Skocz do zawartości

Było E46, E91, F31 jest G21 LCI2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ stałem się użytkownikiem mojego nastepnego bmw serii 3 w wersji G21 LCI2 to chciał bym przedstawić moje zdanie na temat jego plusów i minusów wzgledem poprzednich wersji.
Na wstępie chciał bym zwrócic uwagę na fakt iż jest to moje subiektywne zdanie i nie musicie sie z nim zgadzać. Jeżdzę tym autem ponad 11 miesiecy i zrobiłem jakies 21tys km.
Piszę to dla przyszłych użytkowników aby nie żałowali potem, ciężko zarobionych pieniędzy.
Aby nie było że wszystko jest złe zacznę od plusów.
- auto moim zdaniem jest piękne z zewnątrz, ja jestem z tych którym wersja LCI z zewnątrz bardziej sie podoba. Mogła by z 1cm niżej stać ;).
- silnik w 3.0d (340d) jest bardziej elastyczny niż w poprzedniej wersji oraz pracuje dećko równiej. Przez pierwsze 10tys km można powiedzieć że nie było czuć żadnych wibracji na postoju na budzie. Jak to jest w wielocylindrowych silnikach benzynowych a niekoniecznie dieslach.
- auto lepiej reaguje na gaz niż n57 bi turbo, dolne turbo szybciej wstaje.
- spalanie pomimo mildhybrid jest mniejsze moze o 0.3 litra względem N57. Tak wiec to zaden upgrade, dla mnie spalanie porównywalne
- auto jest super ciche względem F31, tu jest postęp o 2 klasy. Niedużo mu brakuje do serii G30. Wreszcie da sie słuchać muzyki przy 170km/h.
- świetna gruba kierownica w wersj LCI. Dodatkowe scięcie na dole dodaje jej uroku. Jak by nie oszczedzili na biednej skórze, lepszej kiery bym sobie nie wymarzył.

Tu wypiszę te punkty w których cos zepsuli coś poprawili.
- Układ kierowniczy który wszyscy chwalą. Fakt ze na początku robi bardzo dobre wrażenie jego spasowanie i przełożenie. Po pewnym czasie stwierdzam że niestety nie przenosi informaci z drogi i w tym aspekcie jest nawet gorzej niż w F31. Pomimo że wrażenie spasowania przekładni na zakrętach jest pozytywne to informacji z opony brak. Wogóle nie da sie porównać do  e90 gdzie pomimo mniejszego spasowania kierowca wiedział co sie z oponą dzieje.
Dodatkowo przy tak dokladnym spasowaniu nie jest łatwo podróżować autostradami z predkościami wiekszymi niż 150 km/h. A z tabletami gdzie trzeba celować w ikonki jest wręcz niebezpiecznie.
- bak paliwa niby zwiększyli o 4 litry, ale nadal mu brakuje 4 litry do e90. Czyli jak to BMW zmienili bak w f31 o 7 litrów w dół a teraz wielki sukces bo jest o 3l wiecej. Takie auto powinno mieć 65-70 l bak.
- pozycja za kierownicą - jakos tak wysoko się siedzi. Pomierzyłen i na miarkę jest porównywalnie jak w F30. Odczucie jest jak by było bardzo wysoko. Chyba przez to że te tablety są umiejscowione za nisko.
- Zwieszenie adaptacyjne jest ok. Mam wersję LCI2 i tu jest bardzo komfortowo. Dla mnie moglo by byc sztywniej na długich łukach w comforcie. Co ciekawe ostatnio zmieniłem 20 calowe letnie koła na 19ki zimowe i wydaje sie jak by było twardziej na 19stkach. Obydwa kpl ROF.
- Audio HK bardzo analityczne ale poprawne. Porównując do f31 jest cos za cos. Tu bardziej analitycznie, tam lepszy średni bas. Czyli jak to lepsze audio w BMW - szału niema ale wystarczy i jak za 2tys trzeba brać.

Co popsuli.
- Dla mnie jakość wykonczenia i design w srodku jest fatalny. Tablet zamocowany na kijku. Moim zdaniem PreLci było/jest świetne zarówno pod kątem wykończenia jak i wizualnym. Można bylo dećko prawy wyświetlacz zwiększyć, a nie popsuć wszystko.
- plastiki jak z najgorszego szajsu. Dziura z za tabletu od head-up-a kuje w oczy.
- Na tablet ten po lewo nie mogę patrzeć. Nie wiem co za fan gwiezdnych wojen tą grafikę projektował.
- na szczęście mam Head-up bo bym sie zapłakał.
- Tablet z prawej stronie jest duży i czytelny, ale zawiłość ustawien i kafelków jest gorsza niż idrive w e60 z 2004r. Dla mnie tragedia. Co się poprawiło to mapa BMW oraz wyświetlanie pasów na head-up.
- zmiana radia z kierownicy wyświetla się  z 2-sekundowym opóźnieniem co niedosyć że irytuje to dodatkowo jest niebezpieczne.
- brak możliwosci włączenia klimy bez przeklikania tabletu.
- wentylator od nawiewu tragedia, albo wyje albo jest za słabo. Nie wiem czy to wina wąskich kratek. Lato czy zima albo jest za ciepło albo za zimno. Już nie pamietam czy w jakims aucie kiedyś miałem taką tragedię - może w renault 5.
- brak możliwości zamówienia skóry na podszybiu bocznych drzwi - co to za klasa premium. W PreLci była ta opcja, dziś tylko w Mce.
- za każdym razem trzeba wyłączać start stop i asystentów - ew włączać sport co jest upierdliwe. Niestety sport plus nie ma możliwości ustawień sic.
- Zegary sie zawieszają od czasu do czasu, nieraz resetują sie podczas jazdy. Jak sie stanie i od nowa zapali auto wszystko wraca do normy.
- przymusowe systemy jak kontrola pasa ruchu robią błędy. Mam takie miejsca gdzie asystenty chcą wjechać w wysepkę zamiast korygować w stronę środka pasa.
Trzeba mieć refleks. AC obowiązkowe.
- ostrzerzenie przed kolizją które bardzo sobie chwaliłem w F30 tu działa zbyt czuło. Nieraz widzi ludzi tam gdzie ich nie ma. Albo wywala błąd na desce co w f30 zdażało sie tylko przy zamarzającym deszczu.
- Plastiki, przyciski w drzwiach wyglądają jak z szajsplastiku - nie pomagają srebrne dodatki.
- Fotele bardzo twarde i niewygodne. Po 8h potrafią drętwieć nogi.
- Tunel srodkowy tam gdzie nogi jest piekielnie twardy.
- system czujników parkowania działa zbyt wczesnie. Przy 15cm z boku już daje sygnał kolizji. Kamera cofania zamiast szerokiego kąta jak w g31 jest skrętna i to sporo gorsze rozwiązanie.
Dodatkowo jakość z kamer w nocy to poprzednia epoka. Ostatnio widziałem w budżetowej skodzie obraz z tylnej kamery i było o niebo lepiej.
- przy ostrych łukach strasznie wczesnie włącza sie trakcja. W zasadzie nie da się wjechać szybko w żaden zakręt, bo na wyjściu jest kaganiec w postaci trakcji. Czy to jest jeszcze BMW?
- po przełączeniu na sport plus reakcja na gaz się zmienia i trudniej auto wyczuć - tryby jazdy dla dzieci.
- Ostanio raz na kilka dni nie działa ogrzewanie przez pierwsze 10km do póki auto nie osiągnie temperatury 80st. Będę to reklamował.
- plastiki są tak fatalnej jakosci że w pobliżu rolety bagażnika porysowane plastiki były już po 2tys km. Dodatkowo wciągneło mi nierówno toletę i ją pomieło. Oszczędności są wszędzie.
- Skóra niby naturalna a w dotyku sztuczna. Jak przyjechałem z salonu to żona sie dziwiła że skaje zamiast skóry wziąłem.
To samo na kierownicy. Ręce się pocą. Gdyby nie to że skóra jest fatalnej jakości i że klakson jest plastikowy to była by to najlepsza kierownica jaką kiedykolwiek miałem. Jest gruba i fanie w dłoniach leży.
- Dodatkowo spalanie na kompie oszukuje o prawie 12%. Pokazuje spalanie 8.2 a pali 9.5. Czyli tyle ile e90 z 2009r które kiedyś miałem. Zero postępu. Będe to reklamował bo to że pali to niech pali ale skoro poprzednie generacje dobrze pokazywały spalanie to tu też tak powinno być. Nie lubie być oszukiwany - w szczególności na zasięgu.

