Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Woytas napisał(a):

no tu masz rację bo G2xx to nie jest auto rodzinne na dalekie podróże .. to jest 2+ bagaże lub 2 + bombelek i bagaże, 4+ bagaże to , żeby było komfortowo raczej G3x,G6x ,wszystko zależy od etapu życia i co masz drugie w garażu

No u mnie bombel w drodze i dlatego szukam czegoś kombi. G20 to nie wyobrażam sobie do używania jako auto rodzinne z małym bomblem, ewentualnie już z takim 4-letnim, co nie trzeba wozić wózków i innego miliona akcesoriów do jego obsługi, karmienia, przebierania, przewijania, itd, a jednocześnie jest jeszcze na tyle mały, że jakoś te nogi wciśnie za fotelem.

My teraz we dwójkę to momentami ledwo się mieścimy, a moja pierwsze po odbiorze od razu narzekała, że znowu kupiłem maleństwo. Już tu pisałem, że jak jedziemy do Austrii na narty, to trzeba graty pakować częściowo na tylną kanapę. Co prawda ja wiozę narty w pokrowcach w środku, plus dwa pokrowce na buty narciarskie, co zabiera sporo przestrzeni.

Z kolei G20 w kombi bym nie kupił, bo dla mnie to jak opel corsa kombi. Okej, paka jest większa i coś tam wejdzie, ale trójka to mi się zawsze kojarzyła z małym zwinnym sedanem / ew. coupe. Nie lubię robienia ciężarówek z małych aut. Po prostu nie lubię koncepcji jako takiej. Tak samo mnie samochody typu golf kombi nigdy nie przekonywały, mimo że użytkowo to się jak najbardziej broni. No, ale to wiadomo, moja osobista preferencja, bo obiektywnie ma to sens (dlatego wybory kolegów szanuję), mimo, że dla mnie subiektywnie nie.

A co do G50 - BMW szybko zobaczy w excelu czy popyt jest czy go nie ma. A wnioski może wyciągną wraz z liftingiem. Na razie to owszem, czuć, że 80% (szacunek na oko) entuzjastów marki jest na nie.

Edytowane przez JacekLZ

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Wyświetleń 68,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• Ładne. Tylko każdy potrzebuje innej ilości alkoholu....

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Godzinę temu, JacekLZ napisał(a):

No u mnie bombel w drodze i dlatego szukam czegoś kombi. G20 to nie wyobrażam sobie do używania jako auto rodzinne z małym bomblem, ewentualnie już z takim 4-letnim, co nie trzeba wozić wózków i innego miliona akcesoriów do jego obsługi, karmienia, przebierania, przewijania, itd, a jednocześnie jest jeszcze na tyle mały, że jakoś te nogi wciśnie za fotelem.

My teraz we dwójkę to momentami ledwo się mieścimy, a moja pierwsze po odbiorze od razu narzekała, że znowu kupiłem maleństwo. Już tu pisałem, że jak jedziemy do Austrii na narty, to trzeba graty pakować częściowo na tylną kanapę. Co prawda ja wiozę narty w pokrowcach w środku, plus dwa pokrowce na buty narciarskie, co zabiera sporo przestrzeni.

Z kolei G20 w kombi bym nie kupił, bo dla mnie to jak opel corsa kombi. Okej, paka jest większa i coś tam wejdzie, ale trójka to mi się zawsze kojarzyła z małym zwinnym sedanem / ew. coupe. Nie lubię robienia ciężarówek z małych aut. Po prostu nie lubię koncepcji jako takiej. Tak samo mnie samochody typu golf kombi nigdy nie przekonywały, mimo że użytkowo to się jak najbardziej broni. No, ale to wiadomo, moja osobista preferencja, bo obiektywnie ma to sens (dlatego wybory kolegów szanuję), mimo, że dla mnie subiektywnie nie.

