Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Właśnie już takie m2 czy mustang bardziej pasuje na taki fun car na weekend niz m3 którego buda jest po prostu zbyt pospolita. Co do cen to nie jest wina unii ale naszych kochanych rządów. Regularnie niezależni od partii podatki są podnoszone w taki czy inny sposób w miejscach gdzie najmniej ludzi krzyczy i najmniej widać a ile byś do wora nie dosypał to i tak mało bo pazerne chieny przy korycie i tak wydadzą więcej jak nazbierają.

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Wyświetleń 68,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• Ładne. Tylko każdy potrzebuje innej ilości alkoholu....

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Moje odczucia co do Porsche są takie, że w ostatnich latach praktycznie zniknęło z ulic, przynajmniej w Krakowie. Poza pojawieniem się kilku sztuk GT3 RS które zwracają na siebie uwagę, to praktycznie ta marka wymarła. Z 911 to mam wrażenie, że więcej porusza się klasyków niż nowych. Jeszcze z 5-10 lat temu było dużo więcej 911 i Panamer zauważalnych, nie mówiąc już o sporej ilości Macanów i Cayenne. Teraz Cayenne czasem się pojawi, nowych Macanów całkowity brak, Taycan po początkowym zachwycie nowością także wyginął. Porsche przez swoją politykę cenową, koszty utrzymania, spadek jakości, incydenty z usunięciem jedynego modelu który ich trzymał przy życiu, czyli Macana w zasadzie jest marką którą już można spisać na straty niestety. Jedyne co ich trzyma jeszcze przy życiu to kroplówka z Vaga, który też nie wiadomo jako długo będzie miał na to ochotę, bez tego Porsche w tym roku już by nie było.

Co nie zmienia faktu, że 911 było zawsze moim marzeniem :)

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

No to we Wrocku wysyp 911 (być może za blisko salonu mieszkam ok.1km) jeździ tego multum... Macanów nowych nie widać, Cayenne nowe to biały kruk ale Panamer też sporo widuję.

Też 911 zawsze u mnie na tapecie, widziałbym w garażu wolnossące GT3... ehhh. Tylko to auto typowo zabawowe najlepiej na Silesia czy tor Poznań. Ale jak już gadamy o marzeniach 😀

BTW, w mojej rodzinnej Polanicy jeździ Testarossa z przełomu 80's/90's... piękny klasyk. Nowej powinni zakazać używania tej nazwy...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Cała grupa vag dała dupy bo postawiła na złego konia. Zbyt agresywnie chcieli wyrzucić z portfolio samochody spalinowe i przerzucić się na elektryki. Zaniedbali przez to ich rozwój, jedyne co potrafili zrobić to oszukiwać na normach albo dodać laga do przyspieszenia a do tego kolejno wyrzucali fajne modele. Teraz chwilę im zajmie zanim wrócą na właściwie tory i odrodzą się jak feniks znpopiolow. W Porsche doszła jeszcze chciwość kiedy ceny galopowały do granic bólu. Przecież jeszcze kilka lat temu za taka 911 t zęba było dać od około 450k

Opublikowano
3 minuty temu, słonik40 napisał(a):

Cała grupa vag dała dupy bo postawiła na złego konia. Zbyt agresywnie chcieli wyrzucić z portfolio samochody spalinowe i przerzucić się na elektryki. Zaniedbali przez to ich rozwój, jedyne co potrafili zrobić to oszukiwać na normach albo dodać laga do przyspieszenia a do tego kolejno wyrzucali fajne modele. Teraz chwilę im zajmie zanim wrócą na właściwie tory i odrodzą się jak feniks znpopiolow. W Porsche doszła jeszcze chciwość kiedy ceny galopowały do granic bólu. Przecież jeszcze kilka lat temu za taka 911 t zęba było dać od około 450k

Porsche sprzedaż Polska 2025: 3 367 rejestracji (spadek o 18,5% r/r).

W 2025 roku z łącznej liczby 31 298 samochodów osobowych BMW zarejestrowanych w Polsce, aż 4 243 sztuki stanowiły usportowione modele z rodziny BMW M (zarówno ekstremalne wersje M High Performance, jak i codzienne, ale mocniejsze M Performance).

BMW M3 551 sztuk

BMW M5 275 sztuk

BMW X3 M50 507 sztuk

BMW M340i 430 sztuk

image.png

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
Godzinę temu, macste napisał(a):

Niestety Unia się sama zjada różnymi regulacjami...

