Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, AMaly napisał(a):

Dzwoniłem też do wulkanizatora. Termin za 2 tyg. 

O! mamy tutaj fana prognoz długoterminowych, albo wulkanizatora-synoptyka. 

8 godzin temu, GDX4 napisał(a):

Ja czekam aż rano będzie minimum 5 stopni

A jak jeżdżę tylko w południe, kiedy asfalt jest już rozgrzany i +20 w słońcu? 🤔

8 godzin temu, saab napisał(a):

Ja po pierwszym grillu ! A tak na powaznie to w przyszlym tygodniu 2 C a w nocy minus zapowiadaja. 

Ja w nocy samochód w ogrzewanym garażu trzymam żeby nie zmarzł, więc fakt, minus złe, ale dla portfela 😉 A te 2 stopnie to od rana do wieczora, czy średnia? 🙂 

Co roku milion artykułów na ten sam temat, te same posty na forach i te same strachy. Aż kusi przywołać dyskusję o wielosezonówkach 😈

Ja z kolei zmieniam w jednym samochodzie ciut wcześniej, a w drugim później. Jak miałem jeden to przyglądałem się prognozie pogody i starałem się dobrać odpowiednie opony. Przecież nawet jak rano jedziecie do pracy i jest +3 ,a jak wracacie to jest +10, ale asfalt rozgrzany słońcem, to rano zimówki, a po południu letnie są potrzebne 😉

• Moderatorzy
Opublikowano
Godzinę temu, rafaeelloo napisał(a):

Aż kusi przywołać dyskusję o wielosezonówkach 😈

Ja mam wielosezon i jak kończy się zima to przekładam opony na lewą stronę i mam letnie.

• Lubię to 1
  • Haha 2

spacer.png

Opublikowano
W dniu 5.03.2025 o 17:40, AMaly napisał(a):

Cześć,

czy już zaczęliście wymieniać opony na letnie w swoich G20?

pozdrawiam 

Mam dwa komplety, zmieniam w zależności od temperatury, jak auto stoi a jest ponad 10C to jadę do garażu i zmieniam na letnie, jak spadnie w międzyczasie to zmieniam na zimowe. Ogólnie lubię zmieniać koła, takie relaksujące to jest i pomaga na kręgosłup.

• Lubię to 1
  • Haha 3
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koncepcji widzę mnóstwo, ja mam swoją,  sprawdzoną, od lat ją stosuje. 

Zmieniam wieczorem jedno koło. 

Rano schodzę do garażu i patrzę na efekt. 

Jeśli trzy przylegają do podłoża,  a to jedno letnie jest nieco podniesione to znaczy,  że jest mu zimno, więc jeszcze za wcześnie.

• Lubię to 3
  • Haha 5

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
14 godzin temu, AMaly napisał(a):

Ok, racja. Dzwoniłem też do wulkanizatora. Termin za 2 tyg. 

Pozdrawiam 

Ja wymienię po przyszłym tygodniu, bo mają być jakieś ostatnie podrygi zimy. 

Opublikowano

Siema, chciałbym zapytać posiadaczy g21, dzisiaj na klapie auta które ma niecałe 3 msc znalałem podrapany plastik (po obu stronach klapy) jak w załączniku. Czy wy też tak macie?

Ten element obija się o plastiki zamontowane do otworu na klape bagażnika.

klapa.jpeg

Opublikowano
W dniu 8.11.2024 o 12:16, Szefik napisał(a):

Chcialbym zmienic olej w swoim 330i LCI

Poprzednia wymiana w ASO wlany olej 0w30 LL04 nr 83212465857

Nie moge nigdzie znalezc oleju z dokladnie takim oznaczeniem katalogowym. Czy moge wlać jakikolwiek 0w30 LL04 jaki znajde? Np. 83212365929

Druga sprawa czy wymiana oleju poza ASO może wplynac na utrate gwarancji? Z wielu zrodel slyszalem juz ze NIE, ale przyda sie jeszcze potwierdzenie 😄

Zbliża mi się wymiana oleju w silniku a ostatnio w serwisie BMW wlano olej 0w30 LL04 nr 83212465857, i nie mogę go znaleść do kupienia po za serwisem,znalazłeś.  ten czy wlałeś inny olej

Opublikowano
14 godzin temu, squeezer napisał(a):

Siema, chciałbym zapytać posiadaczy g21, dzisiaj na klapie auta które ma niecałe 3 msc znalałem podrapany plastik (po obu stronach klapy) jak w załączniku. Czy wy też tak macie?

klapa.jpeg

Huh, mam tak samo, ale lipa. Auto 5 miesiecy. Będę w serwisie za tydzień to się zapytan

Opublikowano
7 godzin temu, i043W napisał(a):

Huh, mam tak samo, ale lipa. Auto 5 miesiecy. Będę w serwisie za tydzień to się zapytan

Może wystarczy wykręcić trochę odbojniki.

