Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Widziałem wczoraj pierwszy raz na ulicy ix3.

Nie trafia w mój gust ;)

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

• Odpowiedzi 677
  • Wyświetleń 38,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano
3 godziny temu, MedicuS napisał(a):

Widziałem wczoraj pierwszy raz na ulicy ix3.

Nie trafia w mój gust ;)

Widocznie za krótko patrzyłeś. W przypadku nowych BMW trzeba patrzeć do skutku, aż się spodoba )

A na poważnie to do mnie też kopletnie nie trafia. Widziałem tylko w salonie ale na żywo było jeszcze gorzej niż w necie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dla mnie, na drodze, nowe ix3 bomba. Super wyglada.

Opublikowano
5 godzin temu, Woytas napisał(a):

... czekam na screeny pierwszych użytkowników po jeździe drogami szybkiego ruchu z przepisową prędkością gdzie nagle z 900 zrobi się 400 do max 500 😁

No tak mniej więcej jest. W iX3 50. Około 500 km zasięgu przy stałej prędkości 120 km/h i tylko 350 km przy 140 km/h. W i3 pewnie będzie z 10-15% więcej.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A dieslem przelatywalem cala zachodnia Eu od Roterdamu do granicy na jednym baku leca 180km/h...

Opublikowano
4 godziny temu, kkx5 napisał(a):

Dla mnie, na drodze, nowe ix3 bomba. Super wyglada.

Teraz we Włoszech i na trasie przez Niemcy widziałem ze 3-4 razy. Zdecydowanie w ruchu, na drodze, wygląda o wiele lepiej niż w salonie na wystawce :)

Opublikowano
14 minut temu, JacekLZ napisał(a):

Teraz we Włoszech i na trasie przez Niemcy widziałem ze 3-4 razy. Zdecydowanie w ruchu, na drodze, wygląda o wiele lepiej niż w salonie na wystawce :)

A najlepiej to wygląda w nocy jak latarnie nie świecą

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

A ja jeździłem, widziałem w ruchu i nie.... kwestia gustu a o nim ponoć się nie rozmawia. Co najwyżej zmienia się z czasem. Na początku bóbr* mi się bardzo nie podobał a teraz M3 jest dla mnie meeega.

*nie chodzi o bawarskie filmy romantyczne 😀

Opublikowano

Kwestia gustu, dla mnie na żywo wygląda gorzej niż na zdjęciach studyjnych, nawet w salonie tak jeszcze nie razi, ale na ulicy wychodzi już całkowicie to ekstremalne zaburzenie proporcji i dziwaczne linie. i3 będzie chyba jeszcze gorsze, bo ma jeszcze bardziej zaburzone proporcje.

Bóbr też na początku wywoływał u mnie mieszane uczucia, ale z czasem bardzo go polubiłem, a teraz porównując do neue Klasse mam wrażenie że jest szczytem wyrafinowania.

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
2 minuty temu, Lukas68 napisał(a):

Kwestia gustu, dla mnie na żywo wygląda gorzej niż na zdjęciach studyjnych, nawet w salonie tak jeszcze nie razi, ale na ulicy wychodzi już całkowicie to ekstremalne zaburzenie proporcji i dziwaczne linie. i3 będzie chyba jeszcze gorsze, bo ma jeszcze bardziej zaburzone proporcje.

A mi się wydaje że na tle ix3 i3 będzie ładne choć dalej brzydkie 😀

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja się kiedyś widzę w elektryku, ale póki co wokół trzepaka.

W zasadzie idealnie by mi pasował, natomiast na ten moment na trasie jakoś sobie nie wyobrażam.

Jak jadę z synem to fakt, stajemy zapewne częściej niż elektrykiem by trzeba, bo najpierw pije, potem sika, w międzyczasie głodny 🙄

Ale jak jedziemy sami to do Wiednia bez większego problemu jadę na raz i tutaj pojawia sie kłopot w ix3.

Jadąc tempem diesla rodem z młockarni, ix3 nie dojedzie bez postojów.

Obecnie to co fajne w elektryku to moc z dostępem bez laga, ale jak sie zaczyna z tego korzystać to sie okazuje, że te elektryki harde są tylko ze świateł 😉

Reasumując ja sie kiedyś w tym elektryku widzę, z tym że w ładnym 🙃

Edytowane przez MedicuS

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
7 godzin temu, kkx5 napisał(a):

A dieslem przelatywalem cala zachodnia Eu od Roterdamu do granicy na jednym baku leca 180km/h...

dokładnie tak, spod domu dojechałem do Amsterdamu 😁 ale obiektywnie to było 520D ... M440i też nie dojadę na raz 😁

Edytowane przez Woytas

Opublikowano

27 minut temu, MedicuS napisał(a):

