Skocz do zawartości

Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi BMW 3 G20/21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko przez zarysowany tylny błotnik który wymienili na nowy, cieniowane drzwi tylne i na poprawce ścieniowali też przednie.

• Odpowiedzi 8,9 tys.
  • Wyświetleń 944,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Dokładnie! Ja się staram przynajmniej raz dziennie komuś wymusić. Z lewego w prawo i odwrotnie. Ostatnio zacząłem też trąbić na nauki jazdy 😆

• Robuś odpocznie parę dni od pisania to może zejdzie z chamskiego roszczeniowego tonu.

• Dzis w koncu i ja odebralem swoje 330i x-Drive. 😉  zamowiony 15.05.25, do salonu przyjechal 13.10.25 Kolor: szary Skyscraper, tapicerka materialowa M PerformTex Black (jutro wrzuce foty)

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 minutę temu, PNG1964 napisał(a):

Wszystko przez zarysowany tylny błotnik który wymienili na nowy, cieniowane drzwi tylne i na poprawce ścieniowali też przednie.

To musiał być nieźle "zarysowany" skoro wymienili, tzn wspawali, tylny błotnik :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
12 minut temu, PNG1964 napisał(a):

Miałem kiedyś podobnie w Audi przy ciemniejszym graficie, niby bardzo ciężki kolor a ja lubię mieć idealnie. Też mi Babka koło sklepu w którym byłem chwile zarysowała 2mce po odbiorze nowego (boli !) ale nie zdążyła uciec do tego pracownik PZU... Fajnie się ludzie wokoło zachowali i ja przytrzymali bo chciała jak najszybciej odjechać...

Efekt jak dla mnie był super, wprawione w branży oko to pewnie wychwyci ale zobaczysz że będziesz zadowolony 😀

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
12 minut temu, robert0707 napisał(a):

To musiał być nieźle "zarysowany" skoro wymienili, tzn wspawali, tylny błotnik :)

Niekoniecznie, po prostu wgniotki w trudnych miejscach są nie do zrobienia bez szpachli i stąd decyzja o wymianie całości (druga rzecz, że ASO często zrobi wszystko żeby był cały element nowy = wyższy zarobek).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Teraz, macste napisał(a):

Niekoniecznie, po prostu wgniotki w trudnych miejscach są nie do zrobienia bez szpachli i stąd decyzja o wymianie całości (druga rzecz, że ASO często zrobi wszystko żeby był cały element nowy = wyższy zarobek).

tzn myślisz ze przy wspawaniu nowego błotnika nie ma nigdzie szpachli? przecież miejsca spawania/klejenia są finalnie szpachlowane.

błotnik tylny wymienia się w ostateczności, gdy jest już mocno pomięty, ze wzgledu na duza ingerencje blacharska. pomijam juz kwestie ew, korozji w miejscach spawania z biegiem lat

Edytowane przez robert0707

Opublikowano
17 minut temu, robert0707 napisał(a):

tzn myślisz ze przy wspawaniu nowego błotnika nie ma nigdzie szpachli? przecież miejsca spawania są szpachlowane.

błotnik tylny wymienia się w ostateczności, gdy jest już mocno pomięty, ze wzgledu na duza ingerencje blacharska. pomijam juz kwestie ew, korozji w miejscach spawania z biegiem lat

Nie, błotnik był zarysowany a na końcu zrobiła się mikro dziurka (były duże opady mam wrażenie że to pług i koniec łopaty mu się wbił troszkę). Nie chciałem szpachli na pół błotnika, auto ma rok stąd decyzja o wymianie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Rozumiem jaki to ból, przy nowym aucie. Oby finalnie naprawa wyszła do zaakceptowania.

Wspawanie czy wklejenie tylnego błotnika to jest dosyć poważna ingerencja, wiec dopilnuj żeby było to zrobione dobrze.

Edytowane przez robert0707

Opublikowano

Cześć, czy istnieje możliwość jakiegoś resetu czujników z pozycji menu?

Auto nowe LCI2 czujniki i radary wszystkie czyste, brak dźwięku zbliżania się do przeszkody. Widok z 360 też czysty.

Świeci informacją o ograniczeniu działania wspomagania parkowania

Opublikowano

Możesz mięć błąd z napędów. Mi tak wywaliło przy błędzie cyfra...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 25.03.2026 o 08:05, MedicuS napisał(a):

A nowy nabytek to..? ;)

Odkąd pamiętam była zasada, opony na feldze poziomo, bez felg pionowo ;)

A najlepiej jakby wisiały :)

nowy nabytek jak będzie to będzie , pierw się złomu muszę pozbyć :( a nikt nie chce :(

male-bmw-2.png
Opublikowano

Witam. Szukam listę BMW-approved opon dla G21. Lato oraz zima R18/R19. Z góry dziękuję

Opublikowano
8 minut temu, Dzmitryj napisał(a):

Witam. Szukam listę BMW-approved opon dla G21. Lato oraz zima R18/R19. Z góry dziękuję

Najprościej na oponeo czy innym sklepopon wybrać z filtra homologacje bmw i masz wszystko co potrzeba?

