Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 542
  • Wyświetleń 32 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
39 minut temu, Randall napisał(a):

Naprawdę codziennie wsiadacie do auta i dotykacie deski rozdzielczej?

Dzień bez macania deski straconym... 😀

Na poważnie to twarde plastiki mnie też strasznie denerwują i jest to kryterium przez które mógłbym nie kupić auta. Powinno być trochę premium skoro to BMW.

Teraz podświetlany ledami duży panel w drzwiach w X3 też wygląda źle i jest kiepskiej jakości (imo). Generalnie nawet w i7 M70 parę elementów było kiepskiej jakości... przy cenie min. 800kpln to już boli tym bardziej że to flagowy model.

Sam zamówiłem sensatec na górę z przeszyciem (jak fotele i przeszycie drzwi) bo jak dla mnie wygląda dużo lepiej niż bez. Fakt że w std nie było twardego i było w miarę ok.

Jedno jest pewne... idzie nowe. Za rok zweryfikujemy co zrobili i jak to się ma np. do Cklasse które przez gabaryt i cenę mocno "odjedzie" i nie będzie bezpośrednim konkurentem.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Ja to rozumiem i np twarde boczki drzwi czy cokolwiek z czym mam fizyczny kontakt na codzień bardzo mnie denerwuje. Ale jakiś tam panel na górze deski prawie pod szybą to jednak byłbym w stanie olać 😅 Bardziej przykre jest że kieszenie w drzwiach Golfa są tapicerowane a w BMW 3 nie.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
32 minuty temu, Randall napisał(a):

Ja to rozumiem i np twarde boczki drzwi czy cokolwiek z czym mam fizyczny kontakt na codzień bardzo mnie denerwuje. Ale jakiś tam panel na górze deski prawie pod szybą to jednak byłbym w stanie olać 😅 Bardziej przykre jest że kieszenie w drzwiach Golfa są tapicerowane a w BMW 3 nie.

Quick fix ze starego gumiaka-filcaka i masz mięciutkie kieszenie. Aroma therapy w cenie 😆

Opublikowano

Nie wiem o czym tu mowa, kupuje Dacię za 80-100k i nie mam oczekiwań, mogą być twarde plastiki. W BMW za samochód w najbiedniejszej wersji płaci się 220k+ i nie ma znaczenia czy będe macał te plastiki codziennie czy nidy nie dotknę. Jakość ma być lepsza niż w samochodzie za 100k i tego oczekuję jako klient marek "premium".

Opublikowano
  • Moderatorzy
26 minut temu, zornold napisał(a):

Nie wiem o czym tu mowa, kupuje Dacię za 80-100k i nie mam oczekiwań, mogą być twarde plastiki. W BMW za samochód w najbiedniejszej wersji płaci się 220k+ i nie ma znaczenia czy będe macał te plastiki codziennie czy nidy nie dotknę. Jakość ma być lepsza niż w samochodzie za 100k i tego oczekuję jako klient marek "premium".

A w której to generacji serii 3 nie było nigdy twardych plastików nigdzie? Bo miałem każdą poza E21 i E30.

Opublikowano

dokładnie, choć w F30 było mniej plastikozy niż w G20, z tego co pamiętam.

Opublikowano
1 godzinę temu, JacekLZ napisał(a):

F30 było jednym z najgorzej poskładanych samochodów jakie były na rynku i totalna wpadką BMW, jeśli chodzi o jakość wnętrza. Sam nie miałem, ale znajomi psioczyli i w tamtym okresie zdecydowanie była przepaść np. do audi.

Opublikowano

Tutaj z początku filmu są pokazane różnice między f30 a g20 i każdy może sam sobie wyciągnąć ( prawdziwe ) wnioski.

Opublikowano
1 minutę temu, krzysztof77 napisał(a):

Tutaj z początku filmu są pokazane różnice między f30 a g20 i każdy może sam sobie wyciągnąć ( prawdziwe ) wnioski.

Żeby to miało sens to trzeba by było porównać fabrycznie nowego wypasa F31 z tym M340i. Taka prawda. Dla mnie M340i jest samochodem bez większych wad, a jeśli chodzi o wykończenia wnętrza to przede wszystkim mam dużą wrażliwość na dźwięki, u mnie nic nie skrzypi (może jeszcze) po 20kkm. Jedynie co to jakby lekko uszczelka puszczała za lewym uchem kierowcy, przy prędkościach +160km/h, miał ktoś taki problem?

Co do tych materiałów we wnętrzu problemem jest brak możliwości skonfigurowania samochodu, aby był bardziej premium. Gdyby można było wziąć rozszerzone merino z M3, a zamiast kastrować zostawili by za dopłatą możliwość domówienia skórzanego airbaga kierownicy nikt by nie narzekał. Dopłacasz 20-25k i masz to co chcesz, co z resztą można zrobić w audi S5, bo jest jakiś pakiet skór za kilkadziesiąt k. Sam bym tego nie brał, ale jak ktoś potrzebuje?

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

Podobno ta f30 trzeszczała już po wyjechaniu z salonu. To samochód tego operatora kamery.