Obecnie to co fajne w elektryku to moc z dostępem bez laga, ale jak sie zaczyna z tego korzystać to sie okazuje, że te elektryki harde są tylko ze świateł 😉

Reasumując ja sie kiedyś w tym elektryku widzę, z tym że w ładnym 🙃

No dokładnie. Jakiś czas temu miałem okazję pojeździć Volvo EC40 kolegi, które miało ponad 400 KM no i poza startem z miejsca lub przyspieszaniem z bardzo małych prędkości to nie czuć wcale tej mocy. Przez to że nie ma tam przełożeń a moment obrotowy jest stały to przyspieszenie jest coraz słabsze z prędkością. Zupełnie odwrotnie niż w spalinówce. Takie 340i daje dużo lepsze wrażenia z przyspieszenia moim zdaniem.

Ale do kręcenia się wkoło komina, szczególnie jeśli ktoś ma tanie lądowanie, to jak najbardziej. Tylko nie za tą kasę co ix3 czy i3.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, Woytas napisał(a):

dokładnie tak, spod domu dojechałem do Amsterdamu 😁 ale obiektywnie to było 520D ... M440i też nie dojadę na raz 😁

Bo 440i korci, jakbys nim, jak elektrykiem jechal, tak do 120km/h, to zrobisz duzo. Na dzien dzisiejszy, jak koledzy wskazuja, auta do jazdy po miescie i wypady bliskie. Jak czlowiek chce daleko poleciec i szybko doma wrocic albo jest na emigracji i pedzi na wakacje, to przeciez wiecie jak jest, chcemy na raz cala trase, szybkie skiku i dalej "ogien", tu elektryk to udreka.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 minuty temu, kkx5 napisał(a):

Bo 440i korci, jakbys nim, jak elektrykiem jechal, tak do 120km/h, to zrobisz duzo. Na dzien dzisiejszy, jak koledzy wskazuja, auta do jazdy po miescie i wypady bliskie. Jak czlowiek chce daleko poleciec i szybko doma wrocic albo jest na emigracji i pedzi na wakacje, to przeciez wiecie jak jest, chcemy na raz cala trase, szybkie skiku i dalej "ogien", tu elektryk to udreka.

Bo sie człowiek ściga z nawigacją i se trochę nadrobi to każde sikanie masakruje co się tam udało nadrobić ;)

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dokladnie tak 😄

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tu nie ma co filozofować, jeździsz często i bardzo daleko szybkimi autostradami i nie lubisz marnować wtedy czasu bierz spaline, jeździsz daleko albo wcale albo od wielkiego dzwona albo nie przeszkadzają ci postoje, elektryk jest ok. Bmw i3, ix3 ma tą zaletę że ładuje się mega szybko. 20 minut i możesz jechać dalej.

Opublikowano
33 minuty temu, słonik40 napisał(a):

Tu nie ma co filozofować, jeździsz często i bardzo daleko szybkimi autostradami i nie lubisz marnować wtedy czasu bierz spaline, jeździsz daleko albo wcale albo od wielkiego dzwona albo nie przeszkadzają ci postoje, elektryk jest ok. Bmw i3, ix3 ma tą zaletę że ładuje się mega szybko. 20 minut i możesz jechać dalej.

jak jest akurat dostępna/wolna ładowarka i o ile działa 😁 ... pomijam ten cyrk z kartami , sieciami itd ...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z tym akurat na dziś dzień nie ma problemu, nie powtarzaj zasłyszanych mitów, a karty są akurat wygodne. Wygodniejsze od tankowania i stania w kolejce przy kasie żeby zapłacić. Podjeżdżasz, przykładasz kartę, ładujesz, na koniec miesiąca opłata zostanie ściągnięta z karty kredytowej .

Opublikowano
48 minut temu, słonik40 napisał(a):

Z tym akurat na dziś dzień nie ma problemu, nie powtarzaj zasłyszanych mitów, a karty są akurat wygodne. Wygodniejsze od tankowania i stania w kolejce przy kasie żeby zapłacić. Podjeżdżasz, przykładasz kartę, ładujesz, na koniec miesiąca opłata zostanie ściągnięta z karty kredytowej .

co do mitów ... akurat mam w domu drugie auto EV i widzę , że nie masz pojęcia jaka jest rzeczywistość ...

1) z tym czy ładowarka będzie czynna / zajęta / ktoś kable zajumał totalna loteria .. ostatnio jadąc na lotnisko miałem zaplanowane doładowanie się na sprawdzonym punkcie GreenWay-a przy S5 .. CS 400 KW 15 minutek lecimy dalej ... z 8 działających 0 😁

2) karty są wygodne ... szczególnie te flotowe , których potem każdy posiadacza EV ma po 3 bo .uj wie która zdziała z daną ładowarka danej sieci a na końcu jak masz stojące auto pod lidlem i tak nie naładujesz 😁

więc jak piszesz , że poruszanie się EV jest "Wygodniejsze od tankowania i stania w kolejce przy kasie żeby zapłacić" .. co 300 km autostrady bo na więcej baterii nie starczy to nie wiem czy Ty miałeś większą styczność z tego typu autem😉

Edytowane przez Woytas

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

Wygodniejsze od tankowania i stania w kolejce przy kasie żeby zapłacić.

