Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Smutna sprawa, my się tu zastanawiamy jak źle to nie wygląda i czy nie wygląda gorzej niż poprzednio, a tymczasem Audi wypuszcza RS5 które jest po prostu ładnym samochodem.

• Odpowiedzi 542
  • Wyświetleń 32,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bo Audi i Mercedes maj dość konserwatywne podejście i ich nowe generacje to ewolucja poprzednich a BMW ma to coś co po pewnym czasie większości się zaczyna podobać. To już nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz jak jest takie psioczenie jakie to BMW nie jest brzydkie.

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

I co z tego że ładny jak bez bagażnika. Kupując auto rozmiaru a5 które jest niemal jak poprzednia generacja a6 oczekiwało by sie większy bagażnik niż taki jak w Toyota yaris. Ten sam problem problem ma e53 amg, czy panamera, tymi autam, pomimo że są duże w 3-4 osobową rodzinę na lotnisko nie da się dojechać bo bagaże się nie zmieszczą.

Opublikowano
3 godziny temu, adiki napisał(a):

Oj tam oj tam. Na pierwszy rzut oka wygląda o niebo lepiej niż G80 jak się patrzyło na nie po raz pierwszy ;)

Czy ja wiem :) bobry były na początku szokiem, ale robiły robotę i samochód wygląda jak BMW.

Opublikowano
2 godziny temu, zornold napisał(a):

Smutna sprawa, my się tu zastanawiamy jak źle to nie wygląda i czy nie wygląda gorzej niż poprzednio, a tymczasem Audi wypuszcza RS5 które jest po prostu ładnym samochodem.

Dokładnie, nowe RS5 jest arcydziełem wzornictwa z zewnątrz przy tym co pokazało BMW, no niestety.

W tym przypadku nie jest to kwestia opatrzenia się, tylko wmawianie sobie na siłę że neue klasse jest jakimś super projektem. Ja z każdym dniem myślałem, że mi się to jakoś spodoba, ale póki co z każdym dniem coraz mniej mi się podoba. Tutaj było chyba tylko jedno założenie, wywrócenie stolika i mocna zmiana na siłę, bez patrzenia czy to ładne czy nie. Bobry też były kontrowersyjne, ale nadal każdy wiedział, że to BMW. W przypadku tego projektu, wygląda jak pierwszy lepszy Chinol.

Opublikowano
7 minut temu, Lukas68 napisał(a):

Dokładnie, nowe RS5 jest arcydziełem wzornictwa z zewnątrz przy tym co pokazało BMW, no niestety.

W tym przypadku nie jest to kwestia opatrzenia się, tylko wmawianie sobie na siłę że neue klasse jest jakimś super projektem. Ja z każdym dniem myślałem, że mi się to jakoś spodoba, ale póki co z każdym dniem coraz mniej mi się podoba. Tutaj było chyba tylko jedno założenie, wywrócenie stolika i mocna zmiana na siłę, bez patrzenia czy to ładne czy nie. Bobry też były kontrowersyjne, ale nadal każdy wiedział, że to BMW. W przypadku tego projektu, wygląda jak pierwszy lepszy Chinol.

Ja Twoje zdanie popieram. W sumie też nie rozumiem, że BMW mimo wszystko tak bardzo unifikuje dwa światy. W Audi/Mb wyraźnie widać tendecje - elektyki futurystycznie, powiew przyszłości. Z kolei samochody spalinowe są bardziej spójne z klasyczna linią, znaną z dawnych lat. Audi e-tron, Mercedes Eq wyraźnie odcina się stylistyka. Jak zrobili Mercedesa CLA na tej samej platformie elektyk i spalinówka to jakoś to wyśrodkowali. Sukces bobra M to:

1. Brak konkurencji bo RS4 już umierało, a C63 nie dojechało.

2. W przypadku tych najmocniejszych wersji chcesz, aby Cię było widac na ulicy 😀 Mnie się M3 G80/G81 bardzo podoba.

Z kolei teraz wyszła nowa M5 o niej się tak dużo nie mówi bo nie ma kontrowersji w wyglądzie, jedynie sie mówi, że jest bardzo ciężka i nie ma wielkiego postępu w osiągach względem powszednika mimo większej mocy przy tej masie.

