Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

Obecna generacja audi A6 pozwala mieć obszyty airbag na kierownicy jak widać, można mieć prawie wszystko w skórze.

image.png

A to faktycznie wróciło dopiero na MY2027, tak jak i rolki na kierownicy - ale gdyby nie lamenty tego Pana to nie wiem czy tak by się to potoczyło 🤭

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Wyświetleń 68,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• Ładne. Tylko każdy potrzebuje innej ilości alkoholu....

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

Opublikowane grafiki

Opublikowano
1 godzinę temu, komoornik napisał(a):

A to faktycznie wróciło dopiero na MY2027, tak jak i rolki na kierownicy - ale gdyby nie lamenty tego Pana to nie wiem czy tak by się to potoczyło 🤭

Rzeczywiście sporo tego, chłop ma też rację w praktycznie każdym aspekcie, audi postanowiło zepsuć wszystko co wypracowało. Ja tam z audi się już pożegnałem na zawsze nawet nie ze względu na złe decyzje, ale ze względu na awaryjność.

Opublikowano
2 godziny temu, zornold napisał(a):

Rzeczywiście sporo tego, chłop ma też rację w praktycznie każdym aspekcie, audi postanowiło zepsuć wszystko co wypracowało. Ja tam z audi się już pożegnałem na zawsze nawet nie ze względu na złe decyzje, ale ze względu na awaryjność.

To ja nie miałem totalnie problemu z Audi 85 tyś najechane bez usterek w A5 i rozważam zakup 2/3 letniego gt-etrona albo innego elektryka z Vaga. W VW multivanie się zakochałem nowym, mam coś czego BMW 5er nie ma - flokowane kieszenie w drzwiach i plastiki są wszystkie lepsze od nowego IX3, tnz. nie ma nigdzie badziewia. Poważnie można się smiać, bo całe wnętrze w tym VW jest z plastiku to prawda, ale gruby idealnie spasowany bez rezonowania, ugina się spreżyście bez uczucia taniości, a to co dali do neue klasse na poziomie nóg przy tunelu woła o pomste do nieba. Moim zdaniem nowe modele w segmencie D co teraz wychodzą w Audi, BMW, MB nie sa lepsze od VW, a na pewno są lepsze dopiero wtedy jak doposażysz wnętrze w drogie pakiety skór, dekorów etc. bazowe wersje są tylko inaczej opakowane.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

To ja nie miałem totalnie problemu z Audi 85 tyś najechane bez usterek w A5 i rozważam zakup 2/3 letniego gt-etrona albo innego elektryka z Vaga. W VW multivanie się zakochałem nowym, mam coś czego BMW 5er nie ma - flokowane kieszenie w drzwiach i plastiki są wszystkie lepsze od nowego IX3, tnz. nie ma nigdzie badziewia. Poważnie można się smiać, bo całe wnętrze w tym VW jest z plastiku to prawda, ale gruby idealnie spasowany bez rezonowania, ugina się spreżyście bez uczucia taniości, a to co dali do neue klasse na poziomie nóg przy tunelu woła o pomste do nieba. Moim zdaniem nowe modele w segmencie D co teraz wychodzą w Audi, BMW, MB nie sa lepsze od VW, a na pewno są lepsze dopiero wtedy jak doposażysz wnętrze w drogie pakiety skór, dekorów etc. bazowe wersje są tylko inaczej opakowane.

No Multivan fajny na wypad gdziekolwiek w kilka osób ze sprzętem. Kolega miał kiedyś, jeszcze lepiej Vklasse, którą ma teraz, pakujemy rowery i fruuuu na single w sobotę. Wygoda meeeega. Jakość środka też i wytłumienie.

Co do jakości wnętrz to widzę kierunek: zróbmy model bazowy, który będzie jak najtańszy żeby mógł konkurować ze wschodem. Trochę utopia bo np. klient, który celuje w markę premium oczekuje jakości niedostępnej niżej... jak zobaczyłem bazę to załamka, zestawi to z chińczykiem i jest przepaść za 50-70% ceny. Jak dla kogoś znaczek na masce, silnik i układ jezdny nie są prio to łatwiej wybrać chińczyka. Jak jest budżet to doposaża po zęby golasa o te 100-200tyś (3er-5er, A5-A6) i dopiero jest fajnie. Niestety raczej to nie wystarczy żeby uchować marki premium na następne dekady... czarno to widzę. Za mało takich ultrasów jak my, czyli świadomych użytkowników, którzy wiedzą czego oczekują i są w stanie poświęcić niektóre aspekty dla np. R6, układu jezdnego w który wielka trójka grać potrafi (jeszcze...).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tani Chińczyk Premium to mit. Otwórz cennik takiej denzy to szybko ci mina zblednie