W F30 względem e90 wykastrowali przyjemność z jazdy. Znowu w g20 chcieli to poprawić. Niestety ale do końca się to nie udało tzn coś tam poprawili, coś zepsuli. Ostatnio jechałem G31 600km i jechało mi sie sporo lepiej niz moim G21 LCI. A zawsze jak wsiadałem z tej G31 do F31 to F31 sie lepiej jeździło. O E90 nawet nie wspomnę.

Oczywiscie jak by G21 kosztowalo 200tys to można by mu wystawić ocenę "Dobry", ale przy kwocie cennikowej 400tys moim zdaniem jest bardzo, ale to bardzo słabo.
W F31 względem E90 wykastrowali prowadzenie czyli radość z jazdy, ale za to dostaliśmy wysokiej jakości wnętrze w wysokich wersjach. Znowu w G21 wykastrowali wszystko co dobre zostawiając tylko ładną budę i 6cyl silniki.
Nie rozumiem polityki BMW, ale jako wieloletni fan tej marki każdemu zawsze polecałem te auta. Dziś przestrzegam każdego kto zastanawia się nad autem tej marki, aby potem nie żałował.
Co nie zmienia faktu że niejeden będzie zadowolony, ale może lubi odpustowe tablety i nie zwraca uwagi na elegancję wnętrza, a plastik z recyclingu mu odpowiada.

• Odpowiedzi 51
  • Wyświetleń 3,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• poczatkujacygrajek
    poczatkujacygrajek

A jakie inne auto z tego segmentu byś polecił? Volvo wycofało się z sedanów i kombi. Lexus ma tylko te "śmieszne" hybrydy i 8 sekund do setki. Audi w najnowszym A5 nie licząc plug-in'ów

• Jak to nie ma ??? Sam mam i w konfiguratorze też jest....

• poczatkujacygrajek
    poczatkujacygrajek

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Bo ja twierdzę zupełnie inaczej. Przed zakupem dość dokładnie przewertowałem to forum szukając informacji o trójce i wydaje mi się, że większość użytkowników raczej zg

Opublikowane grafiki

Opublikowano
6 godzin temu, galczych napisał(a):

Dziś przestrzegam każdego kto zastanawia się nad autem tej marki, aby potem nie żałował

A jakie inne auto z tego segmentu byś polecił?

Volvo wycofało się z sedanów i kombi.

Lexus ma tylko te "śmieszne" hybrydy i 8 sekund do setki.

Audi w najnowszym A5 nie licząc plug-in'ów oferuje tylko 204-konne 40 TFSI, które pali więcej od BMW 330i  i mimo gorszych osiągów a nawet słabszego wyposażenia (choćby brak adaptacyjnego zawieszenia) jest dużo drożej wycenione.

Chcąc coś z sensownym silnikiem (pisząc "sensowny" mam na myśli 2 litry i ok. 250 koni, niekoniecznie od razu trzylitrowe "potwory") zostaje w zasadzie tylko C klasa, seria 3, Giulia i od biedy Superb.

Giulia to już praktycznie oldtimer. Wsiadasz i czujesz się jak w aucie z poprzedniej epoki. Obsługa multimediów, jakość audio, poziom wygłuszenia - dramat. Do tego ciasnota we wnętrzu i twarde zawieszenie, które nie każdemu podpasuje i które w opcji z adaptacją może być jeszcze tylko twardsze. Wisienką na torcie jest jakość montażu, widzisz nowe auto na placu i zastanawiasz się czy nie było bite (zwróć uwagę na przedni zderzak w okolicach reflektorów i tylną klapę, która w prawie każdym egzemplarzu jest skoszona, jakby niedomknięta). Co by o BMW nie mówić, to ostatnie liftingi trójki dużo lepiej kamuflują wiek auta.

