Skocz do zawartości

Pierwsze usterki i awarie G05.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic ci nie da granie i OC sprawcy.  Bo nie wiesz czy ten kamien byl wczepiony w opone czy lezal na drodze.  Do tego na pewno na nagraniu widac inne pojazdy etc i ubezpieczyciel ci powie:

- z innego auta

- ptak cos niosl i spadlo 

Odprysk do zaklejenia, ale bedzie zawsze widoczny. Jak cie bedzie wkurzac to tylko wymiana z AC / pakietu szyba  - ale bedzie po znizkach.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Wyświetleń 188,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Nie, siedze w samochodzie do rana

• A jest tu ktoś komu - tak jak mnie, nic się jeszcze nie stało z przednią szybą po przebiegu 60 tys km? Bo nie wiem czy puszczać totka...

• Grubsza afera. Rozebrali tunel a tam… połamane plastiki. Ale żeby tylko połamane - one były połamane i ktoś je posklejał! Klej puścił i zaczęło trzeszczeć. Próbowali winę zrzucić na mnie wmawiając mi

Opublikowane grafiki

Opublikowano
1 minutę temu, sidka1 napisał(a):

Wymieniałem szybę czołową 3 razy, zawsze z powodu odprysków. Ubezpieczyciel nigdy nawet nie sugerował naprawy chociaż niektóre odpryski maiły zaledwie kilka milimetrów. Raczej wymiana.

Chce tego uniknąć bo boję się że później ktoś będzie narzekać że szyba nie ta i na piątek (5 dni od dziś potrzebuje auto mieć już u siebie a nie chce mieć auta z OC sprawcy na podróż) 

IMG_4238.jpeg

Opublikowano
1 minutę temu, Big_daddy napisał(a):

Nic ci nie da granie i OC sprawcy.  Bo nie wiesz czy ten kamien byl wczepiony w opone czy lezal na drodze.  Do tego na pewno na nagraniu widac inne pojazdy etc i ubezpieczyciel ci powie:

- z innego auta

- ptak cos niosl i spadlo 

Odprysk do zaklejenia, ale bedzie zawsze widoczny. Jak cie bedzie wkurzac to tylko wymiana z AC / pakietu szyba  - ale bedzie po znizkach.

Sprobuje to zgłosić. Mam nagranie ze akurat przy wyprzedzaniu tego auta i słychać moment uderzenia 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przyzwyczaj się do tego. X5 jest wybitnie podatne na odpryski i pęknięcia, jeśli chodzi o szybę przednia. 
Ja bym osobiście wymienił szybę. Masz odprysk centralnie w polu widzenia. Żadne „lepienie” tego nie usunie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dokladnie - nawet sie nie łudź, że wytrzymasz z oryginalną szybą do sprzedaży auta ;). Jesli odprysk nie powiększa się, to “zalepil” bym go w firmie specjalistycznej i poczekał z wymianą na strzał, który nie da Ci już wyboru - a uwierz mi, że nie będziesz musiał dlugo czekać  ;).

Edytowane przez BigCactus

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

masz zdjęcia, wymieniaj.

Jak ktoś będzie narzekał przy zakupie, że szyba nie oryginalna to lepiej takiemu nie sprzedawać, bo później będzie przez kilka lat szukał ukrytych wad 🤣

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

Miałem dużo większy odprysk w F15, zakleiłem. Był widoczny mimo to. Jeździłem tak 3 lata. Na koniec auto wzięło w rozliczeniu ASO BMW i nikt nawet nie zwrócił uwagi - tzn. nie było tego na liście usterek przy wycenie 😄

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podjedź do autoglass niech to obejrzą, u nich koszt około 300 zł (dają niby również gwarancje że jak szyba pęknie po naprawie, to wymieniają na swój koszt) lub np. https://docglass.pl/ (nie wiem skąd jesteś, ale na pewno znajdziesz lokalnego odpowiednika docglass u siebie w mieście).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Maciej_X5 napisał(a):

Miałem dużo większy odprysk w F15, zakleiłem. Był widoczny mimo to. Jeździłem tak 3 lata. Na koniec auto wzięło w rozliczeniu ASO BMW i nikt nawet nie zwrócił uwagi - tzn. nie było tego na liście usterek przy wycenie 😄

Nie martw sie, cena ktora dostales od ASO za ten samochod, uwzgeldnila to z naddatkiem😁

Opublikowano

Moim zdaniem do wypełnienia. Nawet jeśli będzie załamanie światła, to jest to lepsza opcja niż wymiana szyby już na tym etapie. Oko po krótkim czasie przyzwyczai się żeby nie zwracać na to uwagi. Już w drugim aucie mam mały, ale widoczny odprysk na wysokości oczu (kwalifikowany jako wypiaskowanie, więc bez opcji uzupełnienia), i już dawno nie zwracam na to uwagi. Poczekałbym na coś, co bezwzględnie kwalifikuje szybę do wymiany.

Opublikowano

Po co sie bawić. Jedziesz do ASO BMW wymieniasz szybe z AC. Mi zrobili w 2 dni. Przecież za jakiś czas, przy sprzedaży, czy zwrocie auta i tak będziesz miał paper, że wymieniałeś bo kamień.  Po co kombinować?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@Tomasz73 Tylko że wymiana szyby przy pojedynczym odprysku nie ma większego sensu. Nie ma żadnej gwarancji, że wracając z ASO nie złapiesz kolejnego kamienia i cała operacja pójdzie na marne. Dlatego przy drobnych uszkodzeniach bardziej racjonalna jest naprawa/zalanie odprysku niż od razu wymiana całej szyby ; ale kto bogatemu zabroni. Do tego dochodzi ryzyko, że serwis za pierwszym razem nie zrobi tego idealnie albo przy okazji coś uszkodzi.

