Skocz do zawartości

Nowy M340i czy...nowa Tesla 3 Performance

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano.

Ktoś porównywał bezpośrednio? Bo o ile M340i ma kilka kapitalnych cech ( Silnik B58, fajny wygląd, bardzo dobre prowadzenie, dobre wnętrze, dobre trzymanie wartości ) o tyle cholerny wtyczkowóz 3Perfo kusi tym, że kosztuje 245 tys zł kompletnie wyposażony, jest bardzo szybki, tani w utrzymaniu ( tanie Superchargery ( 1.6 zł za kWh, ładowanie w garażu nocą za grosze, brak przeglądów, tańszy serwis, w standardzie gwarancja 4 lata oraz leasing 0%, równe zero procent )

• Odpowiedzi 76
  • Wyświetleń 3,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Cześć Chłopaki. Mam dość dobre porównanie, bo mój szwagier od dwóch lat jeździ Teslą Model 3 Performance. Jest fanem nowinek i gadżetów, więc wziął ją prywatnie „do garażu podziemnego”, ale…

• Tesla to też nie samochód tylko gadżet dla osób co nie lubią jeździć samochodem. Samo wypisywanie takich bzdur na tym forum uważam za niestosowne. 

• Kupowanie elektryka bez możliwości ładowania w domu to zupełny absurd i szukanie sobie problemów już na starcie 😄 

Opublikowano

Trochę jakbym porównał m340i do roweru, rower nie pali paliwa, kosztuje mniej, mieści się w mieszkaniu, ale tak jak Tesla, to nie jest samochód. Nie ma co porównywać 

Opublikowano
  • Autor

Ale rower to nie auto, z czapy porównanie. Jak nie masz nic choć trochę konstruktywnego to proszę - nie pisz.

Opublikowano

Tesla to też nie samochód tylko gadżet dla osób co nie lubią jeździć samochodem. Samo wypisywanie takich bzdur na tym forum uważam za niestosowne. 

Opublikowano
  • Autor

Masz prawo mieć takie zdanie. Jeśli wątek niestosowny i obraźliwy dla posiadaczy to śmiało prosze admina o usunięcie tego wątku.

Opublikowano

Podejdź do tematu od strony technicznej:

1. Zasięg
2. Ładowanaie
3. Koszt napraw przy uszkodzeniu
4. Starzenie techniczne auta

Przy takim podejściu Tesla wypada blado.

Natomiast jeżeli weźmiemy pod uwagę czynniki regulowane przepisami... To nawet przedszkolak pokona na ringu dowolnego zawodnika, którego zwiążemy i oduczymy... Taka analogia...

Jak masz dom, fotowoltaika, magazyn energii oraz agregat prądotwórczy - ok. Inaczej, bardzo wątpliwe.

Aha, i tak jak ostatnimi czasy stań elektrykiem w korku - ile czasu zajmie ci stanie się mrożonką?

Opublikowano
  • Autor

Zasięg zimą w moich warunkach to 330km, 450km latem po mieście na miękko.

Ładowanie - 5km do SuC (12 stanowisk V4), mam pod pracą GreenWay 5stanowisk, mam opcję mieć ładowarkę w hali garażowej ( koszt 8-10k )

Koszt napraw - polisa od tego jest, jak walną to naprawią lub całka.

Starzenie się - Tesle są rozwijane OTA i ciągle cś tam dodają ( rok temu dodali matrycowość w oświetleniu po jakimś update )

Problem w Tesli to duża utrata wartości.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przejdź się oboma autami. Pomacaj podotykaj posprawdzaj. Decyzję podejmij sam 😉

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@zornold nowe M3 będzie w wersji zarówno elektrycznej jak i spalinowej. To wtedy też nie będzie auto tylko gadżet? Ja jestem ciekaw co im z tego wyjdzie i jak to będzie się sprzedawać ale mam przekonanie że będzie to auto które mimo wad będzie miało wiele mocnych stron. 