A co do G50 - BMW szybko zobaczy w excelu czy popyt jest czy go nie ma. A wnioski może wyciągną wraz z liftingiem. Na razie to owszem, czuć, że 80% (szacunek na oko) entuzjastów marki jest na nie.

zdecydowanie się z Tobą zgadzam. G20 sedan jest piękne i sexy, a G21 wygląda jak z jakąś naroślą z tyłu, jakby coś użadliło, no źle. Tylko sedan :)

Opublikowano

Ja bym nie powiedział, że jest brzydkie. Ja uważam, że linia ogólnie jest estetyczna, przecież touring ma wielu wielbicieli. Ale po prostu dla mnie nie w tym modelu, nie klei mi się to. Jedynki w kombi też bym sobie nie wyobrażał :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, zalci napisał(a):

zdecydowanie się z Tobą zgadzam. G20 sedan jest piękne i sexy, a G21 wygląda jak z jakąś naroślą z tyłu, jakby coś użadliło, no źle. Tylko sedan :)

To się garb nazywa 😀

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
W dniu 27.08.2026 o 01:03, rzaba napisał(a):

Rury z tyłu 😉Wiadomo, że różnic dużych nie będzie, ale mam wrażenie że te inne proporcje sprawią, że będzie mniej "astra tourer".

O ile w ogóle będą rury, ze wszystkich nowych modeli zniknęły. 1er 5er x3… Moim zdaniem zmiana na ogromny minus

Opublikowano

Panowie/Młode Ojce troche pokory 😄 albo styl i sexy albo praktyczność i pakowność . Bombelki i te sprawy to tyloko VAN a testosteron up to drugie w garażu biemdabliu. To ciężko pogodzić . Ale to tylko moje doświadczenia. Dopóki mlode byly małe to kombi i vany teraz...sedanik 😄

Pozdro i milego...😄

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, zalci napisał(a):

Sexy to jest dopiero G26 jak coś

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, Lutek T napisał(a):

Panowie/Młode Ojce troche pokory 😄 albo styl i sexy albo praktyczność i pakowność . Bombelki i te sprawy to tyloko VAN a testosteron up to drugie w garażu biemdabliu. To ciężko pogodzić . Ale to tylko moje doświadczenia. Dopóki mlode byly małe to kombi i vany teraz...sedanik 😄

Pozdro i milego...😄

I właśnie G26 łączy w sobie jedno i drugie. To jest laska która jest i mądra i ma piękne kształty.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
13 minut temu, adiki napisał(a):

I właśnie G26 łączy w sobie jedno i drugie. To jest laska która jest i mądra i ma piękne kształty.

Taaaa jak Multipla, która jak trzeba 6 osób przewiezie 😁

Opublikowano

A tam od razu w skrajności...😄

Opublikowano
Godzinę temu, adiki napisał(a):

Sexy to jest dopiero G26 jak coś

G80/G82 ;)

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
8 minut temu, YogiPL napisał(a):

G80/G82 ;)

O tak..., te obłe bioderka. Poszerzony ze smakiem bodykit, podoba mnie się 😀

Opublikowano
  • Moderatorzy

Ale to jest neue klasse, nowy design, dlatego jest takie poruszenie.

19 godzin temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Większej bzdury dawno nie czytałem.

Dwa lata temu wyszło nowe A5 (nie żaden lift, kolejna generacja). Można krytykować design, ale od razu było widać, że to Audi.

Mniej więcej w tym samym momencie pojawił się Superb (też teoretycznie kolejna generacja) - znów od razu widać było że to Skoda.

Volvo w ostatnich latach wypuszcza kolejne elektryki (przynajmniej kilka więc pominę nazwy poszczególnych modeli). Znów - jednym nowy, bardziej futurystyczny design przypadnie, innym nie, ale od razu wiesz że to nowe Volvo.

Nawet Kia niedawno wypuściła nową generację Seltosa, modelu przedtem zupełnie nieobecnego w Europie, a i tak dzięki charakterystycznym elementom od razu rozpoznasz "linię stylistyczną Kii".

