Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 minuty temu, adiki napisał(a):

Przecież już nie raz było mówione że BMW potwierdzało informację że M3 też ma być mhev więc może 2 ton nie przekroczy.

No to musiało mi coś umknąć 🤔

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Wyświetleń 68,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• Ładne. Tylko każdy potrzebuje innej ilości alkoholu....

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Miałem nadzieję, że BMW chociaż trochę wsłucha się w głosy i zrezygnuje z najbardziej kontrowersyjnych elementów w spalinowych modelach.

Tymczasem wygląda na to, że G50 będzie miało identyczne klamki i kierownice jak iX3/i3, do tego brak fizycznych pokręteł i przycisków (RIP idrive), o regulacji klimatyzacji nie wspomnę.

Więc albo większość klientów tak chce (a ci co narzekają w necie są nietypowi) albo... oszczędności znowu wygrały.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po co Ci pokrętło idrive jak będziesz mówić autu np. chce teraz 19 stopni i Ci tyle ustawi.

Opublikowano
38 minut temu, adiki napisał(a):

Po co Ci pokrętło idrive jak będziesz mówić autu np. chce teraz 19 stopni i Ci tyle ustawi.

Dedykowanym przyciskiem (jak w g20 prelci) czy pokrętłem od klimy zmienię temperaturę o 1, 2 stopnie szybciej niż wypowiem dwa pierwsze słowa. Dodatkowo zrobię to bez przerywania rozmowy z pasażerem czy słuchania podcastu i wkurzania się na "nie zrozumiałem, czy mógłbyś powtórzyć".

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Obawiam się niestety że nowe m3 będzie cierpiało na przypadłości aktualnej wersji czyli brak możliwości zainstalowania haka i stosunkowo mały bak w porównaniu że zużyciem. Jako altenatywa dla takiej x5 w podobnym budżecie oczekiwałbym jednak odrobinę praktyczności

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, adiki napisał(a):

Gdzieś prowadziłem rozmowę o tym, ktos w Mercu od dawna ma i nie jest to dobre, pasażer śpi, dzieci lulaja a ty gadasz, zrób głośniej, zmniejsz temp itp. Nic nie zastąpi idrive, nic nie zastąpi fizycznych przycisków.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, kkx5 napisał(a):

Gdzieś prowadziłem rozmowę o tym, ktos w Mercu od dawna ma i nie jest to dobre, pasażer śpi, dzieci lulaja a ty gadasz, zrób głośniej, zmniejsz temp itp. Nic nie zastąpi idrive, nic nie zastąpi fizycznych przycisków.

święte słowa, niestety świat podąża w innym kierunku :/

Opublikowano

Najważniejsze, że silnik B58 zostaje.

BMWBLOG
No image preview

This BMW M350 Might Be Better Than the M340i Ever Was - F...

First drive of BMW's M350 xDrive prototype at Miramas, with engineering details on chassis, torque, and the 2027 Drift Moment.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Już tu chyba pisałem Mam sterowanie głosowe w mercu plus pierdyliard przycisków od ponad trzech lat, sterowanie klima niestety z ekranu ale wszystkie podstawowe funkcje na szczęście są duże, widoczne i zawsze na wierzchu. Sterowanie głosowe bardzo się przydaje przy podaniu adresu w nawigacji czy zapytaniu o pogodę. Cała resztę duuuzo wygodniej i szybciej obsłużyć przyciskami. Jest to szybsze, bardziej intuicyjne, nie musisz przerywać rozmowy z paaazerem czy przez telefon czy chociażby stopować ulubionego utworu albo omijać wiadomości w radio.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Panowie w obecnych generacjach AI jeszcze nie wjechało na grubo ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie do końca się zgodzę. W moim ponad już 3 letnim Mercedesie ai np odpowiada za ustawienie ogrzewania na podstawie historii jazdy/postojow i działa to całkiem ok. Nowe Mercedesy od elektrycznego cla i najnowsze systemy Audi oraz neue classe powinny mieć już pełna integrację z agentami ai i tu połączenie dobrego sterowania głosowego z dobrym agentem to będzie sztos aczkolwiek nie testowałem jeszcze żadnej marki pod tym kątem a czas chyba zacząć to robić

Opublikowano
19 godzin temu, rzaba napisał(a):

Miałem nadzieję, że BMW chociaż trochę wsłucha się w głosy i zrezygnuje z najbardziej kontrowersyjnych elementów w spalinowych modelach.

Tymczasem wygląda na to, że G50 będzie miało identyczne klamki i kierownice jak iX3/i3, do tego brak fizycznych pokręteł i przycisków (RIP idrive), o regulacji klimatyzacji nie wspomnę.

Więc albo większość klientów tak chce (a ci co narzekają w necie są nietypowi) albo... oszczędności znowu wygrały.