IMG_9513.jpg

Opublikowano

najbardziej na elektryki jojczą ci, którzy nigdy w elektryku nawet nie siedzieli, a płaczą jak gdyby ktoś im kazał kupować i jeździć. Mam sporo znajomych, którzy przeszli na elektryka i każdy, dosłownie każdy, twierdzi, że do spalinówki nie wróci. Ja nigdy nie miałem elektryka, więc nie będę wymyślał, że mogę podzielić się czymkolwiek innym niż te popularne banały. 

Do autora, nie spodziewaj się tutaj, że ktoś Cię przekona do Tesli. Tutaj każdy będzie bronił BMW - ale zadaj takie samo pytania na forum Tesli. Porównujesz samochody totalnie inne. Zrób sobie własna listę za i przeciw każdego z aut.

Co do G20, to weź pod uwagę, że pchasz się w schodzący model i na strzała dostaniesz obniżką wartości wynikającą z samego faktu zakupu nowego auta i za moment drugiego strzała, gdy wejdzie nowa generacja serii 3. Ja już na koniec 2024 się wahałem, w 2025 bym nie kupił G20, a w 2026 nawet bym o tym nie pomyślał (w sensie o nowym). Gdybym chciał G20 z 6-cyl, to tylko używkę i tym bardziej czekałbym na nowy model i polował na świeże, zadbane używane auto wychodząc z założenia, że czemu to mi mają parować pieniądze, skoro mogą komuś innemu, a ja na tym tylko skorzystam. 

Ja bym poczekał i porównał sobie z M350i, które zaraz będzie miało premierę i wtedy rozważył w którym kierunku pójść.

Opublikowano
39 minut temu, adiki napisał(a):

@zornold nowe M3 będzie w wersji zarówno elektrycznej jak i spalinowej. To wtedy też nie będzie auto tylko gadżet? Ja jestem ciekaw co im z tego wyjdzie i jak to będzie się sprzedawać ale mam przekonanie że będzie to auto które mimo wad będzie miało wiele mocnych stron. 

M3 co będzie ważyło 3 tony w elektryku, sam sobie odpowiedź do czego to się będzie nadawać. 

Opublikowano

Zornold, celowo przesadzasz 🙂

Co do wagi to po F30 nagle 2-tonowe 340i też okazuje się dobrym autem, więc M3 będzie rewelacyjne, nie ma co do tego żadnych wątpliwości. ktoś tam ponarzeka, zaraz wszyscy pokochają. 

Ja jeszcze dodam, że zaraz będzie lifting serii 5, która w mojej ocenie będzie bardzo warta uwagi. G20 jest już najstarszym modelem w całej gamie BMW. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, adiki napisał(a):

Ale też swoją cenę... raczej nieporównywalną do Tesli. Jak dla kogoś oprócz ułomności elektryków dalej jest ok nie jest to zły wybór. Nie jestem zwolennikiem EV ale bądźmy obiektywni 😀 Ciekawy jestem jak będzie jeździć 3er EV. Tesla 3 performance jeździ dobrze.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jest też psioczenie na te wagę ale jak przychodzi co do czego to dzięki rekuperacji takie i4 M50 ma krótszą drogę hamowania niż M3. Wiadomo w zakrętach czuć różnicę. Nowe M5 też mega ciężkie ale w recenzjach np Joa Achillesa jest zaskoczenie jak to auto się dobrze prowadzi mimo tej masy nawet na torze. Ostatnio przemknęło obok mnie takie M5 z gazem w podłodze i bardzo dobrze to brzmiało. I w sumie z wyglądu też było bardzo ok 😉 wybaczcie za off-topic

Co do samych elektryków fanem nie jestem ale potrafię dostrzec ich pozytywne strony. 

