Skocz do zawartości

Nowy M340i czy...nowa Tesla 3 Performance

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale ja nie piszę, że G20 jest złym samochodem i że się nie broni. Wręcz twierdzę, że warto go rozważyć, ale nie jako nowy samochód w 2026. Piszę po prostu, że gdybym szukał takiego, to bym sobie za chwilę zapolował na fajną wyposażoną po korek używkę i miał ją za ułamek ceny nowego 🙂 

Jeszcze gdyby to był jakiś niespotykany model, to może myślałbym inaczej. Ale że auto jest naprawdę bardzo popularne, jeździ tego od groma, to zaraz wlecą fajne promki na używki i będzie w czym wybierać.

1 minutę temu, Woytas napisał(a):

Z cenami zaporowymi bo nowym model więc rabatowanie w normalnych wartościach to się pojawi 2028/29 ... podobnie było z G60 

A zobaczymy. Po co ten pesymizm... 🙂 G60 weszło w momencie wysokich cen. Teraz sytuacja się nieco zmienia, a może być jeszcze bardziej dynamiczna. Sporo marek uległo presji obniżek cen, nawet jeżeli dotyczy to na razie niższych segmentów. 

• Odpowiedzi 76
  • Wyświetleń 3,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Cześć Chłopaki. Mam dość dobre porównanie, bo mój szwagier od dwóch lat jeździ Teslą Model 3 Performance. Jest fanem nowinek i gadżetów, więc wziął ją prywatnie „do garażu podziemnego”, ale…

• Tesla to też nie samochód tylko gadżet dla osób co nie lubią jeździć samochodem. Samo wypisywanie takich bzdur na tym forum uważam za niestosowne. 

• Kupowanie elektryka bez możliwości ładowania w domu to zupełny absurd i szukanie sobie problemów już na starcie 😄 

Opublikowano
1 godzinę temu, rzaba napisał(a):

@Lukas68 produkcja nowej elektrycznej serii 3 ma wystartować latem, więc premiera raczej na wiosnę.

https://www.bmwblog.com/2025/12/17/bmw-prepares-munich-plant-i3-production-start-next-summer/

Premiera i3 jest we wrześniu na targach w Monachium, więc faktycznie mogą zacząć pierwsze sztuki produkować w lecie. W salonach ma być premiera w listopadzie, a wersji spalinowych 2-4 miesięcy później. Więc tak jak pisałem, takie m350 będzie można zamówić najwcześniej styczeń-luty 2027 + czas oczekiwania. Pierwsze sztuki do odbioru dla klienta pewnie będą się pojawiać realnie w wakacje 2027, to jednak jest jeszcze trochę czasu. Start produkcji pierwszych sztuk nie ma nic wspólnego z realną masową dostępnością danego modelu. 

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano
15 minut temu, JacekLZ napisał(a):

Ale ja nie piszę, że G20 jest złym samochodem i że się nie broni. Wręcz twierdzę, że warto go rozważyć, ale nie jako nowy samochód w 2026. Piszę po prostu, że gdybym szukał takiego, to bym sobie za chwilę zapolował na fajną wyposażoną po korek używkę i miał ją za ułamek ceny nowego 🙂 

Jeszcze gdyby to był jakiś niespotykany model, to może myślałbym inaczej. Ale że auto jest naprawdę bardzo popularne, jeździ tego od groma, to zaraz wlecą fajne promki na używki i będzie w czym wybierać.

A zobaczymy. Po co ten pesymizm... 🙂 G60 weszło w momencie wysokich cen. Teraz sytuacja się nieco zmienia, a może być jeszcze bardziej dynamiczna. Sporo marek uległo presji obniżek cen, nawet jeżeli dotyczy to na razie niższych segmentów. 

Napisałeś, że G20 będzie jak F30 z czym się nie zgadzam. Różnica w odbiorze wnętrza, jakości poskładania jest bardzo duża. Ja F30 to przyrównuje do Audi A4 B8, którego nie produkują od 2015 roku... Dodatkowo BMW miało zbyt nowoczesne wnętrze patrząc na to co wypuszcza teraz Mercedes/Audi więc po to zrobili Neue Klasse by ludzie polecieli po nowe, a nie odgrzany kotlet. Nie wiem czy jestem nienormalny, że uważam wnętrze G20 które jest teraz, na podobnym poziomie generacyjnym co A5 które wyszło w tamtym roku. A na to Audi odpowiada BMW z nową generacją. 

Używany BMW Seria 3 F30 '2019 Benzyna 252KM Aut. | Bawaria Motors Gdańsk  Autoryzowany dealer

Facelift II: 2025 BMW 3 Series Sedan And Touring Gets Updated. Again

All New AUDI A5 2025 - INTERIOR (former A4) - YouTube

Nowe BMW iX3 (2026): rewolucja Neue Klasse. Znamy szczegóły

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

Nie do końca rozumiem porównywanie audi, mercedesów, volvo i w czym to pomaga w kontekście tego wątku, skoro nie rozmawiamy ani o zakupie audi ani mercedesa ani volvo. 

