Skocz do zawartości

Brzęczenie w kabinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dziwny problem z irytującym dźwiękiem pochodzącym gdzieś z kabiny. Dźwięk pojawia się głównie przy przyspieszaniu na niższych obrotach ale nie tylko. Brzmi to jakbym woził ze sobą cykadę albo świerszcza ale ma to jeszcze wyższą częstotliwość. Sprawdziłem co mogłem i nie zlokalizowałem źródła. Wydaje mi się że dźwięk dobiega gdzieś spod deski rozdzielczej. Ktoś miał taki problem? Może będę mógł im w serwisie coś podpowiedzieć zanim zaczną mi rozbierać połowę samochodu..

Opublikowano

Cześć, ten dzwiek dobiega prawdopodobnie z tableta jeśli masz LCI. Przytrzymaj go i sprawdź czy ustąpi 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, plubart napisał(a):

Mam dziwny problem z irytującym dźwiękiem pochodzącym gdzieś z kabiny. Dźwięk pojawia się głównie przy przyspieszaniu na niższych obrotach ale nie tylko. Brzmi to jakbym woził ze sobą cykadę albo świerszcza ale ma to jeszcze wyższą częstotliwość. Sprawdziłem co mogłem i nie zlokalizowałem źródła. Wydaje mi się że dźwięk dobiega gdzieś spod deski rozdzielczej. Ktoś miał taki problem? Może będę mógł im w serwisie coś podpowiedzieć zanim zaczną mi rozbierać połowę samochodu..

Może to być dysk, dysk cyka jak przyspieszasz bo dostaje przeciążeń, jeśli dzięki występuje też na zakrętach kiedy dysk dostaje przeciążeń to może być to. 

Opublikowano
13 godzin temu, plubart napisał(a):

Mam dziwny problem z irytującym dźwiękiem pochodzącym gdzieś z kabiny.

U mnie po zimie zaczął sie probem ze strzelającymi plastikami. Ale dzwieki sa bardziej podobne do łamania zapałki lub mocnego naciskania dekorów na desce niz do piszczenia. Dzwieki są zwykle krótke o charakterze pojedynczych trzasków, pochodzą z obszaru deski rozdzielczej, sa pojedyncze, czasami pojawiaja sie przy najechaniu na dziure lub przy hamowaniu, ale bywa ze pojawiaja sie przypadkowo przy łagodnej jezdzie na rownej jak stół drodze. Rozebrałem czesc dekorów na razie na kanale srodkowym, znalazłem na moje oko zle pospawane dekory. Uzupelnilem złe spawane miejsca klejem na cieplo tak zeby wyeliminowac mozliwosć zgrzytania o siebie pospawanych dekorów i dzwieki czesciowo ustały, ale zostal mi jeszcze dekor na desce, ktory jest spawny indetyczną metodą.

Za pare dni jak bede w domu to podrzuce film ktory mam w prywatnych na youtube.

Opublikowano
  • Autor
13 godzin temu, michal2-4 napisał(a):

Cześć, ten dzwiek dobiega prawdopodobnie z tableta jeśli masz LCI. Przytrzymaj go i sprawdź czy ustąpi 🙂

Sprawdzałem już i niestety nie.

U mnie to nie są trzaski tylko takie brzęczenie o wysokiej częstotliwości trwające kilka sekund i okresowo powracające w trakcie jazdy. Tak jak pisałem na myśl przychodzi dźwięk wytwarzany przez cykady. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Sprawdz mocowanie/obudowe filtra kabinowego - jest pod schowkiem pasazera. 

Opublikowano

Sprawdziłbym też osłonę centralnego głośnika, tam są plastikowe zaczepy, które potrafią hałasować - rozwiązaniem jest podklejenie kawałka cienkiej gąbki/filcu.

Opublikowano

U mnie to była gaśnica pod siedzeniem pasażera. Pół roku szukałem źródła brzęczenia 😅.

Opublikowano
3 godziny temu, dawozbj napisał(a):

U mnie to była gaśnica pod siedzeniem pasażera. Pół roku szukałem źródła brzęczenia 😅.

A co było nie tak z gaśnicą?

Opublikowano
4 godziny temu, darkdancerr napisał(a):

A co było nie tak z gaśnicą?

Premium koszyk mocujący jest tak wysokiej jakości, że prędzej czy później zaczyna wydawać dźwięki podczas wibracji (u mnie pierwszy raz odezwał się przy 11k przebiegu)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dokładnie tak jak napisał kolega wyżej. 

Opublikowano

U mnie też. Doraźnie rozwiązanie - chusteczka higieniczna pomiędzy gaśnicą a uchwytem. 