C klasa to plastik-fantastik, wieś tańczy i śpiewa, atrapy wydechów i wlotów powietrza, jeszcze więcej trzasków we wnętrzu niż w BMW. Zgadzam się, że grafika zegarów w BMW jest tragiczna ale sam "tablet" wygląda minimalistycznie, ma regularne kształty i dużo bardziej wolę to rozwiązanie niż ten ogromny telewizor z Audi z potwornie dużymi rankami wokół czy doklejony ekranik w Mercedesie, który swoim obłym kształtem przypomina mi takie komputery-zabawki dla dzieci. Do tego w moim przypadku ogromnym minusem Mercedesa jest dźwignia zmiany biegów przy kierownicy, "zabierająca" dźwignię od wycieraczek (są sytuacje gdy przy niewielkim deszczu automat się gubi i wówczas dużo wygodniej jest mi wyzwalać ruch wycieraczek ręcznie dotykając wajchę). Acha... Ludzie narzekają też na bardzo niski zwis przedni, podobno nawet zwykłe progi spowalniające bywają przeszkodą nie do pokonania, o wjeździe do garaży podziemnych nie wspominając.

Zostaje tylko Skoda, ale to nie premium, do tego spartański design, jeszcze gorsze zegary niż w BMW, Audi i Mercedesie, wątpliwej jakości skrzynia biegów, mocno awaryjne multimedia i pewnie jeszcze cała masa innych wad o których nie wiem.

I żeby nie było, zgadzam się z większością Twoich narzekań na odświeżoną trójkę (wszystkimi?), ale obecny rynek mniejszych sedanów wygląda niestety tak, że mimo wszystko i tak nie ma chyba nic lepszego od obiektywnie nawet tak słabego BMW.

A na koniec, nie ma sensu żebym odnosił się do wszystkich zarzutów, ale rozwinę nieco temat tapicerki, bo mam identyczną opinię. Konfigurując auto przez neta "prawdziwa" skóra była moim murowanym faworytem. Raz, że to nie plastik, nie śmierdzi, można to impregnować i odnowić, dwa że wygląda atraktyjnie bo ma te przeszycia tworzące "wzorki", trzy, że mamy pompowane boczki, cztery, że mamy przeszycia na boczkach drzwi. Same zalety, żadnych wad. Później był Sensatec, który miał swoje wady (to plastik, różnie z trwałością, nie wygląda już tak atrakcyjnie jak skóra bo ma duże panele bez przeszyć, nie mamy też przeszyć na drzwiach ani regulowanych boczków), ale przynajmniej nie jest szmatą i udaje skórę. Na końcu były te materiałowe fotele z LCI2.

Po wizycie w salonie zmieniłem zdanie o 180 stopni. Skóra wypadła fatalnie. Niby ma te przeszycia tworzące mini panele, ale sama faktura wygląda tragicznie - jak cerata i to taka stopiona. Jest twarda i nieprzyemna w dotyku. Do tego wszystkiego nawet po krótkiej jeździe plecy miałem lekko mokre, po dłuższej jeździe koszula byłaby do wymiany. Dramat. Wyżej uplasowałem Sensateca. Jest mięciutki, miły w dotyku, plecy się tak nie pocą. Gdybym miał oceniać w ciemno, to właśnie Sensateca uznałbym za prawdziwą skórę, może jakąś Nappę, a tą prawdziwą skórę za jakąś ekologiczną podróbę. Minusem Sensateca był/jest brak przeszyć na siedzisku, oparciu i boczkach drzwiowych, wygląda to wszystko bardzo smutno, zwłaszcza w czarnym kolorze. Do tego mniejsza regulacja niż w pozostałych dwóch opcjach i wątpliwości co do trwałości. Dużym zaskoczeniem okazały się "szmaty". Na żywo wyglądają znacznie lepiej niż na zdjęciach. Boczki są z przyjemnej Alcantary, środek ma taką jakby "kratownicę", która fajnie komponuje się z tymi panelami na tunelu środkowym i przed pasażerem. Do tego ciekawe wstawki z motywem M, pełna regulacja, przeszycia na drzwiach, najlepszy przewiew latem, najlepsza trwałość. Do eleganckiej konfiguracji te fotele zupełnie nie pasują, ale jak ktoś konfiguruje sobie coś bardziej na sportowo to jest to IMHO najlepsza opcja. Ale i tak jestem zdania, że opcja z LCI1, tj. z Alcantarą na środku i Sensatekiem na bokach była najlepsza.

Opublikowano
9 godzin temu, galczych napisał(a):

Skóra niby naturalna a w dotyku sztuczna. Jak przyjechałem z salonu to żona sie dziwiła że skaje zamiast skóry wziąłem.

Jeśli masz LCI2 to nie ma już w ofercie skróry naturalnej. W poprzednich wersjach była dostępna merino i w dotyku jest klasa. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie od dziś wiadomo że jakość spada i to nie dotyczy tylko aut.

Opublikowano

Merino gładka i mięciutka w dotyku, nie marszczy się ani nie odkształca, ale się z czasem wyciera i wymaga korekty albo bardzo dobrego utrzymania od samego początku. Ja mam przedlifta i jeszcze się załapałem na wyższej klasy wykończenie. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Możesz tylko ponarzekać na jakość wnęrza. Ma być tanio i ekologicznie

Jak wsiadam do weekendowego F83, to mogę cieszyć oko i głaskać auto. 

Merino na fotelach i dolnej częsci deski. Drzwi, góra deski Nappa.

Ciekawi mnie bardziej, dlaczego zostałes przy dieslu przy niedużych przebiegach? Chyba, że styl jazdy, gaz do dechy.

Ale i tak zamiast G21 szedłbym w klasę wyżej, i kupił E klasę.

20240727_125724.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Co ten schowek na rękawiczki tak krzywo spasowany? 😅

Edytowane przez adiki

IMG_9513.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, PiotrKz napisał(a):

Jeśli masz LCI2 to nie ma już w ofercie skróry naturalnej. W poprzednich wersjach była dostępna merino i w dotyku jest klasa. 

Jak to nie ma ???

Sam mam i w konfiguratorze też jest....

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A co do jakości to ja odnoszę wrażenie że F30 było gorzej wykonane i gorzej spasowane niż G2x

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 minuty temu, adiki napisał(a):

A co do jakości to ja odnoszę wrażenie że F30 było gorzej wykonane i gorzej spasowane niż G2x

Dokładnie takie samo spostrzeżenie... g20>f30. Mówimy o tym samym poziomie wykończenia.

