Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, słonik40 napisał(a):

.... tego zmniejszenia wagi łatwiej i szybciej powinni poszukać we własnym ciele 😭....

Lubię to😄

Odniósłbym to również do narzekań na waskie fotele... ale to oczywiście złośliwy żart

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Wyświetleń 59,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• Ładne. Tylko każdy potrzebuje innej ilości alkoholu....

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

Opublikowane grafiki

Opublikowano
4 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Panowie co wy macie z tymi rowerami? Za 5-10k jak się dobrze poszuka spokojnie można kupić karbonowy rower z Włoch za połowę ceny w Polsce z topowym albo prawie topowym osprzętem. Może nie będzie full 100 procent karbon i będzie paręset gramów cięższy ale 99.9999 procent użytkowników tego nie zauważy a do tego zmniejszenia wagi łatwiej i szybciej powinni poszukać we własnym ciele 😭poza tym colonami jest teraz w rękach ludzi z bliskiego wschodu a większość procuentow swoje karbonowe ramy i nie tylko produkuje w ….. Chinach. Zresztą Volvo też jest w rękach Chińczyków i jakoś inne marki jeszcze nie upadły.

Wiadomo, że za 5k kupisz jakiś rower. Oczywiście. Za 10k kupisz już nawet całkiem niezłą 4/5-letnią używkę.

Co do wagi, to nie chcę rozwijać tego offtopu, ale u mnie to już nie za bardzo jest z czego schodzić z wagą. 😄 Zgoda natomiast, że jak ktoś się nie uprawia półprofesjonalnie sportu, to może sobie odpuścić drogie rowery, chyba, że chce i może, bo taki ma kaprys.

A w karbonowym rowerze wcale nie o wagę chodzi. Też, ale nie tylko. A że w chinach produkowane, to nie od wczoraj i nic zaskakującego. Sprzęt, to sprzęt, trochę jak gdyby napisać kup sobie Pan 15-letnią trójkę zamiast nowej, spokojnie można znaleźć solidny egzemplarz za 30 tys., też ma czerty koła, kierownicę i też jedzie do przodu, części tańsze, do celu dowiezie, więc co Wy panowie macie z tymi samochodami? 😂 Taka analogia. Telewizor też można sobie kupić na OLX używkę fajną za 300 zł, zamiast kilka tysięcy wydawać na nówkę, a też się na nim ulubiony serial czy mecz biało-czerwonych oglądnie ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Masz tu pierwszą z brzegu, praktycznie topowy model treka, karbonowa rama, widelec koła , w cenie netto zamykasz się w 10k . Pojawiają się także np Bianchi gravel, full carbon za 10k brutto, czy pinarello w podobnych pieniądzach. Czego chcieć więcej? Jakakolwiek używka przy takich ofertach nie ma

Najmniejszego sensu a top specjalnie to jedynie dla profesjonalistów albo poplrofesjonalistow walczących o pudło, lub kupię bo mogę i chce https://www.pepper.pl/promocje/rower-szosowy-trek-madone-sl-6-gen-8-1341489

Opublikowano

Nie kwestionuję tego i jak komuś się podoba, to jak najbardziej może kupić sobie takiego treczka. Niczego mu nie brakuje :) No ale ponownie, to jak o samochodach. Możesz mieć Mondeo, ale masz BMW. Możesz mieć 318i, a masz M3 :) Czy jest sens? No zarówno jest, jak i go nie ma, zależy jaki aspekt oceniamy i z jakiego punktu widzenia. Wszystko w świecie jest wieloaspektowe.