I tak, uważam, że między obecną a nową generacją serii 3 będzie duży kontrast, i to znacznie większy niż między F30 a G20. Mi chodzi o to, że jak postawisz dwa auta obok siebie to kontrast będzie jak między postawionymi obok siebie F30 i G20, a szczerze nawet w mojej ocenie większy, ale przecież na koniec dnia to jeszcze nikt z nas tego samochodu nie widział... 

A co do tego jak wydawać pieniądze, to każdy ma swoją strategię. Ja bym czekał i wtedy bym sobie kupił fajne 340. Dla mnie trochę jak kupowanie drogiej elektroniki w pełnej cenie na tydzień przed black friday w kombo z premierą nowego modelu, ale nie oczekuję i nie potrzebuję aprobaty, niech każdy sobie po swojemu zarządza 🙂 

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano

Tesla 3 szybko straci na wartości w porównaniu do m340I, a nabory wniosków o dofinansowanie do elektryków praktycznie już się skończyły.

Edytowane przez darosso

Opublikowano
50 minut temu, JacekLZ napisał(a):

Nie do końca rozumiem porównywanie audi, mercedesów, volvo i w czym to pomaga w kontekście tego wątku, skoro nie rozmawiamy ani o zakupie audi ani mercedesa ani volvo. 

I tak, uważam, że między obecną a nową generacją serii 3 będzie duży kontrast, i to znacznie większy niż między F30 a G20. Mi chodzi o to, że jak postawisz dwa auta obok siebie to kontrast będzie jak między postawionymi obok siebie F30 i G20, a szczerze nawet w mojej ocenie większy, ale przecież na koniec dnia to jeszcze nikt z nas tego samochodu nie widział... 

A co do tego jak wydawać pieniądze, to każdy ma swoją strategię. Ja bym czekał i wtedy bym sobie kupił fajne 340. Dla mnie trochę jak kupowanie drogiej elektroniki w pełnej cenie na tydzień przed black friday w kombo z premierą nowego modelu, ale nie oczekuję i nie potrzebuję aprobaty, niech każdy sobie po swojemu zarządza 🙂 

Nie to nie jest kupowanie drogiej elektroniki bo nadal M340 jest genialnie wycenione i ma sens porównywanie do mercedesa bo przy obecnej cenie C300 4matic kosztuje po rabatach prawie tyle co M340. A Audi S5 to jest symulator konfiguracji jak patrzyłem to trzeba dać ok. 30-50k więcej niż za M340, żeby faktycznie mieć fajną wersje porównywalną z tym co mam teraz. A nie jest to Moim zdaniem lepsze auto mimo że generacje nowsza, nie jeździ lepiej bo testowałem, nie jest lepiej wykonany, ma mniejszy bagażnik oraz wolniejszy przy wyższych prędkościach. Tak jak ludzie opisali, nie będziesz mieć M350 pod koniec 2026 tylko zamawiając na jakimś rabacie po efekcie słabych rabatów na nowy model mówimy o późnym 2027 czy 2028. Ja na Touringa czekałem prawie rok po zamówieniu, jak nowa generacja to będzie taki hit to czas oczekiwania będzie taki sam. Z resztą patrz na otomoto poza jednym kombi nie ma u dealera żadnego M340i nowego od ręki! A S5 jest 30 szt. 

Opublikowano

Ja nadal nie wiem o co chodzi z tymi innymi autami, c300, a5, s5? Przecież nikt tu nie rozważa tych aut i nie konfiguruje ich i nikt też o nie nie pytał. Serio nie wiem już o czym toczy się dyskusja 😆

Opublikowano
6 minut temu, JacekLZ napisał(a):

Ja nadal nie wiem o co chodzi z tymi innymi autami, c300, a5, s5? Przecież nikt tu nie rozważa tych aut i nie konfiguruje ich i nikt też o nie nie pytał. Serio nie wiem już o czym toczy się dyskusja 😆

O to że jesteś wiecznie niezadowolony z zakupu samochodu i każdemu udowadniasz jak to jest zły samochód xD Ja chociaż mówię o samochodach, które można kupić a nie przywołuje jakiś dinozaurów jak F30. 

Opublikowano

Ale po co Ty wymyślasz? 😉 

czytasz posty? Przecież ze dwa razy napisalem, że 340i jest dobrym autem i że gdybym chciał, to bardzo chętnie bym rozważył już za chwilkę zakup używki w dobrym momencie z super zrabatowaną ceną. Ze swojej G20 jestem super zadowolony.