Dlaczego 911 czy inne M5 jest w US dużo tańsze pomimo produkcji w EU... Przy 3xPKB Polski. Nie podobało/nie podoba mi się to jak i to co robi EU. Oczywiście nie jestem przeciw zjednoczenou co ma dużo korzyści, ale coraz częściej decyzje dla nas mówiąc kolokwialnie nie są korzystne a jeszcze nie zaczęliśmy spłacać więcej niż wydajemy z kielni EU...

Ale wszystko poza tym jest droższe w USA :) Ja rozumiem, że samochody i ich ceny to ważna część życia pasjonatów, ale nie przekładajmy tego na standard życia, bo ten bardzo często jest lepszy u nas, niż w USA. A historie o tym, że "Unia się zjada", to się pojawiają od początku jej istnienia, a dziwnym trafem obywatelom żyje się coraz lepiej, a nie coraz gorzej.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie Unia a Europa się starzeje, dziadzieje i cofa w rozwoju. Coby o USA nie gadać to jest to technologiczny hegemon, szczególnie pod względem oprogramowania, natomiast część hardware dosyć mocno przejmują Chiny.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
12 minut temu, czajniko napisał(a):

Ale wszystko poza tym jest droższe w USA :) Ja rozumiem, że samochody i ich ceny to ważna część życia pasjonatów, ale nie przekładajmy tego na standard życia, bo ten bardzo często jest lepszy u nas, niż w USA. A historie o tym, że "Unia się zjada", to się pojawiają od początku jej istnienia, a dziwnym trafem obywatelom żyje się coraz lepiej, a nie coraz gorzej.

Serio..., miałem okazję być w US parę razy służbowo i prywatnie zwiedzając parę stanów. Mam też dwóch przyjaciół i kilku znajomych z którymi mam cały czas kontakt. Poza autami jest tańszych sporo rzeczy takich jak elektronika, media, paliwo. Nie wiem co miałeś na myśli generalizując "wszystko" ale to na pewno nie jest prawdą. Ok nieruchomości w dużych miastach to kosmos, usługi też drogie ale biorąc pod uwagę średnie zarobki moc nabywcza jest na dużo wyższym poziomie.

Przewidując następne pytanie to nie, nie wyprowadzę się tam o ile coś strasznego nam nie zagrozi. Kocham nasz kraj co nie znaczy że jestem ślepy. Nie lubię mentalu amerykanów, którzy gonią za kasą, segregacji kasowej, nie pisząc o zarządzających krajem...

Opublikowano

Ja nie zamierzam pytać o takie rzeczy, spokojnie. Trochę manier jeszcze mi zostało, więc nie próbuje nikogo atakować ani wytykać :)

Opublikowano
1 godzinę temu, macste napisał(a):

Serio..., miałem okazję być w US parę razy służbowo i prywatnie zwiedzając parę stanów. Mam też dwóch przyjaciół i kilku znajomych z którymi mam cały czas kontakt. Poza autami jest tańszych sporo rzeczy takich jak elektronika, media, paliwo. Nie wiem co miałeś na myśli generalizując "wszystko" ale to na pewno nie jest prawdą. Ok nieruchomości w dużych miastach to kosmos, usługi też drogie ale biorąc pod uwagę średnie zarobki moc nabywcza jest na dużo wyższym poziomie.

Przewidując następne pytanie to nie, nie wyprowadzę się tam o ile coś strasznego nam nie zagrozi. Kocham nasz kraj co nie znaczy że jestem ślepy. Nie lubię mentalu amerykanów, którzy gonią za kasą, segregacji kasowej, nie pisząc o zarządzających krajem...

Czy ja wiem, że jest aż tak drogo? Kosmos z naszej perspektywy, a jak auta wszędzie kosztują tyle samo (albo są tańsze) to mam wrażenie, że robiąc to samo co w PL w USA/CH bym ta 911 śmigał jednak :D

Screenshot_20260909_190437_Chrome.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Teraz, MedicuS napisał(a):

W mojej opinii Porsche i M3 to jednak odległe światy. Oczywiście w kategorii kosztów przedewszystkim.

Jak ktoś wyżej wspomniał m3 to alternatywa kosztowa dla x5/x6, a tego towarzystwa jeździ od groma, więc próg bólu jest znacznie wyżej.