Nowa seria 3, dla porównania, to generyczne g* zupełnie bez charakteru, a żeby usprawiedliwić fatalny design marketingowcy stają na rzęsach i wymyślają bajki o nawiązaniu do historii. Ja w G50 starego, małego, rzekomo "charakterystycznego i legendarnego", a jednocześnie paskudnego bobra nie widzę. Widzę Astrę. Do tego zaburzone proporcje, za sprawą wywalenia zegarów brak sportowego "otulenia kierowcy" i tanie maretriały. Premium pełną gębą...

Bo BMW wprowadziło nowy design neue Klasse, stąd mniejsze podobieństwo do poprzedniego modelu.
Ja zabiorę znaczek z Audi A5 i też mogę mówić, że wygląda jak Kia, bo mają dużo podobnych elementów.
Nie porównuj Skody do BMW, bo to zupełnie inne targety konsumentów. Skoda ma być prosta i w miarę tania w produkcji, nie jest to bezkompromisowa marka. Nie może być odważnego designu - to im się zwyczajnie nie zwróci.
Jakie bajki odnośnie nawiązań historycznych skoro nawiązania są - widać je i są fizycznie namacalne.
Podkreślę to po raz 4, że nie bronie wszystkich rozwiązań i jest wiele kwestii które mi się nie podobają, ale większość ludzi narzeka już na wszystko, bo panie kiedyś to było.

Wam by podpasował model e46 w nowej odsłonie - i mi też, ale to się nie wydarzy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
11 godzin temu, YogiPL napisał(a):

G80/G82 ;)

No to jest taka latynoska z krwi i kości.

Opublikowano
42 minuty temu, Ponta napisał(a):

Bo BMW wprowadziło nowy design neue Klasse, stąd mniejsze podobieństwo do poprzedniego modelu.
Ja zabiorę znaczek z Audi A5 i też mogę mówić, że wygląda jak Kia, bo mają dużo podobnych elementów.
Nie porównuj Skody do BMW, bo to zupełnie inne targety konsumentów. Skoda ma być prosta i w miarę tania w produkcji, nie jest to bezkompromisowa marka. Nie może być odważnego designu - to im się zwyczajnie nie zwróci.
Jakie bajki odnośnie nawiązań historycznych skoro nawiązania są - widać je i są fizycznie namacalne.
Podkreślę to po raz 4, że nie bronie wszystkich rozwiązań i jest wiele kwestii które mi się nie podobają, ale większość ludzi narzeka już na wszystko, bo panie kiedyś to było.

Wam by podpasował model e46 w nowej odsłonie - i mi też, ale to się nie wydarzy.

czas to zweryfikuje, na końcu jest klient , który musi raczyć to kupić 😉 .. Mercedesowi też się wydawało , że można wepchnąć AMG z R4 lub super hiper nowoczesne EQS ... jak to się skończyło wszyscy to wiedzą

jak słupki sprzedaży zaczną spadać szybko podkulą ogon i się pojawi po wywaleniu "dizajnerów" tabletozy czytaj ciecia kosztów wyjątkowe premium alt klasse 😁😂

Opublikowano
Godzinę temu, Ponta napisał(a):

Ale to nie chodzi o to, że to jest nowy design, tylko o to że to auto jest brzydkie, niestrawne, nie agresywne i nie wygląda jak BWM :)

Opublikowano
  • Moderatorzy

A G22 wyglądała jak BMW?
Przy premierze G20 mówiono, ze tylne lampy są jak w Lexusie, bryła Toyoty.
"brzydkie, niestrawne, nie agresywne i nie wygląda jak BWM :)" - to osobiste odczucia a nie fakty.

Dla mnie jest agresywne i pasuje do BMW. Nie powiesz mi, że bardziej agresywna jest G20🙃

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Z mordy wściekła Capibara... fakt, że bardziej agresywna od G20. Zwłaszcza M3 będzie pod tym względem 4fiter na drodze 😀

Opublikowano
1 godzinę temu, Ponta napisał(a):

Skoda ma być prosta i w miarę tania w produkcji, nie jest to bezkompromisowa marka

BMW robi dokładnie to samo, w szczególności jeżeli chodzi o wnętrze. Coraz więcej twardych plastików, usuwanie pokręteł i przycisków, usuwanie schowków, nawet śmiesznych siatek w bagażniku. Słabe wyposażenie podstawowe, nie różniące się praktycznie poziomem od marek popularnych. Ma być prosto i tanio w produkcji.

