Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Big_daddy napisał(a):

wurth silikon... swiety spokój .. uszczelki dachu, drzwi , etc wszystko tym wysmarowane .. i cisza jak makiem zasiał ... 

Ogólnie x5... lubi tu stuknąć, tam puknąc na dziurach, na kraweżniakch, na nalewkach asfaltu. Jedni tego nie słyszą, inni udają że nie slyszą, a jednych doprowadza to do szewskiej pasji czyt mnie 😄 

Smarowałem przez zimą uszczelki smarem silikonowym i mam wrażenie, że to może przez to się zaczęły gumy odzywać. Mnie to doprowadza do szału 😅

Opublikowano
W dniu 13.03.2025 o 12:00, Leon napisał(a):

Smarowałem przez zimą uszczelki smarem silikonowym i mam wrażenie, że to może przez to się zaczęły gumy odzywać. Mnie to doprowadza do szału 😅

Korzystając z wolnej chwili znalazłem przyczynę tego skrzypienia i trzeszczenia. To uchwyty mocujące oparcie tylnej kanapy. Kawałek taśmy izolacyjnej po obu stronach i cisza. Może komuś się przyda 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
29 minut temu, Leon napisał(a):

Korzystając z wolnej chwili znalazłem przyczynę tego skrzypienia i trzeszczenia. To uchwyty mocujące oparcie tylnej kanapy. Kawałek taśmy izolacyjnej po obu stronach i cisza. Może komuś się przyda 😉

Zdjęcie?

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki! 

Opublikowano

A tak a 'propos roznych dzwieków, czy zawieszenie pneumatyczne warczy komus po wyjsciu z samochodu? Wracam do domu, gasze silnik i chwile po zamknieciu drzwi slysze ok 5 sek. nieglosny warkot z podwozia. Dalbym glowe, ze wczesniej tego nie slyszalem.

Dodatkowo, mam wrazenie ze jak go na postoju opuszczam na najnizszy poziom zeby latwiej bylo wsiasc kolejnego dnia, to cala buda lekko trzeszczy schodzac w dol, rowniez mam wrazenie ze wczesniej odbywalo sie bardziej niezauwazalnie.

Poza tym zadnych ewidentnych symptomów problemow z amortyzatorami  czy bledow w systemie trakcie jazdy oczywiscie brak.

Opublikowano

U mnie też cisza. Oczywiście, żeby byłan ultra idealna to musiałbym po wyjmować wszystkie pierdoly ze schowków , ale poza tym co tam się znajduje jest idealnie cichutko.  Był problem z kierownicą , która trzeszczała. W ASO w ciągu godziny zrobili z tym porządek. Mówią , że trafia się taka przypadłość ale specjalną taśm załatwia temat. 

Opublikowano
W dniu 15.03.2025 o 17:16, Leon napisał(a):

No to z ciekawostek znajomy z ASO wspominał o tym i podobno wymieniają te uchwyty i zamki na nowe w ramach gwarancji więc jeśli ktos nie chce oklejać może ruszyć do ASO.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, radamanthyspl napisał(a):

A tak a 'propos roznych dzwieków, czy zawieszenie pneumatyczne warczy komus po wyjsciu z samochodu? Wracam do domu, gasze silnik i chwile po zamknieciu drzwi slysze ok 5 sek. nieglosny warkot z podwozia. Dalbym glowe, ze wczesniej tego nie slyszalem.

Dodatkowo, mam wrazenie ze jak go na postoju opuszczam na najnizszy poziom zeby latwiej bylo wsiasc kolejnego dnia, to cala buda lekko trzeszczy schodzac w dol, rowniez mam wrazenie ze wczesniej odbywalo sie bardziej niezauwazalnie.

Poza tym zadnych ewidentnych symptomów problemow z amortyzatorami  czy bledow w systemie trakcie jazdy oczywiscie brak.

Nie wiem czym jest "warkot", ale u mnie słychać mały kompresorek, który wyrównuje ciśnienie w miechach. Słychać go czasem po wyjściu z auta oraz przy podnoszeniu i chyba przy opuszczaniu.

• Lubię to 2
Opublikowano

Natomiast z takich dziwnych rzeczy to raz na jakiś czas właściwie od nowości pojawia się takie zachowanie przy wybudzaniu samochodu. Dwa tygodnie jest, potem miesiąc nie ma. Zawsze kiedy już zbiorę się umówić do ASO przestaje i tak w koło. Czy może u kogoś tak jest ? Nie ma to wpływu kompletnie na nic za wyjątkiem walorów dźwiękowych , zwyczajnie mnie denerwuje. Jest to dziwny pisk przy pierwszym załączaniu modułów . Czasem przy drugim również .

Opublikowano
2 godziny temu, buster12 napisał(a):

Nie wiem czym jest "warkot", ale u mnie słychać mały kompresorek, który wyrównuje ciśnienie w miechach. Słychać go czasem po wyjściu z auta oraz przy podnoszeniu i chyba przy opuszczaniu.

To chyba to, dzieki. Jest to zdecydowanie mechaniczny, powtarzalny dzwiek przypominajacy nieduzy silniczek elektryczny lub wlasnie pompe. Moze po prostu nie zwrocilem na niego wczesniej uwagi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 13.03.2025 o 10:14, Big_daddy napisał(a):

wurth silikon... swiety spokój .. uszczelki dachu, drzwi , etc wszystko tym wysmarowane .. i cisza jak makiem zasiał ... 

