Skocz do zawartości

Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi BMW 3 G20/21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, komoornik napisał(a):

Nieprawda. DSC wystarczy w trybie traction.

Nieprawda, nie wystarczy.

• Odpowiedzi 8,9 tys.
  • Wyświetleń 944,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Dokładnie! Ja się staram przynajmniej raz dziennie komuś wymusić. Z lewego w prawo i odwrotnie. Ostatnio zacząłem też trąbić na nauki jazdy 😆

• Robuś odpocznie parę dni od pisania to może zejdzie z chamskiego roszczeniowego tonu.

• Dzis w koncu i ja odebralem swoje 330i x-Drive. 😉  zamowiony 15.05.25, do salonu przyjechal 13.10.25 Kolor: szary Skyscraper, tapicerka materialowa M PerformTex Black (jutro wrzuce foty)

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, R4dek napisał(a):

I to pojawiają się smaczki pomiędzy M3, M340i a reszta... 😀

Opublikowano
7 godzin temu, R4dek napisał(a):

W m340i Traction wystarczy. Testowane kilka razy. A nawet zalecane bo w tym trybie jest maksymalnie zoptymalizowana trakcja.

Screenshot_20260512-071612.DRIVER’S GUIDE.png

Opublikowano
2 godziny temu, proarnes napisał(a):

W m340i Traction wystarczy.

330i też, tak samo zresztą działało w 220i u mnie i u szefa w X5 wiec tu raczej Mki prawdziwe mogą być wyjątkiem ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 11.05.2026 o 23:23, komoornik napisał(a):

Nieprawda. DSC wystarczy w trybie traction.

DTC na pewno działa. A DSC OFF też działa? Nie zmieli wtedy opon?

IMG_9513.jpg

Opublikowano

... chyba nadal nie wiadomo jak to zrobić w innych autach niż M3 xD

tak jak napisał @zornold, dajcie znaka komu udało się urwać półosie ;) wtedy może nadal nie będzie wiadomo jak robić, ale za to będzie wiadomo jak nie robić.

Opublikowano
8 godzin temu, adiki napisał(a):

DTC na pewno działa. A DSC OFF też działa? Nie zmieli wtedy opon?

Też działa. A czemu miałby mielić? Przecież z xDrive trakcja jest na tyle dobra że uślizgi są minimalne.

Co innego po zarzuceniu xDelete 🫢

6 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

... chyba nadal nie wiadomo jak to zrobić w innych autach niż M3 xD

tak jak napisał @zornold, dajcie znaka komu udało się urwać półosie ;) wtedy może nadal nie będzie wiadomo jak robić, ale za to będzie wiadomo jak nie robić.

Dam znać, niestety nie wiem czy jest licznik LC - a nie jestem w stanie sam zliczyć ile razy z niego korzystałem 🤔

Opublikowano
8 godzin temu, komoornik napisał(a):

Też działa. A czemu miałby mielić? Przecież z xDrive trakcja jest na tyle dobra że uślizgi są minimalne.

Co innego po zarzuceniu xDelete 🫢

Dam znać, niestety nie wiem czy jest licznik LC - a nie jestem w stanie sam zliczyć ile razy z niego korzystałem 🤔

Sprawdzałeś jaka jest różnica w 0-100 z LC, a startu z miejsca wszystko na sport i kickdown? Lepiej się LC ograniczać dla żywotności jednostki, sam go zrobiłem 3 razy.

Opublikowano

Start kickdown z auto hold wolniej o ok 0.5s.

Opublikowano
4 godziny temu, komoornik napisał(a):

Start kickdown z auto hold wolniej o ok 0.5s.

Co rozumiesz przez auto hold, ruszenie przy wcisnietym hamulcu bez uruchomionej procedury startu?

ps. Mi również nigdy nie udało się włączyć procedury startu

Opublikowano

Auto stoi zatrzymane z aktywną funkcją auto hold i pedal gazu w podłogę. To daje wynik gorszy o ok 0.5s niż przy korzystaniu z LC.

Opublikowano

Tak przy okazji szybkich tematów.

Jest teoria, że przy Auto Hold szybciej zużywają się klocki hamulcowe. tylko tak słyszałem i jestem ciekaw co Wy na to.

Opublikowano

Moim zdaniem nie powinno to mieć wpływu, jedyne co wpływa na szybsze zużycie klocków to tempomat.

Opublikowano

Teoria jest taka, że przy auto hold, po naciśnięciu gazu koła zaczynają się kręcić, zanim klocki całkowicie odpuszczą... Ale czy to prawda...

Sam nie jeżdżę prawie w ogóle na AH. Jak się zanosi na dłuższe zatrzymanie, powyżej 30 sek czy minuty i nie chce mi się trzymać nogi na pedale to zaciągam ręczny i zostawiam na Drive. Ruszam naciskając nogą hamulec i spuszczając ręczny, ale awaryjnie można też po prostu nacisnąć pedał gazu i ręczny sam się odblokuje tak jak w AH.

Opublikowano
3 godziny temu, Schnaider napisał(a):

Tak przy okazji szybkich tematów.

Jest teoria, że przy Auto Hold szybciej zużywają się klocki hamulcowe. tylko tak słyszałem i jestem ciekaw co Wy na to.