Dźwięk trudno namierzyć, nawet ostatnio przeszukałem schowki, a to torba było wyjąć i włożyć gaśnicę zpowrotem. Podstawowe usuwanie awarii przez informatyków... w sumie też inżynierowie 🙂

A rozwiązaniem będzie chyba podklejenie uszczelki gumowej. Ale to jak będzie czas. Na razie standardowa prowizorka.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

U mnie chyba cos na podszybiu , Ale ja to slysze jakby z drzwi pasazera , ale pasazer slyszy jakby z drzwi kierowcy , natomiast nachylajac sie to raczej cos z deski-podszybia. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.04.2024 o 14:18, saab napisał(a):

U mnie chyba cos na podszybiu , Ale ja to slysze jakby z drzwi pasazera , ale pasazer slyszy jakby z drzwi kierowcy , natomiast nachylajac sie to raczej cos z deski-podszybia. 

udalo ci sie to ogarnac, wczoraj tez zauwazylem to brzeczenie przy delikatnym przyspieszaniu na niskich obrotach, czuc jakby przy 2krpm cos brzeczalo z podszybia

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie. Nawet nie bede szukał 😉

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No to u mnie było to pod klapą schowka. Brzęczek usadowił się już mówię gdzie. Jak usiądziesz na miejscu pasażera na wysokości mniej wiecej jak jest piszczel lewej nogi jak się kończy klapa schowka jest taki podłużny plastik. Poruszanie nim ręką w dół i góre na tyle na ile się da likwiduje problem. Wedlug mnie to jakies mocowanie, podkładka. Nie brzęczy, problem ustał. 

• 1 rok później...
Opublikowano

U mnie od nowości coś brzęczy z okolicy kierownicy lub wyświetlacza. Na początku nie zwróciłem na to uwagi, bo testowałem nagłośnienie i cały czas słuchałem radia. Natomiast lubię często jeździć w ciszy i wtedy problem wyszedł. Próbowałem łapać, naciskać, przytrzymywać wszystkie plastiki, osłonki, przełączniki, itp. i nic. Jak jest chłodniej, to mam wrażenie, że słychać bardziej. Brzęczy to cały czas, wystarczy asfalt gorszej jakości, jakieś dziury, progi zwalniające. Odgłos przypomina trochę świerszcza lub coś jak się trzyma plastikową linijkę na krawędzi blatu i nią "brzdęka". Jakby coś w środku było luźne i jakiś plastik wibrował. Słychać to nawet jak radio jest włączone na taką głośność, żeby dało się rozmawiać. Doprowadza mnie to już do szału, na dłuższą metę nie da się tak jeździć.

Dwa razy byłem z tym w ASO i Pan kierownik warsztatu stwierdził, że nie ma uwag do auta. Przy odbiorze akurat go nie było i rozmawiałem z gościem zajmującym się przyjmowaniem aut do serwisu i jedyne co powiedział, to że on nic nie wie a auto oglądał kierownik serwisu i nic nie zamierzają z tym zrobić bo auto jest w porządku. 

Jeździłem testówką i tam nic nie brzęczało, dwóch znajomych też ma G20 LCI2 i tam cisza.

Najlepiej puścić film na głośniku z telefonu, żeby nie było słychać niskich częstotliwości, które zagłuszają trochę to brzęczenie na filmie.

U kogoś też tak brzęczy? Jak myślicie: jest w porządku, czy nie? Co byście zrobili? Jechać z tym do innego ASO czy ciągnąć temat w obecnym, które najwyraźniej olewa sprawę?

Opublikowano

Ogólnie całe G21 brzęczy w środku, w porównaniu do F31 LCI jest dramat...

Na szczęście wystarcza naklejenie po kawałku maty butylowej na drzwi, przednie błotniki oraz lepsze zamocowanie osłon pod samochodem i robi się dużo lepiej. Jak ktoś chce więcej to jeszcze na przednie nadkola i wokół wlotu powietrza do kabiny - w sumie na całe auto poszło 0.5 - 1m2 maty. Takie premium 'zrób to sam' 😛 

Opublikowano
W dniu 22.09.2025 o 20:24, 89Hinol napisał(a):

U mnie od nowości coś brzęczy z okolicy kierownicy lub wyświetlacza. Na początku nie zwróciłem na to uwagi, bo testowałem nagłośnienie i cały czas słuchałem radia. Natomiast lubię często jeździć w ciszy i wtedy problem wyszedł. Próbowałem łapać, naciskać, przytrzymywać wszystkie plastiki, osłonki, przełączniki, itp. i nic. Jak jest chłodniej, to mam wrażenie, że słychać bardziej. Brzęczy to cały czas, wystarczy asfalt gorszej jakości, jakieś dziury, progi zwalniające. Odgłos przypomina trochę świerszcza lub coś jak się trzyma plastikową linijkę na krawędzi blatu i nią "brzdęka". Jakby coś w środku było luźne i jakiś plastik wibrował. Słychać to nawet jak radio jest włączone na taką głośność, żeby dało się rozmawiać. Doprowadza mnie to już do szału, na dłuższą metę nie da się tak jeździć.

Dwa razy byłem z tym w ASO i Pan kierownik warsztatu stwierdził, że nie ma uwag do auta. Przy odbiorze akurat go nie było i rozmawiałem z gościem zajmującym się przyjmowaniem aut do serwisu i jedyne co powiedział, to że on nic nie wie a auto oglądał kierownik serwisu i nic nie zamierzają z tym zrobić bo auto jest w porządku. 

