Skocz do zawartości

M50i 4.4 V8 530km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Roberto1 napisał(a):

Panowie dwa pytania: pierwszy serwis olejowy robiłem po 2.5kkm, drugi kiedy polecacie zrobić ?

Po odpaleniu samochodu na zimno ale również po dłuższej przerwie w jeździe przez około 30-50 sekund utrzymuje wyższe obroty. Czekać aż spadną czy jechać od razu?

Olej co 10tys / raz w roku. Chyba że tylko trasy to można rozważyć 15 tys  / raz na rok imho.

Auto odpalasz i jedziesz, oczywiście bez katowania dopóki się nie rozgrzeje. Lepsze dla silnika jest nagrzewanie podczas jazdy, a nie odpalenie i czekanie.

• Odpowiedzi 448
  • Wyświetleń 77,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Panowie na drogie auta najlepsze wyjście to nie brać tego na własność. Czyli wpłata 0 lub 5% okres 59mcy wykup 35-40%. Taki leasing w złotówkach wyjdzie ok.130% w euro poniżej 120%. Dużo nie dużo

• Nie napisałem, że zawias mpro gorszy 😉, tylko bardziej sztywny porównując do adaptacyjnego zwykłego. To tylko moje spostrzeżenie takie na gorąco. Redukcja przechyłów to bajka w mpro. Bujanie się na bo

• No i oczywista sprawa, że mają argument. Na swojej skórze, boleśnie i bardzo drogo przekonał się o tym mój brat. Miał pecha - pękło mu łożysko pod wałem. Wyrok: silnik do wymiany (G31 540i) Panow

Opublikowane grafiki

Opublikowano
58 minut temu, Roberto1 napisał(a):

Panowie dwa pytania: pierwszy serwis olejowy robiłem po 2.5kkm, drugi kiedy polecacie zrobić ?

Po odpaleniu samochodu na zimno ale również po dłuższej przerwie w jeździe przez około 30-50 sekund utrzymuje wyższe obroty. Czekać aż spadną czy jechać od razu?

ja w MC robię wymianę oleju co 7.5tys km (ale ja dość dynamicznie jeżdżę - 17l/100km to średnie spalanie u mnie)
Po odpaleniu czekam te 15-30s (w zależności jak jest zimno) i jak obroty mi spadną do 800/min to ruszam.

Opublikowano
Godzinę temu, Roberto1 napisał(a):

ja w MC robię wymianę oleju co 7.5tys km (ale ja dość dynamicznie jeżdżę - 17l/100km to średnie spalanie u mnie)
Po odpaleniu czekam te 15-30s (w zależności jak jest zimno) i jak obroty mi spadną do 800/min to ruszam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie z cyklu wincyj mocy😀. Ktoś przerabiał ten moduł dahlera? Piszą, że bez wpływu na gwarancję fabryczną, ale jak to działa w praktyce, tzn. Bmw daje okejke na montaż takich modułów, czy może one są niewidoczne w serwisie??? Czy Waszym zdaniem montaż takiego modułu wpływa na przyszłą żywotność/awaryjność silnika?

https://parts.auto-dynamics.pl/chip-turbo-elektronika/11289-bmw-x5-m60i-g05-390kw-elektroniczny-modul-silnika-dahler-chiptuning-box-power-performance-kontroler-ecu-sterownik.html

Opublikowano

Po gwarancji używam RaceChip (https://www.racechip.de/). Nie widzę problemów z żywotnością silnika (chyba że ktoś tylko na torze i pełny wygar 😉 ); w życiu codziennym korzystamy z tego chipa sporadycznie (nagła potrzeba gazu w podłodze).

Edytowane przez wilk325

Opublikowano

U mnie auto jeszcze dłuuuugo na gwarancji, wiec tez jestem ciekaw jak dziala ten modul dahler, ze nie ma wplywu ma gwarancje producenta (jak piszą). Jeszcze sie nie spotkalem z sytuacja ze jakiekolwiek podbijanie mocy w okresie gwarancji na nią nie wplywa

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przecież to jest modul zewn. Musisz go wypiac przed przyjadzem do ASO. W taki oto sposób nie wpływa na gwarancję😎

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Obecnie patrza po logach i jesli cos sie stanie z silnikiem, beda bez problemu widzieli ze byl box, 100%.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może będą, może nie. Znam osobiście przypadek gdzie padła turbina w N57 z boxem. Nie było problemu z gwarancja, ale to było 7 lat temu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Znajdą, bez obaw