Ta teoria jest prawdą.

Aby Auto Hold odpuścił potrzebny jest odpowiedni moment obrotowy, w niektórych autach (być może w BMW też) da się to nawet zmienić kodowaniem. Faktycznie dochodzi tam nieustannie do tarcia, mała to jednak cena za wygodę 🤔

2 godziny temu, rzaba napisał(a):

Teoria jest taka, że przy auto hold, po naciśnięciu gazu koła zaczynają się kręcić, zanim klocki całkowicie odpuszczą... Ale czy to prawda...

Sam nie jeżdżę prawie w ogóle na AH. Jak się zanosi na dłuższe zatrzymanie, powyżej 30 sek czy minuty i nie chce mi się trzymać nogi na pedale to zaciągam ręczny i zostawiam na Drive. Ruszam naciskając nogą hamulec i spuszczając ręczny, ale awaryjnie można też po prostu nacisnąć pedał gazu i ręczny sam się odblokuje tak jak w AH.

Nie sprawdzałem w BMW, ale w innych autach to bardzo słaby pomysł. Zwykle powoduje duże obciążenie dla skrzyni. W BMW w takiej sytuacji "wysprzęgla"?

Opublikowano

Tak ale to jest ułamek sekundy, auto nie zrobi nawet pełnego obrotu, nawet chyba pół i hamulec puszcza.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To może być prawdą, ale jak kolega napisał - niewielka cena za wygodę, szczególnie w mieście.

Co do wpływu tempomatu na klocki tył to potwierdzam. Mój fabryczny komplet wytrzymał ok. 38 tys ale dużo jeździłem z tempomatem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
19 godzin temu, PNG1964 napisał(a):

Moim zdaniem nie powinno to mieć wpływu, jedyne co wpływa na szybsze zużycie klocków to tempomat.

też tak myślę :)

male-bmw-2.png
Opublikowano
20 godzin temu, komoornik napisał(a):

Nie sprawdzałem w BMW, ale w innych autach to bardzo słaby pomysł. Zwykle powoduje duże obciążenie dla skrzyni. W BMW w takiej sytuacji "wysprzęgla"?

Nie wiem do czego dokładnie się odnosisz. Co jest słabym pomysłem? Trzymanie nogi na hamulcu na D przy krótkich zatrzymaniach czy ręczne zaciąganie ręcznego i zostawianie na D żeby nie trzymać nogi na hamulcu przy dłuższych zatrzymaniach (1-2 min)?

Wg mnie dla elektroniki i skrzyni to jest dokładnie ta sama sytuacja. Bez względu na to czy auto trzyma nożny, ręczny czy zadziałał AH - auto jest w pełni zatrzymane, skrzynia pozostaje w D i czeka na zwolnienie hamulca.

Tak sobie myślę, że gdyby AH to było optimum dla samochodu i klocków to byłby to domyślny tryb, a nie jest...

Edytowane przez rzaba

Opublikowano

Chodzi mi o tryb D i zaciąganie hamulca postojowego - znam auta (np. Toyota) w których powoduje to że skrzynia "ciągnie" 😅

Opublikowano
25 minut temu, komoornik napisał(a):

Chodzi mi o tryb D i zaciąganie hamulca postojowego - znam auta (np. Toyota) w których powoduje to że skrzynia "ciągnie" 😅

No to ciekawe. Próbowałem znaleźć jakieś oficjalne info w tym temacie, ale nie udało mi się. AI i zagraniczne fora mówią, że dla ZF i BMW to jest całkowicie ok. Dla mnie to się niczym nie różni od trzymania auta na AH, tylko że AH aktywuje się sam a ręczny musisz obsłużyć ręcznie. No ale może się mylę, chętnie się zapoznam jak ktoś ma jakieś dokładniejsze i sprawdzone info.

Teraz do mnie dotarło, że w sumie to samo co robię z ręcznym mogę osiągnąć po prostu dwukrotnie naciskając AH - zamiast zaciągać i zwalniać ręczny.

obraz.png

Edytowane przez rzaba

Opublikowano

Mi by się nie chciało bawić z ręcznym tak jak tobie. Używam AH i przy ostatnim przeglądzie podali mi stan klocków przy 54 000km. Przód 9,5mm a tył połowa. Rzadko jeżdżę na tempomacie. Auto z mild hybrid.

Opublikowano

Ja myślę że jak @rzaba nie lubi AH, to powinien zmienić kodowanie aby aktywowało się tak jak w Mercedesie - poprzez mocniejsze wciśnięcie hamulca 🤔

No image preview

Improvement Coding to Brake Auto Hold Function

Opublikowano

Mi po prostu 9 razy na 10 zatrzymań nie przeszkadza trzymanie nogi na hamulcu 🙂 Plus ruszanie bez AH, czyli ściągnięcie nogi z hamulca i przeniesienie jej na gaz, jest delikatniejsze/płynniejsze.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja po prostu jak wjeżdżam w miasto gdzie wiem że będę stał na światłach to włączam auto hold a na codzień jeżdżąc poza miastem mam to domyślnie wyłączone. I tak już czuję się jak pilot myśliwca prze startem konfigurując auto po uruchomieniu więc dodatkowa zmienna nie robi większego problemu ;)

IMG_9513.jpg