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, macste napisał(a):

Dokładnie takie samo spostrzeżenie... g20>f30. Mówimy o tym samym poziomie wykończenia

W premium oczekujemy czegoś wiecej niż spasowany plastik. Odgłos zamykania drzwi też był lepszy? Panowie odrobinę obiektywizmu poproszę.

Ktoś pisze że Skoda nie jest premium a BMW waszym zdaniem dalej nim jest? Ja tak nie uważam. Niektóre chińczyki w środku są bardziej premium - niestety. Sam bym nie chciał chińczyka ale proponuję niektórym zajżeć do środka i zobaczyć wykończenie.

Ponieważ Audi plastik, Mercedes plastik, to BMW plastik jest OK? Firmy niemieckie z klientów robią frajerów a oni sobie to tłumaczą że jak wszyscy oszukują to można.

Niestety ale źle widzę niemiecką motoryzację w niedalekiej przyszłosci. Uważam że jeszcze tylko te 6 cyl silniki są premium, a reszta przeciętna jak w Skodzie. 

Wydaje mi się że nawet pierwszy lepszy Lexus będzie bardziej premium w środku. 

Oczywiście szanuję wasze zdanie i cieszę się że jesteście zadowoleni z takiego premium i macie do tego pełne prawo. Ja to poprostu trochę inaczej odbieram, może dziwny jestem.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, Rufio napisał(a):

Ciekawi mnie bardziej, dlaczego zostałes przy dieslu przy niedużych przebiegach? Chyba, że styl jazdy, gaz do dechy.

Ale i tak zamiast G21 szedłbym w klasę wyżej, i kupił E klasę.

Też mam E93 i F31 na razie zostawiłem. Obydwa bez tabletów. Miękka skóra, w F31 obszyta deska i podszybia boczne. W E93 obszyty tunel środkowy i karbon na desce. Kierownica w dotyku skórzana jak damska torebka. Fotele w obydwu kubełkowe ale miękkie. Jest Premium które widać i czuć. Łapię sìe tylko na tym że zrobione 2tys km/rok.

Zostałem przy dieslu bo benzynę mam w M-ce e93 ale coraz mniej jeżdżę. Diesle lubię za moment. Jadą z dołu, w zasadzie bezszelestnie. Dodatkowo zawsze mi się spieszy i przez to nie lubie tankować. Diesel pali po trasie max 14 litrów, benzyna 340i pewnie przy podobnej jeździe ponad 20 co na baku da nam ponad 100km zasięgu więcej.

Opublikowano
W dniu 1.12.2025 o 22:27, galczych napisał(a):

Ponieważ stałem się użytkownikiem mojego nastepnego bmw serii 3 w wersji G21 LCI2 to chciał bym przedstawić moje zdanie na temat jego plusów i minusów wzgledem poprzednich wersji.
Na wstępie chciał bym zwrócic uwagę na fakt iż jest to moje subiektywne zdanie i nie musicie sie z nim zgadzać. Jeżdzę tym autem ponad 11 miesiecy i zrobiłem jakies 21tys km.
Piszę to dla przyszłych użytkowników aby nie żałowali potem, ciężko zarobionych pieniędzy.
Aby nie było że wszystko jest złe zacznę od plusów.
- auto moim zdaniem jest piękne z zewnątrz, ja jestem z tych którym wersja LCI z zewnątrz bardziej sie podoba. Mogła by z 1cm niżej stać ;).
- silnik w 3.0d (340d) jest bardziej elastyczny niż w poprzedniej wersji oraz pracuje dećko równiej. Przez pierwsze 10tys km można powiedzieć że nie było czuć żadnych wibracji na postoju na budzie. Jak to jest w wielocylindrowych silnikach benzynowych a niekoniecznie dieslach.
- auto lepiej reaguje na gaz niż n57 bi turbo, dolne turbo szybciej wstaje.
- spalanie pomimo mildhybrid jest mniejsze moze o 0.3 litra względem N57. Tak wiec to zaden upgrade, dla mnie spalanie porównywalne
- auto jest super ciche względem F31, tu jest postęp o 2 klasy. Niedużo mu brakuje do serii G30. Wreszcie da sie słuchać muzyki przy 170km/h.
- świetna gruba kierownica w wersj LCI. Dodatkowe scięcie na dole dodaje jej uroku. Jak by nie oszczedzili na biednej skórze, lepszej kiery bym sobie nie wymarzył.

Tu wypiszę te punkty w których cos zepsuli coś poprawili.
- Układ kierowniczy który wszyscy chwalą. Fakt ze na początku robi bardzo dobre wrażenie jego spasowanie i przełożenie. Po pewnym czasie stwierdzam że niestety nie przenosi informaci z drogi i w tym aspekcie jest nawet gorzej niż w F31. Pomimo że wrażenie spasowania przekładni na zakrętach jest pozytywne to informacji z opony brak. Wogóle nie da sie porównać do  e90 gdzie pomimo mniejszego spasowania kierowca wiedział co sie z oponą dzieje.
Dodatkowo przy tak dokladnym spasowaniu nie jest łatwo podróżować autostradami z predkościami wiekszymi niż 150 km/h. A z tabletami gdzie trzeba celować w ikonki jest wręcz niebezpiecznie.
- bak paliwa niby zwiększyli o 4 litry, ale nadal mu brakuje 4 litry do e90. Czyli jak to BMW zmienili bak w f31 o 7 litrów w dół a teraz wielki sukces bo jest o 3l wiecej. Takie auto powinno mieć 65-70 l bak.
- pozycja za kierownicą - jakos tak wysoko się siedzi. Pomierzyłen i na miarkę jest porównywalnie jak w F30. Odczucie jest jak by było bardzo wysoko. Chyba przez to że te tablety są umiejscowione za nisko.
- Zwieszenie adaptacyjne jest ok. Mam wersję LCI2 i tu jest bardzo komfortowo. Dla mnie moglo by byc sztywniej na długich łukach w comforcie. Co ciekawe ostatnio zmieniłem 20 calowe letnie koła na 19ki zimowe i wydaje sie jak by było twardziej na 19stkach. Obydwa kpl ROF.
- Audio HK bardzo analityczne ale poprawne. Porównując do f31 jest cos za cos. Tu bardziej analitycznie, tam lepszy średni bas. Czyli jak to lepsze audio w BMW - szału niema ale wystarczy i jak za 2tys trzeba brać.

