Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

To musieli zmienić coś 🤨 

Opublikowano
12 godzin temu, fpopek napisał(a):

Dziś zauważyłem dziwne objawy tj. głośniejsza praca i gorące powietrze na tył. Po waszych wskazówkach (dzięki Maciek) wyrzuciłem zamontowany w grudniu przez ASO filtr micronAir 64115A29E66 (co prawda we właściwą stronę) i włożyłem Mann CUK 23014-2. Będę obserwował, pierwsze sygnały są pozytywne. (moje G32 ma taki sam filtr jak G05).

Witamy w klubie...

Niestety z moich obserwacji wynika, że "interwały" pomiędzy wymianą filtra a gorącym z tyłu są coraz krótsze..... Nie wiem czy jednak nie siada powoli centrala u mnie...

Jak zaczyna dmuchać gorącym na tył - to u mnie jeszcze pomaga podniesienie prędkości wiatraków w trybie automatycznym. Ale to tymczasowe rozwiązanie. 

Tak dla pewności - w grudniu miałeś wymieniany filtr i teraz (tj. 5m później) zaczęło dmuchać ciepłym z tyłu?

Opublikowano

Była zima, więc ciepłe z tyłu nie przeszkadzało. Zauważyłem to ostatnio przy cieplejszych dniach, gdy klimatyzacja się włączyła. To mogło być od pewnego czasu. Dziś drugi dzień OK.

Opublikowano

A czy ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na „skaczące „ klamry pasów na tylnych siedzeniach ? Na dużych nierównościach (chodzi mi tu o taką tarkę na asfalcie)  hałasują, ponieważ są bardzo luźne . Zastanawiam się, czy nie zamówić takich osłon na klamry z kauczuku na Temu może wtedy bardziej przylgną lub nie będzie słychać tego poruszania. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nie nazwałbym tej rzeczy usterką, ale chciałbym się Was dopytać, czy też to zauważyliście w G05 LCI.

Zalozmy, ze siedzimy sobie dluzej w kabinie po zgaszeniu silnika. W pewnym momencie jest tak, ze gasną ekrany i auto wchodzi w stan uspienia, nazwijmy to. W tym momencie kiedy gasną całkowicie ekrany jest krótki, ale wyjątkowy drażniący, ekstremalnie wysokiej częstotliwości dźwięk, taki krótki pisk, trwa może z 1,5-2,0 sek. Macie tak?

Edytowane przez Semtex93
Opublikowano
Godzinę temu, Semtex93 napisał(a):

Nie nazwałbym tej rzeczy usterką, ale chciałbym się Was dopytać, czy też to zauważyliście w G05 LCI.

Zalozmy, ze siedzimy sobie dluzej w kabinie po zgaszeniu silnika. W pewnym momencie jest tak, ze gasną ekrany i auto wchodzi w stan uspienia, nazwijmy to. W tym momencie kiedy gasną całkowicie ekrany jest krótki, ale wyjątkowy drażniący, ekstremalnie wysokiej częstotliwości dźwięk, taki krótki pisk, trwa może z 1,5-2,0 sek. Macie tak?

Ale ten pisk jest na zewnątrz auta ?pod spodem z silnika , czy jak ?

Opublikowano
4 minuty temu, lukasz822 napisał(a):

Ale ten pisk jest na zewnątrz auta ?pod spodem z silnika , czy jak ?

Wewnatrz, w kabinie. Ewidentnie jest związany z wygaszaniem się ekranów i podzespołów.

Opublikowano
2 godziny temu, Semtex93 napisał(a):

Auto wydaje różnie dźwięki, ale takiego o wysokiej częstotliwości sobie nie przypominam. Przyjrzę się temu wieczorem.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, Semtex93 napisał(a):

Wewnatrz, w kabinie. Ewidentnie jest związany z wygaszaniem się ekranów i podzespołów.

A to takiego nie słyszałem u siebie. Mialem kiedyś taki o wysokiej częstotliwości ale przy wybudzaniu i wtedy był to problem przepustnicy wydechu i był ewidentnie spod spodu silnika.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Skrzypienie przy kierownicy jak odpalam auto i kierownica się obniża, ktoś miał ten problem ? Regulują w Aso i na drugi dzień problem wraca…

Opublikowano
53 minuty temu, KonradF90 napisał(a):

Skrzypienie przy kierownicy jak odpalam auto i kierownica się obniża, ktoś miał ten problem ? Regulują w Aso i na drugi dzień problem wraca…

Mi w G06 i G07 wymienili kolumnę kierownicy z tego powodu na gwarancji. Przy wyższej temperaturze kolumna przy ustawianiu ustalonego położenia wydawała dźwięk "purkania". Przy x7 wymienili mi tydzień temu - na miesiąc przed upływem 4letniej gwarancji. W Warszawie Autofus odmówiło wymiany, Bawaria wymieniła bez słowa.

Opublikowano
W dniu 7.06.2025 o 22:26, buster12 napisał(a):

Znajomemu Bawaria również wymieniła bez słowa.

Bawaria przy Czerniakowskiej czy Bawaria w Jankach?

Opublikowano
26 minut temu, buster12 napisał(a):

Czerniakowska.

Dobry tam jest serwis ogólnie? Ktoś ma jakieś doświadczenia pozytywne/negatywne?

Opublikowano
5 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Dobry tam jest serwis ogólnie? Ktoś ma jakieś doświadczenia pozytywne/negatywne?

Mogę powtórzyć to co powiedział mi specjalista w AutoRest - Bawaria Czerniakowska ma najlepszy/najbardziej doświadczony serwis. Autofus tragedia, Inchcape nieco lepiej. Ja od zawsze serwisuję BMW na Czerniakowskiej i złego słowa nie mogę powiedzieć, ale też nigdy nie miałem żadnych większych przygód.

• Lubię to 2
Opublikowano

Bawaria - nisko oceniam, potworny przemiał, w wyniku czego obsługa klienta nieco kuleje, do tego wyjechałem z usterką, która rzekomo naprawili, tylko chyba nikomu nie chciało się sprawdzić, czy faktycznie została usunięta. Co do zalet - słyszałem, ze robia też nocne zmiany - spoko pomysł, do tego w promocyjnych cenach.