Jeździłem testówką i tam nic nie brzęczało, dwóch znajomych też ma G20 LCI2 i tam cisza.

Najlepiej puścić film na głośniku z telefonu, żeby nie było słychać niskich częstotliwości, które zagłuszają trochę to brzęczenie na filmie.

U kogoś też tak brzęczy? Jak myślicie: jest w porządku, czy nie? Co byście zrobili? Jechać z tym do innego ASO czy ciągnąć temat w obecnym, które najwyraźniej olewa sprawę?

Na pewno tak nie powinno być. Miałem bardzo podobne odgłosy np. na drogach z kostki brukowej jak po wizycie w serwisie nie dokręcili mi ekranu - przynajmniej tak mi powiedzieli po poprawce. Tylko u mnie była to prawa strona ekranu. Możesz też spróbować czy ekran delikatnie sie nie rusza.
Ale ogólnie jeśli jesteś w stanie zreplikować problem na jakiejś drodze w pobliżu serwisu to bierz mistrza serwisu na jazde i nie ma tematu, niech szukają. Filmiki tez powinny pomóc. Moim zdaniem bardzo wygaźnie słychać to brzęcznie. 

Opublikowano

U mnie nic nie brzęczy. Ewidentnie coś jest nie tak.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

U mnie czasami brzęczy jakby boczna szyba od strony kierowcy. Jej opuszczenie i podniesienie ponowne na jakiś czas pomaga.

Jakieś pomysły?

U kolegi oczywiście jest to nieakceptowalne...

Opublikowano

Męczyć aso.

U mnie skrzypi czasem plastik na kolumnie kierownicy. Podczas dociskania niemiłosiernie skwierczy. Muszę kiedyś pomacać wersję demo w salonie i jak coś to mam jeszcze 2 lata gwarancji.

A ostatnio prawa cześć rolety trudniej się odpina... Ech...

Opublikowano
3 godziny temu, GDX4 napisał(a):

Muszę kiedyś pomacać wersję demo w salonie i jak coś to mam jeszcze 2 lata gwarancji.

Słyszałem rozmowę w ASO jak spławiali kogoś bo gwarancja po 2 latach, czyli BRI czy jak to tam nie obejmuje skrzypienia, brzęczenia itd.

ASO męczyć można, ale ile można do serwisu jeździć. Mi brzęczy coś za ekranem jak jadę po kameniach, kostce itp, coś z tyłu na nierownej drodze. No i centralna wentylacja w LCI2 to komedia jak się auto nagrzewa, okropny strzelający od naprężeń plastik.

A przyznam szczerze, że to jest moje pierwsze i raczej ostatnie auto premium. Głupi myślałem, że właśnie mi.in. za to place o połowę więcej za auto, że tegu typu rzeczy nie będzie, albo będą od ręki w ASO załatwiane bez najmniejszego jęknięcia. A jak się dziury nie będzie wiercić to nic nie zrobią.

Opublikowano
11 godzin temu, i043W napisał(a):

Słyszałem rozmowę w ASO jak spławiali kogoś bo gwarancja po 2 latach, czyli BRI czy jak to tam nie obejmuje skrzypienia, brzęczenia itd.

ASO męczyć można, ale ile można do serwisu jeździć. Mi brzęczy coś za ekranem jak jadę po kameniach, kostce itp, coś z tyłu na nierownej drodze. No i centralna wentylacja w LCI2 to komedia jak się auto nagrzewa, okropny strzelający od naprężeń plastik.

A przyznam szczerze, że to jest moje pierwsze i raczej ostatnie auto premium. Głupi myślałem, że właśnie mi.in. za to place o połowę więcej za auto, że tegu typu rzeczy nie będzie, albo będą od ręki w ASO załatwiane bez najmniejszego jęknięcia. A jak się dziury nie będzie wiercić to nic nie zrobią.

Poczekaj aż będziesz miał auto nie premium, jakieś popularnej marki. Spadek jakości nie dotyczy tylko BMW i tylko premium. Zawsze możesz kupić VAGa, gdzie pomimo wymiany wszystkich ekranów i centralnego komputera cała elektronika gaśnie w czasie jazdy. Albo Honde gdzie nie wiedzą co to blacha ocynkowana, albo Toyote gdzie nie da się rozmawiać powyżej 120 km/h. Albo Forda gdzie też elektronika pada (mi się otwierały wszyskie szyby po odpaleniu auta i nie chciały zamknąć :D) i wszystko trzeszczy, bo plastik marny, Jest też Mazda która rdzewieje w oczach i można środek demonotować ręcznie z nudy czekając na światłach - elegancko schodzi podsufitka i osłony na słupkach, testowałem w salonie. Zostaje Lexus jak przeżyjecie marne silniki, glośną skrzynie, połowę wnętrza z yaris i corolli, ale za to spasowanie nawet ok. Dużo aut miałem w rękach, i to co jest w BMW to jest i tak dobry poziom, małe niedogodności wręcz.