Co popsuli.
- Dla mnie jakość wykonczenia i design w srodku jest fatalny. Tablet zamocowany na kijku. Moim zdaniem PreLci było/jest świetne zarówno pod kątem wykończenia jak i wizualnym. Można bylo dećko prawy wyświetlacz zwiększyć, a nie popsuć wszystko.
- plastiki jak z najgorszego szajsu. Dziura z za tabletu od head-up-a kuje w oczy.
- Na tablet ten po lewo nie mogę patrzeć. Nie wiem co za fan gwiezdnych wojen tą grafikę projektował.
- na szczęście mam Head-up bo bym sie zapłakał.
- Tablet z prawej stronie jest duży i czytelny, ale zawiłość ustawien i kafelków jest gorsza niż idrive w e60 z 2004r. Dla mnie tragedia. Co się poprawiło to mapa BMW oraz wyświetlanie pasów na head-up.
- zmiana radia z kierownicy wyświetla się  z 2-sekundowym opóźnieniem co niedosyć że irytuje to dodatkowo jest niebezpieczne.
- brak możliwosci włączenia klimy bez przeklikania tabletu.
- wentylator od nawiewu tragedia, albo wyje albo jest za słabo. Nie wiem czy to wina wąskich kratek. Lato czy zima albo jest za ciepło albo za zimno. Już nie pamietam czy w jakims aucie kiedyś miałem taką tragedię - może w renault 5.
- brak możliwości zamówienia skóry na podszybiu bocznych drzwi - co to za klasa premium. W PreLci była ta opcja, dziś tylko w Mce.
- za każdym razem trzeba wyłączać start stop i asystentów - ew włączać sport co jest upierdliwe. Niestety sport plus nie ma możliwości ustawień sic.
- Zegary sie zawieszają od czasu do czasu, nieraz resetują sie podczas jazdy. Jak sie stanie i od nowa zapali auto wszystko wraca do normy.
- przymusowe systemy jak kontrola pasa ruchu robią błędy. Mam takie miejsca gdzie asystenty chcą wjechać w wysepkę zamiast korygować w stronę środka pasa.
Trzeba mieć refleks. AC obowiązkowe.
- ostrzerzenie przed kolizją które bardzo sobie chwaliłem w F30 tu działa zbyt czuło. Nieraz widzi ludzi tam gdzie ich nie ma. Albo wywala błąd na desce co w f30 zdażało sie tylko przy zamarzającym deszczu.
- Plastiki, przyciski w drzwiach wyglądają jak z szajsplastiku - nie pomagają srebrne dodatki.
- Fotele bardzo twarde i niewygodne. Po 8h potrafią drętwieć nogi.
- Tunel srodkowy tam gdzie nogi jest piekielnie twardy.
- system czujników parkowania działa zbyt wczesnie. Przy 15cm z boku już daje sygnał kolizji. Kamera cofania zamiast szerokiego kąta jak w g31 jest skrętna i to sporo gorsze rozwiązanie.
Dodatkowo jakość z kamer w nocy to poprzednia epoka. Ostatnio widziałem w budżetowej skodzie obraz z tylnej kamery i było o niebo lepiej.
- przy ostrych łukach strasznie wczesnie włącza sie trakcja. W zasadzie nie da się wjechać szybko w żaden zakręt, bo na wyjściu jest kaganiec w postaci trakcji. Czy to jest jeszcze BMW?
- po przełączeniu na sport plus reakcja na gaz się zmienia i trudniej auto wyczuć - tryby jazdy dla dzieci.
- Ostanio raz na kilka dni nie działa ogrzewanie przez pierwsze 10km do póki auto nie osiągnie temperatury 80st. Będę to reklamował.
- plastiki są tak fatalnej jakosci że w pobliżu rolety bagażnika porysowane plastiki były już po 2tys km. Dodatkowo wciągneło mi nierówno toletę i ją pomieło. Oszczędności są wszędzie.
- Skóra niby naturalna a w dotyku sztuczna. Jak przyjechałem z salonu to żona sie dziwiła że skaje zamiast skóry wziąłem.
To samo na kierownicy. Ręce się pocą. Gdyby nie to że skóra jest fatalnej jakości i że klakson jest plastikowy to była by to najlepsza kierownica jaką kiedykolwiek miałem. Jest gruba i fanie w dłoniach leży.
- Dodatkowo spalanie na kompie oszukuje o prawie 12%. Pokazuje spalanie 8.2 a pali 9.5. Czyli tyle ile e90 z 2009r które kiedyś miałem. Zero postępu. Będe to reklamował bo to że pali to niech pali ale skoro poprzednie generacje dobrze pokazywały spalanie to tu też tak powinno być. Nie lubie być oszukiwany - w szczególności na zasięgu.

W F30 względem e90 wykastrowali przyjemność z jazdy. Znowu w g20 chcieli to poprawić. Niestety ale do końca się to nie udało tzn coś tam poprawili, coś zepsuli. Ostatnio jechałem G31 600km i jechało mi sie sporo lepiej niz moim G21 LCI. A zawsze jak wsiadałem z tej G31 do F31 to F31 sie lepiej jeździło. O E90 nawet nie wspomnę.

Oczywiscie jak by G21 kosztowalo 200tys to można by mu wystawić ocenę "Dobry", ale przy kwocie cennikowej 400tys moim zdaniem jest bardzo, ale to bardzo słabo.
W F31 względem E90 wykastrowali prowadzenie czyli radość z jazdy, ale za to dostaliśmy wysokiej jakości wnętrze w wysokich wersjach. Znowu w G21 wykastrowali wszystko co dobre zostawiając tylko ładną budę i 6cyl silniki.
Nie rozumiem polityki BMW, ale jako wieloletni fan tej marki każdemu zawsze polecałem te auta. Dziś przestrzegam każdego kto zastanawia się nad autem tej marki, aby potem nie żałował.
Co nie zmienia faktu że niejeden będzie zadowolony, ale może lubi odpustowe tablety i nie zwraca uwagi na elegancję wnętrza, a plastik z recyclingu mu odpowiada.