Że 340 jest autem popularnym i szybko się sprzedają, to też się zgodziłem, więc nie wiem o co chodzi z tym mercedesem. Tu nikt nie chce mercedesa. Ty szukasz mercedesa?

Serio nie wiem o co chodzi z tymi Twoimi emocjami. 

Rozumiem, że uważasz, że dzisiaj warto wydać jakieś 300k+ na auto odbierane krótko przed albo (o zgrozo) już po premierze nowego modelu. Ja uważam inaczej. 

Opublikowano
2 minuty temu, JacekLZ napisał(a):

Ale po co Ty wymyślasz? 😉 

czytasz posty? Przecież ze dwa razy napisalem, że 340i jest dobrym autem i że gdybym chciał, to bardzo chętnie bym rozważył już za chwilkę zakup używki w dobrym momencie z super zrabatowaną ceną. Ze swojej G20 jestem super zadowolony.

Że 340 jest autem popularnym i szybko się sprzedają, to też się zgodziłem, więc nie wiem o co chodzi z tym mercedesem. Tu nikt nie chce mercedesa. Ty szukasz mercedesa?

Serio nie wiem o co chodzi z tymi Twoimi emocjami. 

Rozumiem, że uważasz, że dzisiaj warto wydać jakieś 300k+ na auto odbierane krótko przed albo (o zgrozo) już po premierze nowego modelu. Ja uważam inaczej. 

To nie jest kwestia tego wątku tylko tego co czytam od dawna w Twoich postach. Taka obserwacja... Tak samo to nie był wątek o 5er, a Ty już odpaliłeś wcześniej, że będzie lift i będzie super. Gość chce kupić teraz samochód, a Ty mówisz nie kupuj teraz samochodu czekaj, bo będzie za kilka lat nowe. To jakie auto byś teraz kupił za ok. +300k? Oczywiście w kontrze do 340 w tym budżecie, jak mówisz że nie warto. 

Opublikowano

Grzegorzu, ja potrafię obiektywnie oceniać swój samochód. Jestem posiadaczem i jestem zadowolony, co absolutnie nie oznacza, że nie mogę wskazywać wad, jeżeli je dostrzegam. Nigdy nie twierdziłem, że to auto idealne. Rozumiem, że uważasz inaczej. Napisałem w innym wątku, że na przykład G20 jest ciasne i jako auto rodzinne bym go nie kupił (ludzie się obrazili) i to podtrzymuję, co nie oznacza, że moich obecnych potrzeb nie zadowala. Moja obserwacja z kolei jest taka, że kilka osób tutaj jest skrajnie stronniczych i wychwalają wszystko w G20. 

Napisałem, że G60 będzie miało lift i będzie spoko (o ile sprawdzą się rendery). Jeżeli odbierasz to jako atak na G20, to jestem mocno zdziwiony. 

Ja nikomu nie wciskam żadnych wyborów, a piszę jedynie o swojej perspektywie. Ja bym dzisiaj nie kupił obecnego modelu z odbiorem za rok jak w Twoim przypadku albo z odbiorem za pół roku i kropka. Nie przekonałem Ciebie ja, ani Ty mnie. Rozważyłbym ewentualnie coś z placu, ale sam zauważyłeś, że nie ma (chociaż wydaje mi się, że pojawiają się co chwilę jakieś sztuki na stocku). 

Nie będę pisał, co bym kupił teraz za 300k, bo autor wątku o to nie pytał. Pytał o 340i i Teslę. O Tesli nie wiem nic, więc też o niej nie piszę. 

Opublikowano

Jak stare volvo bodajże seri 640 mieli wycofać z produkcji to ludzie się na nie rzucili....

Ja konfigurowałem auto pod siebie, z planem maltretowania go nawet 10 lat. Ot, moja fanaberia, wypadkowa wszystkich cech, które chcę od auta a ono może zaoferować.

Co do Tesli, jak masz taki układ ładowarek, bierz i jeździj...

Opublikowano
3 godziny temu, Lukas68 napisał(a):

Premiera i3 jest we wrześniu na targach w Monachium, więc faktycznie mogą zacząć pierwsze sztuki produkować w lecie. W salonach ma być premiera w listopadzie

Skąd takie info? Bo skoro masowa produkcja ma się zacząć w lipcu (a modele przedprodukcyjne będą wcześniej), to co oni by mieli klepać w tym Monachium przez 2-3 miesiące? Premiera raczej będzie przed startem masowej produkcji. 

iX3 premiera była we wrześniu, produkcja ruszyła w listopadzie. 

