Skocz do zawartości

Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi BMW 3 G20/21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czarny najgorszy bo samochód się zlewa z otoczeniem. Jak postawisz BMW z lakierem Tanzanit obok czarnego to ludzie podziwiając piękny Tanzanit mieniacy się w słońcu prawdopodobne potkną się o ten czarny bo nawet go nie zauważą. Do tego czarny zwiększa zużycie paliwa bo klima pracuje 2 razy mocniej niż przy jaśniejszych kolorach.

• Odpowiedzi 8,9 tys.
  • Wyświetleń 944,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Dokładnie! Ja się staram przynajmniej raz dziennie komuś wymusić. Z lewego w prawo i odwrotnie. Ostatnio zacząłem też trąbić na nauki jazdy 😆

• Robuś odpocznie parę dni od pisania to może zejdzie z chamskiego roszczeniowego tonu.

• Dzis w koncu i ja odebralem swoje 330i x-Drive. 😉  zamowiony 15.05.25, do salonu przyjechal 13.10.25 Kolor: szary Skyscraper, tapicerka materialowa M PerformTex Black (jutro wrzuce foty)

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Dzmitryj napisał(a):

Dzień dobry. Jestem nowym forumowiczem i to mój pierwszy post.

Konfiguruję G21 do zakupu w leasingu jako samochód służbowy. Wszystko już ustaliłem, poza kolorem. Z estetycznego punktu widzenia podstawowy biały kolor mi nie przeszkadza. Pytanie dotyczy tego, co się z nim dzieje w trakcie eksploatacji — w końcu to akryl, a nie metalik. Jak często pojawiają się odpryski lakieru? Czy warto dopłacić do lakieru metalicznego? Z góry dziękuję

Miałem biały, po 160 tys zderzak i maska niestety prezentowały się jak po ostrzale artyleryjskim ;)

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
4 godziny temu, Dzmitryj napisał(a):

Dzień dobry. Jestem nowym forumowiczem i to mój pierwszy post.

Konfiguruję G21 do zakupu w leasingu jako samochód służbowy. Wszystko już ustaliłem, poza kolorem. Z estetycznego punktu widzenia podstawowy biały kolor mi nie przeszkadza. Pytanie dotyczy tego, co się z nim dzieje w trakcie eksploatacji — w końcu to akryl, a nie metalik. Jak często pojawiają się odpryski lakieru? Czy warto dopłacić do lakieru metalicznego? Z góry dziękuję

Ja uważam, że ten biały podstawowy jest bardzo OK. Miałem taki w F40 i przez ok. 3 lata użytkowania nie było z nim żadnych problemów. Przy dobrej konfiguracji auta z mpakietem ten biały wygląda naprawdę fajnie. Co do odprysków itd to wszystko zależy od tego ile i gdzie jeżdzisz no i oczywiście od tego jak dbasz. Przy każdym innym kolorze te odpryski też w końcu się pojawią.

Ja teraz do G20 wziąłem czarny. Mimo, że wypada go częściej myć i ogólnie bardziej niż na innych kolorach widać na nim brud czy drobne ryski to jestem mega zadowolony. Kolor to indywidualna kwestia i każdy powinien dobrać pod siebie nie sugerując się opiniami, że ten kolor zły a tamten dobry. No chyba, że od razu po leasingu planujesz sprzedać auto i jest Ci to obojętne...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, zornold napisał(a):

Czarny najgorszy bo samochód się zlewa z otoczeniem. Jak postawisz BMW z lakierem Tanzanit obok czarnego to ludzie podziwiając piękny Tanzanit mieniacy się w słońcu prawdopodobne potkną się o ten czarny bo nawet go nie zauważą. Do tego czarny zwiększa zużycie paliwa bo klima pracuje 2 razy mocniej niż przy jaśniejszych kolorach.

O gustach się nie dyskutuje, z klimą też nie ma co demonizować. Nawet w dolinie śmierci podróżując czarnym dawało radę, zawsze czarny bardziej przyciąga promyki ale nie jest tak że w białym chłód a w czarnym się nie da...

Opublikowano

Na białym odpryski będą mniej widoczne, bo podkład biały 😀

A jak bardzo ich nie chcesz, a dużo jeździsz po autostradach to folia na maskę i przedni zderzak.

Dodatkowo można dodać jeszcze drzwi (wszelkie uderzenia na parkingach).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja jestem zdania, ze jak BMW, to tylko czarne😄I takie tez zawsze kupuje. Osobiście, gdyby miał kupować G20 rozważyłbym jeszcze Dravit grey. Kiedyś widziałem taka w słońcu i ciekawie wyglądała. Ale Ty kupujesz auto służbowe, więc jak służbowe, to tylko białe😜

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, rzaba napisał(a):

Na białym odpryski będą mniej widoczne, bo podkład biały 😀

A jak bardzo ich nie chcesz, a dużo jeździsz po autostradach to folia na maskę i przedni zderzak.