Sam idrivu nie używam tylko dotykowy wyświetlacz + komendy głosowe. Regulacja klimy na panelu już się przyzwyczaiłem i mi to nie przeszkadza, gorsza sprawa że ta klimatyzacja jest trochę trudna do regulacji w 3er. W A5 z 2019 roku gdzie jeszcze dotykowego ekranu nie mam to najgorsza rzeczą jest wyszukiwanie czegoś w google maps właśnie przez Audi MMI.

18 godzin temu, słonik40 napisał(a):

Obawiam się niestety że nowe m3 będzie cierpiało na przypadłości aktualnej wersji czyli brak możliwości zainstalowania haka i stosunkowo mały bak w porównaniu że zużyciem. Jako altenatywa dla takiej x5 w podobnym budżecie oczekiwałbym jednak odrobinę praktyczności

To są zupełnie inne samochody i M3 nie jest alternatywą dla X5. Poza tym, że cenowo wypada gdzieś to podobnie to grupa docelowa jest zupełnie inna. X5 to w większości samochód dla rodziny, albo bardzo dużych ludzi. Nastawiona jest na komfort, a M3 to typowe nastawienie na osiągi z twardym zawiasem, obciętymi wygłuszeniami, sportowo zestrojoną skrzynią... Z tego co zauważyłem to właściciele M3 w większości to:

a) osoby które traktują ten samochód jako weekendową zabawkę, a mają inne samochody na daily

b) single zapaleńcy motoryzacji

A po torze może jeździ max 10-20%, ogólnie M3 się zrobiła trochę samochodem statusowym, na grupkach leasingowych widzę tego masę wziętego w comfort leasy z wysokimi wykupami, czyli bardziej pokazać się w nowym aucie 2 lata i oddać, bo wątpię, że te osoby mając samochód w najmie upalają go po torze co jest na pewno ograniczone przez umowę. Takie czasy, że mało kto taki samochód będzie używać z przeznaczeniem. Z drugiej strony chociaż to można zobaczyć częściej na ulicy, bo kiedyś jak wychodziła F80 na ulicy w oczopląsowym kolorze to było coś, a teraz M3 no fajnie, ale na co drugim rogu krk jest jakieś fajne auto, więc wow nie robi :)

22 godziny temu, proarnes napisał(a):

Ciekawy byłbym statystyki ilu użytkowników M3 czy RS5 jeździ rzeczywiście tymi samochodów na tor.

RS5 to będzie bardzo fajne daily moim zdaniem i można zamówić haka :) Wątpię, że ktoś tym jeździ na tor tak samo jak R8.

21 godzin temu, słonik40 napisał(a):

Podoba mi się to m350, ponad 400 koników, miękka hybryda więc powinno być lżejsze o jakieś pół tony od rs5, w wersji kombi i z hakiem może być fajnym daily

Ciekawy jestem jak będzie wyglądać model sprzedaży agencyjnej, bo jeśli naprawdę rabaty zostaną ucięte to pytanie ile RS5 będzie droższe od M350. Szczerze wiadomo, że to Audi i plug in, ale różnicy nie w setkach, a dziesiątkach tysięcy ok. 50k wolałbym RS5. Z resztą mercedes przestrzelił cenę C43 jak była 2.0 i tego na ulicach nie ma, a był wysyp M340 i trochę S5 jeździ. Czyli ludzie też na cenę patrzą, albo po prostu CLA45 będąc znacznie tańszym z tym samym motorem zabiła sprzedaż C43.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie szufladkował bym tak bardzo różnych typów aut. Sam regularnie przesiadam się suv <-> niskie auto bo każdy typ ma swoje wady i zalety. Aktualne m3 ani nie jest zbytnio twarde (przynajmniej dla mnie) ani przesadnie głośne w zwyczajnej jeździe. Gdyby w wersji kombi był hak to była by to ciekawa alternatywa dla x5 i nie o żaden status chodzi bo jak sam napisałeś jest tego pełno. Kupować m3 jako 3 auto trochę bez sensu bo lepiej kupić cabrio czy dozbierac do 911. Sam niedawno nabyłem cabrio i jest to pierwsze auto którym każdy chce się przejechać a syn codziennie tyłek męczy żebym z nim gdzieś się przejechał. Główna zaleta takich aut jak rs5 czy m3 miało byc połączenie praktyczności że sportowymi osiągami, czyli kupujesz jedno auto do wszystkiego. Wracając do rs5 do poprzedniej wersji haka nie dalo się dołożyć a obecna to dla mnie kupa. Auto z mikrym bagażnikiem i kiepskimi osiągami za worek pieniędzy i jesli trzymać się vag to znowu lepiej dołożyć do 911 albo kupić czyste ev w podobnych pieniądzach, szybsze i praktyczniejsze jak np taycan albo po prostu pójść gdzie indziej i kupić m3 czy wygodniejsze e53 amg.

