Skocz do zawartości

Było E46, E91, F31 jest G21 LCI2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Moderatorzy
44 minuty temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Możliwe, że C klasa jest lepsza, może nawet dużo lepsza, ale też i wyraźnie dużo droższa.

BMW 330i kombi wyszło mi 300 tys.

C300 kombi wyszło mi 340 tys.

Przyjmijmy rabaty 15% BMW i 5% MB.

BMW 255 tys

Mercedes 323 tys. .

Róznica jest.

Ale jak pisałem. BMW jest dobrze. Jest tanio.

• Odpowiedzi 51
  • Wyświetleń 3,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• poczatkujacygrajek
    poczatkujacygrajek

A jakie inne auto z tego segmentu byś polecił? Volvo wycofało się z sedanów i kombi. Lexus ma tylko te "śmieszne" hybrydy i 8 sekund do setki. Audi w najnowszym A5 nie licząc plug-in'ów

• Jak to nie ma ??? Sam mam i w konfiguratorze też jest....

• poczatkujacygrajek
    poczatkujacygrajek

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Bo ja twierdzę zupełnie inaczej. Przed zakupem dość dokładnie przewertowałem to forum szukając informacji o trójce i wydaje mi się, że większość użytkowników raczej zg

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Godzinę temu, Rufio napisał(a):

Teraz pełna leather Merino dokupisz tylko do M4 , M440.

Do F30 mogłeś mieć Merino leather w pełnym zakresie w sedanie czy kombi.

Gorzej - już tylko M3/M4. Przed LCI2 było dostępne niżej.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

I mimo że Mercedes już w obecnej generacji wycofał 6 cylindrów w tej klasie BMW planuje utrzymać R6 w kolejnej generacji zarówno w M3 jak i M350

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, adiki napisał(a):

I mimo że Mercedes już w obecnej generacji wycofał 6 cylindrów w tej klasie BMW planuje utrzymać R6 w kolejnej generacji zarówno w M3 jak i M350

Wyniki sprzedaży Cklasse są słabe, zwłaszcza mega spadek sprzedaży AMG C43... 63... S. Ponoć jest już chęć poprawy i nowe modele wrócą do 6cyl... kiedyś były V8 ... messerschmitty. Miałem okazję jechać 63s '16 rwd oczywiście i bydle na suchym trzeba było kontrolować. Na mokrym trochę już była by lipa... chyba że cały czas impreza 😀

Opublikowano
W dniu 3.12.2025 o 18:49, poczatkujacygrajek napisał(a):

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Bo ja twierdzę zupełnie inaczej. Przed zakupem dość dokładnie przewertowałem to forum szukając informacji o trójce i wydaje mi się, że większość użytkowników raczej zgadza się z tym, że BMW, w tym g20, to już nie takie premium jak kiedyś i ostatnie liftingi głównie ogołociły ten model z tego co było dobre i jakościowe. Znalazłem mnóstwo narzekań na przeciętne, nierównomiernie świecące światła które nawet nie umywają się do starych laserów, na trzeszczącą kratkę nawiewów w LCI2, na ceratę zamiast skóry, na problemy z ustawieniem komfortowej temperatury w klimatyzacji, na spore hałasy z nadkoli, na plastikową pokrywę poduszki powietrznej w kierownicy, nawet na zabranie schowka po lewej stronie deski (a pewnie znalazłoby się jeszcze dużo, dużo więcej minusów). I mimo to i tak zamówiłem g20, a wiesz czemu?

Bo w segmencie sedanów panuje taka posucha, że nawet tak "stare", "biedne" i "dziadowskie" g20 nadal nie ma żadnej sensownej konkurencji jeśli ktoś szuka czegoś miłego dla oka co rozpędza się do setki w mniej niż 7 sekund, a przy tym nie kosztuje milionów monet. To jest właśnie ten "realny osąd", którego brak zarzucasz. W drugim poście w tym temacie zrobiłem krótkie porównanie trójki do jej konkurentów, więc nie ma sensu zbyt szczegółowo się powtarzać. Powtórzę jedynie pytanie - jeśli BMW serii 3 jest takie złe i niegodne polecenia, to co warto kupić zamiast niego? Bo ja serio nie widzę nic interesującego. Konkurencja albo wycofała się z sedanów, albo nie oferuje sensownych silników, albo wygląda jak wóz drabiniasty i ma masę innych problemów których nie ma beemka (to odnośnie Skody Superb, którą nieco na siłę dołączyłem do porównania).