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Denza to nie jest konkurent trójcy, oczywiście dużo zależy od modelu...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To które marki chińskie na rynku dziś są według ciebie konkurentem trójcy? Tylko nie wyskakuj z konkurentami toyoty

Opublikowano
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

To które marki chińskie na rynku dziś są według ciebie konkurentem trójcy? Tylko nie wyskakuj z konkurentami toyoty

Zeekr 7X vs iX3. Pod względem wykończenia bije BMW na głowe, gdyby BMW miało środek z takich materiałów byłoby pięknie.

A tu jak nas szczygą, bo tam elektryki są tanie... 1/4 ceny za moc EV Cayenne TURBO?

Moc i Ceny Katalogowe w Chinach

Zeekr 8X MaxMoc: 898 KM (660 kW, napęd na 4 koła AWD, 2 silniki elektryczne + generator 2.0T)Cena: 356 800 juanów = ok. 198 300 zł

Zeekr 8X UltraMoc: 898 KM (660 kW, napęd na 4 koła AWD, większa bateria/wyposażenie)Cena: 376 800 juanów = ok. 209 400 zł

Zeekr 8X Ultra+Moc: 898 KM (660 kW, napęd na 4 koła AWD, maksymalne wyposażenie standardowe)Cena: 426 800 juanów = ok. 237 200 zł

Zeekr 8X Yao Ying / Shadow Glow (Flagship)Moc: 1401 KM (1030 kW, wersja wyczynowa, 3 silniki elektryczne, 0-100 km/h w 2,96 sCena: 500 800 juanów = ok. 278 300

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Nie będę wyskakiwał z niczym bo nie widzę szczęśliwego scenariusza na taką polemikę. Chodzi mi nadrzędnie o porównanie podobnych klas (pozycjonowanie marki na danym rynku).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
11 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

rozważam zakup 2/3 letniego gt-etrona

Dobrze Ci radzę - nie pchaj się w to auto. Znajomy miał przez 2 lata- więcej stało w ASO, niż u niego w garażu. Przy sprzedaży utrata wartości to był jakiś kosmos i w ogóle ciężko było sprzedać. Skutecznie wyleczył się, i z Audi, i z elektryków )

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@GrzegorzKo ale co ty tutaj wypisujesz dyrdymały z merytoryka ruskich troli że ktoś cie goli. Idź do najbliższego salonu zeekra i kup takie auto o parametrach które piszesz i we wspomnianej cenie. Okaże się ze nie ma takich aut o takich parametrach dostępnych w europie, nie na samochodów do testów, nie ma takich cen ani nawet nie ma salonów. Papier przyjmie wszystko a zeekr to jest firma która wiele obiecuje a później guzik z tego wynika. Europa to nie Chiny i tu producent nie może wcisnąć wszystkiego i jeszcze pozwać niezadowolonego klienta. Już z 5 lat temu zeekr chwalil się bateriami 150kwh, nie ma do dziś a np w testach bjorna chińskie elektryki wcale nie wypadają tak kolorowo.

@robert0707 co takiego działo się w Audi u kolegi? Z taycana właściciele raczej są zadowoleni a to bliźniacza konstrukcja. Ma swoje bolączki jak padające opcjonalne ładowarki 22kw, awarie wentylatorów czy pompy ciepła. Podobno oprogramowanie też potrafi płatać figle ale raczej ludzie są zadowoleni. Ja że swojej strony dodam że mam 2 elektryki od ponad 3 lat, jeden od bmw drugi od Mercedesa i nic z tymi autami się nie dzieje. Mercedesowi brakuje kilkaset kilometrów do 80 tysięcy, byłem 5 razy we wloszech, raz w Austrii, kilka razy w Niemczech, ładuje i jeżdżę. Zero zauważalnego spadku baterii, bmw przejechało ponad 40 tysięcy, też na razie odpukać całkowicie bezproblemowe auto a jeżdżą te auta za grosze w porównaniu że spalinowymi. Teraz widzę wysyp chętnych do przejęcia cesji na elektryki a benzyna jeszcze niech trochę pobędzie na rynku tak droga to ludzie zaczną się o nie zabijać bo różnica w kosztach jest bardzo duża. Bmw średnie zużycie 19 kWh, Mercedes około 27kwh. 300-500KM suvy jeżdżą w cenie 20-30zl za 100km, śmiech na sali.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Tylko przy EV nigdy nie wiesz czy i kiedy dojedziesz do celu mając 2 tankowania po drodze. Nigdy nie widziałem EV dłużej jadącego >160km/h... ciekawe dlaczego 🤔

Koło komina tak, w trasę dla zdecydowanej większości jeszcze długo nie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

co takiego działo się w Audi u kolegi?