Opublikowano
2 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Nie szufladkował bym tak bardzo różnych typów aut. Sam regularnie przesiadam się suv <-> niskie auto bo każdy typ ma swoje wady i zalety. Aktualne m3 ani nie jest zbytnio twarde (przynajmniej dla mnie) ani przesadnie głośne w zwyczajnej jeździe. Gdyby w wersji kombi był hak to była by to ciekawa alternatywa dla x5 i nie o żaden status chodzi bo jak sam napisałeś jest tego pełno. Kupować m3 jako 3 auto trochę bez sensu bo lepiej kupić cabrio czy dozbierac do 911. Sam niedawno nabyłem cabrio i jest to pierwsze auto którym każdy chce się przejechać a syn codziennie tyłek męczy żebym z nim gdzieś się przejechał. Główna zaleta takich aut jak rs5 czy m3 miało byc połączenie praktyczności że sportowymi osiągami, czyli kupujesz jedno auto do wszystkiego. Wracając do rs5 do poprzedniej wersji haka nie dalo się dołożyć a obecna to dla mnie kupa. Auto z mikrym bagażnikiem i kiepskimi osiągami za worek pieniędzy i jesli trzymać się vag to znowu lepiej dołożyć do 911 albo kupić czyste ev w podobnych pieniądzach, szybsze i praktyczniejsze jak np taycan albo po prostu pójść gdzie indziej i kupić m3 czy wygodniejsze e53 amg.

Jest tego pełno, ale jest to samochód statusowy dla części osób, sam do pracy bym tym nie jeździł, bo by mnie ludzie zjedli, bo już na M340 bez oznaczeń reakcje są ciekawe :P Szczerze w większości przypadków poza tym, że właściciel M340/M3 doda więcej gazu na autostradzie/spod świateł jego użytkowanie samochodu jest dokładnie w tych samych zakresach co 320i/320d, jak go ma na daily. Stoimy w tych samych korkach, jedziemy w tym samym potoku samochodów, tylko że wyższa wersja wygląda lepiej, pali więcej i cieszy właściciela jak np. mnie. Tutaj jest forum pasjonatów, ale my stanowimy raptem kilka % sprzedaży, szczerze wątpię że więcej. M3/RS5 to są już są samochody o osiągach super carów sprzed kilku lat zamkniętych w cywilne budy. Oczywiście będzie tego jeździć coraz więcej po Nurburgringu, bo się jako społeczeństwo bogacimy, więc ich naturalnie więcej jest kupowanych. Tylko rośnie wolumen ogólne sprzedaży, więc więcej M3 będzie proporcjonalnie na torze, jak i pod knajpą w KRK. Dużo jest chyba też kupowanych M3 jako 3 samochody, bo może spotkać 3-4latki na otomoto z przebiegami poniżej 10kkm, jak również są takie co latają po 30tys. km rocznie.

Oj nie wiem czy to jest kwestia dobierania kilku groszy bo M3 realnie 450tys. teraz, a 911 to 700-800k za podstawę, aby mieć coś podobnie szybkiego jak M3 to trzeba uderzać w 4S albo GTS czyli robi się milion. Dołóż do tego ubezpieczenie, serwisy, zobacz ile kosztują opony do takiego samochodu i jest to kosmos... A przy okazji nic w firmie nie rozliczysz prawie bo limity są śmieszne. Co do cabrio to zgoda jest to mega typ nadwozia i sam bardzo chętnie bym chciał aby staneło w moim garażu, ale u mnie 718 jest bardzo wysoko od kiedy wyszła na liście samochodów, jakie kiedyś bym chciał mieć. Szkoda, że nie ma nowego modelu spalinowego, bo używki by spadły, a może nowe byłoby jakoś sensowne.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Takimi autami można się pobawić ale trzeba umieć i nie chodzi o jakieś super umiejętności. Ludzie płacą za roller coaster a tu przy zero 0-100 masz to w cenie. Poza tym same słuchanie wydechu i okazyjnych z niego strzalow jest całkiem przyjemne i nie trzeba osiągać niewiadomo jakich prędkości, wystarczy trzymać na niskim biegu. Do tego wychodzi możliwość delikatnego zamiatania tyłeczkiem przy wyjedzie z bocznych dróg czy na bardzo ciasnych zakrętach. Oczywiście trzeba to wszystko robić z głowa jak nie ma żadnych aut w pobliżu i przy małych prędkościach. Wiele z tego juz pewnie da się wycisnąć z m340i ale w miarę jedzenia apetyt rośnie i chce się więcej. Co do 911, zgadza się jest sporo droższa ale podstawowa juz carrera dostarcza wiele emocji. Dla mnie niezbyt mądrym rozwiązaniem jest kupno takiej m3 jako trzecie auto, bo ani się nie nacieszysz bo zadko pojeździsz ani nie masz żadnej fancy budy czego można by oczekiwać od auta weekendowego a do tego traci jak zło. M3 chętnie widziałbym w garażu ale wlasnie jako typowe praktyczne daily do codziennej jazdy.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Realna rozsądna dokładka do 911 to na dziś +80% czyli 450-500 vs 850-900. Trochę dwa różne światy co do auta (cena, komfort, praktyczność). Oczywiście jako 3cie+ auto wpisujące się wbudżet i mając garaż dla niego to genialne rozwiązanie. Mało kto by pogardził 😀