Opublikowano
6 godzin temu, rzaba napisał(a):

Tu warto dodać, że Tesla 3 ma już 10 lat, a S 15 lat i nikomu to nie przeszkadza

Nie przeszkadza, bo nie ma nowszej generacji Tesli Model 3 albo S, która wprowadzałaby wiele zmian, przez co schodzący model znacząco różniłby się od nowo wprowadzanego. Tak samo jest np. z Volvo XC60, o którym inny użytkownik wspomniał kilka postów po Tobie. "Obecna" generacja XC60 mimo swojego wieku nadal sprzedaje się nieźle, bo "nowa" generacja" to tylko lifting starej z nieco zmienionym grillem i nieco inną obsługą multimediów.

Gwarantuję Ci, że gdyby Volvo zaoferowało zupełnie nowe XC60 z szeregiem usprawnień albo Tesla zupełnie nowy Model 3 lub S, to na obecnie sprzedawane modele mało kto by patrzył, z wyjątkiem sytuacji "poczekam aż producent wprowadzi nowy model to wtedy upoluję stary z placu, który nadal będzie niezłym autem, z dużym rabatem".

Tak było choćby z Audi A4. Gdy Audi wprowadziło generację B10, skądinąd średnio udaną, to na stare B9 po starych, wysokich, "normalnych" cenach nikt nie patrzył. Jeśli ktokolwiek w ogóle rozważał zakup nieużywanego, prawie 10-letniego, A4 B9 prosto z salonu, to właśnie wyłącznie na zasadzie "poczekam na B10 i kupię B9 z rabatem 25-30%, sporo tego na placach więc będzie z czego wybierać".

Tak samo będzie z G20 i kupowanie teraz tego modelu bez wyraźnego, wysokiego rabatu, jest właśnie "paleniem kasy" o którym pisze Jacek. Owszem, kto bogatemu zabroni. Jak ktoś chce auto na już to salony zapraszają, ale jak ktoś szanuje swoją kasę to zdecydowanie warto poczekać i za kilka miesięcy albo kupić nowe G50 albo upolować "stare ale jare" G20 w dobrych pieniądzach, bo ceny tych modeli choćbyście nie wiem jak zakłamywali rzeczywistość polecą. Nikt nawet nie spojrzy na G20, kiedy za niewielką dopłatę będzie mógł mieć g50 z m.in. lepszymi światłami, lepszymi materiałami, nowocześniejszymi multimediami, nowocześniejszymi asystentami, dłuższym wsparciem i wyższą ceną przy odsprzedaży (powodzenia w sprzedaży G20 w 2030+ roku po "starych", wysokich cenach kiedy to już będzie praktycznie youngtimer).

I BMW o tym wie, dlatego straszy brakiem rabatowania w przyszłości. Chińska konkurencja wjedzie na całego i rynek zweryfikuje ich "zapowiedzi". Marki popularne już obniżyły cenniki, a zaraz za nimi to samo zrobią producenci premium bo różnica między ceną premium-nie premium musi być zachowana na względnie rozsądnym poziomie, żeby klient wciąż był zainteresowany akceptowalną dopłatą "do lepszego". Za Covidu o jakikolwiek rabat było ciężko, a rok temu na G20 20%+ można było dostać od ręki. Jeśli Neue Klasse cenowo zabije, to nikt tego modelu nie kupi. Tak było z serią 5, dopiero gdy BMW podkuliło ogon i wróciło do wysokiego rabatowania to sprzedaż ruszyła. Koncern wyciągnął lekcję z tej kosztownej wpadki i już cena IX3 nie jest jakaś mocno zaporowa, a to przecież nowość.

Edytowane przez poczatkujacygrajek

Opublikowano
2 godziny temu, rzaba napisał(a):

Skąd takie info? Bo skoro masowa produkcja ma się zacząć w lipcu (a modele przedprodukcyjne będą wcześniej), to co oni by mieli klepać w tym Monachium przez 2-3 miesiące? Premiera raczej będzie przed startem masowej produkcji. 

iX3 premiera była we wrześniu, produkcja ruszyła w listopadzie. 

Będzie tak jak pisałem i3 pierwsze dostawy na początku 2027 (jeżeli nic się nie zmieni), spalinowe wersje w połowie 2027. Wrócimy do tematu za rok i zobaczymy kto miał rację 🙂 

Opublikowano
Godzinę temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Nie przeszkadza, bo nie ma nowszej generacji Tesli Model 3 albo S, która wprowadzałaby wiele zmian, przez co schodzący model znacząco różniłby się od nowo wprowadzanego. Tak samo jest np. z Volvo XC60, o którym inny użytkownik wspomniał kilka postów po Tobie. "Obecna" generacja XC60 mimo swojego wieku nadal sprzedaje się nieźle, bo "nowa" generacja" to tylko lifting starej z nieco zmienionym grillem i nieco inną obsługą multimediów.

Gwarantuję Ci, że gdyby Volvo zaoferowało zupełnie nowe XC60 z szeregiem usprawnień albo Tesla zupełnie nowy Model 3 lub S, to na obecnie sprzedawane modele mało kto by patrzył, z wyjątkiem sytuacji "poczekam aż producent wprowadzi nowy model to wtedy upoluję stary z placu, który nadal będzie niezłym autem, z dużym rabatem".