Wszystko prawie😄. Zawieszenie, infotainment, często coś z napędem. Dokładnych szczegółów nie pamiętam bo to bylo już 2 lata temu, ale pamiętam że ciągle to auto było w ASO i na lawetach. Często na części czekali po kilka tygodni. To była dla niego jakaś masakra. Na szczęście ma zawsze kilka samochodów pod domem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No większej bzdury dawno nie czytałem. W nawigacji masz zaplanowane ładowania, obliczony ich koszt, czas, niejsce oraz zajętość. Zgadza się do robię więcej jak 150km przy prędkości 160km/h to ev to się średnio nadaje ale po pierwsze nie każdy tego potrzebuje a raczej mniejszość a po drugie większość i tak ma przeważnie dwa auta w gospodarstwie domowym.

Opublikowano

Ok, ale tzw ładowanie za grosze to nie jest tylko z wlasnego zrodla? Z publicznych ladowarek tez jest tak super tanio? Nie czepiam sie ale nie znam nikogo z elektrykiem i wiedze czerpie tylko z drugiej ręki.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z publicznych ładowarek bywa różnie. Może być tanio i drogo. Różnica w cenie w ekstremalnych przypadkach jest x4.

Opublikowano
11 minut temu, słonik40 napisał(a):

No większej bzdury dawno nie czytałem. W nawigacji masz zaplanowane ładowania, obliczony ich koszt, czas, niejsce oraz zajętość. Zgadza się do robię więcej jak 150km przy prędkości 160km/h to ev to się średnio nadaje ale po pierwsze nie każdy tego potrzebuje a raczej mniejszość a po drugie większość i tak ma przeważnie dwa auta w gospodarstwie domowym.

A jak wygląda planowanie ładowań na dłuższej trasie np. do Włoch? Co jeśli akurat ładowarka jest zajęta?

Nie mam doświadczenia z elektrykami ale wydaje mi się tu rzeczywiście czas dojazdu jest dużo bardziej trudny do przewidzenia niż w spalinówce. Trzeba mieć czas na takie podróżowanie.

Opublikowano
11 minut temu, proarnes napisał(a):

A jak wygląda planowanie ładowań na dłuższej trasie np. do Włoch? Co jeśli akurat ładowarka jest zajęta?

Nie mam doświadczenia z elektrykami ale wydaje mi się tu rzeczywiście czas dojazdu jest dużo bardziej trudny do przewidzenia niż w spalinówce. Trzeba mieć czas na takie podróżowanie.

Samochód na bieżąco się dostosowuje do wszelkich przeciwności losu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jest sobie taka stronka https://abetterrouteplanner.com/ proponuje wybrać sobie różne modele samochodów/trasy, zobaczyć jak to wygląda i wyrobić swoje własne zdanie. No jedzie się dłużej autem elektrycznym bez dwóch zdań, nie da się pogonić 160 i więcej na dłuższym odcinku. Jednemu to nie będzie przeszkadzać a dla innego będzie to problem. Nie na rzeczy idealnych ale też nie ma co generalizować

Opublikowano
4 godziny temu, robert0707 napisał(a):

Dobrze Ci radzę - nie pchaj się w to auto. Znajomy miał przez 2 lata- więcej stało w ASO, niż u niego w garażu. Przy sprzedaży utrata wartości to był jakiś kosmos i w ogóle ciężko było sprzedać. Skutecznie wyleczył się, i z Audi, i z elektryków )

Mój ziomeczek teraz ma Audi A6 EV. Ma je od kilku miesięcy i jest ogromnie zadowolony.

Ja za to wczoraj bawiłem się takim staruszkiem. Dostałem na czas przeglądu gwarancyjnego mojej trójki - co za wspaniały samochodzik :) Pojeździłem trochę po mieście - więcej niż zwykle, plus dwa kursy z i do dealera, zużyłem 1/4 baterii i uznałem, że wystarczyłaby mi spokojnie na 4 dni eksploatacji. Za je bis ty. Chyba sobie takiego piździka kupię. Wnętrze jak sprzed 15 lat, ale jest wszystko co trzeba.

