Skocz do zawartości

Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi BMW 3 G20/21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

za mały serwis to Cię skroili

To był duży serwis. Więc 1950zł był za robotę, inspekcję + ich olej. Świece i filtry były moje.

• Odpowiedzi 8,9 tys.
  • Wyświetleń 944,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Dokładnie! Ja się staram przynajmniej raz dziennie komuś wymusić. Z lewego w prawo i odwrotnie. Ostatnio zacząłem też trąbić na nauki jazdy 😆

• Robuś odpocznie parę dni od pisania to może zejdzie z chamskiego roszczeniowego tonu.

• Dzis w koncu i ja odebralem swoje 330i x-Drive. 😉  zamowiony 15.05.25, do salonu przyjechal 13.10.25 Kolor: szary Skyscraper, tapicerka materialowa M PerformTex Black (jutro wrzuce foty)

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Co ile BMW wymienia filtr kabinowy? Zakladam, ze dopiero na 1 przegladzie czyli po 30k km co jest przynajmniej 2 razy za późno. Chciałbym sam go wymienić, polecicie jakiś dobry ale niekoniecznie drogi?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Porządne filtry robi Filtron, Mann(to samo co Filtron) oraz Knecht (Mahle).

Opublikowano

Ja jeszcze polece Hengst

Opublikowano

Tak będzie .

Opublikowano
  • Członkowie klubu
W dniu 17.04.2026 o 11:42, YogiPL napisał(a):

Sprężarki w lodówkach chodzą po 20 lat bez serwisu jakoś ;) Dopóki układ jest szczelny, chłodzi to nie widzę powodu żeby przy tym grzebać. Klimatyzację mam włączoną cały rok.

Zgadzam się z podejściem do klimy, ale zadaj pytanie w "sklepie z lodówkami", którą poleci, żeby nie rozsypała się z datą końca gwarancji 😉

W dniu 17.04.2026 o 18:04, Shudder napisał(a):

Co do opon pod xdrive to wiem że ważne jest aby miały ten sam obwód. U mnie niehomologowane są zimowe o tym samym rozmiarze na feldze 18 cali. 19 mam homologowane i tam jest różny rozmiar z przodu i z tyłu. Oni ewidentnie odnosili się nie do rozmiaru, tylko do tego, że mieli sytuację że przy niehomologowanych oponach był problem z xdrive. Mówił, że on wtedy musi bardziej pracować i szybciej się np olej zużywa. Podał mi taki przykład, w którym klient miał problem z xdrive na niehomologowanych oponach, wymienili olej oraz opony na homologowane i problem ustał. Zdziwiło mnie to trochę dlatego konsultuję tą historię z wami )

Jeśli są cztery takie same opony, na czterech takich samych felgach, to homologacja nie sprawia, że xdrive się mnie zużywa 😉
Tu macie nieśmiertelny wątek (już ponad 10 lat aktywny 😃)
https://www.bmwklubpolska.pl/forum/topic/136307-xdrive-a-wymiana-opon-przestroga-wa%C5%BCne/

W dniu 18.04.2026 o 17:23, Lutek T napisał(a):

Czołem

Czy ma ktos takie belki czyli thule edge? Jesli tak to czy te stopy nie niszcza lakieru w miejscu styku? Czy moze warto podkleić jakaś transparentna folią pod samymi gumami? Ma ktos jakies przemyslenia w tej kwestii?

20260418_171534.jpg

Ta guma nie leży, a może inaczej - nie dociska do lakieru. Na białym od 6 sezonów nic się nie dzieje w tym miejscu. Szybciej można złapać problem z gwintem do mocowania niż z porysowaniem. Ale jak nakleisz, to będziesz spokojniejszy. Tylko odklej to później albo naklej coś serio pro. W zamierzchłych czasach, taka folia pod stopę anteny do CB zniszczyła mi lakier.

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

Opublikowano

Wpadł mi taki filmik a była ostatnio o tym rozmowa. Trzeba uważać.

Opublikowano
4 minuty temu, krzysztof77 napisał(a):

Wpadł mi taki filmik a była ostatnio o tym rozmowa. Trzeba uważać.

Pytanie jakie to było BMW, czy G20 czy starsze ? Jak G20 , to jaki rocznik ? To ma bardzo duże znaczenie, bo starsze wersje G20 i wcześniejsze modele brali faktycznie jak swoje. Obecnie to już nie jest tak proste, o czym pisaliśmy jakiś czas temu.