Tak było choćby z Audi A4. Gdy Audi wprowadziło generację B10, skądinąd średnio udaną, to na stare B9 po starych, wysokich, "normalnych" cenach nikt nie patrzył. Jeśli ktokolwiek w ogóle rozważał zakup nieużywanego, prawie 10-letniego, A4 B9 prosto z salonu, to właśnie wyłącznie na zasadzie "poczekam na B10 i kupię B9 z rabatem 25-30%, sporo tego na placach więc będzie z czego wybierać".

Tak samo będzie z G20 i kupowanie teraz tego modelu bez wyraźnego, wysokiego rabatu, jest właśnie "paleniem kasy" o którym pisze Jacek. Owszem, kto bogatemu zabroni. Jak ktoś chce auto na już to salony zapraszają, ale jak ktoś szanuje swoją kasę to zdecydowanie warto poczekać i za kilka miesięcy albo kupić nowe G50 albo upolować "stare ale jare" G20 w dobrych pieniądzach, bo ceny tych modeli choćbyście nie wiem jak zakłamywali rzeczywistość polecą. Nikt nawet nie spojrzy na G20, kiedy za niewielką dopłatę będzie mógł mieć g50 z m.in. lepszymi światłami, lepszymi materiałami, nowocześniejszymi multimediami, nowocześniejszymi asystentami, dłuższym wsparciem i wyższą ceną przy odsprzedaży (powodzenia w sprzedaży G20 w 2030+ roku po "starych", wysokich cenach kiedy to już będzie praktycznie youngtimer).

I BMW o tym wie, dlatego straszy brakiem rabatowania w przyszłości. Chińska konkurencja wjedzie na całego i rynek zweryfikuje ich "zapowiedzi". Marki popularne już obniżyły cenniki, a zaraz za nimi to samo zrobią producenci premium bo różnica między ceną premium-nie premium musi być zachowana na względnie rozsądnym poziomie, żeby klient wciąż był zainteresowany akceptowalną dopłatą "do lepszego". Za Covidu o jakikolwiek rabat było ciężko, a rok temu na G20 20%+ można było dostać od ręki. Jeśli Neue Klasse cenowo zabije, to nikt tego modelu nie kupi. Tak było z serią 5, dopiero gdy BMW podkuliło ogon i wróciło do wysokiego rabatowania to sprzedaż ruszyła. Koncern wyciągnął lekcję z tej kosztownej wpadki i już cena IX3 nie jest jakaś mocno zaporowa, a to przecież nowość.

Tak tylko ja zauważam, że samochody spalinowe są ogólnie coraz mniej wspierane i postęp technologiczny zaczyna powoli przypominać świat elektroniki. Kupując telefon 3 lata temu idąc teraz do sklepu z elektroniką to oglądając nowy model nie przeżywam wow. Bardziej jest takie no opakowali to w nowy design, ale w nie widzę dużej różnicy. Ten co mam działa, więc wróce tutaj jak się zużyje. Naprawdę patrząc po ostatnich wypustach europejskich producentów wątpie w: ,, m.in. lepszymi światłami, lepszymi materiałami, nowocześniejszymi multimediami, nowocześniejszymi asystentami". Tak samo osiągi to już na 100% nie będzie, że M350 to poziom ex M3 F80 (z przymróżeniem oka 0-100, inne samochody wiadomo). Będzie tak, że M350 będzie trochę szybsze o 340i. Wyszło teraz nowe X3, 5er czy widziecie, że performance wzrósł? 

,,Koncern wyciągnął lekcję z tej kosztownej wpadki i już cena IX3 nie jest jakaś mocno zaporowa, a to przecież nowość." - elektryczna nowość, która im obniża podatki jak się dobrze sprzedaje + tutaj mają największa konkurencje z Chinami. Na spalinówki tak dobrze nie będzie, bo sama UE mówi, że samochody spalinowe nie mogą być dobrze wycenione względem elektryków aby zakup ich opłacał. Co do Chińczyków to spokojny bym był. Trump robi swoją polityję, dojdzie do zgrzytów z UE. Europejskie marki przestaną się liczyć w Chinach oraz USA = ratowanie rodzimej motoryzacji = opodatkowanie samochodów z innych rynków, oraz danie możliwości wysokich marż rodzimmym producentą na rodzimmym rynku by to funkcjonowało. 

Opublikowano
Godzinę temu, GrzegorzKo napisał(a):

Kupując telefon 3 lata temu idąc teraz do sklepu z elektroniką to oglądając nowy model nie przeżywam wow.

My nie rozmawiamy o tym, czy widząc nowość przeżywasz wow czy nie, tylko o tym jak wiek produktu wpływa na jego cenę.