Tylko x5 ma większy prestiż, większy komfort, więcej miejsca, jest mniej uciążliwy dla większości w codziennym użytkowaniu.

M3 dla 90% ludzi jest nadal seria 3, więc tylko zapaleniec wyłoży za to 0.5 mln.

Mój znajomy używa na codzień, akurat 911t cabrio.

Ja bym chętnie używał, ale na początku trzeba mieć świadomość małego zasięgu.

Jednak 90-100 kg na tył to nie jest dobry pomysł dla poprawy prowadzenia 😉

Luksemburg ma zbliżona siłe nabywcza do USA, z europejskich.

Edytowane przez MedicuS

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Moderatorzy
8 godzin temu, macste napisał(a):

Tak... ale kupił podstawową Carrerę oraz bida edition jak na 911. Start Carrery bodajże ok. 700k a za dodatki szybko robi się 200k. Podstawowa Carrera z napędem i na tył osiągami będzie zbliżona do M340i... na suchym (po krętej wiadomo 😀) przy czym ten drugi na start czy na mokrym będzie rządził więc z definicji mało kto ląduje z podstawą w bidnym konfigu. We Wrocku ostatnio widuję często turbo i gt3 z płetwami... to są potworki 😀 ale cena często x2 podstawa. Dawno nie widziałem podstawowej Carrery jak już to 4łapkę.

Podstawowa carrera leje na łeb M3 tym o co w tym chodzi - prowadzeniem. Tu nawet nie ma czego porównywać.
A moc mocą, mnie nie grzeje Mustang, nie wiem, 650 konny, bo to Mustang 😌
"M3 dla 90% ludzi jest nadal seria 3, więc tylko zapaleniec wyłoży za to 0.5 mln."
Te pół bańki to pierdnięcie dla niektórych ludzi i starzy kupią dziecku M3 i tyle, wsio cała teoria. Zapaleniec wziąłby E92 M3.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
10 godzin temu, Ponta napisał(a):

Podstawowa carrera leje na łeb M3 tym o co w tym chodzi - prowadzeniem. Tu nawet nie ma czego porównywać.
A moc mocą, mnie nie grzeje Mustang, nie wiem, 650 konny, bo to Mustang 😌
"M3 dla 90% ludzi jest nadal seria 3, więc tylko zapaleniec wyłoży za to 0.5 mln."
Te pół bańki to pierdnięcie dla niektórych ludzi i starzy kupią dziecku M3 i tyle, wsio cała teoria. Zapaleniec wziąłby E92 M3.

Nikt nie mówi, że m3 = 911, lecz, że kasa +80% 😉

Zapaleniec wybierze m3 vs x5 w zbliżonej cenie, o to mi chodziło.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Prawda jest taka że wszystko powyżej GTS to już według mnie tylko na tor albo jako fanaberia na autostradę bez limitu (Turbo S). Zwykła Carrera S jest cudowna i jeśli kiedyś będę miał możliwość to taką właśnie kupię. Lekka, genialna w prowadzeniu, nie męcząca. Trochę pojeździłem 992.2 GT3 (a wcześniej Carrerą S 992.1) i używanie tego auta na codzień uważam za traumatyczne przeżycie lub ewentualną chęć lansu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie zgadzam się z tym zapaleńcem. Dla mnie oba auta fajne i nawet mieć raz jedno a raz drugie to jest fajne doświadczenie. Patrzenie na x5 jako bardziej „prestiżowe” to jest myślenie chłopa że wsi który chce się pokazać sąsiadowi. Na pewnym etapie życia lepiej sprawdzi się x5 ale na innym takie m3 w zupełności wystarczy i dostarczy wielu emocji. I przede wszystkim m3 != seria 3. To auto jest duuuzo lepiej wykończone w środku, miejscami nawet lepiej od serii 5 np klakson obszyty skóra, karbonowe łopatki zmiany biegów czy też karbonowe fotele no i jest od serii 3 o dwa razy droższe. Jedyny problem jaki z tym autem mam że bardziej pasuje do młodego gniewnego chociaż to może tylko u nas się tak utarło.