Co z tego, że S60 jest wykonane "bardziej premium", jeśli już go nie produkują?

Co z tego, że nowy Lexus ES czy nawet Mazda 6 mają lepsze materiały, jeśli pierwszy ma w ofercie jedynie jedną hybrydę i ponad 8 sekund do setki a drugi to elektryk?

Co z tego, że A5 ma m.in. dużo lepsze światła i jest lepiej wygłuszone, jeśli poza S5 najmocniejszy czysto spalinowy silnik oferuje tylko 204 koni (paląc przy tym więcej niż 250-konne BMW), nie można dobrać adaptacyjnego zawieszenia, materiały są jeszcze gorsze niż w trójce, elektryka bywa tak kapryśna że strach tym jeździć, a to wszystko przy wyższej cenie niż BMW?

I tak można wymieniać bez końca.

Segment SUVów to już zupełnie inna para kaloszy, ale o nich tu nie rozmawiamy, bo jak ktoś szuka niskiego, usportowionego sedana/kombi, to na wysokiego SUVa nawet nie spojrzy. Zgadzam się jedynie z tym, że jakbym chciał SUVa, to salonu BMW bym raczej nawet nie odwiedził i podobnie myśli pewnie większość. W tym segmencie konkurencja jest ogromna, nie tylko chińska, i nawet europejskie popularne marki wyglądają i są wykonane bardziej luksusowo niż "niemieckie premium". Ostatnio na YT wyświetlił mi się film z porównania Nissana X-Trail i jakiegoś chińczyka i, o matko, byłem bardzo zaskoczony, że ten Nissan jest w środku bardziej elegancki niż "premium" BMW X3 czy Audi Q5. Fotele są fajne, masywne, mięsiste. Na boczkach drzwi i desce rozdzielczej praktycznie wszędzie jest miękka eko-skóra a nie twardy, goły plastik. Tunel środkowy też jest bardzo schludny, obity, praktycznie bez grama piano black. Tylko co z tego, skoro ja szukam sedana, od biedy kombi.

Oczywiście generalizuję trochę. Jak się dobrze wertuje i śledzi forum to znajdziesz i te mniej pozytywne opinie ale jednak bardzo duża większość mocno chwali to co ma 🙂 A być może po części wynika to z tego, że nie mieli do czynienia z czymś lepszym. Na przykład ten patent, że nawet w trybie auto trzeba manualnie regulować siłę nawiewu klimatyzacji, żeby sensownie działała w różnych warunkach. Już w dwóch czy trzech poprzednich samochodach (różne marki, nie BMW) nie musiałem sie wogole tym bawić, oprócz zmiany temperatury, jeśli chciałem. Dmuchawa nawalała kiedy trzeba i była bardzo cicha jak zadana temperatura została osiągnięta. Tutaj żeby sensownie grzało/chłodziło trzeba ustawić min. 2 bieg, a zeby była cicha przestawić na 1. Niby nie duża rzecz ale jest sporo takich rzeczy, co inicjator tego wątku dobrze zebrał. 

To nie znaczy, że g20/21 jest samochodem którego nie warto brać pod uwagę. Nawet trzeba brać, jesli ktoś ma tak bardzo konkretne kryteria jak Ty. Patrząc na rynek to można nawet odnieść wrażnie że, wymagania pisałeś pod g20 🙂 Pisałeś o Superbie, ale chyba Octavia spełniłaby Twoje kryteria? np. w wersji L&C? Niestety, rynek wygląda coraz gorzej i trzeba będzie iść na różne kompromisy, żeby mieć cześć rzeczy na którch nam zależy. 

Opublikowano

Nie ma Octavii w wersji L&C. Poza tym jak ktoś w G20 narzeka na materiały w LCI2 to w Octavii to jest dopiero dramat, szczególnie z boczkami drzwi/uchwytami.

Opublikowano
39 minut temu, proarnes napisał(a):

Na przykład ten patent, że nawet w trybie auto trzeba manualnie regulować siłę nawiewu klimatyzacji, żeby sensownie działała w różnych warunkach.

Na serio każde LCI i LCI2 ma z tym problem?