Już myslałem, że tylko ja jestem lekko zawiedziony niektórymi rzeczami z w g20/21 LCI. Mam wrażenie, że na forum panuje raczej "ślepa" miłość niż realny osąd 🙂 Ja miałem i mam poprostu, pod pewnymi względami, wieksze oczekiwania od samochodu za takie pieniądze. Odniosę się do paru kwestii, które dla mnie są najważniejsze:

niektóre materiały i wykończenie to mój najwiekszy zawód - np. fatalny plastik w kieszeniach drzwi czy na tunelu środkowym, przy kolanie - trudno nazwać to wnętrze premium z czystym sumieniem

- do ekranów się przyzwyczaiłem dość szybko ale sam interfejs, jego nieintuicyjność i bardzo minimalne możliwości konfiguracji to lipa. a myślałem, że to będzie główna zaleta tych tabletów. na duży plus pokrętło iDrive bo obsługa tego tabletu palcem jest mega niewygodna. 

-  słabo działające przednie czujniki parkowania/kamera. miałem już kilka razy sytuację że się wogóle nie włączyły przy podjeżdzniu do przeszłody, albo nie włącza sie sam dzwięk. reklamowałem to w ASO ale podobno nic się nie da zrobić, takie oprogramowanie

- za twarde i niezbyt wygodne fotele na trasy - to bardzo negatywnie wpływa u mnie na odczucia komfortu w tym samochodzie

- przeciętny układ kierowniczy - też mi przeszkadza ta izolacja od drogi w samochodzie o tak sportowym charakterze 

- sporo rozwiązań jest słabo dopracowanych - zwracam na to uwagę bo wiem, że mogą działać lepiej na podstawie głównie poprzedniego samochodu 

Żeby nie było, g21 świetnie wygląda, ma super napęd z preferęcją tyłu, skrzynie i przede wszystkim wspaniały silnik 40i. Prowadzi się bardzo dobrze i pewnie, choć czuć mocno nadwagę przy agresywniejszej jeździe. Podejrzewam, że w 40d problemem może być wieksza waga na przedniej osi - co wyszło też w teście u Zachara. Podsumowując, wielką zaletą g20/21 są (świetne) silniki sześciocylindrowe, jeśli szukałbym mniejszego silnika to raczej wybrałbym teraz coś innego, niekoniecznie z marek premium, bo te mocno zdegradowały jakość.

Edytowane przez proarnes

Opublikowano
  • Moderatorzy

A w C klasie dostępne:

- ekoskora

-skóra naturalna

-skóra Nappa

Obszycie ekoskórą deski i góry drzwi

Fotele z masażem. Po lifingu raczej wypadną C43 i C63 z 4 cylindrami.

Podobno ma być C53 z 6 cylindrami i ok 450KM

Opublikowano
9 godzin temu, proarnes napisał(a):

Mam wrażenie, że na forum panuje raczej "ślepa" miłość niż realny osąd

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Bo ja twierdzę zupełnie inaczej. Przed zakupem dość dokładnie przewertowałem to forum szukając informacji o trójce i wydaje mi się, że większość użytkowników raczej zgadza się z tym, że BMW, w tym g20, to już nie takie premium jak kiedyś i ostatnie liftingi głównie ogołociły ten model z tego co było dobre i jakościowe. Znalazłem mnóstwo narzekań na przeciętne, nierównomiernie świecące światła które nawet nie umywają się do starych laserów, na trzeszczącą kratkę nawiewów w LCI2, na ceratę zamiast skóry, na problemy z ustawieniem komfortowej temperatury w klimatyzacji, na spore hałasy z nadkoli, na plastikową pokrywę poduszki powietrznej w kierownicy, nawet na zabranie schowka po lewej stronie deski (a pewnie znalazłoby się jeszcze dużo, dużo więcej minusów). I mimo to i tak zamówiłem g20, a wiesz czemu?

Bo w segmencie sedanów panuje taka posucha, że nawet tak "stare", "biedne" i "dziadowskie" g20 nadal nie ma żadnej sensownej konkurencji jeśli ktoś szuka czegoś miłego dla oka co rozpędza się do setki w mniej niż 7 sekund, a przy tym nie kosztuje milionów monet. To jest właśnie ten "realny osąd", którego brak zarzucasz. W drugim poście w tym temacie zrobiłem krótkie porównanie trójki do jej konkurentów, więc nie ma sensu zbyt szczegółowo się powtarzać. Powtórzę jedynie pytanie - jeśli BMW serii 3 jest takie złe i niegodne polecenia, to co warto kupić zamiast niego? Bo ja serio nie widzę nic interesującego. Konkurencja albo wycofała się z sedanów, albo nie oferuje sensownych silników, albo wygląda jak wóz drabiniasty i ma masę innych problemów których nie ma beemka (to odnośnie Skody Superb, którą nieco na siłę dołączyłem do porównania).

Co z tego, że S60 jest wykonane "bardziej premium", jeśli już go nie produkują?

Co z tego, że nowy Lexus ES czy nawet Mazda 6 mają lepsze materiały, jeśli pierwszy ma w ofercie jedynie jedną hybrydę i ponad 8 sekund do setki a drugi to elektryk?

Co z tego, że A5 ma m.in. dużo lepsze światła i jest lepiej wygłuszone, jeśli poza S5 najmocniejszy czysto spalinowy silnik oferuje tylko 204 koni (paląc przy tym więcej niż 250-konne BMW), nie można dobrać adaptacyjnego zawieszenia, materiały są jeszcze gorsze niż w trójce, elektryka bywa tak kapryśna że strach tym jeździć, a to wszystko przy wyższej cenie niż BMW?

I tak można wymieniać bez końca.

Segment SUVów to już zupełnie inna para kaloszy, ale o nich tu nie rozmawiamy, bo jak ktoś szuka niskiego, usportowionego sedana/kombi, to na wysokiego SUVa nawet nie spojrzy. Zgadzam się jedynie z tym, że jakbym chciał SUVa, to salonu BMW bym raczej nawet nie odwiedził i podobnie myśli pewnie większość. W tym segmencie konkurencja jest ogromna, nie tylko chińska, i nawet europejskie popularne marki wyglądają i są wykonane bardziej luksusowo niż "niemieckie premium". Ostatnio na YT wyświetlił mi się film z porównania Nissana X-Trail i jakiegoś chińczyka i, o matko, byłem bardzo zaskoczony, że ten Nissan jest w środku bardziej elegancki niż "premium" BMW X3 czy Audi Q5. Fotele są fajne, masywne, mięsiste. Na boczkach drzwi i desce rozdzielczej praktycznie wszędzie jest miękka eko-skóra a nie twardy, goły plastik. Tunel środkowy też jest bardzo schludny, obity, praktycznie bez grama piano black. Tylko co z tego, skoro ja szukam sedana, od biedy kombi.