Opublikowano

1 godzinę temu, słonik40 napisał(a):

I co z tego że ładny jak bez bagażnika. Kupując auto rozmiaru a5 które jest niemal jak poprzednia generacja a6 oczekiwało by sie większy bagażnik niż taki jak w Toyota yaris. Ten sam problem problem ma e53 amg, czy panamera, tymi autam, pomimo że są duże w 3-4 osobową rodzinę na lotnisko nie da się dojechać bo bagaże się nie zmieszczą.

...ale w g20 też się nie zmieszczą 🙁

Na urlop, to my z moja w dwie osoby już dopychamy ledwo ten bagażniczek.

Jesienią zabrałem dwóch kumpli na wyjazd, to już część rzeczy jechała na tylnej kanapie.

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No to wyobraź sobie teraz że masz jeszcze o 120 litrów mniejszy bagażnik niż to co masz teraz. BMW 3 480 litrów, rs5 361

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Co do bagażnika to prawda. Jadąc w 2+1 na lotnisku w bagażniku są 2 walizki, a trzecia za siedzeniem kierowcy.

Jak raz wiozła nas teściowa Octavią, to do bagażnika bez problemu weszły 3 walizki i część bagażu podręcznego.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Panowie spójrzcie na to zdjęcie i zwróćcie uwagę jakim neue klasse jest ukłonem do tradycji marki. Ciężko nie zauważyć nawiązań do oryginalnego neue klasse

BMW-2002-unrestoredjpg282.jpg?w=1263&fit

IMG_9513.jpg

Opublikowano
13 minut temu, adiki napisał(a):

Panowie spójrzcie na to zdjęcie i zwróćcie uwagę jakim neue klasse jest ukłonem do tradycji marki. Ciężko nie zauważyć nawiązań do oryginalnego neue klasse

Tak szczerze, to nie wiem gdzie znalazłeś te podobieństwa. Zgodzę się, że w ix3 jeszcze takowe można odnaleźć za sprawą nerek, ale w i3, zapewne w G50 tym bardziej w M3 ev jak nie jestem wstanie takich znaleźć :) Szkoda, że w 3 nie zdecydowali się na te nerki, bo to przynajmniej byłoby znakiem firmowym BMW.

BMW-2002-unrestoredjpg282.jpg

image.jpeg.9f40a0ee96e0ca583b916806ff2774cd.jpeg

BMW_i3-038.jpg

Opublikowano

655663937_2214300569308182_345493706239206845_n.jpg

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano

Ej że... W tym czerwonymm lakierze nie taki paskudzki. 🤔

Opublikowano
40 minut temu, Lukas68 napisał(a):

655663937_2214300569308182_345493706239206845_n.jpg

Gdyby M3 BEV tak wyglądało jak to czerwone to dla mnie petarda, tylko petarda jako elektryk w miejskiej jungli :) Z drugiej strony ciekawe ile posiadaczy G80/G81 pobiegnie po nowe spalinowe M3, ciekawe czy wyjdzie touring M3.

Teraz przeglądam jakie będą wyglądać wersje spalinowe:

Intro models: worldwide 318, 320, M350 xDrive; US 330, 330 xDrive, M350 xDrive.

• 03/27: adds worldwide 320 xDrive.

• 07/27: adds worldwide 330e.

• 11/27: adds worldwide 330.

Nie wiem czy ktoś się nad tym zastanawiał, ale patrząc na nasz rodzimy rynek, to robi się trochę absurdalnie. Nie będzię diesli, które co by nie mówić nadal się jakoś sprzedawały w tym modelu w PL. Do tego zabraknie złotego środka 330, szczególnie jak ktoś chce xDrive, a u nas to większość bierze 4 buta. Obstawiam, że realnie 320xDrive to będzie zdecydowanie najpopularniejsza wersja w PL. Jak ktoś ma teraz G20/G21 np. 330xDrive czy mocnego diesla w nowej generacji nie znajdzie odpowiednika. MB i Audi nadal oferuje bogaty wybór motorów.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, Lukas68 napisał(a):

Tak szczerze, to nie wiem gdzie znalazłeś te podobieństwa. Zgodzę się, że w ix3 jeszcze takowe można odnaleźć za sprawą nerek, ale w i3, zapewne w G50 tym bardziej w M3 ev jak nie jestem wstanie takich znaleźć :) Szkoda, że w 3 nie zdecydowali się na te nerki, bo to przynajmniej byłoby znakiem firmowym BMW.

