Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dla mnie to BMW kiedyś to było rzeczywiście  „ultimate driving machine” gdzie częścią tej koncepcji była również ergonomia w środku. Było wszystko dobrze przemyślane. Najlepiej według mnie za czasów idrive 7 + konsoli środkowej z tych czasów. Można na konsoli sterować wszystkim bez patrzenia na nią, bo przyciski są wyprofilowane, mają inne kształty.  Tak samo przyciski do klimy. W idrive 8 już trzeba patrzeć i na ekran, i na konsole środkowa. Fotele komfortowe z łamaniem oparcia pewnie jeszcze rok będą w x5 i x6, i już się później ich nie kupi w żadnym modelu. 

Teraz ktoś tam zmienił „ultimate driving machine” na „ultimate designed machine” stawiając ergonomię na niższym priorytecie niż design.  Może to dobra decyzja długoterminowo dla celów zwiększania sprzedaży, ale to powoduje, że trochę inny typ klienta będzie kupował auta.  

Mnie to tak średnio przekonuje, dlatego jeszcze zamówiłem obecną trójkę, aby mieć auto zaprojektowane kilka lat temu (chociaż już id 8 muszę mieć niestety ). 

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

• Odpowiedzi 542
  • Wyświetleń 32,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czasy się zmieniają i interfejs się zmienia. Tak jak sobie teraz gadasz z chatem gpt tak samo będziesz gadał do auta co i jak ma Ci ustawić.

IMG_9513.jpg

Opublikowano

Na szczęście ta "nowoczesność" za chwilę ulegnie regulacją i w jakimś zakresie skończy się debilizm z tabletozą ... bo pomysłów typu smeranie po ekranie żeby włączyć i zmienić kierunek nawiewu inaczej nazwać nie można .. itd. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
12 godzin temu, adiki napisał(a):

Czasy się zmieniają i interfejs się zmienia. Tak jak sobie teraz gadasz z chatem gpt tak samo będziesz gadał do auta co i jak ma Ci ustawić.

Dokladnie tak. Cale to gadanie sie skonczy jak wprowadza komendy glosowe. 

Opublikowano

Odnosząc sie do tez w dyskusji o podobieństwach czy nasladownictwie to przecież cybertruck też miał być czymś czego wczesniej nie było...

cybertruck.jpg

Opublikowano

No i nie było czegoś takiego.

Cybertruck jest, a tego citroena nie ma i nie było 🙂

Opublikowano

Bardziej odnosiłem się do koncepcji stylistyki.

Do seryjne produkcji nie trafił, ale sam pojazd powstał,i nawet w 2026 roku ponownie dostał nagrodę na Retromobile

https://francuskie.pl/citroen-karin-nagrodzony-na-retromobile-2026-kultowy-koncept/#:~:text=Citroën Karin (1980): kultowy samochód koncepcyjny w,innowacji i awangardy%2C który zawsze charakteryzował markę.

Opublikowano

to myśle, ze podobnych kanciaków w głowach artystów powstawały setki, na deskach kreślarskich. Koncepty to bardziej sztuka niż motoryzacja. Fajnie, że czasami jakiegoś oskrobują w glinie i tych kilka blach tłoczą, żeby coś pokazać 🙂

Opublikowano
16 minut temu, JacekLZ napisał(a):

to myśle, ze podobnych kanciaków w głowach artystów powstawały setki, na deskach kreślarskich

Niewatpliwie.

Natomiast coraz częciej maketingowa nowomowa ma ukryć brak innowacyjności, oszczędności, czy wręcz błędy, które potem cichaczem są usuwane.

Opublikowano

Raczej fake, ale w sumie tak to może wyglądać, premiera pojutrze.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano

Ale paskudny tył, lepiej żeby to był fake 

Opublikowano

Ciekawe czy to fake, zrzuty wyglądają jak wyciągnięte klatki z jakiegoś promo filmiku. Ale AI teraz nie takie rzeczy robi 🙂 

Jeżeli prawdziwe, to w zasadzie jest gorzej niż zakładałem. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Panowie, czy bmw zrobilo kiedys brzydka 3ke? No nie, wiec nowa tez bedzie extra. Absolutnie sie o to nie martwie. 

Opublikowano

Link do jutrzejszego live streamu:

https://www.live.bmwgroup.com/en/live-streaming/text/18-03-2026-11-00-AM-CET-DESIGN-PREMIERE-BMW-i3-15865.html

Opublikowano
13 godzin temu, krzysztof77 napisał(a):

Na tym forum dzisiaj pojawiło się dużo nowych zdjęć ale do końca nie wiem czy to jest przeciek. 

https://www.germancarforum.com/threads/bmw-vision-neue-klasse.211021/page-53

jak foty będę prawdziwe to lekki dramacik 😁 , z tyłu i z boku ... Alfa Romeo 🥸

img_7811-webp.895458

img_7810-webp.895456

img_7812-webp.895457

Edytowane przez Woytas

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
14 godzin temu, rzaba napisał(a):

Raczej fake, ale w sumie tak to może wyglądać, premiera pojutrze. 

Wydaje mi że akurat to nie fake. Przód wyszedł im mega dobrze. Co do tyłu jeszcze nie jestem przekonany ale pewnie fakt że to elektryk dokłada swoje. Wersja spalinowa powinna wyglądać lepiej od tyłu a szczególnie jak to będzie nowe M3 ;)

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mi też się na początku nie podobał 4er, a teraz uważam to za jedno z ładniejszych aut.

Oczywiście daleko mu do 8er, ale to klasa sama w sobie jeśli chodzi o wygląd.

Opublikowano

Czy tylko mi się wydaje, że linia dachu jest bardzo kwadratowa?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
18 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Czy tylko mi się wydaje, że linia dachu jest bardzo kwadratowa?

Coś jest specyficznego w tym kształcie ale najlepiej by to było zobaczyć na żywo ;)

IMG_9513.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, adiki napisał(a):

Coś jest specyficznego w tym kształcie ale najlepiej by to było zobaczyć na żywo ;)

Ja się jeszcze obawiam tych klamek wysuwanych. Kolega był w tym roku 2 razy z S klasa w Aso bo klamki zamarzły i przestały działać 😆

Opublikowano

Wysuwane klamki są robione pod klientów z Chin, tam jak samochód nie ma tego zbędnego i kłopotliwego elementu, to nawet nikt nie spojrzy na taki samochód. Może być silnik o mocy 73 KM, może jechać krzywo, ale klamki wysuwane muszą być :) W ix3 jest ewidentny lag w wysuwaniu tych klamek, trzeba czekać. Chyba, że tak ma być albo kwestia przyspieszenia tego w kolejnej wersji oprogramowania.

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano

Na ten moment samochód jest dla mnie motoryzacyjnym potworkiem stylistycznym. Zawsze coś tam mi się mniej lub bardziej podobało w kolejnych generacjach, ale tutaj mam do czynienia z czymś koszmarnym. Przód, tył, koncept kokpitu..