Opublikowano

Dokładnie. Nawet był taki case na forum, gdzie ktoś w drodze z wymiany trafił kolejny kamień i odprysk.

Opublikowano
8 godzin temu, M4R10 napisał(a):

@Tomasz73 Tylko że wymiana szyby przy pojedynczym odprysku nie ma większego sensu. Nie ma żadnej gwarancji, że wracając z ASO nie złapiesz kolejnego kamienia i cała operacja pójdzie na marne. Dlatego przy drobnych uszkodzeniach bardziej racjonalna jest naprawa/zalanie odprysku niż od razu wymiana całej szyby ; ale kto bogatemu zabroni. Do tego dochodzi ryzyko, że serwis za pierwszym razem nie zrobi tego idealnie albo przy okazji coś uszkodzi.

Kurcze. Kto bogatemu zabroni...w sumie masz rację.  Lepiej naprawiać za własne, niż wymienić z ubezpieczenia. I prawie zawsze będzie widać, że naprawiane. 😄

Jak wyjedziesz to może znowu walnie. No może. Tylko tak realnie ile razy to się zdarza? Nawet jak sie zdarzy to...kolejna wymiana z AC.

I na koniec, że serwis zrobi coś źle.  Może zrobić, choć wymieniałem już kilka szyb i było dobrze. Takim tokiem myślenia, że lepiej nie robić, bo coś spartolą, to ciężko nawet z gwarancją na auto żyć.😀

Oczywiście,  niechaj każdy sobie naprawia albo wymienia. Niech oceni i podejmie decyzję, ważne żeby był zadowolony z efektu.😄

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tylko że AC to nie jest darmowy bankomat – każda wymiana to potencjalna zwyżka składki albo utrata zniżek. No chyba że celowo płacisz za drogi Allianz by dwa razy w roku wymieniać szybę.

A co do widoczności – dobrze zrobiona naprawa odprysku jest praktycznie niewidoczna i przywraca wytrzymałość. Wymiana szyby to zawsze większa ingerencja i ryzyko nieszczelności. 

Co ciekawe, kiedyś na oficjalnej stronie BMW widniała informacja, że odprysk mniejszy niż moneta 2‑ lub 5‑złotowa kwalifikuje się do naprawy, ale zapis ten zniknął – widocznie bardziej opłaca się promować wymianę całej szyby (większy zysk) niż drobną naprawę.

Zrzut ekranu 2025-10-20 o 18.55.02.png

Edytowane przez M4R10

Opublikowano
15 minut temu, M4R10 napisał(a):

Tylko że AC to nie jest darmowy bankomat – każda wymiana to potencjalna zwyżka składki albo utrata zniżek. No chyba że celowo płacisz za drogi Allianz by dwa razy w roku wymieniać szybę.

Naprawdę? Przy aucie za 600tys lub droższym,  robi Ci różnicę w ubezpieczeniu 100zl, czy 300zł? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@Tomasz73U mnie różnica w składce między Allianz a innymi towarzystwami wynosiła niemal 70%, a czasem nawet więcej — to zdecydowanie nie były „kilka stówek”.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie wiem gdzie ubezpieczacie auta,  ale ja BMW zawsze w Allianz, bo tu zawsze mam najlepsza ofertę. Inne auta, a mam ich kilka, z reguły Warta jest najtańsza. Różnica w cenie ubezpieczenia 70% jest jakaś abstrakcyjna, chyba że są jakieś specjalne uwarunkowania 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@robert0707 Od kiedy biorę oferty z ASO, Allianz niezmiennie króluje ceną – najdroższy co roku XD.

Hestia: 2,63% wartości auta  

Allianz: 4,56% wartości auta → ~73% drożej niż Hestia  

Warta: 2,37% wartości auta

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
25 minut temu, M4R10 napisał(a):

Od kiedy biorę oferty z ASO, Allianz niezmiennie króluje ceną – najdroższy co roku XD

Zmień ASO 🤣

Opublikowano

Allianz zawsze najlepszą ofertę dostaje w jednym salonie w Krakowie. 5 rok już ubezpieczam.

Opublikowano

Daj namiar na ten salon. Znajoma agentka ubezpieczeniowa Allianz (robi tylko to TU) w tym roku wyceniła mi na 17k+, znajomy PZU 11k, Hestia i Uniqa - okolice 9k. Pakiet full + szyby jeśli była taka możliwość. I nie ma opcji, że którakolwiek z osób narzucała marżę.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jesli chodzi o mnie to Inchcape Wawa

Opublikowano
16 godzin temu, M4R10 napisał(a):

@robert0707 Od kiedy biorę oferty z ASO, Allianz niezmiennie króluje ceną – najdroższy co roku XD.

Hestia: 2,63% wartości auta  

Allianz: 4,56% wartości auta → ~73% drożej niż Hestia  

Warta: 2,37% wartości auta

Drogie te pakiety z ASO…

u mnie wyszło ok 1,3%

Opublikowano

Ja ostatnio kleiłem odprysk w niewidocznym miejscu z ubezpieczenia szyb w Autoglass, gostek z serwisu powiedział że wymiana na zamiennik szyby z ubezpieczenia szyb, a na oryginał z AC, różnica w cenie niewielka, zamiennik 2-3k oryginał 3-4k do 7er. Nie chciałbym mieć 'krojonego auta' i wymienianej szyby, już nawet nie ze względu na ewentualną sprzedaż kiedyś, fabryka to fabryka..
Ubezpieczenie na używkę w leasingu od znajomego agenta dostałem w Hestii 2,5% wartości na moje pierwsze auto w życiu ubezpieczone w AC. Po roku spadło na 2%. Inne towarzystwa jak PZU Allianz też +70%.