Mam pre LCI i jest idealnie. Cichutko i efektywnie. Cały rok jeżdżę na Auto i dmuchawą ustawioną na 2/5. Praktycznie tego nie dotykam. Zmieniam tylką temperaturę na taką jaką chce, w zakresie 20-24 (w zależności czy zima czy lato i jak jestem ubrany) i może czasami przekieruje sobie strumień powietrza kratką (bardziej lub mniej w stronę kierowcy), ale to raczej jak są upały, a tak normalnie kratki mam ustawione prosto.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano

Ja się zgadzam z tymi temperaturami. Ale w F30 miałem podobnie 😄 Ustawiasz 20, masz wrażenie, że jest 18, marzniesz. Zmieniasz na 21 i zaczynasz się gotować. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Koledzy chyba szukają problemów na siłę.

Nie pasuje G20 zmieniam na to co odpowiada i po temacie.

Opublikowano

@jacekmury1 nikt nie szuka problemów - na pewno nie na siłę. Można się chyba dzielić swoimi spostrzeżeniami. Po drugiej stronie są ci okopani w swoich przekonaniach o doskonałości tego, co mają, dlatego, że to wybrali i stosują mechanizm wyparcia. Na pewno mają najlepsze samochody, w chacie mają najlepsza pralką i telewizor 😉 

Jak gdzieś jedziesz na wakacje to też możesz zauważać wady i zalety wybranej destynacji, nie ma w tym niczego niezdrowego, a obiektywizm jest ważny. 

Opublikowano
2 godziny temu, proarnes napisał(a):

Na przykład ten patent, że nawet w trybie auto trzeba manualnie regulować siłę nawiewu klimatyzacji, żeby sensownie działała w różnych warunkach.

Bzdury, w LCi2 nie ma żadnego problemu, tryb auto działa bardzo dobrze, chyba że to mój egzemplarz taki "zepsuty"....

Opublikowano

Dokładnie, zawistni ludzie to wymyślili! tego nie ma! 😁

Opublikowano
6 godzin temu, proarnes napisał(a):

bardzo duża większość mocno chwali to co ma

Chwali, bo konkurencji w segmencie już praktycznie nie ma (przeniosła się na SUVy), a ta co została często bywa jeszcze gorsza.

6 godzin temu, proarnes napisał(a):

Nawet trzeba brać, jesli ktoś ma tak bardzo konkretne kryteria jak Ty.

w miarę szybki

sedan

Czy to są te "bardzo konkretne kryteria"? Przecież nie wymyślam nie wiadomo jakich wydumek typu wentylacja, masaże, keylessy na telefon, itd., bo to by dopiero zawęziło wybór. Nie oczekuję też nie wiadomo jakiej mocy i 3-litrowej pojemności, bo to by było pisaniem wymagań pod G20 i jego B58. Wystarczy mi poniżej 7-7,5 sekund do setki, co nie jest chyba jakimś wygórowanym wymaganiem w czasach, gdy nawet rodzinna Dacia czy Peugeot oferują porównywalne osiągi, więc to normalne że usportowiony sedan tym bardziej powinien je oferować.

I już tylko te dwa kryteria ograniczają wybór do:

Giulii

serii 3

klasy C

Superba

Minusy Giulii wymieniłem wcześniej. Poza tym do pojawienia się nowej generacji (która prawdopodobnie będzie crossoverem) Alfa będzie montowała do tego modelu już tylko diesle, więc jak ktoś chce benzynę to ma wybór wyłącznie do resztek z placu.

Superba trudno nazwać poważnym konkurentem trójki. Cena podobna, jakość materiałów podobna, osiągi podobne, design gorszy (to sprawa subiektywna), napęd i skrzynia gorsze, awaryjność większa. Jeśli ktoś nie potrzebuje ogromnej przestrzeni, która jest w zasadzie jedyną zaletą Skody względem BMW, to nie widzę sensu kupowania Superba zamiast G20.

Potencjanym rywalem dla serii 3 pozostaje więc już tylko C klasa, która być może jest lepsza (nie wiem, nie macałem i nie jeździłem, bo cena odstraszyła mnie nawet przed wizytą w salonie), ale też i wyraźnie droższa. Chociaż z tą "lepszością" też bym był nieco ostrożny, bo w testach ludzie narzekają np. na materiały, trzaski w kabinie, pracę skrzyni, osiągi silnika. Poza tym cena przyzwoicie doposażonej C300 4Matic to po rabatach blisko 300 tysięcy (gdzie dla 330i będzie to poniżej 250), a za te pieniądze to już można mieć M340i.

Tak więc powtórzę jeszcze raz. Seria 3 ma swoje wady, może to już nie premium, ostatnie liftingi tylko pogorszyły sprawę, rozumiem narzekania autora, ale o lepszą konkurencję trudno i nadal nikt nie wskazał innego modelu w podobnych pieniądzach który wypadł by lepiej od tak "słabego", robionego od kilku lat po kosztach, G20.