Jako taki "premium" pozostał tylko układ napędowo-jezdny.

Opublikowano

Ja od jakiegoś czasu sledze rynek motoryzacyjny bo jestem zainteresowany zmianą samochodu. Dostaje dużo powiadomień na YT. Wczoraj oglądałem test Mercedesa. Nie wygląda to dobrze w środku. Wszystkie marki widać przyzwyczajają nas do dużo gorszych materiałów. I moim zdaniem już tylko tak będzie. Czymś muszą konkurować z Chinami. Z czasem uznamy że taka jakość wykonania jest ok i nie będziemy się tym przejmować.

Opublikowano
  • Moderatorzy
Godzinę temu, rzaba napisał(a):

BMW robi dokładnie to samo, w szczególności jeżeli chodzi o wnętrze. Coraz więcej twardych plastików, usuwanie pokręteł i przycisków, usuwanie schowków, nawet śmiesznych siatek w bagażniku. Słabe wyposażenie podstawowe, nie różniące się praktycznie poziomem od marek popularnych. Ma być prosto i tanio w produkcji.

Jako taki "premium" pozostał tylko układ napędowo-jezdny.

Wnętrze obecnie to akurat dramat. Od nowej X3 2024 już poszli za mocno.

Opublikowano
5 godzin temu, Ponta napisał(a):

Takie Neue Klasse, że BMW serii 3 zamiast wyglądać jak BMW z zewnątrz wygląda jak tania Astra a w środku jak 15-letni Prius? Jeśli tak, to designerzy odwalili kawał dobrej roboty.

Opublikowano
4 godziny temu, Ponta napisał(a):

"brzydkie, niestrawne, nie agresywne i nie wygląda jak BWM :)" - to osobiste odczucia a nie fakty.

Bo ocena stylistyki i charakteru auta to dyskusja o osobistych odczuciach a nie faktach.

Weź nowy model np. Volvo albo Audi, zakryj znaczek, zapytaj 100 przypadkowych osób jaka to marka i spora część odpowie, że to Volvo albo Audi, bo te marki mają swoją linię stylistyczną której bazy się trzymają (jak choćby "młot Thora" w przypadku Volvo). Weź nowe G50, zrób to samo i nie wiem czy znajdziesz choćby kogokolwiek, kto wskaże na BMW. Nie ma "bobra", nie ma otulenia kierowcy i skierowania kokpitu w jego stronę, nie ma przetłoczeń, nie ma masywnej, długiej i wysoko poprowadzonej maski, nie ma materiałów premium. Od strony stylistycznej nie ma praktycznie nic, z czego słynęło BMW. Jest za to nijaki badziew, który równie dobrze mógłby być jakimś starym Hyundaiem, Oplem czy którymś z nowych "chińczyków".

Opublikowano
W dniu 28.08.2026 o 12:50, JacekLZ napisał(a):

a skąd Wy macie te dane na temat sprzedaży, co, gdzie i za ile? Podrzućcie jakieś raporty finansowe i sprzedażowe.

Co do 3 - Panowie, nikt jeszcze nie widział, poczekajcie ;) Może nas czymś zaskoczą.

Trochę celowo (dla beki i żeby wzburzyć dyskusję) napiszę, że nie ma się co cietrzewić. I tak będziecie musieli ją kupić, co mnie w sumie najbardziej bawi w tej całej awanturze 🥲 gwarantuje, że 80% z Was nie będzie ujeżdżać 8-letniego wózka (generacyjnie to starszego niż Wasi synowie z pierwszym wąsem).