Edytowane przez poczatkujacygrajek

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jaka alternatywa do bmw 3?

Ja swoją karierę z BMW zaczynałem od E21 z 1981 2,0 cuope kuiłem auto w 1991r to były czasy.

Edytowane przez jacekmury1

Opublikowano
  • Moderatorzy
1 godzinę temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Bo w segmencie sedanów panuje taka posucha, że nawet tak "stare", "biedne" i "dziadowskie" g20 nadal nie ma żadnej sensownej konkurencji jeśli ktoś szuka czegoś miłego dla oka co rozpędza się do setki w mniej niż 7 sekund, a przy tym nie kosztuje milionów monet. 

Mialem przez tydzien zastepcze G21 i Skoda Superb. Wnetrza w obu autach równie tandetne. 

Szybkie, dobrze prowadzace się auto ktore brałem pod uwage to Mercedes C43 AMG. Fakt ma 4 cylindry. Ale jest 421KM i 500Nm. Poniżej 5 sek do 100kmh.

Roczne C43 cena +/_ 250 -270 tys zlotych.

Wczesniej jeżdziłem C63 W204 i C43 W205. Pod względem prowadzenia, feelingu na kierownicy, G20 to lipny samochód.

Podwozie wersji AMG (nie pakiet AMG) to zupelnie inny świat.

Patrząc realnie G20 tylko dostępne silniki 6 cyl bronią zakup tego auta.

Takie 320d czy 320i/330i no nieee.

Opublikowano
Godzinę temu, jacekmury1 napisał(a):

Jaka alternatywa do bmw 3?

Ja swoją karierę z BMW zaczynałem od E21 z 1981 2,0 cuope kuiłem auto w 1991r to były czasy.

Kurde to teraz masz prwnie z 85 lat

Opublikowano

Czytając Wasze niektóre wypowiedzi jestem mocno zdziwiony, ze jeszcze jesteście na tym forum, zamiast pędzić do salonów Skody, Mercedesa, Lexusa, Audi, czy innych supermarek "premium'......

Klasyczne polskie zrzędzenie....., tego brak, skóry nie ma....., silniki do d..y, tylko 6 garów może być...., a to..., a sramto, a tamto...., ledwie jeździ.....

Po co tu narzekać, przecież jest  jeszcze Porsche, Bentley, Aston Martin, Maybach...., a i bym zapomniał ! Omoda, Jaeeco, Byd, i inne wynalazki....

Ja jeżdże tą marką od 10 lat, wcześniej 10 lat Volvo, Superb też było i powiem, że nie każdy musi mieć pod nogą na co dzień 500 kM, tym bardzej, ze za chwilę z takimi mocami i momentami będziemy jeździć wyłącznie na torze, swojej działce czy podwórku bez konsekwencji.

A świecidełkowymi odpustami, żeby miały nawet i 500 kM jeździł nie będę (chociaż mnie stać bez problemu), bo mimo "premium" są po prostu obleśne i obrzydliwe...

Rzadko się wypowiadam, i chyba będę coraz mniej, bo ciężko się dyskutuje z tymi co zawsze narzekają....

Opublikowano
28 minut temu, Rufio napisał(a):

Mialem przez tydzien zastepcze G21 i Skoda Superb. Wnetrza w obu autach równie tandetne. 

Jeśli chodzi o użyte materiały, jak najbardziej. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że miejscami Skoda wypada nieco lepiej (chodzi głównie o materiały użyte na desce rozdzielczej). Jeśli chodzi o takie pierwsze wrażenie po wejściu do auta zdecydowanie największym problelem Superba są obrzydliwe zegary, w których najpierw masz daszek od starej deski, pod daszkiem kompletnie niewpasowana tabliczka, na tej tabliczce zamontowany ekran LCD i dopiero na zaledwie części tego ekranu LCD wyświetlane są zegary. Wygląda to tragicznie, jak jakaś włąsnoręcznie rzeźbiona przeróbka starego auta na samochód z virtual cockpitem. Poza tym, Skoda to m.in. gorszy napęd 4x4, słabsza i bardziej awaryjna skrzynia biegów i zdecydowanie bardziej "kapryśne" multimedia. Poza ogromem przestrzeni, której nie każdy potrzebuje, w sumie ciężko wskazać jakies większe zalety Skody względem BMW.

36 minut temu, Rufio napisał(a):

Roczne C43 cena +/_ 250 -270 tys zlotych.

Rozmawiamy o nowych samochodach. Nowe 330i xDrive na niezłym wypasie po rabatach można spokojnie wyrwać grubo poniżej 250 tysięcy, odmianę M340i poniżej 300. Nowy Mercedes C klasa z porównywalnymi silnikami i wyposażeniem będzie wyraźnie droższy. Czy lepszy się nie wypowiem, bo wysokie ceny i subiektywne wady wymienione stronę wcześniej zniechęciły mnie nawet do wizyty w salonie, tym bardziej do odbycia jazdy testowej.

42 minuty temu, Rufio napisał(a):

Patrząc realnie G20 tylko dostępne silniki 6 cyl bronią zakup tego auta.

No właśnie nie do końca. Chęć posiadania większego silnika 6-cylindrowego w zasadzie wymusza zakup BMW, bo konkurencja czegoś takiego praktycznie nie oferuje, a jeśli już to za dużo wyższe pieniądze, ale nawet wśród zwykłych 2-litrówek stare, pozbawione w liftingach jakości premium g20 i tak pozostaje praktycznie bezkonkurencyjne.

44 minuty temu, Rufio napisał(a):

Takie 320d czy 320i/330i no nieee.

Wskaż mi ciekawszego sedana od g20 320i/330i w podobnym budżecie, o podobnych osiągach i rzekomo lepszej jakości wykończenia (skoro to w BMW stoi na tak tragicznym poziomie).

Opublikowano
  • Moderatorzy

No fakt, ekran w Superbie zrobiony na siłę.

Co do DSG w grupie VAG to porażka. Jeżdziłem z tą skrzynią w Audi A4 2,0 tfsi i A6 tfsi, porażka.