Opublikowano
5 godzin temu, rzaba napisał(a):

Na serio każde LCI i LCI2 ma z tym problem?

Mam pre LCI i jest idealnie. Cichutko i efektywnie. Cały rok jeżdżę na Auto i dmuchawą ustawioną na 2/5. Praktycznie tego nie dotykam. Zmieniam tylką temperaturę na taką jaką chce, w zakresie 20-24 (w zależności czy zima czy lato i jak jestem ubrany) i może czasami przekieruje sobie strumień powietrza kratką (bardziej lub mniej w stronę kierowcy), ale to raczej jak są upały, a tak normalnie kratki mam ustawione prosto.

Też jeżdżę głównie na 2/5 ale na tym biegu dmuchawa jest poprostu zawsze słyszalna, nawet jak osiągnie zadaną temperature i na zewnątrz jest zbliżona. Samochód jest super wyciszony i jak sie jedzie powoli, z kimś rozmawia lub słucha cicho muzyki to ja ten szum w tle słyszę, dopiero na 1 prawie znika. Zwracam na to uwagę bo w poprzednim samochodzie klimatyzacja była poprostu w wielu sytuacjach niesłyszalna. Wogole nie rozumiem jaki jest sens tych biegów w trybie auto, gdzie sama powinna sie regulować w całym zakresie obrotów. 

4 godziny temu, zbyszekk napisał(a):

Bzdury, w LCi2 nie ma żadnego problemu, tryb auto działa bardzo dobrze, chyba że to mój egzemplarz taki "zepsuty"....

Może zepsuty, może Ci to nie przeszkadza, a może nie wiesz jak to może działać lepiej. 

6 godzin temu, komoornik napisał(a):

Nie ma Octavii w wersji L&C. Poza tym jak ktoś w G20 narzeka na materiały w LCI2 to w Octavii to jest dopiero dramat, szczególnie z boczkami drzwi/uchwytami.

Faktycznie, nie wiedziałem nawet, że w nowym modelu zlikwidowali L&C. Siedziałem w poprzednim modelu L&C i moim zdaniem tam było w wielu miejscach lepiej niż w g20. No ale jak widać każda marka idzie w tym samym kierunku.   

Opublikowano

Ja brałem pod uwagę C43 AMG kombi i nawet GLB35 AMG. GLB to kijem przez szmatę przez drzwi nie dotknę, 1 godzina z tym autem to o 59 minut za długo. To ze nie jeździ, jak C43 to pewne, ale VW Polo ma lepsze materiały. Tak plastikowego auta za 300 tyś nie widziałem. C43 trzeszcz w salonie jak tylko siądziesz na fotelu, a dużo nie ważę. Jak zaczniesz dotyka to wszystko trzeszczy i obrzydza od razu - a z zewnątrz nawet ładne. Fotele sportowe tak twarde że szkolne ławki przy nich to luksus. S5 nowe dramat, ciężkie, fatalnie wykonane, jeździ tak sobie ale chociaż nie nurkuje przodem tak jak poprzednie. Drogą eliminacji w poszukiwaniu kombi u mnie padło też na m340i. Auto nie idealne, ale takich nie ma, natomiast konkurencji brak.

Bił kiedyś Stinger GT, jak komuś sedan pasował. No jeździło to naprawdę dobrze, materiały nawet nawet, miejsca z tyłu i bagażnika brak. To była jedyna konkurencja m340i sedan, ale znikła. 

Jest nadzieja na Genesis G90 z v6, może jakimś cudem zawita do Europy, ale wątpię. Natomiast to jest wróżenie z fusów, ja go nie miałem w rękach i mało kto w EU miał.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Chwali, bo konkurencji w segmencie już praktycznie nie ma (przeniosła się na SUVy), a ta co została często bywa jeszcze gorsza.

w miarę szybki

sedan

Czy to są te "bardzo konkretne kryteria"? Przecież nie wymyślam nie wiadomo jakich wydumek typu wentylacja, masaże, keylessy na telefon, itd., bo to by dopiero zawęziło wybór. Nie oczekuję też nie wiadomo jakiej mocy i 3-litrowej pojemności, bo to by było pisaniem wymagań pod G20 i jego B58. Wystarczy mi poniżej 7-7,5 sekund do setki, co nie jest chyba jakimś wygórowanym wymaganiem w czasach, gdy nawet rodzinna Dacia czy Peugeot oferują porównywalne osiągi, więc to normalne że usportowiony sedan tym bardziej powinien je oferować.

