Skocz do zawartości

Brak wersji 530i, 540i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

E450 też brałem pod uwagę. Jednak handlowiec szczerze odradził mi ten samochód. Zainteresowanie tym modelem znikome

Przeciez jest tu rzędowe 6cyl M256 pod maską, to samo co w E53, tylko trochę moc obniżona. Silnik pancerny. Nie wiem czemu miałby odradzać ten wariant...

• Odpowiedzi 128
  • Wyświetleń 7,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• A w USA: 530i 255KM i 5.9 sek. do 60 mil(96kmh) 540i 375KM i 4.4 sek. do 60 mil

• Czyli Niemcom planeta płonie tylko w Europie, a w reszcie świata już nie. 🙄  

• robert0707
    robert0707

Mercedes od 2027 wprowadza prawie "czyste" V8 (mild hybrid) do E klasy (E63), jak i i do CLE (CLE 63). Ten sam 4.0 V8 co w S-ce, po niedawnym lifcie. BMW wprowadza natomiast wnętrza projektowane

Opublikowane grafiki

Opublikowano
5 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

E450 też brałem pod uwagę. Jednak handlowiec szczerze odradził mi ten samochód. Zainteresowanie tym modelem znikome. Co w przyszłości może oznaczać kłopot że sprzedażą.

Jest znikome jak każdym nowym autem z silnikiem r6/v6/v8 w porównaniu do r4. Jeszcze bardziej znikome jest zainteresowanie E53/E63 czy BMW serii M.

Handlowiec odradził z jakiego powodu? Bo jeśli z uwagi na małe zainteresowanie modelem i kłopot ze sprzedażą to jest chyba jakiś żart??...

Edytowane przez przemekk23

Opublikowano

Panowie po kolei.

nikt nie twierdzi, że szóstka rzędowa Mercedesa jest kiepska. Wręcz przeciwnie każdy handlowiec mówił, że to pancerny silnik. 
Skąd się bierze niskie zainteresowanie w Mercedesie to nie wiem. W jednym z większych salonów handlowiec powiedział mi uczciwie, że nie miał nigdy zamówienia na e450. W sumie to nie pamięta ile było takich zamówień w salonie ale to musiały być pojedyncze sytuacje.

Zresztą potem patrzyłem po ulicach i rzeczywiście nie widziałem nigdy tego modelu. 
Najwięcej zamówień to e220d. Klienci, którzy szukają większego silnika zamawiają albo e450d albo e53 amg. To usłyszałem w dużym salonie w Warszawie. Zresztą moje obserwacje potwierdzają te słowa. 
Nikt nie twierdził, że w przyszłości ciężko będzie sprzedać bo silnik się sypie, tylko bardziej z uwagi na popyt tym modelem albo wręcz jego brak. 
To nasz polski rynek. Pewnie w stanach to wygląda zgoła odmiennie.

Dlaczego 40i BMW jest bardziej popularny? Dobre pytanie. Tych silników widzę bardzo dużo na co dzień. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
57 minut temu, Roberto1 napisał(a):

Dlaczego 40i BMW jest bardziej popularny? Dobre pytanie. Tych silników widzę bardzo dużo na co dzień. 

Auto to nie tylko silnik mimo wszystko. Parę razy jechałem W213, W214 i jednak jakoś tak.. bliżej mi do BMW - nawet jeśli to wymysł mojej głowy, to nadal nie kupiłbym MB.

Opublikowano
9 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Zresztą potem patrzyłem po ulicach i rzeczywiście nie widziałem nigdy tego modelu. 
Najwięcej zamówień to e220d. Klienci, którzy szukają większego silnika zamawiają albo e450d albo e53 amg. To usłyszałem w dużym salonie w Warszawie. Zresztą moje obserwacje potwierdzają te słowa. 
Nikt nie twierdził, że w przyszłości ciężko będzie sprzedać bo silnik się sypie, tylko bardziej z uwagi na popyt tym modelem albo wręcz jego brak. 
To nasz polski rynek. Pewnie w stanach to wygląda zgoła odmiennie.

To się wypowiem jako użytkownik E450. Mercedes sam w sobie ma trochę wad i szczerze mówić po 12 latach jazdy BMW, teraz czegoś mi brakuje. Niestety G60 mnie nie przekonuje pod żadnym względem i musiałem wybrać coś innego. 