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

Ja mając 85 tys. km i rok gwarancji podniosłem moc i moment obrotowy. Będąc na przeglądzie w serwisie (wymiana chłodnicy recyrkulacji spalin), dostałem przy odbiorze samochodu info od opiekuna, że następnym razem mam powiedzieć na wejściu, że auto kręcone bo prawie mi przywrócili ustawienia fabryczne. Powiedział mi gość , że widać wszystko co było kręcone  i kombinowane, a szkoda żeby to stracić bo kasy nie zwrócą. Przed 100 tys. km byłem na przeglądzie na koniec gwarancji i wymienili jedynie olej bo reszta była ok  Także po moim przypadku można wywnioskować, że wiedzą o zmianach w silniku, ale nie wpływają one na gwarancję. Chociaż uważam, że jakby padł silnik to by mieli argument aby odrzucić gwarancję ( choć z drugiej strony serwisy za naprawy dostają kasę z siedziby głównej BMW).

Edytowane przez klepek

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ty miałeś program, tutaj mowa o boxie. Program to jest oczywiste, ze widza jak na dłoni 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
11 minut temu, klepek napisał(a):

Powiedział mi gość , że widać wszystko co było kręcone  i kombinowane, (…) po moim przypadku można wywnioskować, że wiedzą o zmianach w silniku, ale nie wpływają one na gwarancję. Chociaż uważam, że jakby padł silnik to by mieli argument aby odrzucić gwarancję ( choć z drugiej strony serwisy za naprawy dostają kasę z siedziby głównej BMW).

No i oczywista sprawa, że mają argument. Na swojej skórze, boleśnie i bardzo drogo przekonał się o tym mój brat. Miał pecha - pękło mu łożysko pod wałem. Wyrok: silnik do wymiany (G31 540i)

Panowie popatrzyli w logi i wyszło im, że mój brat ileś tam miesięcy wcześniej podłączył power box jakiś (edit: RaceChip). Nie ma znaczenia, że nie miał go wpiętego w czasie feralnej jazdy. Wystarczyło, że w ogóle kiedykolwiek mial

Nowy silnik kupił z własnej kasy. Za wymianę też zapłacił z kieszeni

Dla mnie to wystarczający argument, żeby nie kombinować - chyba, że ktoś ma kasę na płacenie za konsekwencje ewentualnych usterek

Edytowane przez maciek_w

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dokladnie tak, mialem przypadek ze auto zakupione przez klienta, na gwarancji, milo boxa pare lat wczesniej, o czym nie wiedzial, pech chcial, padl caly uklad wtryskowy, wyszlo po logach, ze cos bylo, odrzucili gwarancje. Kiedys tego sprzetu nie mieli, obecnie z MD i MG odczytaja bez problemu wiec nie kombinujcie z czymkolwiek na gwarancji. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pytanie do znających temat. Na jakiej zasadzie to działa.

Opublikowano
13 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Pytanie do znających temat. Na jakiej zasadzie to działa.

To jest moduł do sterowania klapami wydechu. Otwierasz je sobie z pilota lub możesz zaprogramować guzik zależy od modułu. Ja mam pod dsc, klikam dwa razy i się otwierają.  W m50i otwieranie klap to loteria zależna od softu. U mnie klapy się tylko otwierały powyżej 3000 lub 3500rpm nie ważne od trybu sport/comfort 

Koledze z forum się otwierały normalnie na postoju jak zmieniał tryby comfort/sport u mnie nie działało to tak  

Najpierw pojechałem na kodowanie klap, wtedy zaczęły się po rozgrzaniu otwierać w trybie sport. Tyle ze bez modułu nie zrobisz cold start na otwartych klapach.

Nie koniecznie będziesz miał taki sam efekt jak na filmiku na fabrycznym wydechu, ponieważ x5 na Europę mają GPF a ten jest ze Stanów bez GPF

Edytowane przez local

Opublikowano

Ktoś profilaktycznie zaglądał do panewek w n63? Jeżeli tak to przy jakim przebiegu, i jak wyglądały? 