@Randall też za jakiś czas jak zdrowie będzie dopisywać i życie dalej sprzyjać będę celował w bazowa carrera właśnie przez napęd tylko na tył, brak jakichkolwiek hybryd a to że jest troszkę wolniejsza to nawet lepiej, będę miał pół sekundy banana na twarzy dłużej na zwykłych drogach podczas przyspieszania bo ono i tak jest w zupełności wystarczające. Gts jest już hybryda i to przerost formy nad treścią natomiast dopłacać ponad 100k do s to większego sensu nie ma, w napędzie na 4 łapy tracimy z kolei część przyjemności prowadzenia czyli tego o co w tym aucie chodzi

Edytowane przez słonik40

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
14 minut temu, słonik40 napisał(a):

Nie zgadzam się z tym zapaleńcem. Dla mnie oba auta fajne i nawet mieć raz jedno a raz drugie to jest fajne doświadczenie. Patrzenie na x5 jako bardziej „prestiżowe” to jest myślenie chłopa że wsi który chce się pokazać sąsiadowi. Na pewnym etapie życia lepiej sprawdzi się x5 ale na innym takie m3 w zupełności wystarczy i dostarczy wielu emocji. I przede wszystkim m3 != seria 3. To auto jest duuuzo lepiej wykończone w środku, miejscami nawet lepiej od serii 5 np klakson obszyty skóra, karbonowe łopatki zmiany biegów czy też karbonowe fotele no i jest od serii 3 o dwa razy droższe. Jedyny problem jaki z tym autem mam że bardziej pasuje do młodego gniewnego chociaż to może tylko u nas się tak utarło.

@Randall też za jakiś czas jak zdrowie będzie dopisywać i życie dalej sprzyjać będę celował w bazowa carrera właśnie przez napęd tylko na tył, brak jakichkolwiek hybryd a to że jest troszkę wolniejsza to nawet lepiej, będę miał pół sekundy banana na twarzy dłużej na zwykłych drogach podczas przyspieszania bo ono i tak jest w zupełności wystarczające. Gts jest już hybryda i to przerost formy nad treścią natomiast dopłacać ponad 100k do s to większego sensu nie ma, w napędzie na 4 łapy tracimy z kolei część przyjemności prowadzenia czyli tego o co w tym aucie chodzi

Założeniem producenta jest żeby seria 1 była na dole drabinki, seria 7 na szczycie.

Seria 5 ma więcej prestiżu niż seria 3, bez względu jak to odbierasz, tak poprostu jest i taki był cel.

Może ujmę to, wyższa klasa, bo sformułowanie prestiż widzę, źle odebrałeś, do głowy mi nawet nie przyszło, że x5/x6 kupuje sie dla pogorszenia samopoczucia sąsiada 😉

Niezmiennie uważam, że dla 90% osób m3 nadal jest zwykłą seria 3, a ona jest choćby mniejsza od serii 5, co powoduje, że wyłożysz 500 tys na większe, wygodniejsze auto.

Masz rację, zależy od momentu życia, ale mimo wszystko ja bym np m3 kupił gdybym rozważał cos za 500 tys, ale zakładam ze większość z serii 5 raczej nie.

A klakson to jeszcze w prelci był obszyty, pewnie nie tym co w m3, ale jednak lepiej to wyglądało niż w LCI2.

Wiem, czym sie wyróżnia m3, jeździłem ujmijmy to zamkniętym obiekcie 😉

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, MedicuS napisał(a):

Założeniem producenta jest żeby seria 1 była na dole drabinki, seria 7 na szczycie.

Seria 5 ma więcej prestiżu niż seria 3, bez względu jak to odbierasz, tak poprostu jest i taki był cel.

Może ujmę to, wyższa klasa, bo sformułowanie prestiż widzę, źle odebrałeś, do głowy mi nawet nie przyszło, że x5/x6 kupuje sie dla pogorszenia samopoczucia sąsiada 😉

Niezmiennie uważam, że dla 90% osób m3 nadal jest zwykłą seria 3, a ona jest choćby mniejsza od serii 5, co powoduje, że wyłożysz 500 tys na większe, wygodniejsze auto.

Masz rację, zależy od momentu życia, ale mimo wszystko ja bym np m3 kupił gdybym rozważał cos za 500 tys, ale zakładam ze większość z serii 5 raczej nie.

A klakson to jeszcze w prelci był obszyty, pewnie nie tym co w m3, ale jednak lepiej to wyglądało niż w LCI2.