I skoro już poruszyłeś temat elektroniki - dla przykładu bazowy Samsung Galaxy S25 na premierę kosztował w Polsce 3999 zł. Teraz, po niemal roku, w przeddzień pojawienia się kolejnej generacji, ten sam Samsung Galaxy S25 kosztuje już 3299 zł i to u oficjalnych dystrybutorów, bo w mniejszych sklepach można go z łatwością dorwać jeszcze taniej.

Tak samo jest z samochodami i wszystkimi innymi nielimitowanymi, popularnymi dobrami. Wspomniana wcześniej Tesla model 3 czy S albo Volvo XC60 nadal cieszą się sporym zainteresowaniem bez wyraźnego obniżania ceny tylko dlatego, że nie mają jeszcze swoich następców i obecnie sprzedawane "staruszki" wciąż są tymi najnowszymi, co nie znaczy wcale nowymi jeśli chodzi o dzień ich premiery, generacjami.

BMW G20 takim modelem nie jest. Lada dzień pojawi się G50 i chcąc podtrzymać zainteresowanie leciwym już G20 w okresie przejściowym, gdy do wyboru będzie względna możliwość kupna jednego i drugiego, trzeba będzie obniżyć cenę tego starszego. W innym przypadku, przy podobnych cenach, nikt na starszy model nie spojrzy. Tak było choćby z Audi A4 B9. Niby wszyscy tak zachwalają tę generację, że analogowa, że z super materiałów, że z laserami, a pod koniec produkcji Audi oferowało rabaty na poziomie 25-30% byleby tylko tego starocia jakkolwiek sprzedawać. Przy początkowych rabatach na poziomie 5-15% prawie nikt by się tym modelem nie interesował, tylko wolał poczekać te kilka miesięcy na świeższy model.

Można zakłamywać rzeczywistość i naiwnie liczyć, że pojawienie się G50 nie wpłynie na ceny G20, ale tak niestety nie będzie i zaraz po premierze Neue Klasse ceny starszej generacji z automatu polecą przynajmniej o tych kilka procent, a z każdym kolejnym rokiem zainteresowanie G20 będzie tylko mniejsze. Sam G20 zamówiłem tylko dlatego, bo nie jestem "zakładnikiem nowości", a na G20 dostałem bardzo atrakcyjną ofertę. Bez dobrej ceny, wyśmiałbym handlowca i poczekał pół roku na zamówienie nowego modelu za relatywnie niewiele więcej.

Sam zresztą piszesz, że M350i będzie trochę szybsze od M340i. Ja dodam od siebie, że będzie również dużo świeższe, nowocześniejsze, z lepszymi materiałami, szybszymi multimediami i lepiej świecącymi światłami. Kto normalny przy takiej dysproporcji w podobnych cenach kupiłby schodzący model? Poza garstką "entuzjastów" (i ich  wymogami typu: "ten musi mieć analogowy guzik tu, tamten zwykłe klamki tam, itp. itd.") - nikt. Ceny nowej i starej generacji nie będą mogły być więc porównywalne. Nowa będzie nieco droższa, cenę starszej trzeba będzie nieco obniżyć. Dlatego zgadzam się z Jackiem i uważam, że kupowanie teraz G20 bez atrakcyjnej ceny jest wyłacznie przepalaniem kasy i nie ma najmniejszego sensu. To tak jakbyś kupił teraz bazowego Samsunga za 4 koła. Ja nie twierdzę że to zły telefon, po prostu tyle to on kosztował rok temu a teraz z łatwością można go dostac dużo taniej, bo lada chwila za niewiele więcej będzie dużo nowszy i szybszy model. Łapiesz analogię?

Opublikowano

Każdy kupuje co mu pasuje. Jak bierzesz auto na 3/5 lat i następne, to tak, nie chcesz aby się zestarzało.

Natomiast oglądając nowe 5 i stare w środku, wybierając pomiędzy nimi, wygrałaby stara 5, mimo że nie użejkłp mnie wnętrzem.

Nowości/plastiki/ekrany, ale nowe.... A gdzie w tym radość z prowadzenia, lub samego obcowania z wnętrzem? W sumie nie musi być...

Opublikowano

Osobiście Tesle odrzuciłbym ze względów wizualnych - dla mnie to bezpłciowy wół roboczy..

A wracając do tematy zakupu 3ki - jeżeli by mi się podobała to, uwzględniają, że na nową 3kę musiałbym czekać min. 1.5 do 2 lat od dziś to kupiłbym obecną 3kę. Czy nową czy używaną zależy od indywidualnych preferencji i portfela. Nie jest to Taycan więc utrata wartości nie powinna zabić autora 😉

Edytowane przez Lookas_BMW

Opublikowano
38 minut temu, Lookas_BMW napisał(a):

uwzględniają, że na nową 3kę musiałbym czekać min. 1.5 do 2 lat od dziś to kupiłbym obecną 3kę

Przecież G20 M340i (a takie rozważa autor) też nie dostaniesz od ręki. Na stocku masz może jakieś pojedyncze sztuki, a auto do produkcji to kilka miesięcy czekania. Ja na swoje G20 zamawiane w tym roku, a więc grubo po Covidzie, brakach w magazynach czy przerwach w dostawach, musiałem czekać blisko pół roku.