Opublikowano

Pytanie do znawców wyposażenia 🙂 Czajcie motyw. Zamówiłem w swoim aucie 340i białą skórę. Oglądam sobie różne recenzje żeby zobaczyć jak to wygląda i widzę na dwóch filmikach aut z 2025 różnicę. Tunel środkowy na jednym jest czarny a drugim biały. Od czego to zależy? 

Opublikowano
9 godzin temu, macste napisał(a):

Jeden cerata czyli Sensatec, drugi Vernasca... może tu jest klucz 🙂

To by mialo sens niemniej widze dwa problemy 😄 1. W konfiguratorze biala jest tylko skora naturalna a dwa, konfigurator pokazuje dla niej rowniez czarny tunel 😞 Moze cos im sie zmienilo 

Opublikowano

Pytanie odnośnie odtwarzania muzyki z pendrive'a. G20 LCI2. iDrive 8.5 u mnie widzi pamięć tylko po podłączeniu do złącza USB A przy ładowarce indukcyjnej. Jak podłączę do USB C w podłokietniku to go nie widzi. Tak ma być, czy coś jest nie tak? 

Opublikowano

Tak ma być - odczyt tylko z gniazda USB przy ładowarce.

2 godziny temu, komoornik napisał(a):

Wrzuciłeś filmiki aut z rynku USA, tam jasna tapicerka jest dostępna zarówno jako Sensatec jak i Vernasca.

Ale nie ma skóry Vernasca w  wentylowanej wersji, z tego co wiem nawet tam.

Opublikowano
17 godzin temu, Sheppard25 napisał(a):

Pytanie do znawców wyposażenia 🙂 Czajcie motyw. Zamówiłem w swoim aucie 340i białą skórę. Oglądam sobie różne recenzje żeby zobaczyć jak to wygląda i widzę na dwóch filmikach aut z 2025 różnicę. Tunel środkowy na jednym jest czarny a drugim biały. Od czego to zależy? 

@Sheppard25 Dokładnie tak jak napisał kolega wyżej, jasny tunel jest w przypadku Sensatec'a, dla skóry naturalnej - Vernasca będzie czarny.

W dniu 7.03.2025 o 22:22, squeezer napisał(a):

klapa.jpeg

@squeezer obawiam się, że ten typ tak ma.. posiadam G21 z 2021 (pre LCI) - i wygląda to dokładnie tak samo, zapewne masz też podobne przetarcia na plastikach po stronie karoserii, które mają kontakt z klapą. Sądzę, że nawet po wymianie elementów problem prędzej czy później powróci.

• Lubię to 1
Opublikowano
7 godzin temu, kamsku2930 napisał(a):

Pytanie odnośnie odtwarzania muzyki z pendrive'a. G20 LCI2. iDrive 8.5 u mnie widzi pamięć tylko po podłączeniu do złącza USB A przy ładowarce indukcyjnej. Jak podłączę do USB C w podłokietniku to go nie widzi. Tak ma być, czy coś jest nie tak? 

Ckekawe... w pre-LCI z iDrive 7 bez problemu czyta muzę z usb-c w podłokietniku.

Opublikowano

318d 2019 85.000km, nigdy tam nic nie czułem a ostatnio wsiadłem i się przeraziłem, odczuwalne na palcach i wkurzające.. Jakaś rada oprócz wymiany kiery?

IMG_20250305_165754.thumb.jpg.10503f2a538f9918eb68d7b2bb4e31e3.jpg

A tutaj odma do wymiany albo takie zapocenie normalne i do olania skoro to tylko olej?
Znajomy mechanik nalał oleju trochę od serca ciut powyżej maxa także mogło to mieć jakiś wpływ.
Chcesz zrobić coś dobrze (albo dobrze spier..), zrób to sam.

IMG_20250305_165938.thumb.jpg.c199103ad24f8ffc5a8ff34e42756f0f.jpg

Opublikowano

W którym to miejscu kierownicy? Wygląda na uszkodzenia od wsiadania/wysiadania.

Ponowne obszycie albo wymiana kierownicy, nic innego tu nie pomoże.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kształt zadrapania sugeruje sygnet z Yale 😀 Na poważnie tylko uszkodzenie mechaniczne, niestety... Dedukcją jestem za @komoornik(wsiad, wysiad). Nikt tego poza Tobą nie zobaczy, wiem że może Cię to denerwować. 3 wyjścia: zapomnieć, zmiana przyzwyczajeń i kiery lub dozgonna jazda w rękawiczkach zakładanych przez wsiadaniem i zrzucanych tuż po zamknięciu drzwi.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1