Za daleko trochę ten offtop rowerowy poszedł w temacie o nowej serii 3. Proponuje tu zakończyć :D

Opublikowano
48 minut temu, słonik40 napisał(a):

Masz tu pierwszą z brzegu, praktycznie topowy model treka, karbonowa rama, widelec koła , w cenie netto zamykasz się w 10k . Pojawiają się także np Bianchi gravel, full carbon za 10k brutto, czy pinarello w podobnych pieniądzach. Czego chcieć więcej? Jakakolwiek używka przy takich ofertach nie ma

Najmniejszego sensu a top specjalnie to jedynie dla profesjonalistów albo poplrofesjonalistow walczących o pudło, lub kupię bo mogę i chce https://www.pepper.pl/promocje/rower-szosowy-trek-madone-sl-6-gen-8-1341489

A po co ludzie latają na Malediwy czy Seszele jak wystarczy Teneryfa? Tak samo jak na samochody również są fajne rabaty. Akceptując fakt zakupu np. zeszłorocznego modelu poza sezonem można w bardzo dobrych pieniądzach kupić topowe modele rowerów. Pyzatym nie jest tajemnicą, że bardzo dużo się płaci za znaczek. Za 30k można kupić topowego Canyona, który słynnie ze świetnego value for money i inne droższe konstrukcje mu nie ustępują, a nie są lepsze, mogą być po prostu bardziej innowacyjne, ale znacznie droższe bo np. świeży odpowiednik z Treka Madone SLR 9 AXS Gen 8 pod 50-60k podchodzi, jak ktoś chce znaczek i świeżynkę to można, choć na rabatach sposobem za 30k też się kupi :) Jak ktoś ma słabą kondycję a chce maks przyjemności ze zwiedzania np. alp to polecam e-szosę, zamiast ładować tyle kasy w rower wyczynowy.

https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-szosowe/rowery-wyscigowe/ultimate/cfr/ultimate-cfr-axs/4071.html?dwvar_4071_pv_rahmenfarbe=R102_P09

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, JacekLZ napisał(a):

Nie kwestionuję tego i jak komuś się podoba, to jak najbardziej może kupić sobie takiego treczka. Niczego mu nie brakuje :) No ale ponownie, to jak o samochodach. Możesz mieć Mondeo, ale masz BMW. Możesz mieć 318i, a masz M3 :) Czy jest sens? No zarówno jest, jak i go nie ma, zależy jaki aspekt oceniamy i z jakiego punktu widzenia. Wszystko w świecie jest wieloaspektowe.

Za daleko trochę ten offtop rowerowy poszedł w temacie o nowej serii 3. Proponuje tu zakończyć :D

Szczerze to znacznie ciekawiej poczytać o Waszych pasjach niż o tym całym G50, w którym ponoć widać Bmw, historię itd itd.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@GrzegorzKo no na Malediwy czy Seszele lecisz bo w zimie jest dużo cieplej niż na Teneryfie 😀 oczywiście nie neguje zakupu tak drogich rowerów, ktoś ma taką fanaberię:zajawkę to kupuje, neguje jedynie fakt że odczujesz dużą różnicę w jeździe na codzień między taką Madonka z linka za nieco ponad 10k gdzie już masz i bateryjki w przerzutkach i rame/koła karbon a taka za 50. Jednak jak się przesiądziesz z Mondeo czy 318i do m3, różnice będziesz czuł zawsze, wszędzie i niemal w każdej sekundzie a w rowerach od pewnego pułapu to musisz jeździć na naprawdę wysokim poziomie żeby odczuć różnicę.

Opublikowano

No dokładnie marketing rowerowy i wmawianie klientom, że "ta nowość" zmienia wszystko, albo że -200 gram jest warte 10k... to jest dużo gorsze od sytuacji w automotive.

Jak nie ścigasz się zawodowo, to te gramy nie mają żadnej wartości (bo kogo interesuje 1 min roznicy po 100 km niedzielnej przejażdżki).

Co więcej, podejrzewam że jakby zrobić ślepy test, to większość amatorów nie była by w stanie odróżnić roweru za 20k od tego za 50k i wyniki były by losowe.

W automotive jednak postęp i różnica w doświadczeniu pomiędzy kolejnymi półkami są wyraźniejsze.