IMG_9513.jpg

Opublikowano

Warto dostrzec też fakt, że ta Tesla waży praktycznie tyle samo, co M340i ze szklanym dachem. A w Tesli leży dużo ciężkich ogniw w podłodze, około 82 kWh. To nie świadczy dobrze o wadze M340i.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Fakt ulokowania dużej części wagi w podłodze wpływa dobrze na trzymanie (niższy środek ciężkości). Też mnie zaskoczyło jak model S pomimo gabarytów nieźle się prowadzi. Ponoć 3 performance jest dużo lepiej... chętnie bym się przejechał. Widziałam filmiki jak goni dziarsko za porschakiem który wcale nie uciekał na krętych górskich drogach.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
42 minuty temu, zalezi napisał(a):

Warto dostrzec też fakt, że ta Tesla waży praktycznie tyle samo, co M340i ze szklanym dachem. A w Tesli leży dużo ciężkich ogniw w podłodze, około 82 kWh. To nie świadczy dobrze o wadze M340i.

Niestety, M340i to bardzo ciężkie auto i jest to odczuwalne bardzo vs moja poprzednia Fka rwd. Nie porównuję osiągów bo tu M340i wymiata ale zachowanie w zakrętach (fizyki nie oszukasz).

Opublikowano

Och pytasz o takie rzeczy na forum 3er xD Tutaj ludzie się kłócą, że 340i przy 340d nie jedzie więc Ci nikt nie doradzi 😜 

Tak na serio to Moim zdaniem są to zupełnie różne samochody. U mnie tesla jest dyskwalifikowana samym wyglądem, chcac kupic elektryka bym patrzył za e tronem gt albo i4 użytki po spadku wartosci bo gwarancja na aku długa. Jako jedyny samochód bym nie kupił, a mam fotowoltaike na starych zasadach. Na paliwo idzie kilka k zł, więcej elektryk straci wzgledem sensownej spalinówki, a się z tym baw na stacjach ładowania. Tym nawet pojechac gdzies dalej w Alpy to Mimo wszystko wyzwanie ze stresem, bo sie gdzies nie podładujesz + walka o zasięg.

Opublikowano
16 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

najbardziej na elektryki jojczą ci, którzy nigdy w elektryku nawet nie siedzieli, a płaczą jak gdyby ktoś im kazał kupować i jeździć. Mam sporo znajomych, którzy przeszli na elektryka i każdy, dosłownie każdy, twierdzi, że do spalinówki nie wróci. Ja nigdy nie miałem elektryka, więc nie będę wymyślał, że mogę podzielić się czymkolwiek innym niż te popularne banały. 

Do autora, nie spodziewaj się tutaj, że ktoś Cię przekona do Tesli. Tutaj każdy będzie bronił BMW - ale zadaj takie samo pytania na forum Tesli. Porównujesz samochody totalnie inne. Zrób sobie własna listę za i przeciw każdego z aut.

Co do G20, to weź pod uwagę, że pchasz się w schodzący model i na strzała dostaniesz obniżką wartości wynikającą z samego faktu zakupu nowego auta i za moment drugiego strzała, gdy wejdzie nowa generacja serii 3. Ja już na koniec 2024 się wahałem, w 2025 bym nie kupił G20, a w 2026 nawet bym o tym nie pomyślał (w sensie o nowym). Gdybym chciał G20 z 6-cyl, to tylko używkę i tym bardziej czekałbym na nowy model i polował na świeże, zadbane używane auto wychodząc z założenia, że czemu to mi mają parować pieniądze, skoro mogą komuś innemu, a ja na tym tylko skorzystam. 

Ja bym poczekał i porównał sobie z M350i, które zaraz będzie miało premierę i wtedy rozważył w którym kierunku pójść.

Nowe A5 wyszło nie odczułem spadku wartości swojego staruszka  z 2019 roku, ani bym na nowe nie zamienił 😛 Przy eksploatacji kilkuletniej nie ma to znaczenia, szczególnie że wątpie aby nowe M350i było tak dobrze wycenione jak obecne M340i. Spodziewam się, że pójdzie w ślady merca C43 i katalog blisko 400k się zacznie, a przy okazji jeszcze zjada z rabatami jak było zapowiadane. Wątpię aby posiadacze 3er LCI2 bardzo narzekali na to, że samochód wyraźnie zestarzał się, bo jak na to co wychodzi teraz z nowych modeli nadal wygląda świeżo, a wykonanie w wersji trochę sprzed COVID bez piano gdzie się da na duży plus, na co psioczy się w nowym 5er. 