Opublikowano

Czy ktoś z Was używa folii typu grizzptotector na wyswietlaczu live cocpit? Domycie tego wyświetlacza aby nie zostawały smugi to nie łatwe wyzwanie😀 Na zimnym wyświetlaczu udało mi się go ładnie wyczyścić teraz chciałbym to zabezpieczyć.

Edytowane przez maciekelga

Opublikowano
32 minuty temu, maciekelga napisał(a):

Domycie

Podstawowy błąd to mycie tego wyświetlacza, jak przecierasz tylko czystą delikatną ściereczką (bmw ma nawet swoją 83125A4EF99 ;) ) to nie ma problemów ze smugami :)

Opublikowano

Źle napisałem, chodziło mi o doczyszczenie. Miałem 2 tłuste slady po palcu, elegancko do czyściłem to Soft99 Wash Mist jednak z zasady te wszystkie virtuale są podatne na smugi w przypadku gdy sama mikrofibra nie wystarczy. Chciałbym nakleić folię aby ułatwić utrzymanie go w czystości. Teoretycznie nikt go nie dotyka ale jednak może się zdarzyć.

Prawdopodobnie naklejek grizza na virtuala i centralny wyswietlacz.

Edytowane przez maciekelga

Opublikowano
4 godziny temu, maciekelga napisał(a):

Czy ktoś z Was używa folii typu grizzptotector na wyswietlaczu live cocpit? Domycie tego wyświetlacza aby nie zostawały smugi to nie łatwe wyzwanie😀 Na zimnym wyświetlaczu udało mi się go ładnie wyczyścić teraz chciałbym to zabezpieczyć.

Ja mam tylko na centralnym wyświetlaczu.

Opublikowano
25 minut temu, komoornik napisał(a):

Ja mam tylko na centralnym wyświetlaczu.

Jesteś z niej zadowolony?Faktycznie mniej się palcuje? Nie ma problemów z widocznością i dotykiem?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Każda matowa folia maskuje "palcowanie"

Opublikowano
47 minut temu, maciekelga napisał(a):

Jesteś z niej zadowolony?Faktycznie mniej się palcuje? Nie ma problemów z widocznością i dotykiem?

Jestem zadowolony bo miałem dość palcowania. Musisz mieć jednak świadomość że ostrość obrazu się pogorszy, a jeśli w ekran uderza bardzo mocne słońce to widoczność się zmniejszy.

Różnicy w reakcji na dotyk nie ma.

Opublikowano

Mam pytanko dotyczące szberdachu w G21. Czy ma ktoś z nim problemy na codzień (przecieki, szmarowanie)? Czy jest komfortnie w samochodzie pod czas upałow lub mrozów?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
54 minuty temu, Dzmitryj napisał(a):

Mam pytanko dotyczące szberdachu w G21. Czy ma ktoś z nim problemy na codzień (przecieki, szmarowanie)? Czy jest komfortnie w samochodzie pod czas upałow lub mrozów?

Mam matową folię Gyeon. Zero palcowania...

Minus to słabsze kolory i niższy kontrast. Jak słońce bezpośrednio na nią patrzy to jest najgorzej (rozproszenie światła na folii).

Pamiętaj też o wycięciu na czujniki na środku centralnego ekranu. Inaczej niektóre ficzery związane z autonomiczną jazdą nie będą działać.

Opublikowano
Godzinę temu, Dzmitryj napisał(a):

Szyberdach do zło z piekła rodem, problemy będą pod każdym względem, bije od niego gorąco nawet jak roleta jest zasłonięta, hałasuje- trzeba smarować co 1-2 miesiące bo trzeszczy niemiłosiernie, podsufitka przy szyberdachu też trzeszczy. Zatkaja się kanały odpływowe -woda leje się do środka. Psują się też mechanizmy rolety. Ogólnie dopłacać za to polecam masochistom.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Niestety, coś za coś. Jak ktoś nie musi to też zawsze odradzam. Sam jakoś nigdy nie chciałem ale rozumiem, że dla kogoś to będzie mega fajny i porządany ficzer.

Z opowieści wielu znajomych w różnych autach nie ma takiego, w którym na dłuższą metę nie ma z nim problemów.

Edytowane przez macste