować wszystkie uszczelki preparatem silikonowym do uszczelek, najlepiej działają te gęste, nie w sprayu (uszczelki drzwi i również bagażnik). Dotyczy to również tych uszczelek co wyglądają jak zamsz. Jeśli uszczelki są suche to wydają przedziwne dźwięki i w ogóle nie brzmi to jak tarcie uszczelek. Bardziej wydaje się jakby winna była podsufitka, a wystarczy nasmarować. Potem mycie samochodu wypłukuje z czasem te preparaty i trzeba co 2-3 miesiące powtarzać 

Opublikowano
8 godzin temu, M4R10 napisał(a):

@proarnes W przypadku takich sytuacji jak awaria opony raczej nie zużywałbym swojego ubezpieczenia, tylko skorzystał z darmowej pomocy BMW →link. Masz jednak rację – każdy ma inne potrzeby i sam musi zdecydować, za co chce płacić.

Miałem na myśli takie uszkodzenie opony, że nie da się jej naprawić. Ja rozumiem, że w BMW Assistance darmowa jest głównie organizacja pomocy, bo w warunkach piszą tak:

"Koszty dodatkowe związane na przykład z holowaniem, naprawą, samochodem zastępczym itp. nie są wliczone w cenę usług."

Więc nie jest to niestety alternatywa dla dobrego Assistance, szczególnie jeśli coś się wydarzy dalej od domu.

Opublikowano
W dniu 14.10.2025 o 15:04, kamsku2930 napisał(a):

A miał ktoś może ubezpieczenie z link4 i leasingodawca (szczególnie pko leasing) ją zaakceptował? Mam roczne M340i. Propozycja z PZU 9200, Allianz ponad 10k, a link4 wyskakuje z kwotą 5300 (oferta pod leasing). W tym dodatkowe ubezpieczenie szyb itd . Coś podejrzanie tanio. 

Nie ma problemu, jak masz wycene to też możesz do PKO podesłać i mogą wyrównać

Opublikowano
W dniu 14.10.2025 o 15:04, kamsku2930 napisał(a):

A miał ktoś może ubezpieczenie z link4 i leasingodawca (szczególnie pko leasing) ją zaakceptował? Mam roczne M340i. Propozycja z PZU 9200, Allianz ponad 10k, a link4 wyskakuje z kwotą 5300 (oferta pod leasing). W tym dodatkowe ubezpieczenie szyb itd . Coś podejrzanie tanio. 

Link4 zawsze był najtańszy (sprzedaż online, BLIK, itd). Ale tutaj jest podejrzanie za tanio. Może są jakieś wyłączenia.

Opublikowano
12 godzin temu, darosso napisał(a):

Link4 zawsze był najtańszy (sprzedaż online, BLIK, itd). Ale tutaj jest podejrzanie za tanio. Może są jakieś wyłączenia.

Spr dobrze warunki z tym ubezp szyb , w allianz  można 2 razy w roku wymienić bez zwyżek w aso 

Opublikowano

Z ochroną zniżek to polecam uważać, szkody są zwykle w historii ale to tylko dany ubezpieczyciel je pomija.

Opublikowano

Następny kolega założył temat w mało odwiedzanym miejscu, może mu ktoś obcykany w temacie pomóc? Pamiętam że kilku gości miało tu problemy z lusterkami ale raczej w okresie gwarancji i zostało to od ręki załatwione w ASO, a teraz?

Opublikowano

Cześć, 

mam m340i Touring z 2021, przejechane 53375km.

Za niedługo planuję jechać na wymianę oleju silnikowego, który wymieniam regularnie co 10k km.

Jest to moje pierwsze BMW i pierwsze auto z napędem na 4 koła + automatyczną skrzynią. Moglibyście mi podpowiedzieć jakie płyny jeszcze powinienem wymieniać i z jaką regularnością, tak, żeby auto jak najdłużej służyło?  Nie jeżdzę po torze, nie piłuje auta na zimnym. Czasem jak jadę sam to zdarzy mi się depnąć, żeby poczuć wgniatanie w fotel. A tak to standardowo, zdarzają się trasy 50 km po autostradzie w jedną stronę, a także takie po 2-3km do sklepu plus 3 razy w roku trasa 2000km+.

ChatGPT podpowiada to:

- Olej skrzyni automatycznej (ZF 8HP51)

- Olej dyferencjału przód i tył

- Olej w skrzynce transferowej (xDrive)

Czy taką wymianę polecacie robić w autoryzowanym serwisie BMW?

Polecicie jakiś serwis z Krakowa lub okolic?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja jeszcze dodałbym płyn hamulcowy co dwa lata do tej listy. 
Ja z czystym sercem mogę polecić to miejsce https://maps.app.goo.gl/dbPXxnpkTMx6DH9P7?g_st=ipc

Wszystkie swoje BMKi tam serwisuję łącznie z obecną w której wymieniam olej właśnie tam. Dostaniesz tez tam wpis do kluczyka do swojej historii serwisowej. 

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
10 godzin temu, SajmonMT napisał(a):

Cześć, 

Za niedługo planuję jechać na wymianę oleju silnikowego, który wymieniam regularnie co 10k km.