I już tylko te dwa kryteria ograniczają wybór do:

Giulii

serii 3

klasy C

Superba

Minusy Giulii wymieniłem wcześniej. Poza tym do pojawienia się nowej generacji (która prawdopodobnie będzie crossoverem) Alfa będzie montowała do tego modelu już tylko diesle, więc jak ktoś chce benzynę to ma wybór wyłącznie do resztek z placu.

Superba trudno nazwać poważnym konkurentem trójki. Cena podobna, jakość materiałów podobna, osiągi podobne, design gorszy (to sprawa subiektywna), napęd i skrzynia gorsze, awaryjność większa. Jeśli ktoś nie potrzebuje ogromnej przestrzeni, która jest w zasadzie jedyną zaletą Skody względem BMW, to nie widzę sensu kupowania Superba zamiast G20.

Potencjanym rywalem dla serii 3 pozostaje więc już tylko C klasa, która być może jest lepsza (nie wiem, nie macałem i nie jeździłem, bo cena odstraszyła mnie nawet przed wizytą w salonie), ale też i wyraźnie droższa. Chociaż z tą "lepszością" też bym był nieco ostrożny, bo w testach ludzie narzekają np. na materiały, trzaski w kabinie, pracę skrzyni, osiągi silnika. Poza tym cena przyzwoicie doposażonej C300 4Matic to po rabatach blisko 300 tysięcy (gdzie dla 330i będzie to poniżej 250), a za te pieniądze to już można mieć M340i.

Tak więc powtórzę jeszcze raz. Seria 3 ma swoje wady, może to już nie premium, ostatnie liftingi tylko pogorszyły sprawę, rozumiem narzekania autora, ale o lepszą konkurencję trudno i nadal nikt nie wskazał innego modelu w podobnych pieniądzach który wypadł by lepiej od tak "słabego", robionego od kilku lat po kosztach, G20.

Ciekawe z tym Superbem, poważnie? 😀 przecież to inny segment i gabaryt...

Opublikowano

Wiem. Wcześniej pisałem, że wciskam go tu na siłę. Przeczytaj dyskusję od początku.

Bez Superba, po wprowadzeniu kryteriów "sedan (czy liftback, whatever) " i "mniej niż 7s do setki" zaraz by się mogło okazać, że do wyboru zostaje tylko seria 3 i dużo droższa C klasa.

Można narzekać, że G20 po liftingach to "bieda", "żadne premium" i cała masa upiedliwych wad, ale w tym segmencie, tych osiągach i tych pieniądzach nic innego na rynku nie ma. Pozostaje albo przesiąść się na SUVa gdzie wybór jest większy, albo dopłacić kilkadziesiąt tysięcy do C klasy, która może okazać się wcale nie do końca taka lepsza, staranniej wykonana, "bardziej premium".

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak jak piszesz konkurencja dla 340 to tylko c43. Czy bardziej premium, w topowym wykończeniu tak raczej jest.  Kolega kupił 2 miesiące po mnie 2l diesla z dobrym wyposażeniem ale szału nie ma. Żeby nie było auto mi się bardzo podoba, bryła jest imo piękna, środek nie za bardzo z tymi tabletami. 3er też mi się do końca nie podoba. Komu się nie podobały analogi z E9x lub F3x... ale to już nie wróci. Ja bym chciał....

Opublikowano

Klasa trochę Jeszce tego premium ma. M5 za 900 koła za dużo plastików. Wewnątrz nie widać/nie czuć tych pieniędzy...

Opublikowano

Tylko c43 to jednak 4 cylindry i na dzień dobry droższe o 50 tysięcy od m340i. A po doposażeniu więcej o jakieś 80-90 tysięcy. W Mercedesie oczywiście można dołożyć sporo opcji, o których w takim m340i możemy już pomarzyć, ale to już robi się różnica na poziomie 150 tysięcy. Wtedy takie 4 cylindrowe c43 podchodzi pod 550 tysięcy. To już można myśleć na spokojnie o M3 Competition, bo w full opcji wychodzi 600 tysięcy z groszem. Oczywiście mówię o kwotach cennikowych, do tego dochodzą rabaty. Jakie są w BMW to wiem, pytanie jak jest z rabatami w Mercedesie.

