Skocz do zawartości

Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi BMW 3 G20/21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, rzaba napisał(a):

Koszt wymiany w ASO 3300 - chyba trochę przegięcie.

Koszt rbh w ASO robi swoje. Fakt faktem, do wymiany trzeba zwalać przednie zawieszenie, a po wymianie jeszcze ustawić geometrię, więc trochę czasu na całość zejdzie. Niemniej jednak w nieautoryzowanym warsztacie koszt będzie zdecydowanie niższy

• Odpowiedzi 8,9 tys.
  • Wyświetleń 944,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Dokładnie! Ja się staram przynajmniej raz dziennie komuś wymusić. Z lewego w prawo i odwrotnie. Ostatnio zacząłem też trąbić na nauki jazdy 😆

• Robuś odpocznie parę dni od pisania to może zejdzie z chamskiego roszczeniowego tonu.

• Dzis w koncu i ja odebralem swoje 330i x-Drive. 😉  zamowiony 15.05.25, do salonu przyjechal 13.10.25 Kolor: szary Skyscraper, tapicerka materialowa M PerformTex Black (jutro wrzuce foty)

Opublikowane grafiki

Opublikowano
6 godzin temu, rafaeelloo napisał(a):

Przy jakim przebiegu? U mnie 60k i jak patrzyłem (wyciszałem nadkola) to tak jeszcze z rok i też chyba trzeba będzie zmienić. 

Ponad 70k przebiegu. Z tego co przeczytałem na zagranicznych forach, raczej norma w BMW.

Część ludzi tego nie zauważa, część ignoruje i pisze żeby olać... 

Ryzyko takie, że te osłony po coś są i ze zniszczonymi amortyzatory szybciej się skończą. O ile szybciej to chyba ciężko powiedzieć. 

Tak to u mnie wygląda teraz, z drugiej strony jest lepiej, tylko takie kilkumilimetrowe dziurki. Screenshot_20251217_124652_Firefox.thumb.jpg.3d9b50b1c1d3155f0ebd1be639c73f6d.jpg

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W aso pewnie jeszcze wymieniają cała masę dupereli bo tak nakazuje prwnie procedura . 

Opublikowano

Dokładnie. Chociażby nowe śruby, nakrętki, podkładki które w ASO kosztują kilka razy tyle co ich odpowiedniki w sklepie z artykułami metalowymi 😄 W E46 jak robiłem zawieszenie i chciałem wymienić także śruby, to w ASO śruba zwrotnicy 31306779487 ok 20zł bez rabatów. W metalowym za dokładnie taką samą śrubę zapłaciłem zawrotne 1,20zł 🫠

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@rzaba osłona przeciw kurzowa do wymiany,porysuje tłok amora.

Opublikowano
6 godzin temu, KucaQ napisał(a):

Dokładnie. Chociażby nowe śruby, nakrętki, podkładki które w ASO kosztują kilka razy tyle co ich odpowiedniki w sklepie z artykułami metalowymi 😄 W E46 jak robiłem zawieszenie i chciałem wymienić także śruby, to w ASO śruba zwrotnicy 31306779487 ok 20zł bez rabatów. W metalowym za dokładnie taką samą śrubę zapłaciłem zawrotne 1,20zł 🫠

Nie chce mi sie wierzyć,  żeby jakakolwiek śruba samochodowa kosztowala obecnie 1,2. 

Opublikowano
42 minuty temu, Lutek T napisał(a):

Nie chce mi sie wierzyć,  żeby jakakolwiek śruba samochodowa kosztowala obecnie 1,2. 

No ale może się mylę, bo nie wiem co to za śruba. Za śrubę do koła w moim małym mieście w malym sklepiku zaplacilem 6 (na aledrogo dwa razy tyle). 

Opublikowano

Po wpisaniu w googlach 'śruba zwrotnicy' znalazłem na piątej stronie śrubę za 93 grosze brutto. Dostawa od 18,99. "Handluj z tym." 🫡

Edytowane przez Markok

Opublikowano
Godzinę temu, Markok napisał(a):

Po wpisaniu w googlach 'śruba zwrotnicy' znalazłem na piątej stronie śrubę za 93 grosze brutto. Dostawa od 18,99. "Handluj z tym." 🫡

W ASO też tam zamawiają i cyk 20 PLN za śrubę 

Opublikowano
7 godzin temu, Markok napisał(a):

ale wiesz, że wyroby metalowe mają różne stopy, a co za tym idzie różną charakterystykę fizyczną? Nie twierdzę, że to nagle inna śruba, ale w ASO masz gwarancję, że jak będziesz ją dokręcał momentem X, to będzie trzymała, a ten "zamiennik" może po prostu się zerwać.

Niezależnie od tego, czy to będzie inna, czy ta sama (nawet z tej samej fabryki i serii ;)) to i tak za dużo wołają 🙂

Opublikowano
12 godzin temu, Lutek T napisał(a):

Po pierwsze - to było ze 4 lata temu, ceny były niższe. Poza tym to był zakup w sklepie stacjonarnym (nie market, a lokalny sklep z artykułami metalowymi), a tam wówczas zakup jest na wagę, nie na sztuki i to tez wtedy inaczej ceny sie prezentują.

Po drugie - śruba o której pisałem, to najzwyklejsza śruba M12x1,5x55mm o klasie twardości 10.9. 

No ale może się mylę, bo nie wiem co to za śruba.

A wrzuciłem jej numer OE 🙂

Wrzuce też link. Maciek u siebie w ofercie tez je ma, ale akurat bez zdjęcia produktu, więc wrzucam z auto voll, to sobie możesz zobaczyć. 

https://auto-voll.pl/pozostale/4794-sruba-z-podkladka-bmw-e46-e38-z4-316-318-320-323-325-328-725-728-730-735-740-750-m3-31306779487.html

Za śrubę do koła w moim małym mieście w malym sklepiku zaplacilem 6 (na aledrogo dwa razy tyle). 