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

Bez żartów, ośmioletni model, odgrzewany kolejnym liftingiem, z najstarszymi technologiami z całej gamy BMW, z pewnością utrzyma cenę, bo to jest jakieś niesamowite dobro, które nie ulega deprecjacji. Na bank. Ludzie chcą nowe i będą chcieli nowe, a wydawanie dzisiaj 300 tysięcy na schodzący model jest w mojej ocenie paleniem kapitału. IMO trochę jak kupowanie mieszkania w bloku z płyty do remontu, gdy na działce obok budowana jest nowa inwestycja z mieszkaniami w cenie podobnej do ceny tego starego lokalu.

Za rok G20 będzie wyglądało jak dzisiaj F30 przy G20. 

W dodatku zaraz wpada G60 w liftingu, która będzie wyglądała naprawdę super. No, ale to tylko moje spostrzeżenia co do wydawania kasy. 

Ja bym sobie poczekał i kupił za chwilę jakąś półtoraroczną 340i, jeszcze znając życie dostanę w gratisie komplet zimowych kół, fajną historię serwisową i pewnie jakieś bzdety typu PPF, co ludzie myślą, że przy odsprzedaży ktoś im odda te 20 koła za położoną folię :)))

Na korzyść czających się na używkę jest też to, że tych aut jest po prostu ogrom. Będzie w czym wybierać

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano

Wszystko fajnie, ale jeżeli chodzi o G50, to w listopadzie ma być dopiero premiera i3, a spalinowe na początku 2027. Mówimy o premierach, więc realnie takie m350 będzie do odbioru w połowie przyszłego roku albo nawet później. To jest 1,5 roku albo nawet dłużej. 

Opublikowano

z bimmerposta:

G50/G51 3er

• In production 11/26-10/34
  • Intro models: worldwide 318, 320, M350 xDrive; US 330, 330 xDrive, M350 xDrive.
  • 03/27: adds worldwide 320 xDrive.
  • 07/27: adds worldwide 330e.
  • 11/27: adds worldwide 330

Wygląda na to, że 350 będzie już od dzień dobry.

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano
2 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Bez żartów, ośmioletni model, odgrzewany kolejnym liftingiem

Tu warto dodać, że Tesla 3 ma już 10 lat, a S 15 lat i nikomu to nie przeszkadza 😉

Ale zgadzam się z tym, że 95% ludzi koniecznie chce mieć najnowsze bo jest... najnowsze. Nie patrząc na nic innego. 

Po tym jak siedziałem w nowym iX3 mam mieszane uczucia co do neue klasse i dla mnie idealną serią 3 do kupienia z miłą chęcią w 2026 byłaby g20 z wnętrzem preLCI i zewnętrzem LCI. 

Z tymże tak jak napisałem wyżej, jestem przekonany że większości zwykłych klientów i rynku będzie uważać inaczej. I teraz pytanie, czy przez to, ktoś powinien zmieniać własne decyzje? Każdy powinien odpowiedzieć sobie sam.

A finalnie to przecież tylko... samochód 😀

Edit:

@Lukas68 produkcja nowej elektrycznej serii 3 ma wystartować latem, więc premiera raczej na wiosnę.

https://www.bmwblog.com/2025/12/17/bmw-prepares-munich-plant-i3-production-start-next-summer/

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
2 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Bez żartów, ośmioletni model, odgrzewany kolejnym liftingiem, z najstarszymi technologiami z całej gamy BMW, z pewnością utrzyma cenę, bo to jest jakieś niesamowite dobro, które nie ulega deprecjacji. Na bank. Ludzie chcą nowe i będą chcieli nowe, a wydawanie dzisiaj 300 tysięcy na schodzący model jest w mojej ocenie paleniem kapitału. IMO trochę jak kupowanie mieszkania w bloku z płyty do remontu, gdy na działce obok budowana jest nowa inwestycja z mieszkaniami w cenie podobnej do ceny tego starego lokalu.

Za rok G20 będzie wyglądało jak dzisiaj F30 przy G20. 