Opublikowano

Ciekaw jestem ilu znajdzie się na to klientów 😀 Bo raczej nikt tego nie kupi, bo można ładować w domu i tanio jeździć po mieście. A dla petrolheadów... wiadomo.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
1 godzinę temu, rzaba napisał(a):

Ciekaw jestem ilu znajdzie się na to klientów 😀 Bo raczej nikt tego nie kupi, bo można ładować w domu i tanio jeździć po mieście. A dla petrolheadów... wiadomo.

Zobaczymy jak to będzie trzymać cenę, jeśli będzie tak jak każdy inny elektryk to 2-3 latka za fajne pieniądze bym był chętny kupić, bo szukam elektryka na przyszłość :p

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, rzaba napisał(a):

No dokładnie marketing rowerowy i wmawianie klientom, że "ta nowość" zmienia wszystko, albo że -200 gram jest warte 10k... to jest dużo gorsze od sytuacji w automotive.

Jak nie ścigasz się zawodowo, to te gramy nie mają żadnej wartości (bo kogo interesuje 1 min roznicy po 100 km niedzielnej przejażdżki).

Co więcej, podejrzewam że jakby zrobić ślepy test, to większość amatorów nie była by w stanie odróżnić roweru za 20k od tego za 50k i wyniki były by losowe.

W automotive jednak postęp i różnica w doświadczeniu pomiędzy kolejnymi półkami są wyraźniejsze.

Na całym rowerze jak piszecie dla amatora nie ma różnicy czy +/- 2kg ale już masę kół poczuje większość. Tak samo ze sztywnością dobrego widelca i kół w enduro jak i ramy z karbonu.

Żeby nie było nie twierdzę że żeby jeździć trzeba mieć karbon i najdroższą amortyzację FOX. Nie mam ani jednego ani drugiego ale od lat jeżdżę na rowerach jednej firmy zza kałuży dla geometrii i kinematyki, która po prostu mi pasuje, dobry amorek i wiem za co płacę. Najważniejsze to wiedzieć czego się oczekuje a jak nie to trafić na dobrego sprzedawcę który zwróci uwagę na niektóre aspekty, które amatorowi często są obce. Centrum rowerowe w Wrocku ma na prawdę fajnych sprzedawców pasjonatów, którzy na prawdę pracują dobrze i uczciwie doradzają, miałem okazję parę razy posłuchać rozmowę i fajnie ze mamy takie sklepy dzięki którym więcej ludzi jeździ i są zadowoleni. Jak ktoś się zniechęci złym wyborem to lipa...

Ja jeżdżę amatorsko MTB od ponad 35 lat i coś niecoś już przerobiłem, doradziłem wielu co sprawia mi dużą przyjemność patrząc jak się później cieszą i jadą dalej... 😀

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 31.08.2026 o 09:43, słonik40 napisał(a):

@adiki podchodzilem do panamery dwukrotnie bo bardzo mi się to auto podoba, niestety mały bagażnik skreśla to auto, 4 osoby nie dojadą nawet na lotnisko bo nie ma gdzie walizek włożyć. Sprzedawca sugerował… trumnę na dach. Odpowiedziałem że chyba na lep upadł jak myśli że kupie auto za ponad pół bańki inverse plastikowa ponad 20 kilogramową walizkę pchał w boks na dach….

@słonik40 myślę że nie będzie dla Ciebie lepszego auta nic X7, GLS lub Range Rover V. Ewentualnie Cayenne ale to może być trochę ciasne, nie wiem czy pomieści te wszystkie walizki na lotnisko 😉

ChatGPT Image Aug 12, 2026, 08_16_26 AM 2.PNG

Meals + dla kierowców BMW.
https://meals.plus/get/bmw

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Prywatnie jeżdżę mercedesem Eqe suv i daje radę, w x6 czy tam rav4 też się mieściły. Panamera to duże z zewnątrz auto, ponad 5 metrów więc można by oczekiwać że przy konfiguracji 2+2 każdy będzie w stanie zabrać swoją walizkę, niestety serce przegrało z rozumem.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, adiki napisał(a):

@słonik40 myślę że nie będzie dla Ciebie lepszego auta nic X7, GLS lub Range Rover V. Ewentualnie Cayenne ale to może być trochę ciasne, nie wiem czy pomieści te wszystkie walizki na lotnisko 😉