Jest to moje pierwsze BMW i pierwsze auto z napędem na 4 koła + automatyczną skrzynią. Moglibyście mi podpowiedzieć jakie płyny jeszcze powinienem wymieniać i z jaką regularnością, tak, żeby auto jak najdłużej służyło?  Nie jeżdzę po torze, nie piłuje auta na zimnym. Czasem jak jadę sam to zdarzy mi się depnąć, żeby poczuć wgniatanie w fotel. A tak to standardowo, zdarzają się trasy 50 km po autostradzie w jedną stronę, a także takie po 2-3km do sklepu plus 3 razy w roku trasa 2000km+.

ChatGPT podpowiada to:

Pozdrawiam

Hej , przy tym przebiegu zamów wszystkie części tutaj 

https://czescidobmw.pl/

ja tam zamawiam od lat po vinie Ci dopasują , brałbym wszystko ori .

Wymieniłbym wszystko albo w ASO ( drogo będzie 😄 ) a jak masz kogoś kto ma dostęp i może zrobić wpis do bazy BMW to bym tak uczynił i jeżeli wiesz że solidna firma ...

taki duży serwis by się przy około 60 000 km przydał . 

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
12 godzin temu, SajmonMT napisał(a):

Cześć, 

ChatGPT podpowiada to:

Pozdrawiam

Ja jeżdzę tutaj 

Centrum BWW

Balicka 100, 30-149 Kraków

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Czego używacie do czyszczenia tapicerki,skóry i szyb wewnątrz auta?

Opublikowano

Do skóry oczywiście Colourlock.

Do plastików i innych jakiś interior cleaner, np. ADBL.

Opublikowano
4 godziny temu, Shudder napisał(a):

Czego używacie do czyszczenia tapicerki,skóry i szyb wewnątrz auta?

'Skory" - Colourlock.

Wnetrze, plastiki, dekory, piano black - Soft 99 Washmist. Mozna uzyc go tez na skory czy szyby awaryjnie. 

Szyby wewnatrz, zewnatrz - Car Pro Clarify Glass Cleaner, ale koniecznie ten zwykly, nie ten z dodatkiem PH2OBIC . 

Opublikowano

Dzis w koncu i ja odebralem swoje 330i x-Drive. 😉 

zamowiony 15.05.25, do salonu przyjechal 13.10.25

Kolor: szary Skyscraper, tapicerka materialowa M PerformTex Black (jutro wrzuce foty)

z dodatkow: pakiet M, felgi 19 M Double- spoke 995 bicolor, podgrzewana kierownica, przyciemniane szyby, przednie szyby akustyczne, zdobienia „crafted clarity”, adaptacyjne reflektory, adaptacyjne zawieszenie,  systemy asystujace kierowcy, naglosnienie HiFi, pakiet Comfort

Ogolne wrazenia OK, wg mnie jest niezle wyciszony, fajna pozycja za kierownica, nie czuc predkosci (przez to zaraz przekroczona), a zawieszenie adaptacyjne przyjemne, myslalem, ze bedzie twardo.

Przy odbiorze auta dokupilem BRI na 5 lat za 11030zl (bylem zdziwiony, ze duzo taniej niz obecne ceny w konfiguratorze). 

IMG_8983.jpeg

IMG_8980.jpeg

Edytowane przez Rivam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
30 minut temu, Rivam napisał(a):

Dzis w koncu i ja odebralem swoje 330i x-Drive. 😉 

zamowiony 15.05.25, do salonu przyjechal 13.10.25

Kolor: szary Skyscraper, tapicerka materialowa M PerformTex Black (jutro wrzuce foty)

z dodatkow: pakiet M, felgi 19 M Double- spoke 995 bicolor, podgrzewana kierownica, przyciemniane szyby, przednie szyby akustyczne, zdobienia „crafted clarity”, adaptacyjne reflektory, adaptacyjne zawieszenie,  systemy asystujace kierowcy, naglosnienie HiFi, pakiet Comfort

Ogolne wrazenia OK, wg mnie jest niezle wyciszony, fajna pozycja za kierownica, nie czuc predkosci (przez to zaraz przekroczona), a zawieszenie adaptacyjne przyjemne, myslalem, ze bedzie twardo.

Przy odbiorze auta dokupilem BRI na 5 lat za 11030zl (bylem zdziwiony, ze duzo taniej niz obecne ceny w konfiguratorze). 

IMG_8983.jpeg

IMG_8980.jpeg

Ładniutki  🙂

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Kurcze wąskie te drzwi do wyjazdu, zmieściłeś się? Na oknach nie oszczędzali, drzwiom się trafiło.. 😋
Super że zdążyli na Wszystkich Świętych, będzie szpan na parkingach. Kto ma większego znicza zejdzie na dalszy plan. 🥳

@SajmonMT ZF zaleca statycznie, ASO głównie robią dynamicznie bo jest drożej więc więcej zarobią.

Edytowane przez Markok

Opublikowano

Dzięki Panowie, za linki i wskazówki.

A podpowiedzcie mi jeszcze czy robicie wymianę oleju w skrzyni w sposób statyczny czy dynamiczny?

Pozdrawiam