Wiem, czym sie wyróżnia m3, jeździłem ujmijmy to zamkniętym obiekcie 😉

Klakson był obszyty dokładnie tym samym co M3 nawet w LCI produkowanych do ~połowy 2023r. Dokładnie znam temat bo w chwili zamówienia jeszcze dostałem link z filmikiem który to miał a jak odbierałem już wiedziałem że nie będzie... o czym sporo dyskutowałem z dealerem. Słabo to wygląda i chciałem pierwotnie zmienić ale policzyłem do 10 i mi przeszło. Nawet miałem na to dostać mega promocyną cenę. Już mi spowdzedniało ale jednak przy bezpośrednim porównaniu lipa... Ładny premium detal.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
27 minut temu, macste napisał(a):

Klakson był obszyty dokładnie tym samym co M3 nawet w LCI produkowanych do ~połowy 2023r. Dokładnie znam temat bo w chwili zamówienia jeszcze dostałem link z filmikiem który to miał a jak odbierałem już wiedziałem że nie będzie... o czym sporo dyskutowałem z dealerem. Słabo to wygląda i chciałem pierwotnie zmienić ale policzyłem do 10 i mi przeszło. Nawet miałem na to dostać mega promocyną cenę. Już mi spowdzedniało ale jednak przy bezpośrednim porównaniu lipa... Ładny premium detal.

Jak to gdzieś było, "co zrobisz, jak nic nie zrobisz, no nic nie zrobisz.."

Ciekawe ile kolejnych takich elementów ubędzie w g50🫣

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
51 minut temu, MedicuS napisał(a):

Jak to gdzieś było, "co zrobisz, jak nic nie zrobisz, no nic nie zrobisz.."

Ciekawe ile kolejnych takich elementów ubędzie w g50🫣

Życia nie oszukasz cytując klasyka "króla sedesów" 😃 Słabe to ale niestety będzie coraz gorzej w kwestii jakości... oczywiście bardziej eko zarazem (marketingowo się bardziej broni)... ehhh

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Gdzieś ostatnio widziałem test nowego q7 czy q9 i jak Audi zawsze miało plastikowe kapsle tak w tym modelu klakson wydawał się być obszyty. To jest fajny detal, miałem to w g30, mam w z4 i mam nadzieję że wróci chociaż porównanie dotyku perforowanej skóry na kierownicy w Mercedesie w stosunku do tej w bmw to jest przepaść na korzyść Mercedesa. Ta w bmw wydaje się plastikowa, aż ręce parzą

Opublikowano

Nie wiem, ja tam w A8 mam obszyty airbag 😉 Ale w G23 na szczęście też 🫢

"Stare" Q7/Q8, A6 czy A7 w odpowiednim konfigu też mogły mieć skórę.

Dopiero najnowsze modele otrzymały dramatyczną osłonę poduszki z tandetnego plastiku z płaskim logo, po głosach oburzenia poszli po rozum do głowy w Q7 i Q9.

Opublikowano

Obecna generacja audi A6 pozwala mieć obszyty airbag na kierownicy jak widać, można mieć prawie wszystko w skórze.

image.png

Co ciekawe w nowym A5 można nadal wybrać bardzo bogaty pakiet skór, czego w G20 nie ma.

image.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

uważałem, do niedawna, te nowe kierownice od Audi, za szczyt brzydoty, ale po obcowaniu krótkim z kierownica w G65, to już mi się ta z Audi zaczyna nawet podobać P

Edytowane przez robert0707

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Na tym pakiecie interieur za jedyne 56k kapsel od klaksona nie jest zaznaczony czyli w niższych modelach wkładają plastiki?

Edytowane przez słonik40

Opublikowano
28 minut temu, słonik40 napisał(a):

Na tym pakiecie interieur za jedyne 56k kapsel od klaksona nie jest zaznaczony czyli w niższych modelach wkładają plastiki?

Ten pakiet dotyczył Audi A5 jest to najbardziej rozbudowany pakiet skór do tego modelu i można go zamówić do zwykłej A5. Do A6 jest pakiet za 37k pełne skóry + fotele sportowe z regulacjami i kilka dodatków więc tragedii nie ma w cenie, w mercedesie ceny te same w BMW nie ma takich pakietów. A3,Q3,A5,Q5 wydaje mi się że tylko może być airbag plastikowy, ale w BMW też już w skórze poza M3 nie dostaniesz...