Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po Słupsku od jakiegoś czasu jeździ iX3 czarne. Chyba jako pierwsze odebrane z Bawaria Motors Gdańsk. Rzuca się w oczy, ale z czasem będzie mniej kontrowersyjne. Ja bym nie pogardził, ale nie za takie pieniądze.

• Odpowiedzi 691
  • Wyświetleń 38,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano

tylko problem z autami EV polega na tym że tu nie chodzi o dalekiej wyjazdy zagraniczne czy dalsze rzędu 500-700 km ... te auta średnio się nadają na trasy 150-160 km w jedną stronę i wrócić bez mozolnego ładowanie przed, w trakcie i po 😁

oczywiście na kręcenie się wokół komina lub czysto po mieście , gdzie jeszcze ładujesz to w domu z własnej instalacji PV OK ale przy normalnej jeździe autostradowej z prędkościami 140-150 km/h przy zużyciu 22-25 kW po 200-250 km szukasz stacji ładowania

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

nic nie szukasz bo autostrady, przynajmniej a1 i a2 w Polsce są dosyć dobrze obstawione. Jak ktoś jeździ często to spaliniak, jak rzadko to się te dwa, trzy razy w roku naładuje po drodze albo gdzieś na miejscu. Sam jeżdżę dużo ale znam też osoby co najdalej gdzie jadą to na lotnisko 100km.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, MedicuS napisał(a):

Nawet jeśli to jest jak w moim przypadku, raptem 4-5 wyjazdów dalszych to już przy zakupie nowego auta to rozważam.

4-5 wyjazdów dalszych w skali roku tak?

Nadal taniej będzie wypożyczyć jakieś auto - i nawet chyba segmentu F (pod warunkiem jazdy przez reszte roku na taniej energii z PV). A jak cos sie stanie w trasie itp - zero zmartwien. Oczywiscie zalezy jeszcze ile na codzien sie km robi, ja cos kolo 70-100.

2 godziny temu, MedicuS napisał(a):

Na ten moment wybrałem młockarnie, ale już jako drugie auto rozważam, czy może nie spróbować ev.

Ogolem mnie EV trochę meczy. Super że za free, ale żadnych emocji. Jak wsiadam w 545e (hybryda plugin) czy 730d - czuje że żyje :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, Woytas napisał(a):

te auta średnio się nadają na trasy 150-160 km w jedną stronę i wrócić bez mozolnego ładowanie przed, w trakcie i po 😁

To akurat jest nieprawda. I to stanowczo i nie stronniczo.

Moje i4 ma 83,9kwh baterie, użytkowo możemy przyjąć 80 (producent podaje 80). To daje 400km przy zuzyciu 20kwh/100km

Mozolne ładowanie przed? Po ? Nie trzeba stać i patrzeć jak się ładuje.

160 w dwie strony to 320km. 80km zapasu, przy jezdzie 150km/h (a wiec ponad dozwolone przepisy) tylko na autostradzie / s'ce. Bo na krajowce 150 to hardcore, a trzeba dojechać jeszcze do takiej drogi, bo rzadko jest 2-5km od domu.

Co by nie mówić, z tą opinią się po prostu nie zgodzę.

A nawet jadąc 300-400km od domu, to tam raz na miejscu się naładować w 30-45 minut (czas zjedzenia obiadu, załatwienia sprawy czy zwiedzania) - nie przesadzajmy... dzieje się to w tle. Koszty wtedy nadal mniejsze.

Opublikowano
21 minut temu, luk_byd napisał(a):

To akurat jest nieprawda. I to stanowczo i nie stronniczo.

Moje i4 ma 83,9kwh baterie, użytkowo możemy przyjąć 80 (producent podaje 80). To daje 400km przy zuzyciu 20kwh/100km

Mozolne ładowanie przed? Po ? Nie trzeba stać i patrzeć jak się ładuje.

160 w dwie strony to 320km. 80km zapasu, przy jezdzie 150km/h (a wiec ponad dozwolone przepisy) tylko na autostradzie / s'ce. Bo na krajowce 150 to hardcore, a trzeba dojechać jeszcze do takiej drogi, bo rzadko jest 2-5km od domu.

Co by nie mówić, z tą opinią się po prostu nie zgodzę.

A nawet jadąc 300-400km od domu, to tam raz na miejscu się naładować w 30-45 minut (czas zjedzenia obiadu, załatwienia sprawy czy zwiedzania) - nie przesadzajmy... dzieje się to w tle. Koszty wtedy nadal mniejsze.

zaraz zaraz a kiedy Ty ładujesz do 100% baterie , masz w porywach dostępne z 67 kW i ile dokładnie zużywa Ci i4 jadąc na tempomacie 145 km/h ? 20 kW czy jednak "ciut" więcej

bo to te właśnie niuanse i ciut powodują , że z tego 400 km i 80 zapasu nagle robi się max 300 km 😉

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dziwne pytania zadajesz. Jak wiesz że jedziesz w trasę to naładujesz do 100%, chyba że u ciebie wygląda to tak że jedziesz do sklepu i nagle okazuje się że musisz od razu lecieć w długą trasę. Przed wyjazdem w trasę masz dostępne 100%. U mnie realnie wygląda to tak że jadąc do Gdańska/Warszawy gdzie mam około 220km do Gdańska i 250km do Warszawy z czego 40km krajówki reszta to autostrada potrzebuje około 65-75 procent jadąc przepisowo a jeżdżę Eqe 43 amg suv z wltp około 500km. W nowym i3, powinno być duuuuuzo lepiej.