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Znajomy w tym roku wyjechał za 710k kupując w wakacje z poprzedniego rocznika, samochód bardzo fajnie skonfigurowany, Rabat około 15 procent od rocznika. Nadal to jest bardzo duża różnica ALE jak ktoś kupi w dobrej cenie to strata wcale nie musi się okazać dużo większa od takiej m3 przy założeniu że jest to trzecie auto z niedużymi przebiegami.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
34 minuty temu, słonik40 napisał(a):

Znajomy w tym roku wyjechał za 710k kupując w wakacje z poprzedniego rocznika, samochód bardzo fajnie skonfigurowany, Rabat około 15 procent od rocznika. Nadal to jest bardzo duża różnica ALE jak ktoś kupi w dobrej cenie to strata wcale nie musi się okazać dużo większa od takiej m3 przy założeniu że jest to trzecie auto z niedużymi przebiegami.

Tak... ale kupił podstawową Carrerę oraz bida edition jak na 911. Start Carrery bodajże ok. 700k a za dodatki szybko robi się 200k. Podstawowa Carrera z napędem i na tył osiągami będzie zbliżona do M340i... na suchym (po krętej wiadomo 😀) przy czym ten drugi na start czy na mokrym będzie rządził więc z definicji mało kto ląduje z podstawą w bidnym konfigu. We Wrocku ostatnio widuję często turbo i gt3 z płetwami... to są potworki 😀 ale cena często x2 podstawa. Dawno nie widziałem podstawowej Carrery jak już to 4łapkę.

Opublikowano
36 minut temu, słonik40 napisał(a):

No niby zgoda, ale z drugiej strony jest też opcja kupić M2, która jest chyba fajniejszą zabawką jako 3 samochód od M3 i wtedy różnica w cenie między tym, a 911 kupioną w dobrych pieniądzach to nadal kosmos w relacji do różnicy w osiągach, buda też bardziej porównywalna. Mnie nadal przeraża to że mając firmę na takiej Słowacji realnie taka 911 jest znacznie tańsza bo nie ma akcyzy, odliczasz 80% VAT i 80% kosztów, a u nas przepisy biją po kieszeni....

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W mojej opinii Porsche i M3 to jednak odległe światy. Oczywiście w kategorii kosztów przedewszystkim.

Jak ktoś wyżej wspomniał m3 to alternatywa kosztowa dla x5/x6, a tego towarzystwa jeździ od groma, więc próg bólu jest znacznie wyżej.

Tylko x5 ma większy prestiż, większy komfort, więcej miejsca, jest mniej uciążliwy dla większości w codziennym użytkowaniu.

M3 dla 90% ludzi jest nadal seria 3, więc tylko zapaleniec wyłoży za to 0.5 mln.

Mój znajomy używa na codzień, akurat 911t cabrio.

Ja bym chętnie korzystałz m3, ale na początku trzeba mieć świadomość małego zasięgu.

Jednak 90-100 kg na tył to nie jest dobry pomysł dla poprawy prowadzenia 😉

Edytowane przez MedicuS

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
11 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

No niby zgoda, ale z drugiej strony jest też opcja kupić M2, która jest chyba fajniejszą zabawką jako 3 samochód od M3 i wtedy różnica w cenie między tym, a 911 kupioną w dobrych pieniądzach to nadal kosmos w relacji do różnicy w osiągach, buda też bardziej porównywalna. Mnie nadal przeraża to że mając firmę na takiej Słowacji realnie taka 911 jest znacznie tańsza bo nie ma akcyzy, odliczasz 80% VAT i 80% kosztów, a u nas przepisy biją po kieszeni....

Niestety Unia się sama zjada różnymi regulacjami...

Dlaczego 911 czy inne M5 jest w US dużo tańsze pomimo produkcji w EU... Przy 3xPKB Polski. Nie podobało/nie podoba mi się to jak i to co robi EU. Oczywiście nie jestem przeciw zjednoczenou co ma dużo korzyści, ale coraz częściej decyzje dla nas mówiąc kolokwialnie nie są korzystne a jeszcze nie zaczęliśmy spłacać więcej niż wydajemy z kielni EU...