Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 9.07.2025 o 20:16, palusik napisał(a):

Mam pytanie odnośnie czujników parkowania. Dopiero co się oswajam z nowym autem, ale czujniki parkowania włączają się późno lub wcale jak wjeżdżam na miejsce parkowania przodem. Generalnie spoko, ale no z ich reakcja można szybko dorobić się pierwsze obcierki. Jakoś w poprzednim aucie też szału nie było ale włączały się w końcu. Da się gdzieś to ustawić?

Niestety nie da się nic zrobić, zgłaszałem to w ASO. Trzeba przyznać, że bardzo słabo działają te przednie czujniki i kamera. Miałem czujniki w dwóch poprzednich samochodach, i działały znacznie lepiej.

• Przykro mi 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, proarnes napisał(a):

Niestety nie da się nic zrobić, zgłaszałem to w ASO. Trzeba przyznać, że bardzo słabo działają te przednie czujniki i kamera. Miałem czujniki w dwóch poprzednich samochodach, i działały znacznie lepiej.

Podejrzewam ze to można rozwiązać oprogramowaniem, ale mi się włączają dopiero jak znacznik odległości jest na czerwono. A w X5 z poprzednią deską (dwa ekrany) i sofwarem, działa to troche lepiej. 

Edytowane przez palusik
Opublikowano
Godzinę temu, PNG1964 napisał(a):

Orientuje się ktoś jakie jest dojście do parownika w g20? W sensie łatwe czy utrudnione.

Nie znalazłem bezpośrednio czegoś podobnego dla G20, ale postępowałem analogicznie do:

Tyle że nie jestem fanem środków typu piana, ten Wurth który wskazywałem wcześniej to głównie izopropanol, więc bardzo nieinwazyjna metoda.

Opublikowano
4 godziny temu, PNG1964 napisał(a):

Orientuje się ktoś jakie jest dojście do parownika w g20? W sensie łatwe czy utrudnione.

Wymieniać chcesz czy czyścić? 

Opublikowano

Czy kazda G20 330i xDrive wyprodukowana na rynek europejski w 2025r. to miękka hybryda?

Opublikowano
Godzinę temu, Rivam napisał(a):

Czy kazda G20 330i xDrive wyprodukowana na rynek europejski w 2025r. to miękka hybryda?

Chyba żadna 🙂

• Dziękuję 1
Opublikowano
9 godzin temu, Markok napisał(a):

@zornold Jeśli Ci nie działa w sporcie to też się udaj do ASO bo to działa we wszystkich trybach..

@Voroshmitov Może jakiś twardy reset by pomógł, 30 czy 70 sekund przytrzymania przycisku głośności na włączonym zapłonie, w instrukcji będzie dokładnie opisane.
Ale obawiam się że taki reset obejmuje tylko system multimedialny.

Nie działa w sport domyślnie, jest na każdym forum w internecie taka informacja 

Opublikowano
1 godzinę temu, zornold napisał(a):

Huh? Niby nie działa asystent w Sport? Asystent nie ma nic wspólnego z trybem jazdy. Ja na autostradzie 90% czasu jadę na asystencie i 99% w sporcie i nic nigdy nie ustawiałem. Chyba, że coś źle zrozumiałem w czym problem.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, zornold napisał(a):

Szkoda że w instrukcji nie ma takiej informacji. Ja nie przeszukiwałem każdego forum żeby trafić na taką informację 😉 oparłem się o instrukcje i doświadczenia z innych aut. W każdym razie asystent opuszczania pasa ruchu w moim przypadku nie działa w żadnym trybie, a jak wspomniałem jeżdżę w 99% na comfort. W przyszłym tygodniu mam zaproszenie do aso, przez telefon stwierdzili że coś nie tak. Dam znać.  