Natomiast sam silnik w E450 to bajka- jeśli chodzi o osiągi, dynamikę i kulturę pracy. 

Zwracam na to uwagę i rzeczywiście na ulicach Warszawy 90% to 4 cylindrowe diesle i benzyny. Ze 3 razy widziałem E450d, ze 2 razy E53 i z raz E450.

Z czego to wynika? Moim zdaniem tylko i wyłącznie z ceny. Mało kto chce dokładać 80.000 zł do samego silnika. A jak już dokłada, to bierze oszczędnego diesla E450d (który pali śmiesznie mało i jest tylko odrobinę wolniejszy niż E450) albo E53, które ma z tej trójki najlepsze osiągi. E450 nie jest ani oszczędny (ja mam średnią ok. 12 l w jeździe mieszanej) ani najmocniejszy, więc to zapewne jest przyczyna. 

Natomiast większość osób i tak oddaje takie auto po zakończeniu leasingu i bierze następne, więc mało interesuje się późniejszą sprzedażą. A jeśli już, to jako nabywca auta używanego najbardziej bałbym się E53 jako skomplikowanej w konstrukcji hybrydy. Nie dam sobie ręki uciąć, ale w przypadku aut mocniej używanych, to raczej łatwiej sprzeda się E450 niż E450d.

Opublikowano

Pewnie większego sensu te mocne silniki nie mają, ale jak ktoś jeździ regularnie autostradą tak jak ja, to może tę moc trochę poczuć i się tym pobawić. E53 na papierze wygląda na rakietę, ale podobno nie ma aż takiego wrażenia podczas jazdy. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Racja, jechałem kilka razy znajomego E53 i nie czuć aż tak tego "kopnieca". Pewnie przez zawieszenie i masę, albo sam nie wiem czemu. Pomijając odczucia, to jest to naprawdę dzik 😎

Opublikowano
  • Moderatorzy

E53 i 550e G60 to ta sama idea napędu.

R6 i plug in.

Tyle 550e nie ma podejścia do E53 pod względem osiagów. Było nie było Mercedes ma prawie 100KM więcej 585KM (612KM w trybie race) vs 490KM.

W Mercedesie można domówić pakiet kierowcy i vmax 280kmh.

No wtedy gwarantowana taka jazda jako wiadomość dnia w Wiadomościach TVP czy w Faktach na TVN

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeździłem na jeździe próbnej e53, przyspieszenie nie wywarło na mnie wrażenia (podobnie jak w m5) ale auto samo w sobie prowadzi się rewelacyjnie. Zresztą zebrało bardzo pochlebne opinie w wielu testach. Bagażnik w sedan niestety mikry, trzeba patrzeć na kombi. Ja mam jednak duży problem z ceną tego auta, dobrze doposażone to jest prawie tyle co za m5, z kolei na 550e w salonie potrafią sypnąć solidny rabat. Znajomy się zastanawiał, babeczka mu zaproponowała około 30 procent rabatu na auto z wyprzedaży rocznika, wychodziło coś koło 350k na gotowo a to już przepaść między e53. Ciekawe jak wycenia nowe rs5 które też jest hybrydą o podobnej konstrukcji 

Edytowane przez słonik40

Opublikowano

nie wiem w jakiej cenie można znaleźć m5 teraz. W każdym razie e53 full opcja miałem oferty w zeszłym roku za ok 550k brutto za bieżący rocznik.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Za 600 można dostać, rs6 też w tej cenie dostaniesz. Dealer u którego robiłem przegląd swojego auta miał wystawiony e53 kombi za 580 tysi. Myślałem że coś potarguje a to się okazało że ta cena jest już po … niemal 20 procentowym rabacie.