Sam się zastanawiam nad sprawdzeniem panewek u siebie. Aktualny przebieg 102k moc podniesiona na 670hp/910nm olej wymieniany co 10k 5w40

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To przestan sie zastanawiac. Tu2 nie ma problemu z panewkami, sa innej budowy, takiej jak b58. Problemem moze byc ten 5w40. Masz tam norme SP? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
37 minut temu, local napisał(a):

To jest moduł do sterowania klapami wydechu. Otwierasz je sobie z pilota lub możesz zaprogramować guzik zależy od modułu. Ja mam pod dsc, klikam dwa razy i się otwierają.  W m50i otwieranie klap to loteria zależna od softu. U mnie klapy się tylko otwierały powyżej 3000 lub 3500rpm nie ważne od trybu sport/comfort 

Koledze z forum się otwierały normalnie na postoju jak zmieniał tryby comfort/sport u mnie nie działało to tak  

Najpierw pojechałem na kodowanie klap, wtedy zaczęły się po rozgrzaniu otwierać w trybie sport. Tyle ze bez modułu nie zrobisz cold start na otwartych klapach.

Nie koniecznie będziesz miał taki sam efekt jak na filmiku na fabrycznym wydechu, ponieważ x5 na Europę mają GPF a ten jest ze Stanów bez GPF

Polecam moduły niemieckiej firmy SST (mam u siebie w M3, działa bez zastrzeżeń). Tu link do strony producenta

Opublikowano
2 godziny temu, kkx5 napisał(a):

To przestan sie zastanawiac. Tu2 nie ma problemu z panewkami, sa innej budowy, takiej jak b58. Problemem moze byc ten 5w40. Masz tam norme SP? 

W m50i siedzi TU3. Dlaczego olej miał by być problemem? Normę SP ma, dużo specjalistów zaleca zmianę z 0/5w30 na 5w40 a nawet przy większym upalaniu 5w50

Edytowane przez local

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Problemem jest 5/40 bez SP. Ogolnie, nie widze zadnego sensu lania do t2/t3 oleju innego niz 0w30, 5w30. 5w50 to juz pomysl bez znajomosci budowy silnika. 

Opublikowano
W dniu 18.12.2025 o 20:31, local napisał(a):

Jeśli chodzi o otwieranie klap mam obdlink cx+ wraz z bimmerlink z opcją połączenia przez apple car play.  Widzę statystki auta, które sobie ustawiłem + mam możliwość otwarcia klap z menu i wyłączenia/włączenia ASD. Natomiast wydaje mi się, że w G05 LCI te możliwości są już poblokowane

Edytowane przez savik79

Opublikowano
W dniu 25.12.2025 o 14:01, savik79 napisał(a):

Jeśli chodzi o otwieranie klap mam obdlink cx+ wraz z bimmerlink z opcją połączenia przez apple car play.  Widzę statystki auta, które sobie ustawiłem + mam możliwość otwarcia klap z menu i wyłączenia/włączenia ASD. Natomiast wydaje mi się, że w G05 LCI te możliwości są już poblokowane

Tak też można, tyle że zawsze musisz podpinać Obd, telefon potem odpalać aplikacje i dopiero wtedy może otwierać klapy. Dla mnie za dużo bawienia 😄 tak to mam jeden guzik i zamyka lub otwieram klapy bez kombinowania. Plus jeszcze mam zaprogramowane by zapamiętywał ostatnia pozycje klap po wyłączeniu silnika. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy interwał między przeglądami jest ruchomy tzn samochód na bieżąco modyfikuje pozostały przebieg do wykonania serwisu? Wydaje mi się, że pierwotnie miałem chyba 25kkm do kolejnego serwisu. Zrobione 9kkm, zerknąłem z ciekawości do zakładki serwis i kolejny wypada za 8kkm czyli łącznie po 17kkm. Trochę się skrócił 😉

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano
25 minut temu, Roberto1 napisał(a):

Czy interwał między przeglądami jest ruchomy tzn samochód na bieżąco modyfikuje pozostały przebieg do wykonania serwisu? Wydaje mi się, że pierwotnie miałem chyba 25kkm do kolejnego serwisu. Zrobione 9kkm, zerknąłem z ciekawości do zakładki serwis i kolejny wypada za 8kkm czyli łącznie po 17kkm. Trochę się skrócił 😉

Tak, te interwały są ruchome, jak będziesz robić więcej tras - będzie się wydłużać. W Hondzie np to było zależne od ilości obrotu wału karbowego - jaka dokładnie jest zasada w BMW - nie wiem.