W dodatku zaraz wpada G60 w liftingu, która będzie wyglądała naprawdę super. No, ale to tylko moje spostrzeżenia co do wydawania kasy. 

Ja bym sobie poczekał i kupił za chwilę jakąś półtoraroczną 340i, jeszcze znając życie dostanę w gratisie komplet zimowych kół, fajną historię serwisową i pewnie jakieś bzdety typu PPF, co ludzie myślą, że przy odsprzedaży ktoś im odda te 20 koła za położoną folię :)))

Na korzyść czających się na używkę jest też to, że tych aut jest po prostu ogrom. Będzie w czym wybierać

Dziwne, że VOLVO XC60 ma 9 lat wykastrowali z oferty część silników. Nie ma diesla (więc odpada bardzo duża grupa klientów, poszukujących diesla) jest tylko benzyna oraz plug in. Design Volvo trąci bardzo myszką o ile chociaż 3er z 2019 roku, różni się zauważalnie od tego, które jest oferowane obecnie. To Volvo XC60 z 2018 roku wygląda praktycznie tak samo jak to, które teraz możesz zakupić. Nadal się XC60 sprzedaje lepiej od świeżej Q5, X3 pomimo braku diesla w ofercie, braku rzeczywiście sportowej wersji. Dobry samochód się obroni nawet jak jest leciwą konstrukcją. Na forum jest masa fanów BMW, którzy nie jeździli innymi markami. Jak kupowałem wcześniej samochód to powszednia generacja BMW 3er to była tragedia jakościowa, nie miało to podjazdu do ówczesnego AUDI. Do tego np. mi mechanik opowiadał o bardzo wadliwych motorach benzynowych, palących się dieslach. No PR był tragiczny, który do mnie docierał. Aktualna seria G jest bardzo chwalona wyszedł im ten samochód. 

Kupując samochód w 2024 roku wychodziła świeżutka A5 Audi, oraz był świeższy Mercedes C klasa z 2021 roku. Pomimo tego zdecydowanie wyżej wy pozycjonowałem 3er G nie mając z marką wcześniej nic do czynienia... Jeśli kolejna generacja będzie zauważalnie lepsza to BMW rozwalili system, bo już teraz ten leciwy samochód zostawił z tyłu konkurencję. O ile Audi kosztuje podobnie i jest dużo gorsze, to mercedes jest trochę gorszy, ale kasa wydana za co się dostaje nie spina się. Nowe BMW 3er będzie nowoczesne nie wątpię, silnikowo lekka ewolucja tam nie wleci 450KM w M350. 

,,W dodatku zaraz wpada G60 w liftingu": silniki też dostaną lifting będzie jakaś benzyna? Bo mnie 5er odrzuca totalnie brak normalnych silników, chcąc kupić coś z tego segmentu to kierunek Mercedes E nawet używka. 

Co do tracenia kasy to temat rzeka. Konfigurując samochód zwracałem uwagę na to żeby nie przesadzić, ale też brałem wszystko to co realnie będzie potrzebne abym nie miał niedosytu używają kilka lat tego samochodu. Jak się patrzy na spadek wartości to lepiej nie kupować nowego samochodu, a żeby się pochwalić na weselu przy rodzince to sobie można wynająć 😛 

Pełna zgoda co do folii ppf za 20k, do tego aftermarketowe koła za 20k, lakier indywidual za 20k, wszystkie opcje. Cóż zrobisz, marzenia/komfort kosztują i wątpię aby ktoś kupował taki samochód, by się po 3 latach martwić stratą wartości... 

Opublikowano
1 godzinę temu, JacekLZ napisał(a):

z bimmerposta:

G50/G51 3er

• In production 11/26-10/34
  • Intro models: worldwide 318, 320, M350 xDrive; US 330, 330 xDrive, M350 xDrive.
  • 03/27: adds worldwide 320 xDrive.
  • 07/27: adds worldwide 330e.
  • 11/27: adds worldwide 330

Wygląda na to, że 350 będzie już od dzień dobry.

Z cenami zaporowymi bo nowym model więc rabatowanie w normalnych wartościach to się pojawi 2028/29 ... podobnie było z G60