Ja na pewno trójki już i tak nie kupię. Jako piździk wokół komina jest OK, ale żeby z godnością na wakacje pojechać to już jednak dalece za ciasne autko. Ja nie jestem jakiś wysoki, ale ostatnio jechałem swoją na fotelu pasażera i jak się komfortowo ustawiłem, to okazało się, że z tyłu zostało tyle miejsca co w jakimś cinkłaczento.

Myślę, że problemem jest nadwozie sedan. Do kombi ostatnio bez problemu do bagażnika wrzuciłem rower, bo nie miałem bagażnika rowerowego. Pamiętam powszednie CLA, które od obecnego 3er było krótsze o kilka cm. W wersji sedan/liftback (jak kto woli), osoba o wzroście 175cm przez linię dachu dotykała podsufitki z tyłu. Bagażnik nie istniał, a samochód miał prawie 4,7m i projektowo nikt nie zakładał motoru większego od 4 cylindrów, więc użytkowo samochód absurdalny, ale ładnie wyglądał, kto co woli :) Pro tip: na wakacje jak nie masz możliwości kupić, polecam sobie wynająć V-klase albo multivana/californie inny komfort podróżowania. Ja z ilości miejsca w G21 jestem bardzo zadowolony, choć dla mnie istotna jest przestrzeń tylko w bagażniku + przedni fotel bo 90% jeżdżę tym samochodem sam, a hak z akcesoriami tj. bagażniki czy boxy to też game changer, bo z boxem na hak bez problemu spakowałem obfite wyposażenie plażowe, które do wielkiego suva byłoby ciężko wsadzić.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Moderatorzy
5 godzin temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Bo ocena stylistyki i charakteru auta to dyskusja o osobistych odczuciach a nie faktach.

Weź nowy model np. Volvo albo Audi, zakryj znaczek, zapytaj 100 przypadkowych osób jaka to marka i spora część odpowie, że to Volvo albo Audi, bo te marki mają swoją linię stylistyczną której bazy się trzymają (jak choćby "młot Thora" w przypadku Volvo). Weź nowe G50, zrób to samo i nie wiem czy znajdziesz choćby kogokolwiek, kto wskaże na BMW. Nie ma "bobra", nie ma otulenia kierowcy i skierowania kokpitu w jego stronę, nie ma przetłoczeń, nie ma masywnej, długiej i wysoko poprowadzonej maski, nie ma materiałów premium. Od strony stylistycznej nie ma praktycznie nic, z czego słynęło BMW. Jest za to nijaki badziew, który równie dobrze mógłby być jakimś starym Hyundaiem, Oplem czy którymś z nowych "chińczyków".

Przecież jak zakryjesz znaczek w Volvo to wygląda jak jakiś Jaecoo czy inna Omoda. Co ma charakterystycznego Volvo oprócz tego MŁOTA, który wprowadzili 10 lat temu? A no tak, ogranicznik 180 km/h.
Rekini nos z BMW ma ile lat? A no 50. Rozumiem, że Ci design nie siedzi, ale dla mnie nowy model wygląda jednak jak BMW.
Powiedz mi proszę co ma charakterystycznego Audi jak zakryjemy znaczek? Progresywny kierunek? Ma go Skoda i VW. Duży grill? Audi to przeceniony VW.

"Nie ma "bobra", nie ma otulenia kierowcy i skierowania kokpitu w jego stronę, nie ma przetłoczeń, nie ma masywnej, długiej i wysoko poprowadzonej maski, nie ma materiałów premium. Od strony stylistycznej nie ma praktycznie nic, z czego słynęło BMW".
Nie ma bobra, ale masz nowy/stary rekini front, który jest też w nowej X5, masz też cobra eyes, które są obecnie nowym językiem stylistycznym, rozumiesz teraz? Całą nowa linia będzie nawiązywać do tej G50 i za rok większość modeli podłapie podobieństwo, ktoś musiał być pierwszy.
Tylne lampy nawiązują do nowej 5er. Więc nie mów proszę, że nowa 3er nie wygląda jak BMW, bo wygląda. Tylko nie wygląda jak F30 czy G20 to nie wygląda jak BMW?