Opublikowano

Tego to nie wiem. Ale zawsze tak jest ze gdy jest jakieś zabezpieczenie to jednak są ludzie którzy chcą je złamać.

Opublikowano

Ja w domu zawsze odkładam kluczyki do takiego pudełka rfid, które dodatkowo jest z dala od drzwi/okien trzymane. Szefowi podobnie chcieli pare lat temu zajumać f30 335d spod chałupy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak z innej beczki to zrezygnowali w x3 i 5er z modelu 30d? 🤔

Obecnie wersja 40d ma 303KM.

W X5 nadal występuje 30d i 40d, czego nie rozumiem względem 5er.

W 3er również nadal jest 30d i 40d.

Jakieś to nie składne się robi.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 minuty temu, Randall napisał(a):

Bo X5 idzie jeszcze "starym systemem" tak mi się wydaje. Teraz zostaje tylko 40d (mocowo pomiędzy starym 30d a 40d). W 7er również jedynie 40d.

Wygląda na to, że masz rację, czyli stare modele, czyli 3er, x5 mają starą gamę siknikową.

Idąc tym tropem ostatni moment na posiadanie 3er z obecną wersją 40d to G20/21.

Ciekawe skąd taka koncepcja?

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Z ekologii...

Z księgowości...

Z d..... strony....

Poczekamy, popatrzymy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, GDX4 napisał(a):

Z ekologii...

Z księgowości...

Z d..... strony....

Poczekamy, popatrzymy.

najbardziej pasuje " z dupy strony" ;p

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, wehyr napisał(a):

w punkt... 😆

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, wehyr napisał(a):

11 godzin temu, GDX4 napisał(a):

Z ekologii...

Z księgowości...

Z d..... strony....

Poczekamy, popatrzymy.

Prawdopodobnie za zmianę strategii odpowiada ten sam gość, który odpowiada za projekt nowej kierowcy 🫣

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Tak jest jak za bardzo się puści poręcz rzeczywistości i zdrowego rozsądku...
Potem się jest heteroseksualną mniejszością, lub będąc białym mężczyzną po 30 rsistą i przemoc owcem finansowym....

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, MedicuS napisał(a):

Prawdopodobnie za zmianę strategii odpowiada ten sam gość, który odpowiada za projekt nowej kierowcy 🫣

Kiera tragedia, ja i kolega z którym jeździłem byliśmy mega zniesmaczeni i często przy skręcie ciężko ocenić gdzie złapać żeby było dobrze... te pionowe "belki" powodują zamieszanie... po drugie (primo) jest po prostu brzydka.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
9 minut temu, macste napisał(a):

Kiera tragedia, ja i kolega z którym jeździłem byliśmy mega zniesmaczeni i często przy skręcie ciężko ocenić gdzie złapać żeby było dobrze... te pionowe "belki" powodują zamieszanie... po drugie (primo) jest po prostu brzydka.

Ja mam wrażenie, że ta kierownica jest wywrócona na lewą stronę 🙃

Gdzieś przeczytałem, że polift 7er ma mieć już taką kierownicę.

Ale tutaj akurat wnętrze będzie sie wreszcie idealnie komponowało karoserią 😁

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Jakie macie pakiety gwarancyjnie BRI i serwisowe BSI w swoich BMW?

Z tego co sie orientowalem to BRI 4 lata/200.000 km to koszt 6k pln, a 5 lat/200.000 km to 12 k pln.

Ja mam obecnie 2+1 (zakup w DE), wiec rozwazam co dokupic... w DE nie ma juz BRI, jest tylko ubezpieczenie we wspolpracy z BMW do 10 lat i 150.000 km, ale obowiazuje tylko w DE.

Opublikowano

Zrobiłbym to gdybym chciał tym samochodem jeździć kolejne 25-50 lat. W innym wypadku sztuka dla sztuki. To nie Japończyk co zgnije w 10 lat, a nawet jak się jakaś korozją pojawi to będzie mało znacząca w okresie użytkowania tego pojazdu przez kogoś, kto nie ma na imię Sebastian czy Mateusz i nie będzie się zawijał nim na pierwszym drzewie na zakręcie na krajówce w Polsce powiatowej

Opublikowano
53 minuty temu, krzysztof77 napisał(a):

Ciekawostka

U mnie znajomy diagnosta powiedzial, że nowe BMW mają bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne podwozia. Ogłądał mój samochód i nie ma do czego się przyczepić, choć nie ściągał osłon.