Edytowane przez Voroshmitov
Opublikowano
W dniu 10.07.2025 o 19:58, Voroshmitov napisał(a):

Pytanie dotyczące lane assist. Przestało się wyświetlać na tablicy (wyświetla się na szaro jak wyłączę), albo nie jest widoczne wcale. Auto nie reaguje na przekraczanie pasów, assisted drive również nie trzyma pasów. W każdej prędkości. Na każdej drodze. Jakieś pomysły? 
pacjent to m340i z 2025. 

u mnie wszystko działa w każdym trybie 

IMG_1812.jpeg

Opublikowano
W dniu 10.07.2025 o 19:58, Voroshmitov napisał(a):

Pytanie dotyczące lane assist. Przestało się wyświetlać na tablicy (wyświetla się na szaro jak wyłączę), albo nie jest widoczne wcale. Auto nie reaguje na przekraczanie pasów, assisted drive również nie trzyma pasów. W każdej prędkości. Na każdej drodze. Jakieś pomysły? 
pacjent to m340i z 2025. 

masz jakąś folię na ekranie zasłaniającą kamerkę?

Opublikowano (edytowane)

Dzisiejsza trasa Toruń - Słupsk. A1 - S6 i potem krajowa.  Na autostradzie tempomat na 140, na S - na 125. Średnie spalanie w aplikacji 4,7, na dystrybutorze- 4,8. 
G20 pre LCI, 320i. 

Edytowane przez maciej_cie
  • Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, maciej_cie napisał(a):

Dzisiejsza trasa Toruń - Słupsk. A1 - S6 i potem krajowa.  Na autostradzie tempomat na 140, na S - na 125. Średnie spalanie w aplikacji 4,7, na dystrybutorze- 4,8. 
G20 pre LCI, 320i. 

Ekstremalnie mało jak na 140... Ecopro? M340i weźmie w tych warunkach w Comfort ok. 7,5l/100km co i tak uważam za rewelację przy tej masie i mocy. Ciekawe ile pali 320d przy takiej jeździe... poniżej 4l na pewno. 

Opublikowano

Tak, przy wyprzedzaniu sport i skrzynia manual. 
Generalnie warunki sprzyjające, bo bez korków, ale i tak jestem pod wrażeniem. Taki wynik wcześniej miałem tylko na drodze krajowej i wojewódzkiej przy dużo niższych prędkościach. 

Opublikowano

Ja poproszę jakiś dowód, czyli np. zrzut ze wskazaniem średniej prędkości - chyba sporo było autostrady i ekspresówki, to średnia prędkość będzie znacznie powyżej 100 km/h?

Inaczej niestety to w takie wartości są realne (330i RWD pre-lci, czyli praktycznie to samo) 😉:

image.thumb.png.b45af54abe890e36c8405705fff24076.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maciej_cie napisał(a):

Średnia niższa, bo na trasie Bożepole Wielkie - Słupsk trzeba było jechać powoli. 

Zrzut ekranu 2025-07-13 o 19.08.16.jpeg.png

318d rwd na oponachzimowych, róznice przy niskich średnich będą niewielkie,  rozjeżdża się to przy wyższych.

IMG_20230323_094950.jpg

Edytowane przez MedicuS
  • Lubię to 1

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kto ostatnio sprawdzał ważność swojej gaśnicy w samochodzie? Kupować OEM czy zamiennik? jeśli zamiennik, to jaki?

Opublikowano
1 minutę temu, M4R10 napisał(a):

Kto ostatnio sprawdzał ważność swojej gaśnicy w samochodzie?

ASO na przeglądzie 😉 Chyba podczas pierwszej wizyty dałem się namówić na gaśnicę, to wsadzili jakiś zamiennik do bagażnika.

• Haha 1
Opublikowano

Mi w aso zalegalizowali starą za gdzieś 150zł przy okazji przeglądu.

@MedicuS Elektryki przy starym dobrym Rudolfie Dieselku tracą sens istnienia. Tylko żeby wymyślić metodę pozyskiwania paliwa z CO2 i mamy eko perpetuum mobile. 🤭

• Lubię to 1