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano

Tak a propos jakości wyposażenia. Z jakiego materiału zrobiona jest wewnętrzna klamka do zamykania drzwi w Porsche 911 GT3 RS?

Wszystko po to żeby zredukować masę o dosłownie kilka gramów.

Ktoś by powiedział, że w 6 razy tańszym Superbie taka klamka od drzwi wygląda lepiej. No i pewnie ma rację, bo w Skodzie wygląda lepiej niż kawałek taśmy służącej za klamkę w Porsche.

I pewnie żaden kierowca Porsche z tego powodu nie narzeka.

Opublikowano
W dniu 2.12.2025 o 20:15, zbyszekk napisał(a):

Jak to nie ma ???

Sam mam i w konfiguratorze też jest....

mój błąd, rzeczywiście Vernasca obecna w configu jest klasyfikowana jako naturalna

Vernasca to skóra naturalna bydlęca, ale:
- ma mocno korygowaną fakturę (szlifowana, wytłaczany wzór),
- jest grubo powlekana poliuretanem → dlatego jest sztywna i mało „oddychająca”,
- dzięki temu jest trwalsza i łatwiejsza w czyszczeniu, ale mniej prestiżowa niż Dakota, Sensatec (eko) czy Nappa.
- Nie jest to skóra ekologiczna w 100% syntetyczna jak np Sensatec/Artico/MB-Tex
W skrócie:
Vernasca = skóra naturalna, ale „twarda i tania”;
Sensatec = syntetyk;
Nappa = najlepsza, miękka i najmniej powlekana.
Merino = 100% naturalna skóra bydlęca, bez warstwy lakieru

Opublikowano

Chciałbym lekko skorygować swoje wcześniejsze wpisy.

Właśnie zobaczyłem, że Audi dodało do swojego konfiguratora silnik 200kW z miękką hybrydą. Jest też opcja adaptacyjnego zawieszenia, której jeszcze kilka miesięcy temu nie było i trzeba było wybierać między standardowym/komfortowym, a sportowym/obniżonym. Nie jest już więc aktualne moje wcześniejsze stwierdzenie, że "Audi odpada, bo z silników czysto spalinowych najmocniejsze co oferuje poza S5 to ledwo 204-konne 40TFSI".

Nie zmienia to jednak faktu, że wybierając ten silnik i dodając kilka pakietów oraz opcji, m.in. większe felgi, reflektory Martix, lepsze audio, sportowe fotele końcowa cena szybko dobiła do 320-330 tysięcy, a ja jeszcze nie skończyłem konfiguracji. Dla porównania podobnie wyposażone 330i xDrive cennikowo kosztuje wyraźnie poniżej 300 tysięcy. Rabaty w BMW też na tę chwilę są sporo wyższe. Nie wchodząc w szczegóły, BMW na auto do produkcji daje więcej niż Audi na obecne modele z placu będące wyprzedażą rocznika.

Także nadal moim zdaniem ciężko uznać A5 za sensowną konkurencję dla serii 3, bo co to za konkurencja która jest droższa o 50 tysięcy albo i lepiej. Gdyby bliżej się przyjrzeć to mogłoby się okazać, że M340i będzie tańsze niż takie 2-litrowe A5, a więc z czym do ludzi?

Pomijam już całkowicie kwestię wykończenia, bo te w A5 również nie zachwyca i nie powiedziałbym by całościowo było jakoś wyraźnie lepsze od tego w G20. Są miejsca, gdzie ta alcantara w Audi wygląda ciekawie i np. boczki drzwi sprawiają lepsze wrażenie od tych w BMW (zwłaszcza w wersji z Sensatekiem, gdzie nie mamy przeszyć), ale już tunel środkowy i deska rozdzielcza to taki sam plastikowy i trzeszczący paździerz jak w G20.

Edytowane przez poczatkujacygrajek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 5.12.2025 o 12:20, komoornik napisał(a):

No niestety ale ostatnio miałem przyjemność jechać octavią 600km i jakość nie odstaje od nowej 3ki BMW. Niestety dla mnie, jakość kamery cofania w nocy w octavi o klasę lepsza.

Edytowane przez galczych

Opublikowano
  • Autor
W dniu 3.12.2025 o 22:14, komoornik napisał(a):

Pozdrowienia z tandetnego G23 z Merino o pełnym zakresie 🙃

lrEdited-34.jpg

Pięknie jest. Niestety w g20 i g21 LCI niedostępne. Aż się zastanawiam czy mojego LCI2 nie zamienić na preLci.

Edytowane przez galczych