BMW-2002-unrestoredjpg282.jpg

image.jpeg.9f40a0ee96e0ca583b916806ff2774cd.jpeg

BMW_i3-038.jpg

Ten czarne elementy w których są zintegrowane światła ciągnące się przez większą część przodu są dla mnie ewidentnym nawiązaniem do czarnego elementu który jest na całej szerokości przodu oryginalnego neue klasse. W ix3 jest to dodatkowo uwieńczone nerkami.

IMG_9513.jpg

Opublikowano
21 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

...ale w g20 też się nie zmieszczą 🙁

Na urlop, to my z moja w dwie osoby już dopychamy ledwo ten bagażniczek.

Jesienią zabrałem dwóch kumpli na wyjazd, to już część rzeczy jechała na tylnej kanapie.

To co Wy tam zabieracie ze sobą 🫨? My z dwutygodniowych urlopów na południu europy potrafiliśmy przywieźć oprócz naszego bagażu po 20-30 butelek wina jednocześnie wioząc w bagażniku przednie koła od rowerów, które były na dachu. Chyba pora zooptymalizować pakowanie na wakacje 😄. Dwie największe walizki wchodzą na luzie zostawiając jeszcze kupę miejsca na inne torby, kosmetyczki, buty, reklamówki czy co tam się chce.

A co do porównania do innych aut, to ostatnio byłem w szoku jak przyjechał po nas taksówkarz ~5 letnia E klasą i chyba z 5 minut próbował upchać dwie duże walizki do bagażnika, które w G20 wchodzą bez problemu.

Edytowane przez tomaszekp5

Opublikowano
W dniu 24.03.2026 o 09:36, adiki napisał(a):

Bo Audi i Mercedes maj dość konserwatywne podejście i ich nowe generacje to ewolucja poprzednich a BMW ma to coś co po pewnym czasie większości się zaczyna podobać. To już nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz jak jest takie psioczenie jakie to BMW nie jest brzydkie.

bo po prostu jest 😁

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z gustem jak i z prawdą tak jak z dupą każdy ma swoją ;)

IMG_9513.jpg

Opublikowano
23 minuty temu, adiki napisał(a):

Z gustem jak i z prawdą tak jak z dupą każdy ma swoją ;)

Swięta prawda, niektórym się tak bardzo bóbr spodobał, że zrobili reinterpretacje E60 😂 Z gustami się nie dyskutuje, trzeba czasem dojrzeć do nowej rzeczywistości.

Tuning BMW E60 na M3 G80 kosztuje tylko 1 500 zł. Wystarczy ten zestaw

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kilka luźnych spostrzezen po jazdach testowych iX3

Na plus:

• milo się patrzy na baterie 110kWh, 800V i jak się pojawia 800km zasiegu na liczniku (!) --> wielkie brawa dla BMW tutaj

• dobre, komfortowe zawieszenie

• dobre wyciszenie

• fajny i ciekawy wyswietlacz w podszybiu, dobra ostrość/jakość (chociaż imho dubluje się z headup)

• spasowanie rzeczy w srodku (fit&finish) jak to w BMW, porządne

• w końcu elektryczna klapka od ladowania ^^

• frunk i brak tunelu z tylu --> zalety dedykowanej elektrycznej platformy

• dobry adaptacyjny tryb one-pedal driving (w przeciwieństwie do np Audi/Porsche)

• w końcu pozbyli się niepotrzebnego przycisku start

• w końcu porzadna jakość kamery wstecznej

• UWB

Na minus:

• wygląd zewnętrzny (auto jest zwyczajnie brzydkie/chińskie)