Wybieram Mercedes C300.

BMW G20 jak dla mnie.

Czy jest dobrze? Jest tanio.

Ostatnio jezdziłem G60, szału nie ma.

Ale nowe X3, no to jest dopiero taniość w środku. Ohyda.

Opublikowano
3 minuty temu, Rufio napisał(a):

Wybieram Mercedes C300.

A ja Porsche. A, nie, wróć, od razu Astona albo Ferrari. Tak to sobie możemy rozmawiać.

Konfigurując BMW g20 wybieram silnik 330i xDrive, dobieram praktycznie wszystkie dodatki, ledwo zbliżam się do 300 tysięcy od których dealer lekką ręką zetnie 20%. Koniec końców za wyraźnie mniej niż 250 tysięcy dostaję samochód o przyzwoitych osiągach i z niezłym wyposażeniem. Mam napęd na 4 koła, przyzwoite audio, adaptacyjne zawieszenie, grzaną kierę, 3-strefową klimę, adaptacyjny tempomat, średnie Matrixy, itp. itd. Szału nie ma i zaraz pewnie ktoś przyjdzie i powie, że H/K jest do kitu a światła nie świecą, ale do biedy też raczej daleko.

Później wchodzę na stronę Mercedesa, w kilku pierwszych krokach wybieram C300 4Matic, linię AMG, pakiet Night, wyposażenie AMG Premium (dla Digital Lightów) i konfigurator dobija do 290 tysięcy, a ja nawet nie zacząłem jeszcze dobierać dodatków, czyli m.in. innego lakieru, tapicerki, audio, grzanej kiery, zawieszenia, itp. itd. Rabaty w Mercedesie zapewne też będą wyraźnie niższe, nie wiem czy choćby drucyfrowe. Koniec końców wątpię, bym z ceną chociaż zbliżył się do 250 tysięcy i to patrząc od góry, nie jak w BMW z dużym zapasem od dołu.

Jak już coś porównujemy, to przynajmniej porównujmy produkty w podobnych pieniądzach. BMW G20 po liftingach nie jest premium, nie ma materiałów premium, nie ma opcji premium (masaże, lepsza skóra, itd.) ale jak na dzisiejsze czasy nie kosztuje tez premium i za podobne pieniądze trudno znaleźć coś lepszego. Możliwe, że C klasa jest lepsza, może nawet dużo lepsza, ale też i wyraźnie dużo droższa.

Opublikowano
W dniu 2.12.2025 o 16:10, Rufio napisał(a):

Pozdrowienia z tandetnego G23 z Merino o pełnym zakresie 🙃

lrEdited-34.jpg

Opublikowano
  • Moderatorzy
36 minut temu, komoornik napisał(a):

Pozdrowienia z tandetnego G23 z Merino o pełnym zakresie 🙃

lrEdited-34.jpg

Teraz pełna leather Merino dokupisz tylko do M4 , M440.

Do F30 mogłeś mieć Merino leather w pełnym zakresie w sedanie czy kombi.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
23 godziny temu, galczych napisał(a):

W premium oczekujemy czegoś wiecej niż spasowany plastik. Odgłos zamykania drzwi też był lepszy? Panowie odrobinę obiektywizmu poproszę.

Ktoś pisze że Skoda nie jest premium a BMW waszym zdaniem dalej nim jest? Ja tak nie uważam. Niektóre chińczyki w środku są bardziej premium - niestety. Sam bym nie chciał chińczyka ale proponuję niektórym zajżeć do środka i zobaczyć wykończenie.

Ponieważ Audi plastik, Mercedes plastik, to BMW plastik jest OK? Firmy niemieckie z klientów robią frajerów a oni sobie to tłumaczą że jak wszyscy oszukują to można.

Niestety ale źle widzę niemiecką motoryzację w niedalekiej przyszłosci. Uważam że jeszcze tylko te 6 cyl silniki są premium, a reszta przeciętna jak w Skodzie. 

Wydaje mi się że nawet pierwszy lepszy Lexus będzie bardziej premium w środku. 

Oczywiście szanuję wasze zdanie i cieszę się że jesteście zadowoleni z takiego premium i macie do tego pełne prawo. Ja to poprostu trochę inaczej odbieram, może dziwny jestem.

Akurat w Lexie nowym niejednym miałem okazję i trochę mi luksusu vs BMW brakuje... w tej samej klasie. Chińczyki materiałami miażdżą, to prawda. Na silniki spuszczę zasłonę ciszy, podobnie jakość blach, trwałość silników, skrzynia biegów,  prowadzenie... pożyjemy zobaczymy. I jednego i drugiego można się nauczyć ale to kosztuje $$$ i czas. Poza tym prestiż ale to pominę. I tak jak w elektrykach Europa nie dogoni Chin (klasa średnia) tak Chiny w spalinowych do Europy lata świetlne. Oczywiście zawsze mogą wsadzić silnik Daimlera bo to już miało miejsce w historii...

Osobiście mam BMW głównie ze względu na przyjemność jazdy i fakt że mi się podoba. Chciałbym ładniejsze wnętrze ale to już raczej do tej klasy nie wróci w Europie. Czy Skoda ma lepsze plastiki? Miałem okazję posiedzieć w Superb a.d. 2025 i nie widziałem lepszych. To co jest fajne to alcantara na desce i tyle dobrego. Sam design nie dla mnie.  Ale jak piszesz kwestia gustu, a o tym trudno dyskutować i wyciągać wnioski 😀

Pojedź Skodą szybciej po zakrętach to po jednym już będziesz czuł różnicę, to samo we wspomnianych chińczykach.

Nawet A4 kryte ma super rozkład masy płuży przodem (fwd) jak Skoda Octavia... przykre. Miałem 3 Audiki w historii i coś na ten temat wiem. Starsze z V6 i quattro też były podsterowne... niestety.

IMO nie ma w średniej klasie lepiej jeżdżącego auta i za razem lepiej wykończonego jak 3er i Cklasse. Cklasse ma lepsze materiały... ale skrzynia vs ZF i silnik 2l (C43) dużo droższy od B58... dla mnie zdecydowanie nie do przyjęcia. Każdy ma inne kryteria i wybory. Dużo znajomych mówi o chińczykach a kupuje ("nie wiedzieć czemu") auta z Niemiec...