Nie porównuj do śruby koła, bo czegoś takiego w zwykłym sklepie metalowym raczej próżno szukać. 

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano

Chill out, tylko żartowałem z Lutka że nie ma śrub samochodowych za złotówkę jak w każdym metalowym jak napisał 'KurczaQ' masz do wyboru do koloru na wagę gniotsa nie łamiotsa 4,6 albo łamiotsa nie gniotsa 12,9. Ta któro znolozłech to pieron wiy do czego i jaki mo wymiary, pewnie mały pyrtek. 🙃

Opublikowano

Dostalem ciekawe informacje od handlowca w BMW. Przy premierze BMW iX3 wprowadzja jakies zaawansowane systemy asystujące PRO. Tworzy BMW szczeglowa mapę w Polsce i mają ją aktywować pod koniec 2026 rok. Handlowiec mówił, że nieoficjalnie w związku z mapami w 3er uruchomione akrualizacją bedą nie działające obecnie wszystkie funkcje asystentów PRO, ale być może tylko dla LCI2. 

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

Nie do końca rozumiem dwa ostatnie wersy. Chodzi o to, że moje systemy PRO przestaną działać? Wyposażenie, za które zapłaciłem? :))) Obiecuję Wam, że wtedy idę na szable z BMW. 

Opublikowano
50 minut temu, JacekLZ napisał(a):

Nie do końca rozumiem dwa ostatnie wersy. Chodzi o to, że moje systemy PRO przestaną działać? Wyposażenie, za które zapłaciłem? :))) Obiecuję Wam, że wtedy idę na szable z BMW. 

Chodzi o to, że włączą dodatkowe funkcje, które obecnie nie działają.

Opublikowano
3 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

W Polsce asystent PRO bedzie działał jak w DE. 

Opublikowano
4 godziny temu, GrzegorzKo napisał(a):

Dostalem ciekawe informacje od handlowca w BMW. Przy premierze BMW iX3 wprowadzja jakies zaawansowane systemy asystujące PRO. Tworzy BMW szczeglowa mapę w Polsce i mają ją aktywować pod koniec 2026 rok. Handlowiec mówił, że nieoficjalnie w związku z mapami w 3er uruchomione akrualizacją bedą nie działające obecnie wszystkie funkcje asystentów PRO, ale być może tylko dla LCI2. 

Autogefühl bardzo chwali.

Opublikowano

Niemiec zachwala niemieckie auto.. Für Deutschland!

spacer.png

A nie czekaj, on się nazywa Thomas Majchrzak, a to ci zdrajca, zupełnie jak gostek od konkretów. 😈
Ja tam wolę Izerę.

Edytowane przez Markok

Opublikowano
6 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

W Polsce asystent PRO bedzie działał jak w DE. 

Ale to chyba tylko w Neue Klasse.

Jakoś ciężko uwierzyć, że sami z siebie dorzucą nowe funkcjonalności do G20 LCI2. To jest iDrive 8.5, czyli już dwie generacje wstecz, a w 2026 jest koniec produkcji modelu. 

No i BMW raczej nic za darmo nie daje 😄

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
1 godzinę temu, rzaba napisał(a):

Ale to chyba tylko w Neue Klasse.

Jakoś ciężko uwierzyć, że sami z siebie dorzucą nowe funkcjonalności do G20 LCI2. To jest iDrive 8.5, czyli już dwie generacje wstecz, a w 2026 jest koniec produkcji modelu. 

No i BMW raczej nic za darmo nie daje 😄

Powód, że nie są odblokowane w Polsce te systemy to brak odpowiednich map, które maja być dla Polski dostępne w 4 kwartale 2026roku. Nic nowego nie dostaniesz, tylko będzie architektura do tego aby obklowac to co dziala, jak przekroczysz swoim samochodem granice naszego zachodniego sąsiada.

Opublikowano
26 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Nic nowego nie dostaniesz, tylko będzie architektura do tego aby obklowac to co dziala, jak przekroczysz swoim samochodem granice naszego zachodniego sąsiada.

A spoko, chyba źle zrozumiałem, myślałem że chodzi o jakieś całkiem nowe funkcjonalności.

Jeżeli chodzi o pojawienie się w Polsce tego co działa już dzisiaj w Niemczech - to tak, to pewnie jest możliwe.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
15 godzin temu, Markok napisał(a):

Niemiec zachwala niemieckie auto.. Für Deutschland!

spacer.png

A nie czekaj, on się nazywa Thomas Majchrzak, a to ci zdrajca, zupełnie jak gostek od konkretów. 😈
Ja tam wolę Izerę.

Thomas i jego typowy Deuglish 😄 

Opublikowano

Czy u was pod maską też z lewej strony nie ma sprężynki w mechanizmie uchwytu zamykania maski? Wygląda jak taki „język”. Zastanawia mnie czemu prawy ma sprężynkę i stoi a lewy nie ma i sobie dynda luzem.

IMG_3802.jpeg

IMG_3801.jpeg

Edytowane przez jaworq

Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
Opublikowano
54 minuty temu, jaworq napisał(a):

Czy u was pod maską też z lewej strony nie ma sprężynki w mechanizmie uchwytu zamykania maski? Wygląda jak taki „język”. Zastanawia mnie czemu prawy ma sprężynkę i stoi a lewy nie ma i sobie dynda luzem.

Jest OK. U mnie jest tak samo

Opublikowano

Może linka jest podłączona tylko do lewego (bo najbliżej od kierowcy) i prawy nie potrzebuje sprężyny.

Edytowane przez Markok