Zapłacić można przy dystrybutorze, w kilka sekund (np. Orlen Pay), wiec tutaj nie ma żadnej przewagi :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

2 ev w domu, jakieś 110 tysięcy zrobione w 3 lata, karty mam całe dwie BMW i Mercedes, wybieram między jedną a drugą tylko z powodu ceny, 99 procent ładowań na IONITY, tego co piszesz nie uświadczyłem

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z mojego punktu widzenia jazda EV (w promieniu 400km) to czysta oszczędność okupiona różnymi kompromisami i wadami.

Zrobiłem okolo 20 000 km moim i4 a koszty przejazdu (nie liczę skrupulatnie, ale też dodaje coś i zaokrąglam w góre) to około 1000zł.

Natomiast nie pojadę tym autem do Włoszech, do Chorwacji a nawet w góry na narty jechaliśmy dieslem.

Dieslem wygodniej, a przy okazji... i4 to dla mnie dość małe auto. Takie podmiejskie bym rzekł. Ale do Poznania, Warszawy, Radomia już jechałem i da radę. Ode mnie Dom-Poznań-Dom - jadę na jednym ładowaniu, Warszawa/Radom z jednym ładowaniem - więc to co naładuje w domu to zostaje w kieszeni.

Ale... ile razy się jeździ te 700/800km dziennie? Jeśli ktos tak ma, to nie EV na ten czas.

Karta ładowania BMW.... żałuje że wygenerowałem ten ślad węglowy i nie tylko.

Tylko aplikacje, a tych trzeba mieć kilka. Masakra. Nie jest to wygodne i fajne.
No i to... jak ta ładowarka do której się jedzie na styk (mam na myśli 5-8% naładowania) okaże się nieczynna/zepsuta/z uciętym kablem. Ok, można ładować sie przy 20-30% i mieć zapas, ale czy wtedy robie 400km na ładowaniu w trasie czy 250?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 minut temu, luk_byd napisał(a):

Z mojego punktu widzenia jazda EV (w promieniu 400km) to czysta oszczędność okupiona różnymi kompromisami i wadami.

Zrobiłem okolo 20 000 km moim i4 a koszty przejazdu (nie liczę skrupulatnie, ale też dodaje coś i zaokrąglam w góre) to około 1000zł.

Natomiast nie pojadę tym autem do Włoszech, do Chorwacji a nawet w góry na narty jechaliśmy dieslem.

Dieslem wygodniej, a przy okazji... i4 to dla mnie dość małe auto. Takie podmiejskie bym rzekł. Ale do Poznania, Warszawy, Radomia już jechałem i da radę. Ode mnie Dom-Poznań-Dom - jadę na jednym ładowaniu, Warszawa/Radom z jednym ładowaniem - więc to co naładuje w domu to zostaje w kieszeni.

Ale... ile razy się jeździ te 700/800km dziennie? Jeśli ktos tak ma, to nie EV na ten czas.

Karta ładowania BMW.... żałuje że wygenerowałem ten ślad węglowy i nie tylko.

Tylko aplikacje, a tych trzeba mieć kilka. Masakra. Nie jest to wygodne i fajne.
No i to... jak ta ładowarka do której się jedzie na styk (mam na myśli 5-8% naładowania) okaże się nieczynna/zepsuta/z uciętym kablem. Ok, można ładować sie przy 20-30% i mieć zapas, ale czy wtedy robie 400km na ładowaniu w trasie czy 250?

To nawet nie chodzi o to ile razy się jeździ.

Nawet jeśli to jest jak w moim przypadku, raptem 4-5 wyjazdów dalszych to już przy zakupie nowego auta to rozważam.

Na ten moment wybrałem młockarnie, ale już jako drugie auto rozważam, czy może nie spróbować ev.

Za parę lat może te rozważania przestaną być aktualne, ale w 2026 ev nie pozwoli mi wracać ze zdjęciami z trasy 😉

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Równie dobrze można napisać że seria 3 to małe gowno i w trasy się nie nadaje. Każdy przypadek jest indywidualny i każdy powinien auto rozważać pod siebie. Jak dla mnie jak ktoś nie jeździ daleko za granicę autem, zadko kiedy jeździ powyżej 200 km od domu w jedną stronę to ev jest ok, w przeciwnym razie lepiej spaliniak, jak ktoś ma dwa auta to jako drugie auto to wogole nie ma tematu.

Edytowane przez słonik40