Opublikowano
22 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Jeździłem na jeździe próbnej e53, przyspieszenie nie wywarło na mnie wrażenia (podobnie jak w m5) ale auto samo w sobie prowadzi się rewelacyjnie. Zresztą zebrało bardzo pochlebne opinie w wielu testach. Bagażnik w sedan niestety mikry, trzeba patrzeć na kombi. Ja mam jednak duży problem z ceną tego auta, dobrze doposażone to jest prawie tyle co za m5, z kolei na 550e w salonie potrafią sypnąć solidny rabat. Znajomy się zastanawiał, babeczka mu zaproponowała około 30 procent rabatu na auto z wyprzedaży rocznika, wychodziło coś koło 350k na gotowo a to już przepaść między e53. Ciekawe jak wycenia nowe rs5 które też jest hybrydą o podobnej konstrukcji 

Ceny w DE: RS5 sedan 106200 euro, 107850 euro za Avanta. M3 COMP sedan w DE kosztuje 107600euro. Dlatego pewnie po dodatkowych podatkach akcyzowych cena RS5 będzie porównywalna wyjściowo do M3 więc ok. 500-520k. Rozsądnie wyposażona wersja ok. 570-600k -20% rabatu =450-470k + audi daje tani leasing 🙂 

Dla mnie największym minusem RS5 poza wagą 2370kg AVANT to bagażnik 360l. 

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

Zastanawiałem się nad zakupem drugiego auta czegoś mocnego, ale jak dziś swoim 520D xdrive wyprzedałem dwa tiry i miałem 150km/h to się zastanawiam po co mi mocniejsze jak ju z bym nie miał prawa jazdy 😞 masakra, a tu chodiz o bezpieczeństwo, aby szybko wyprzedzić właśnie takie kolumny aut. Marzeniem to jest nowe AMG GT piękne, ale ta cena kosmiczna, BMW M5 też bym bardzo, ale to bardzo chchiał, ale jak się spojjrzy na te ceny paliwa i na to, że robię 300 km dziennie minimum to strach 🙂

Chyba czas na elektryka 😞 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W mocniejszym aucie będziesz miał sporo niższa prędkość przy wyprzedzaniu w tym samym czasie bo się rozpędzisz sporo szybciej. Jak myślisz nielektorski to Właśnie dziś pojawily się pierwsze jazdy BMW i3 50 i jak chcesz elektryka to uważam że to będzie kozak ale musisz mieć na uwadze że na autostradzie już nie pogonisz 160+ a jak pogonisz to krótko. Za to pewnie będzie zużywać średnio około 20kwh na 100km co przy własnym gniazdku będzie odpowiednikiem około 20zl +- 10pln w zależności od taryfy 

Opublikowano

Z tymi 6-cylindrowymi silnikami jest jak ze sławetnym Bowersem w G30. Wszyscy cmokali, wychwalali, ale jak przyszło komu to odklikać w konfiguratorze i zapłacić to już było mało odważnych.

Prawdziwym kosztem posiadania samochodu jest jego utrata wartości, a ta - nominalnie - jest znacznie wyższa w 6-cylindrówkach - już nie mówiąc o autach jeszcze wyższej klasy: od Ski w górę. Po prostu albo się to bierze na klatę albo nie.

A co do mocy na naszych drogach. 4 lata przejeździłem głównie w trasach na A i E tą 150-konną 518d i naprawdę - więcej nie potrzebowałem do spokojnej, przepisowej jazdy. Gust i styl jazdy - każdy ma swój.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No ale idąc takim myślenia to po co BMW? Lepiej kupić Skodę albo dacie, tak samo dowiezie cię na polskich drogach jak i 518d. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Panowie - BMW bez 6-cyl to nie BMW. Koniec tematu 😉

Opublikowano
  • Moderatorzy
1 godzinę temu, słonik40 napisał(a):

No ale idąc takim myślenia to po co BMW? Lepiej kupić Skodę albo dacie, tak samo dowiezie cię na polskich drogach jak i 518d. 

Chyba dawno nie jechałeś Skodą albo Dacią 🫠

Tym szajsem podróż to mordęga a nie przyjemność podróżowania. Za każdym razem jak zmieniam furę to mnie nachodzi na sprawdzenie co tam w motoryzacji słychać biorę sobie na dzień próbny jakieś wynalazki typu Superb, ostatnio nawet 2 wersję objeździłem L&K i Sport, do tego czasem mam okazję pojeździć z wypożyczalni furami, jakieś Ocatvie, Turany, Polo itp. Do jazdy po mieście ujdzie, ale w trasie to już ciężko, z uwagi na niewygodne fotele i pozycję za kierownicą, prowadzenie, brak wygłuszenia, miękkie zawieszenie, telepiące się 4 gary pracujące jakby miały wyzionąć ducha na pierwszej górce, czy podczas wyprzedzania i te wszystkie systemy uprzykrzające jazdę które trzeba kilka minut klepać za każdym razem jak się silnik odpali, żeby w szał nie wpaść jak się przekroczy prędkość o 1km/h kilka razy pod rząd, albo jak się leci kilka godzin w trasie i walnie komunikaty o obowiązkowym odpoczynku, od którego zawału można dostać.