Opublikowano
56 minut temu, krzysztof77 napisał(a):

Tutaj jest wersja LCI i nie ma tutaj jeszcze tej nowej listwy i nawiewów jaka pojawiła się w LCI2, a u mnie tylko ten element wydaje dźwięki.

Ciężko mi uwierzyć, że ktoś pisze że mu ta listwy nigdy nie wydaje żadnych dźwięków, bo jak sprawdzaliśmy w salonie różne sztuki to w każdej występował ten problem mniej lub bardziej.

Może mi ktoś jest wstanie pomóc, bo ASO już DWA RAZY WYMIENIAŁO TO LISTWĘ, nawet wewnętrzne kratki nawiewu i problem w mniejszym lub większym stopniu powraca. Obojętnie czy listwa była podklejana i preparowana czy nie zawsze wydaje dźwięki. ASO twierdzi, że mają sporo zgłoszeń z tym związanych i nie ma żadnej metody żeby to ogarnąć.

Chyba, że to konkretne ASO nie jest wstanie sobie poradzić, może w takim razie jest ktoś kto wyeliminował po wizycie w ASO ten problem całkowicie, to może podzieli się informacją jakie to ASO ma na to metodę :)

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Słaba pamięć. Okolice skrzyni biegów i boczki konsoli środkowej kiepski plastik. G20 to spory krok do przodu w jakości. Miałem F30 luxury wypasione praktycznie na maxa ale parę "smaczków" bida edition miała.

Opublikowano
18 minut temu, Lukas68 napisał(a):

Tutaj jest wersja LCI i nie ma tutaj jeszcze tej nowej listwy i nawiewów jaka pojawiła się w LCI2, a u mnie tylko ten element wydaje dźwięki.

Ciężko mi uwierzyć, że ktoś pisze że mu ta listwy nigdy nie wydaje żadnych dźwięków, bo jak sprawdzaliśmy w salonie różne sztuki to w każdej występował ten problem mniej lub bardziej.

Może mi ktoś jest wstanie pomóc, bo ASO już DWA RAZY WYMIENIAŁO TO LISTWĘ, nawet wewnętrzne kratki nawiewu i problem w mniejszym lub większym stopniu powraca. Obojętnie czy listwa była podklejana i preparowana czy nie zawsze wydaje dźwięki. ASO twierdzi, że mają sporo zgłoszeń z tym związanych i nie ma żadnej metody żeby to ogarnąć.

Chyba, że to konkretne ASO nie jest wstanie sobie poradzić, może w takim razie jest ktoś kto wyeliminował po wizycie w ASO ten problem całkowicie, to może podzieli się informacją jakie to ASO ma na to metodę :)

Nie wydaje żadnych dzwięków, które w jakiś sposób by mnie denerwowały. A mam takie ucho, że nie jestem w stanie mieć butelki w drzwiach bo mi rezonuje w czasie jazdy 🤣

Opublikowano

ciekawe, moja F30tka była doskonale spasowana, nic tam nie skrzypiało. To była wersja po liftingu. No i miękkiego wykończenia było tam więcej, całe boczki drzwiowe i chyba nawet schowek. Ale generalnie tak w wielkim ogóle jakość była porównywalna. Śmiesznie, że np. manetki od kierunkowskazów i wycieraczek są dokładnie te same w G20 co F30.

Opublikowano
2 minuty temu, macste napisał(a):

Słaba pamięć. Okolice skrzyni biegów i boczki konsoli środkowej kiepski plastik. G20 to spory krok do przodu w jakości. Miałem F30 luxury wypasione praktycznie na maxa ale parę "smaczków" bida edition miała.

Tak, tam na tunelu miałem taki matowy plastik i trochę piano. U nie piano było zadbane, bez rys praktycznie. No niemniej, tutaj auta idą trochę na zasadzie strzał za strzała. W g20 boczki konsoli też plastik twardy. A który lepszy to mi trudno powiedzieć. Anyway, moja była naprawdę bardzo ładna, ale jak kiedyś dostałem zastępcze chyba z inchcape, przefliftową, to była mocno już wyeksploatowana.

Opublikowano
9 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Nie wydaje żadnych dzwięków, które w jakiś sposób by mnie denerwowały. A mam takie ucho, że nie jestem w stanie mieć butelki w drzwiach bo mi rezonuje w czasie jazdy 🤣

No to albo nie masz tak wyjątkowego ucha jak ja :) albo masz wyjątkowy egzemplarz samochodu, bo ja sprawdzałem kilka sztuk G20/G21 i nawet M3, w każdej były jakieś mniejsze lub większe dźwięki z tej listwy.

Nawet myślałem, że może to w tym Meksyku tak poskładali, ale okazało się, że w G21 i M3 też jak dla mnie to trzeszczało, zresztą listwa która była zamontowana pierwotnie w Meksyku była z tej samej fabryki w Austrii co ta wymieniana w ASO. Jechałem z sąsiadem jego M3, to dla niego było ok i nie słyszał tych dźwięków, a ja po prostu byłem przerażony jak to u niego w tym M3 trzeszczało, nawet mu tego nie powiedziałem, żeby nie psuć mu humoru :)

Oczywiście doprecyzuje, to nie chodzi o to że ta listwa cały czas non stop skrzypi czy trzeszczy, to są pojedyncze skrzypnięcia co jakiś czas przy rozprężaniu, przy zmianach temperatur, przy gwałtownym ruszaniu itp.