Zamawiając teraz M340i może się okazać, że samochód odbierzesz na początku wakacji.

Premiera M350i jest pod koniec roku, możliwe że na początku stycznia będzie można już odbierać pierwsze sztuki, bo dealerzy z góry pozamawiają coś na plac. 

Pół roku różnicy, faktycznie przepaść przemawiająca za wyborem starej generacji.

Rozumiem, gdy ktoś dostanie 20% zniżki na G20, przekalkuluje sobie że o podobnym rabacie na start G50 może zapomnieć, doda do tego nieco wyższą cenę katalogową nowej generacji i koniec końców wyjdzie mu, że różnica w cenie zrekomensuje pewne braki czy wady "staruszka", ale zakup G20 w 2026 przy niewielkim upuście (a podobno takie teraz oferują) nie ma IMHO najmniejszego sensu. Kupujesz auto, płacisz normalną cenę, auta jeszcze nie odbierzesz a już będzie stare i nieświeże. Najlepiej jak teraz zamówisz z terminem na czerwiec/lipiec, a tuż przed odbiorem na początku wakacji pojawi się wysyp filmów na YT z pierwszymi recenzjami G50, gdzie każdy będzie rozpływał się nad nową jakością BMW. Nie zdążysz jeszcze odebrać swojego G20, a już będziesz wzdychał do nowego.

Zakup G20 bez hojnego rabatu w przeddzień premiery G50, to kupowanie czerstwego chleba czy lekko pomarszczonych warzyw po normalnej cenie. Co kto lubi...

Opublikowano
7 godzin temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Premiera M350i jest pod koniec roku, możliwe że na początku stycznia będzie można już odbierać pierwsze sztuki, bo dealerzy z góry pozamawiają coś na plac. 

Premiera spalinowych G50 będzie w pierwszym kwartale 2027 + czas oczekiwania. Więc realnie pierwsze odbiory w połowie 2027.  Pod koniec roku ma być tylko i3. Zresztą BMW nawet nie kryje się z tym, że nowe M3 ma być dopiero w 2028 zaprezentowane. 
To jest tak jak z ix3, które miało premierę we wrześniu 2025 a pierwsze sztuki mają być do odbioru w lutym 2026. Chyba, że znasz kogoś kto we wrześniu zaraz po premierze kupił coś z „placu” ? 

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano
10 godzin temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Przecież G20 M340i (a takie rozważa autor) też nie dostaniesz od ręki. Na stocku masz może jakieś pojedyncze sztuki, a auto do produkcji to kilka miesięcy czekania. Ja na swoje G20 zamawiane w tym roku, a więc grubo po Covidzie, brakach w magazynach czy przerwach w dostawach, musiałem czekać blisko pół roku.

Zamawiając teraz M340i może się okazać, że samochód odbierzesz na początku wakacji.

Pół roku różnicy, faktycznie przepaść przemawiająca za wyborem starej generacji.

Rozumiem, gdy ktoś dostanie 20% zniżki na G20, przekalkuluje sobie że o podobnym rabacie na start G50 może zapomnieć, doda do tego nieco wyższą cenę katalogową nowej generacji i koniec końców wyjdzie mu, że różnica w cenie zrekomensuje pewne braki czy wady "staruszka", ale zakup G20 w 2026 przy niewielkim upuście (a podobno takie teraz oferują) nie ma IMHO najmniejszego sensu. Kupujesz auto, płacisz normalną cenę, auta jeszcze nie odbierzesz a już będzie stare i nieświeże. Najlepiej jak teraz zamówisz z terminem na czerwiec/lipiec, a tuż przed odbiorem na początku wakacji pojawi się wysyp filmów na YT z pierwszymi recenzjami G50, gdzie każdy będzie rozpływał się nad nową jakością BMW. Nie zdążysz jeszcze odebrać swojego G20, a już będziesz wzdychał do nowego.

Zakup G20 bez hojnego rabatu w przeddzień premiery G50, to kupowanie czerstwego chleba czy lekko pomarszczonych warzyw po normalnej cenie. Co kto lubi...

Załażenia, które czynisz są absurdalne. Skoro piszesz o zakupie G50 z placu po premierze (powodzenia!) to dlaczego autor miałbym nie kupić G20 z placu..? 