Edytowane przez słonik40

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Eqe 43 amg suv

PS Ile to jest teraz warte? Wiecej niż ładne E39?

Sorry nie mogłem się powstrzymać :)

Elektryki to po "ekobiznesie”, zielonej religii i innych bzdetow naszych czasów, kolejny dren na portfele "świadomych" obywateli😉

Edytowane przez robert0707

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No i kurde zaczął się kanał Tesla 2.0 czekamy na Adama ;)

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Biorąc pod uwagę że dostałem na auto łącznie 25 procent Rabatu z utrata wartości nie jest tak źle. Poza tym rynek wrócił do normy, wróciły stare rabaty a nawet i większe i każdy kto kupił auto kilka lat temu musi to wziąć na klatę.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
16 godzin temu, Woytas napisał(a):

zaraz zaraz a kiedy Ty ładujesz do 100% baterie , masz w porywach dostępne z 67 kW i ile dokładnie zużywa Ci i4 jadąc na tempomacie 145 km/h ? 20 kW czy jednak "ciut" więcej

bo to te właśnie niuanse i ciut powodują , że z tego 400 km i 80 zapasu nagle robi się max 300 km 😉

A więc ładuje do 100% baterie jak jadę właśnie do Radomia, Warszawy, Poznania. Mam 98% pojemności.

Jadąc 150km/h mam 20kwh zużycie - na płaskim.

Nie ma tu niuansów.

Opublikowano

Godzinę temu, luk_byd napisał(a):

A więc ładuje do 100% baterie jak jadę właśnie do Radomia, Warszawy, Poznania. Mam 98% pojemności.

Nie ma tu niuansów.

No tak I4 jest opływowa, a nie jak suv iX3 to wielka tafla oporowa na autostradzie. W przyszłym tygodniu odbieram nowego multivana w 2.0 TDI na trasy i nie wyobrażam sobie, aby kupić do takich celów samochód elektryczny, a sprzedawca mi wciskał ID BUZZ na rabacie 40% :D I3 na pewno będzie super samochodem, jak przestrzelą z ceną to i tak ludzię kupią, a potem 2/3 latki będzie można brać z rynku wtórnego na super warunkach, jak to z każdym elektrykiem.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Fajnie że jest wybór, i fajnie że w bmw kupimy topowe rozwiązania na rynku. Można się obrażać i psioczyć na cenę ale nigdzie nie znajdziemy większej baterii i zasięgu w klasie niż i3, pojawia się też coraz więcej newsów o elektrycznym m3 i też będzie topka. I3 50 nie ma literki m więc pewnie będzie coś pomiędzy m60? To samo tyczy się silników spalinowych. 3 litrowy diesel/benzyna w tej klasie to rarytas.

Pytanie nowe/używane to jest odwieczny problem. Ja kupując nowe kupuje sobie święty spokój, mam gwarancje i wyjebongo na wszystko, brak nerwów jak coś będzie nie tak i szukanie zdzicha który to ogarnie albo i nie lub rachunek z Aso który szybko wyrówna różnice między używanym a nowym.

Edytowane przez słonik40

Opublikowano
5 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Nie ma tu niuansów.

to elegancko mi ID7 połyka o ile dobrze pamiętam 22-24 kW w zależności od temp zew.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zle sie dzieje w niemieckiej motoryzacji.

W Europie bieda sie robi i ludzie juz tak nie rzucaja sie na nowe auta po 300-400k PLN, w Chinach preferuja chinskie elektryki ktore obiektywnie maja lepszy stosunek cena/jakosc, w US nagonka patriotyczna, ostatnio Polestara wyrzucili z rynku ktory jest w USA produkowany (sic!)

Marze BMW to na dzisiaj 1-3%, Dacia ma lepsze.

Kurs akcji BMW czy Mercedesa przebija kolejne minima, obecnie jestesmy tak nisko jak bylismy gdzies ~6 lat temu

Jak wstrzymaja dywidendy 7% to ratuj sie kto moze bo bedzie kamien w wode.

Najgorsze jest to, ze okropnie sie to odbija na jakosci, wnetrze nowych BMW wola o pomste do nieba, kto siedzial w iX3 np to wie o czy mowie, w G50 nie bedzie lepiej niestety

VW planuje zwolnic 100k pracownikow i zamknac 4 fabryki w DE (!)

Mercedes-Benz asks staff to work longer for same pay By Investing.com

Polestar barred from US over the Chinese connected vehicle rule, a dangerous precedent | Electrek

VW could cut 100,000 jobs and close 4 factories in a radical shake-up | Electrek

Jak tak dalej pojdzie to moze ratunkiem dla tych firm bedzie przejscie na zbrojeniowke, zaczna jakies czolgi czy inne samoloty budowac? ;)

Oby tym razem obylo sie bez pracownikow z Auchwitz :D

Z ciekawostek --> Micron zarobil w tym kwartale (w 3 miesiace..) na czysto niewiele mniej niz jest warte cale BMW/MB na gieldzie (!)

Edytowane przez adamjttk

.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Giełda niech sobie żyje swoim życiem, na dziś dzień nie na lepszej alternatywy na rynku jeśli chodzi o niemieckie firmy. Można narzekać na cenę ale chińskie premium wcale tańsze nie jest, denza od byd jest wyceniona na ponad 500k. Bmw w porównaniu z denza jest tanio. Jak jakość wnętrza będzie słaba w neue classe pójdę do Mercedesa.