Ogólnie x5... lubi tu stuknąć, tam puknąc na dziurach, na kraweżniakch, na nalewkach asfaltu. Jedni tego nie słyszą, inni udają że nie slyszą, a jednych doprowadza to do szewskiej pasji czyt mnie 😄 

Bardzo dziwne jest to co piszesz może kwestia tapicerki?

W F15 było tak że Dakota skrzypiała całe auto sprawiało dużo gorsze wrażenie a jak było merino to była cisza. Miałem G05 M50d full merino teraz X5 M60i full merino i w jednym I drugim aucie jest kompletna cisza nic nie wydaje żadnych dźwięków. 

Opublikowano
W dniu 13.03.2025 o 09:53, Leon napisał(a):

Ktoś ma problem z trzeszczącymi uszczelkami w drzwiach/klapie bagażnika? Zwłaszcza przy parkowaniu, najeżdżaniu na krawężnik przy bardzo małej prędkości hałasują tak jakby cała buda się wyginała. Macie jakieś sprawdzone sposoby jak się tego pozbyć? Były też stuki z klapy bagażnika ale podkleiłem velcro w miejscach pokazanych na filmiku YT i na razie się uspokoiło.

U mnie dokładnie tak jest jak piszesz. Wiec powalczę twoim sposobem. Podrzucisz film na YT w kwestii pokrywy bagażnika?

Opublikowano
W dniu 21.03.2025 o 23:09, Carlito-Carlito napisał(a):

U mnie dokładnie tak jest jak piszesz. Wiec powalczę twoim sposobem. Podrzucisz film na YT w kwestii pokrywy bagażnika?

Proszę bardzo:

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzwoniłem właśnie do kolegi, który pracuje w serwisie BMW, gadamy chwilę i słyszę, że coś stęka. Chwilę później mówi mi: "oddzwonię do Ciebie bo właśnie silnik wyciągam z X5M". Zatarty po 60kkm. Wymiana razem z turbinami 270k PLN 😄

Opublikowano
2 godziny temu, _holek napisał(a):

Dzwoniłem właśnie do kolegi, który pracuje w serwisie BMW, gadamy chwilę i słyszę, że coś stęka. Chwilę później mówi mi: "oddzwonię do Ciebie bo właśnie silnik wyciągam z X5M". Zatarty po 60kkm. Wymiana razem z turbinami 270k PLN 😄

Krzepiące :).

Opublikowano
2 godziny temu, _holek napisał(a):

155.000km i wciąż bez awarii tfu tfu ;). Ostatnio za to słyszałem o M50i i naprawie za 170k PLN.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6 godzin temu, _holek napisał(a):

Co trzeba robić, żeby zarżnąć silnik w tak krótkim czasie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6 godzin temu, _holek napisał(a):

Co trzeba robić, żeby zarżnąć silnik w tak krótkim czasie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Moze i wg cennika wyceniaja ta robote na 270k ale watpię żeby ktoś tyle zapłacił. Sa rabaty albo goodwill BMW. Jeśli nie to zostaje używany silnik i regeneracja turbin. 270k za naprawe to juz nie przelewki.

Co by nie mowić przy odrobinie "szcześcia" mozna zasmakowac prawdziwych kosztow użytkowania M.

Jednak zabawa sześciocylindrowymi silnikami jest obarczona znacznie mniejszym ryzykiem chociaż akurat moj M50d tez do tanich w razie pecha nie należy.

Edytowane przez Michael1916
Opublikowano (edytowane)

z tym zatarciem to jak się trafi i jak się dba. Jeżeli nie przestrzegamy regół fizyki, a jedynie interwały; do tego po odpaleniu nie czekamy tych 30s aż obroty spadną do 800; do tego na zimnym (nawet nie katujemy) za ostro to efekty szybko się pojawią przy tak wysilonej jednostce. 
Owszem, można mieć pecha 😞.

Edytowane przez wilk325
  • Lubię to 1
Opublikowano

Mam pytanie do posiadaczy/użytkowników M60i

Zauważyłem, że lewa część wydechu(rury) są niesymetryczne względem maskownic. Prawa rura z lewej strony praktycznie "dmucha" na tą pionową poprzeczkę z maskownicy. Natomiast wydech po prawej stronie auta jest OK

Niby powinienem mieć to gdzieś ale w aucie za "pincet plus" takie niedokładności jednak mnie trochę rażą...

Jak to wygląda u Was?

WhatsApp Image 2025-04-11 at 14.03.07.jpeg

WhatsApp Image 2025-04-11 at 14.03.07 (1).jpeg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

u mnie jest prosto po obu stronach...

• ??? 1

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, maciek_w napisał(a):

u mnie jest prosto po obu stronach...

a czy w wolnej chwili nie chciałoby Ci się cyknąć zdjęć?

W salonie mi powiedzieli, że wydech nie ma regulacji i w sumie mogę to reklamować ale oni w tej chwili nie mają nawet takiego auta żeby podejrzeć jak jest w innych (chodzi o m60i)

Edytowane przez ubejane