Co do dostępności G50, które czynisz również jest to oderwane od rzeczywistości. Płacąc dużo za nowej generacji samochód, chciałbym go skonfigurować pod siebie to raz. Dwa nawet na egzemplarze stockowe będzie długa kolejka chętnych.

Dla porównania na nowe X3 ludzie czekali ok. rok od złożonego zamówienia. 

Na G20 ciągle można dostać dobrą cenę przez pośrednika.

Czekanie na G50 chcąc samochód na teraz to mega głupi pomysł wiedząc, że ten samochód dostaniemy najwcześniej na jesień-zimę 2027.

Opublikowano
17 minut temu, Lookas_BMW napisał(a):

Załażenia, które czynisz są absurdalne. Skoro piszesz o zakupie G50 z placu po premierze (powodzenia!) to dlaczego autor miałbym nie kupić G20 z placu..? 

Co do dostępności G50, które czynisz również jest to oderwane od rzeczywistości. Płacąc dużo za nowej generacji samochód, chciałbym go skonfigurować pod siebie to raz. Dwa nawet na egzemplarze stockowe będzie długa kolejka chętnych.

Dla porównania na nowe X3 ludzie czekali ok. rok od złożonego zamówienia. 

Na G20 ciągle można dostać dobrą cenę przez pośrednika.

Czekanie na G50 chcąc samochód na teraz to mega głupi pomysł wiedząc, że ten samochód dostaniemy najwcześniej na jesień-zimę 2027.

Dokładnie to samo chciałem powiedzieć co kolega 🙂 

Ten proces musi potrwać, mamy przed sobą jeszcze kilka miesięcy do premiery, potem czas na wejście do salonów, zamówienia i oczekiwanie, które w przypadku nowych modeli jest zawsze wydłużone. Daje to realnie patrząc na wersje spalinowe jakieś 1,5 roku czekania od teraz, a może nawet więcej. Nie mówiąc już o M3, które dopiero będzie w 2028. Sny i marzenia o sytuacji, że w dniu premiery będzie coś na placu ciężko nawet komentować, zresztą i tak większość osób chce skonfigurować pod siebie. 

Mam w rodzinie przykład z X3, gdzie ktoś się uparł że chce mieć nowy model (ten aktualny), finalnie czekanie na nowy model i obsuwa w realizacji zamówienia spowodowała, że zakup opóźnił się o prawie dwa lata, odebrał auto dopiero 2 miesiące temu. No i tak się nie cieszy, bo w tym całym czekaniu pokazali zupełnie nowe ix3, a x3 też będzie tak wyglądało i już się martwi że to obecne x3, które dopiero co odebrał zaraz będzie już nie najnowsze 🙂  

Teraz generalnie jest trochę dziwny moment, bo jeżeli ktoś potrzebuje na teraz czy w ciągu najbliższego roku to i tak może zapomnieć o G50. Natomiast jeżeli ktoś chce koniecznie najświeższą wersję to musi zmienić plany i uzbroić się w cierpliwość. 

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano

To jest przede wszystkim kwestia tego czy chcesz dzisiaj płacić pełną cenę za coś, co może chwilę po odbiorze stracić wartość w dwóch skokach. Pierwszy naturalny z racji zakupu nowego, a drugi z wejścia na rynek nowego modelu. Nie masz przecież pewności czy swojego auta zamawianego dzisiaj nie odbierzesz w okolicach sierpnia albo grudnia, jak niektórzy, którzy czekali rok. Bo chyba nikt nie zakłada, że dzisiaj zamawiasz i odbierasz w lutym, co nie? 

I tutaj ludzie się obrażają nie wiadomo o co, a rozmawiamy tylko o perspektywie wydawania pieniędzy (a nie o krytykowaniu samochodu) i różnych podejściach do tego tematu. Ja napisałem, że rozglądałbym się za fajną świeżutka używką, żeby:
A) kupić szybciej, B) kupić taniej / zachować kapitał, a C) mieć niemal nowy sprzęt, D) nie dostać aż tak mocno po kieszeni za chwilę.

A moment jest dziwny, owszem, jak każdy moment wypadający w podobnych przełomach. I wbrew pozorom teraz to najmniej dylematów mają ci, którzy kupują za gotówkę, którzy płacą i mają (pod warunkiem, że jest jakaś podaż) i przez te 1,5 roku opisane przez @Lukas68 już sobie jeżdżą - choć niestety przykład wydaje się na dziś wyłącznie teoretyczny. Leasingowy klient ma w zasadzie najgorzej, bo sobie zamówi dzisiaj, odbierze za 6-7 miesięcy (albo - o zgrozo - za 12 miesięcy) i w niektórych przypadkach zanim spłaci, to G50 może być już nawet po liftingu albo tuż przed nim, więc jego wykupowana z leasingu G20 będzie niejako podwójnie przestarzałym modelem. 

takie życie. 

Edytowane przez JacekLZ