Więc moim zdaniem już lepiej 518d niż jakieś VAGi, chociaż dla mnie BMW bez 6 garów to tylko wygodne pierdzikółko 😅

Kupujcie koledzy 6-garów jak najwięcej, to za kilka lat będę miał lepszy wybór używańców, bo nowe (jak bym nie liczył) mi się nie kalkuluje 🥲 

Opublikowano
W dniu 5.03.2026 o 10:15, GrzegorzKo napisał(a):

Dla mnie największym minusem RS5 poza wagą 2370kg AVANT to bagażnik 360l. 

Ten bagażnik to dyskwalifikacja jak dla mnie.

To już bym wolał jakieś w miarę sportowe auto lub fajnie wyglądające coupé jak i tak mam rezygnować z bagażnika.

Opublikowano
5 godzin temu, słonik40 napisał(a):

No jednak całokształt odczuć: prowadzenie, tłumienie, wyciszenie, mimo wszystko trochę lepsze materiały to jednak więcej niż kwestia przyspieszania dzięki silnikowi - bo tak naprawdę do tego sprowadza się dyskusja o 6-cyl (ok. akustyka przy niższych prędkościach też lepsza).

Opublikowano
  • Moderatorzy
4 godziny temu, madseason napisał(a):

i te wszystkie systemy uprzykrzające jazdę które trzeba kilka minut klepać za każdym razem jak się silnik odpali, żeby w szał nie wpaść jak się przekroczy prędkość o 1km/h kilka razy pod rząd, albo jak się leci kilka godzin w trasie i walnie komunikaty o obowiązkowym odpoczynku

To akurat jest w każdym nowym samochodzie łącznie z BMW.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wszystko sprowadza się do ograniczonego budżetu i kompromisu. Jakby każdy z nas miał nieograniczony budżet to pewnie jeździłby s klasa, rolls albo bentley w trasy a do zabawy miał jakieś lambo. Każdy jednak z nas ma ograniczony ten budżet i do tego każdego jest w innej wysokości dlatego jeden się zadowoli 518d, drugi skoda a trzeci m5. Gadanie że coś jest niepotrzebne całkowicie nie ma sensu i gdybym miał wybór między m5 a 518d zdecydowanie wziąłbym m5

Opublikowano

Ale oczywiście, że każdego ogranicza budżet. Ja wolałem kupić 520d i zaznaczyć do niego wszystko w konfiguratorze niż 540d i rezygnować z tego czy owego. Chociaż oczywiście chętnie bym wziął większy silnik. Jednak 6 garów to 6 garów. Po roku jazdy 520d mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z wyboru i drugi raz kupił bym tą samą konfigurację. Mocy do normalnej jazy w zupełności styka, a auto w całokształcie to petarda. Jak dla mnie nic w tej klasie tak nie jezdzi jak G60. Przed zakupem miałem E klasę na weekend i niestety ale wygoda i zakres ustawień fotela oraz wyciszenie silnika mnie zniechęciły. Do tego wyszedł drożej więc było pozamiatane.

Opublikowano
Godzinę temu, Marc24 napisał(a):

Ale oczywiście, że każdego ogranicza budżet. Ja wolałem kupić 520d i zaznaczyć do niego wszystko w konfiguratorze niż 540d i rezygnować z tego czy owego. Chociaż oczywiście chętnie bym wziął większy silnik. Jednak 6 garów to 6 garów. 

Akurat te obecne, wykastrowane 540d to pod względem osiągów jest mocno średnie i nie ma przepaści w stosunku do 520d. 

Co do E klasy- jest to inne auto, inaczej się prowadzi niż BMW. Siedzi się wyżej i trzeba się do tego przyzwyczaić.