Jeszcze raz wystosuje apel, czy zna ktoś ASO które w ramach gwarancji spowodowało sytuacje, że ta listwa całkowicie przestała wydawać jakiekolwiek dźwięki w jakiejkolwiek sytuacji ?

Opublikowano

U mnie w LCI tez nic, totalna cisza, żadnych skrzypnięć, a też potrafię słyszeć nawet jakiś papierek ocierający w kieszeni prawnych drzwi.

A co do gwarancji - pewnie jakiś PTFE by zastosowali, ale z drugiej strony to plastik jest plastikiem i posiada jakieś cechy. Podobnie jak to, że skóra śmierdzi, zwłaszcza jak się auto nagrzeje (dla niektórych pachnie), a ekran się palcuje.

Opublikowano
7 minut temu, JacekLZ napisał(a):

U mnie w LCI tez nic, totalna cisza, żadnych skrzypnięć, a też potrafię słyszeć nawet jakiś papierek ocierający w kieszeni prawnych drzwi.

A co do gwarancji - pewnie jakiś PTFE by zastosowali, ale z drugiej strony to plastik jest plastikiem i posiada jakieś cechy. Podobnie jak to, że skóra śmierdzi, zwłaszcza jak się auto nagrzeje (dla niektórych pachnie), a ekran się palcuje.

Nie pomogły ani żadne smary, łącznie z super profesjonalnymi, nie pomogły taśmy ani parciane ani winylowe, ani dwukrotna wymiana listwy.

Nic innego poza tą listwą nie wydaje w samochodzie żadnych dźwięków. Sytuacja była konsultowana od mistrza serwisu, przez głównego technologa, skończywszy z centralą w Monachium. Problem nie występuje tylko u mnie, bo w samy ASO przyznali że mają coraz więcej zgłoszeń związanych z tą listwą.

To, że poddaje w wątpliwość że ktoś pisze, że ma całkowitą cisze wynika z tego że w moim samochodzie większość ludzi też nic nie słyszy, tak jak sąsiad nie słyszy w swoim M3 że listwa wydaje jak dla mnie całą symfonię dźwięków.

Problem w pre LCI nie występował wcale, w LCI w stopniu minimalnym, problem pojawił się od LCI2.

Opublikowano

W moim LCI2 tez nic nie skrzypi

Opublikowano

To miał być wątek o nowym G50 a nie żalach na G20 , który za chwilę zniknie z oferty 😉 ... a że G50 wyszło szkaradne 😂 smuteczek .. każda kolejna bunia była ładna i pięknie starzały .. teraz wyszedł azjatycki bubel i próby tłumaczenia tego pionierskim dizajnem ..🤣🤣🤣

Edytowane przez Woytas

Opublikowano

Z innej beczki to oglądałem shortsa z iX3. Oni z bagażnika wywalili metalowy próg załadunkowy jest plastik oraz roleta z kartonu, na sznurku ☹️ Jak zrobią to w G51 kombi to brak słow. Ta wykładzina bagażnika też wyglada, na szajs co jest toyocie... Ja oczekiwał updatu względem G21 tj. chociaż możliwość domówienia elektrycznej rolety, albo jakiś fajny system podnoszenia przy otwarciu klapy jak jest chyba w Audi.

https://youtube.com/shorts/DeGHOgctOJ8?is=83esaKscXfrvOqQd

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

Widać , że księgowi hasają i następuje optymalizacja 😆 .. tylko , żeby ta firma była w ruinie 😂 .. za zeszły rok pond 7 mld zysku .. mam nadzieje , że ta pazerność i zjazd jakości odbije się czkawką i spadkami

Opublikowano

Porsche już dostało po łapach, mercedes też się nadział na 4 cylindry w amg.... Pora na bmw....

Citroen, peugeot, renault za bardzo nie istnieją....

Opublikowano
W dniu 26.04.2026 o 13:43, Woytas napisał(a):

Widać , że księgowi hasają i następuje optymalizacja 😆 .. tylko , żeby ta firma była w ruinie 😂 .. za zeszły rok pond 7 mld zysku .. mam nadzieje , że ta pazerność i zjazd jakości odbije się czkawką i spadkami

Niestety muszę Ciebie zasmucić. Jako inżynier i Jakościowiec w korpo mogę jasno powiedzieć, że dobrze już było. Projekty optymalizacyjno-oszczędnościowe są prowadzone wszędzie i na całego. W Automotive już w ogóle są popularne tzw. audity oszczędnościowe, gdzie BMW przyjeżdża i u dostawcy szuka na czym zaoszczędzić - na procesie czy na produkcie.

W Mercedesie już drewna nie znajdziesz, a żywotność auta spadła drastycznie.

Co do plastików w G20 z 2025 przy 35k km na kostce brukowej zaczyna się 🤣

G50 projektował chyba ten od Prosiaka serii 7.