Dodatkowo można dodać jeszcze drzwi (wszelkie uderzenia na parkingach).

Dokładnie taki mam plan ;)

Na zderzaku przy białym podkład był czarny i było widać niestety.

Poprzedni granatowy był zdecydowanie lepszej jakości, albo po prostu w imię wielu mniej, lub bardziej bezsensownych oszczędności, ogólnie lakiery są słabsze z modelu na model.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Cześć. Czy ktoś może wyjaśnić, dlaczego opcja S0491 nie jest dostępna z tapicerką Sensatec w G21?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Automatyczna skrzynia biegów. Jak długo powinna pracować po zalaniu płukanką?

Wujek google nie wie. Dla niego płukanka, to wymiana dynamiczna.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

Co następne, płukanka do dyfra? 😉

Opublikowano

ZF zaleca wymianę statyczną oleju w skrzyni, nawet dynamiczna może naruszyć grubszy osad, który nie jest zły bo skrzynia się do niego zaadaptowała, ale jak coś się właśnie grubszego zerwie i zalepi jakieś kanaliki to kaplica. Takie rzeczy tylko w świeżej skrzyni jak wymieniasz olej co 30k. Na przykład jak ktoś nie wymienił oleju do 120k to zalecany jest brak wymiany, żeby właśnie nie dobić skrzyni bo sama jeszcze do 200 dociągnie

Opublikowano
Teraz, zornold napisał(a):

ZF zaleca wymianę statyczną oleju w skrzyni, nawet dynamiczna może naruszyć grubszy osad, który nie jest zły bo skrzynia się do niego zaadaptowała, ale jak coś się właśnie grubszego zerwie i zalepi jakieś kanaliki to kaplica. Takie rzeczy tylko w świeżej skrzyni jak wymieniasz olej co 30k. Na przykład jak ktoś nie wymienił oleju do 120k to zalecany jest brak wymiany, żeby właśnie nie dobić skrzyni bo sama jeszcze do 200 dociągnie

Ja z tego co czytam jesli wymienisz do max ok 60kkm to dynamicznie lepiej, ale jak juz jesteś powyżej 120kkm to bezpieczniej statycznie.

Pomiędzy 60 a 120 hmmm, loteria 😉

Pozdrawiam,

47

Opublikowano
Godzinę temu, 47 napisał(a):

Ja z tego co czytam jesli wymienisz do max ok 60kkm to dynamicznie lepiej, ale jak juz jesteś powyżej 120kkm to bezpieczniej statycznie.

Pomiędzy 60 a 120 hmmm, loteria 😉

Nadal 80kkm na autostradach dla skrzynni jest mniejszym obciążeniem niż 60kkm w mieście, albo 40kkm w mieście jak ktoś ma bardzo ciężką nogę :) Dlatego bym się tymi przebiegami nie sugerował jedynie, ja mam w planach po 50kkm zrobić wymianę olejów wszędzie.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
21 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Nadal 80kkm na autostradach dla skrzynni jest mniejszym obciążeniem niż 60kkm w mieście, albo 40kkm w mieście jak ktoś ma bardzo ciężką nogę :) Dlatego bym się tymi przebiegami nie sugerował jedynie, ja mam w planach po 50kkm zrobić wymianę olejów wszędzie.

Tu masz rację sposób użytkowania sporo wnosi do tego w jakiej kondycji jest okej, trochę tłumaczy to ta lukę w tym co ja napisałem- to obszar w którym można podjąć decyzję co to spsobu wymiany biorąc pod uwagę styl i miejsce jazdy.

Pozdrawiam,

47

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Są wyjątki i loteria. Ja wymieniłem olej po 130 tys.km. przebiegu. Olej był czarny, ale opiłków nie było. Zrobiłem statyczną. Teraz mam 250 tys.km. i do tej pory zrobiłem 4 wymiany statyczne. Mogę się pochwalić, że co wymiana, to może nieznacznie, ale lepiej chodzi.