• jakość materiałów w srodku --> polacie twardego, rysujacego sie plastiku wszedzie, materialy nie pasujące zupełnie do ceny, z pogranicza segmentu C/D --> plastik w srodku przy klamkach już caly porysowany w acuie z przebiegiem 1k km.., plastikowy tunel, plastikowe twarde doly drzwi, tandetne manetki etc etc --> okropnie to nie licuje z cena auta

• pokraczna, chuda kierownica i jej dziwaczne przyciski w dużej plytce --> sztuka dla sztuki (zmiana designu dla zmiany), ani to ladne ani ergonomiczne, w LCI będą się z niej wycofywać rakiem jak w iX podejrzewam

• caly infotainment rozrzucony i chaotyczny jak zwykle w GUI, co gorsza zupełnie niespójny chociażby z i4 czyli modelem sprzed choćby roku-dwoch, czlowiek wsiada z BMW z 2025r do BMW z 2026r i sie czuje zupelnie zagubiony, ani ja ani zona przez godzine np nie znalezlismy gdzie sie otwiera w menu frunk (sic!) czy jak wlaczyc tryb sportowy

• porty USB w tacce w ktorej lezy telefon (w sensie pod telefonem)--> n/c

• przycisk "awaryjne" blizej na tunelu od kierowcy niz pokretlo glosnosci --> wtf, gdzie tu jakakolwiek ergonomia?

• fotele maja slabe podparcie pod kolanami, reszta fotela jest ok, moze by sie przydaly odrobine lepsze boczki zeby plecy nie lataly (fotel sportowy)

• fatalne klamki ktore sa nieruchome i dziwnie nieergonomicznie, zreszta ida do wywalenia bo Chiny juz je zbanowaly, powinni wrocic do tego co bylo w i4

• po co te fikusne ksztalty np ekranu centralnego, co to wnosi oprocz "oczojebnosci"?

• bagaznik jak na takie spore auto nie robi szalu , brakuje wneki pod bagaznikiem (ale tu chyba jest extra bateria wiec mozna zrozumiec)

Ekonomia /warunki norweskie/

TMY LR --> niecale 600k nok i kredyt 0% (RRSO 0%)

iX3 po 8% rabacie producenta --> 900k nok i kredyt promocyjny 4,99% (rotfl)

Finalnie rata miesieczna wychodzi za iX3 dokładnie 2x więcej niż za TMY (!) co w sprzedaży wygląda tak, ze w 2026 na 5000 sprzedanych TMY sprzedalo się 250 iX3 (~1:20) co nie wrozy sukcesu bez 30% rabatow, cena niebezpiecznie blisko zbliza sie do Macana nowego

Auto wyglada super technologicznie, powinni dac cene ~20-30% wiecej od TMY, dac dobre warunki finansowe, poprawic troche materialy tu i owdzie (plastiki rodem z Dacii to nie to co czlowiek chce w aucie za prawie 400k PLN) i dopracowac/uproscic GUI i bylby calkiem fajny elektryk.

IMG_9802.jpg

IMG_9801.jpg

IMG_9797.jpg

IMG_9788.jpg

.

Opublikowano

ten plastik w klamkach to w G20 masz identyczny. To samo z dołami drzwi.

Opublikowano
  • Moderatorzy

50 minut temu, adamjttk napisał(a):

co nie wrozy sukcesu bez 30% rabatow

Popyt na iX3 w Europie jest ogromny a czas oczekiwania przez to mocno wydłużony (info od handlowca).

Opublikowano
35 minut temu, JacekLZ napisał(a):

ten plastik w klamkach to w G20 masz identyczny. To samo z dołami drzwi.

Pisałem to już jakiś czas temu, że nie ma w neue klass żadnego postępu jeżeli chodzi o materiały w środku, jak tu niektórzy marzą o nowej rzeczywistości. W najlepszym razie jest to poziom G20 LCI2 po kastracjach.

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano
34 minuty temu, Randall napisał(a):

Popyt na iX3 w Europie jest ogromny a czas oczekiwania przez to mocno wydłużony (info od handlowca).

Wynika to bardziej z tego, że jest produkowana w nowej fabryce na Węgrzech, która jeszcze nie rozwinęła pełnych mocy produkcyjnych, za jakiś czas ma ruszyć produkcja w różnych częściach świata.