IMG_5474.jpegIMG_5480.jpeg

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano

Elektrykiem będę jeździł jak się ropa na świecie skończy i nie wcześniej. Natomiast SUVem nigdy bo to nawet nie jest samochód, dziadkowóz dla ludzi co już ledwo żyją i nie mają z tego żadnej przyjemności.

Opublikowano

Nie bądź takim ekstremistą :) Ja tam mam przekonanie, że większość właścicieli SUVów żyje zajebiście intensywnie i mają ogrom przyjemności ;) Suvami się jeździ super, choć też bym nie chciał na razie.

Opublikowano
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

@GrzegorzKo ale co ty tutaj wypisujesz dyrdymały z merytoryka ruskich troli że ktoś cie goli. Idź do najbliższego salonu zeekra i kup takie auto o parametrach które piszesz i we wspomnianej cenie. Okaże się ze nie ma takich aut o takich parametrach dostępnych w europie, nie na samochodów do testów, nie ma takich cen ani nawet nie ma salonów. Papier przyjmie wszystko a zeekr to jest firma która wiele obiecuje a później guzik z tego wynika. Europa to nie Chiny i tu producent nie może wcisnąć wszystkiego i jeszcze pozwać niezadowolonego klienta. Już z 5 lat temu zeekr chwalil się bateriami 150kwh, nie ma do dziś a np w testach bjorna chińskie elektryki wcale nie wypadają tak kolorowo.

@robert0707 co takiego działo się w Audi u kolegi? Z taycana właściciele raczej są zadowoleni a to bliźniacza konstrukcja. Ma swoje bolączki jak padające opcjonalne ładowarki 22kw, awarie wentylatorów czy pompy ciepła. Podobno oprogramowanie też potrafi płatać figle ale raczej ludzie są zadowoleni. Ja że swojej strony dodam że mam 2 elektryki od ponad 3 lat, jeden od bmw drugi od Mercedesa i nic z tymi autami się nie dzieje. Mercedesowi brakuje kilkaset kilometrów do 80 tysięcy, byłem 5 razy we wloszech, raz w Austrii, kilka razy w Niemczech, ładuje i jeżdżę. Zero zauważalnego spadku baterii, bmw przejechało ponad 40 tysięcy, też na razie odpukać całkowicie bezproblemowe auto a jeżdżą te auta za grosze w porównaniu że spalinowymi. Teraz widzę wysyp chętnych do przejęcia cesji na elektryki a benzyna jeszcze niech trochę pobędzie na rynku tak droga to ludzie zaczną się o nie zabijać bo różnica w kosztach jest bardzo duża. Bmw średnie zużycie 19 kWh, Mercedes około 27kwh. 300-500KM suvy jeżdżą w cenie 20-30zl za 100km, śmiech na sali.

Mam znajomego mieszkającego w Chinach. Ma te samochody w podanych cenach, jak również europejczyki EV min. BMW, MB, które są tańsze niż u nas. Sprzedaz europejskich samochodów tam leży, jedynie kupują je osoby zamożne aby podbić sobie status, bo nadal MB oznacza, że się zaplaciło więcej :) Ruskie trolę xD Sory golą Cię bo niestety te samochody tam są z jakiegoś powodu tańsze, a wiem czemu bo MB który masz EQE tez jest produkowany w Chinach, a te składane w Europie sa na ogniwach z Chin xD Pociesze Cię tym, że ten Zeekr ma tą saka technologię co Twój EQE, bo dostarcza ogniwa firma CATL.

Opublikowano

Internet mówi, że te ta firma to jeden z potentatów, a ogniwa stosuje cała masa koncernów. BMW też. A fabrykę mają także w Europie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@GrzegorzKo ja mieszkam i żyje w Polsce i guzik mnie obchodzi rynek chiński i ich wojny cenowe wspierane przez ichniejszy rząd. Jak dostarcza na rynek europejski konkurencyjny i sprawdzony produkt to go rozważę ale na razie jedyne co potrafią dostarczyć to obiecanki, niedowiezione projekty i terminy i wcale nie aż tak bardzo konkurencyjna cenę. Zawsze możesz założyć działalność import z Chin, skoro jest tak tanio och i ach to powinieneś zarobić miliony.