Natomiast moje pytanie związane jest z inną ASB. Jedzie tylko na pierwszym biegu i nie zmienia nawet po wymianie oleju. Zanim zdemontuję mechatronikę a może nawet skrzynię, chcę zastosować płukankę.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

A ja z kolei w F30 po dynamicznej miałem jakieś takie mieszane uczucia. Jak wsiadłem do tego auta, to miałem wrażenie, że jakoś inaczej działa ta skrzynia. Wiem, że skrzynia się adaptuje, a tam pewnie zrobili reset. Niemniej, już do końca mojej przygody z nią miałem wrażenie, że jakoś mniej płynnie się te biegi zmieniają niż przed wymianą. Ja zrobiłem tylko jedną wymianę po 60k km. Sprzedałem ją przy 100k km.

Robiłem w Inchcape Wro.

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

A ja z kolei w F30 po dynamicznej miałem jakieś takie mieszane uczucia. Jak wsiadłem do tego auta, to miałem wrażenie, że jakoś inaczej działa ta skrzynia. Wiem, że skrzynia się adaptuje, a tam pewnie zrobili reset. Niemniej, już do końca mojej przygody z nią miałem wrażenie, że jakoś mniej płynnie się te biegi zmieniają niż przed wymianą. Ja zrobiłem tylko jedną wymianę po 60k km. Sprzedałem ją przy 100k km.

Robiłem w Inchcape Wro.

Ja zrobiłem statycznie w F30 w 2018r. (Stando). ASO Inchcape zdecydowanie odradzało i samo na tamtą chwilę tego nie robiło jak i Stando Wrocław. Wszystko do 165kkm było super.

Opublikowano

Pytanie do posiadaczy aut z kolorem Brooklyn grey którym zdarzyło się że musieli lakierować jakiś element. Mi ostatnio jakiś skur... delikatnie przetarl auto i uciekł. Niestety musiało iść na lakiernię (serwis) lecz nie do końca potrafią sobie poradzić, żeby było idealnie pod kątem odcieni. Podobno jest to ciężki lakier do naprawy... Czy miał ktoś podobny przypadek że również ciężko mieli dobrać lakier, wycieniować odpowiednio malowane elementy?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Temat bardzo ciężki, zresztą jak każdy srebrny/srebrnoszary odcień. Znajomego X3 malowali cały bok po uszkodzeniu przednich drzwi.

Również nie dało się tego zrobić idealnie

Edytowane przez robert0707

Opublikowano
23 minuty temu, PNG1964 napisał(a):

Pytanie do posiadaczy aut z kolorem Brooklyn grey którym zdarzyło się że musieli lakierować jakiś element. Mi ostatnio jakiś skur... delikatnie przetarl auto i uciekł. Niestety musiało iść na lakiernię (serwis) lecz nie do końca potrafią sobie poradzić, żeby było idealnie pod kątem odcieni. Podobno jest to ciężki lakier do naprawy... Czy miał ktoś podobny przypadek że również ciężko mieli dobrać lakier, wycieniować odpowiednio malowane elementy?

Jak będziesz miał łaciate auto, to wartość spadnie. Plus lakierowany element. Nie wiem czy nie próbowałbym walczyć z wymianą drzwi na nowe, w tym samym kolorze. Bo zakładam - może naiwnie - że chyba da się kupić nowe drzwi lakierowane fabrycznie. Ja miałem w F30 taki kazus, tyle, że była jeszcze mała wgniotka przy wzmocnieniu i chcieli to robić jakąś szpachlą, ale udało się przeforsować wymianę drzwi. Tyle, że tam auto było czarne. Nie wiem czy oni te drzwi lakierowali czy sprowadzili po prostu oryginalne drzwi w kolorze czarnym.

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano

Nie mam uszkodzonych drzwi:) Autem zajmuje się kolorysta BMW i podobno w końcu jest już dobrze, mam przyjechać zobaczyć auto.

Opublikowano

Chodziło mi o to, że drzwi może i nieuszkodzone, ale doprowadzenie do stanu sprzed zarysowania trudne albo niemożliwe - choć rozumiem, że chyba jednak już możliwe. Trzymam kciuki za zadowalający efekt :)

Opublikowano

Nie da się kupić elementów blacharskich fabrycznie lakierowanych.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
22 minuty temu, JacekLZ napisał(a):

Nie wiem czy oni te drzwi lakierowali czy sprowadzili po prostu oryginalne drzwi w kolorze czarnym.

Nie ma możliwości zamówienia elementu w kolorze. Wszystkie części blacharskie przychodzą w podkładzie i ASO maluje je u siebie (jeśli ma lakiernie) lub gdzieś w pobliżu u "Mietka"

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
17 minut temu, PNG1964 napisał(a):

Autem zajmuje się kolorysta BMW i podobno w końcu jest już dobrze

Nie wierzę że będzie 100% idealnie w każdym oświetleniu i kącie patrzenia😛

BTW o którym elemencie mowa?