Cayenne odpada, jak coś GLS Maybach ... będzie pakowanie i szykownie. Ależ to bydle... jeżdżą dwa w mojej okolicy, dopiero jak stanąłem swoją bezpośrednio obok bokiem to widać jak to dwa różne gabarytowo auta. Maybach wykończony po sułtańsku nawet fele jakieś takie koronkowe... imo brzydkie (22" lub 23"...).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, macste napisał(a):

Cayenne odpada, jak coś GLS Maybach ... będzie pakowanie i szykownie. Ależ to bydle... jeżdżą dwa w mojej okolicy, dopiero jak stanąłem swoją bezpośrednio obok bokiem to widać jak to dwa różne gabarytowo auta. Maybach wykończony po sułtańsku nawet fele jakieś takie koronkowe... imo brzydkie (22" lub 23"...).

A zasłony miał? Bo ja ostatnio widziałem Brabusa z zasłonami ;)

image.jpeg

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Do Gklasse pakiet z zasłonami występuje tylko z kevlarowym zabezpieczeniem dachu tzw. "antyszpilka" 😀

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czyli jak do swojego mesia zamówię zasłonki z eurofiran to będzie jak Maybach a przynajmniej g klasa 😀

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Czyli jak do swojego mesia zamówię zasłonki z eurofiran to będzie jak Maybach a przynajmniej g klasa 😀

Namiastka, natomiast ryku gelendy 63 nie zastąpi nawet Burmester który w wyższych mercach gra wybornie.

Opublikowano

G klasa jest ogólnie wyjątkowa i chyba jest jedynym Mercedesem, który właściciwie nie jest produkowany przez samego Mercedesa :)

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Jest coś w tej szafie gdańskiej... jak dla mnie auto piłkarzy. Ponoć super w terenie tylko kto takim autem za mln+ pojedzie w błoto...

Lew bulwarzany o wysublimowanej mordzie nie dla każdego.

Opublikowano

Albo Tarpan Premium, co kto lubi ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, macste napisał(a):

Jest coś w tej szafie gdańskiej

Dokładnie tak samo się prowadzi. Rozważałem G63 przed GLE, ale po przejażdżce szybko zmieniłem zdanie😄

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, robert0707 napisał(a):

Dokładnie tak samo się prowadzi. Rozważałem G63 przed GLE, ale po przejażdżce szybko zmieniłem zdanie😄

No GLE to mega wygoda przy G... Byliśmy ze znajomkami na wakacjach w Italii GLC AMG 43 i fajne wygodne auto z dobrym motorem ale trochę mało miejsca dla 4 osób z bagażem na trekking wysokogórski i z płetwą na dachu wylądowaliśmy... Nasze wnioski że GLE było by optimum i z tego co widziałem jeszcze lepiej wykończone (rocznik 2020). Pneumatyka z 20" mega komfort w GLC... i dobre wyciszenie. Pewnie GLE półka wyżej.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, macste napisał(a):

Jest coś w tej szafie gdańskiej... jak dla mnie auto piłkarzy. Ponoć super w terenie tylko kto takim autem za mln+ pojedzie w błoto...

Lew bulwarzany o wysublimowanej mordzie nie dla każdego.

Ja tam widziałem jak do morza polskiego wjeżdżali.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
8 godzin temu, adiki napisał(a):

Ja tam widziałem jak do morza polskiego wjeżdżali.

Paradoksalnie z 10 lat temu też widziałem z 3szt. ale tylko jak stały koło palonego wieczorem ogniska czyste jak z salonu więc tylko podjazd. Myślałem że jaka ustawka reklamowa ale raczej prywatne ognisko ludzi których stać na dodatkowe szafy gdańskie, którzy chcieli je wyeksponować co było na pewno przegadane ze służbami jak i ognisko w przeznaczonym na nie miejscu 😀

Wyglądały epicko przy zachodzie, ja tam lubię patrzeć na ładne samochody i tak mi zostanie...