Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

@GrzegorzKo ja mieszkam i żyje w Polsce i guzik mnie obchodzi rynek chiński i ich wojny cenowe wspierane przez ichniejszy rząd. Jak dostarcza na rynek europejski konkurencyjny i sprawdzony produkt to go rozważę ale na razie jedyne co potrafią dostarczyć to obiecanki, niedowiezione projekty i terminy i wcale nie aż tak bardzo konkurencyjna cenę. Zawsze możesz założyć działalność import z Chin, skoro jest tak tanio och i ach to powinieneś zarobić miliony.

Ale Gelly jest właścicielem Zeekr albo ma duże udziały i zobacz ile mają w MB udziałow. Wszędzie Chińczyki już sa.

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Wyświetleń 68,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• Ładne. Tylko każdy potrzebuje innej ilości alkoholu....

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Udziały to sobie też możesz na giełdzie kupić jak każdy inny, nic to nie zmienia i nie ma żadnego wpływu na jakiekolwiek decyzje póki co. Co najwyżej mogą wtopić kupe kasy jeśli firma okaE się nierokującą. Apropo geely. Dzwonił do mnie kilka dni temu handlowiec od nich, skąd miał numer to nie mam pojęcia, może z rejestru firm i próbował nagabywać na kupno auto. Powiedziałem że chętnie rozważę cos ciekawego, że interesuje mnie bateria powyżej 100kwh, żeby była większa od tego co mam, że instalacja min 800v i ładowanie 10-80 tak do 20 min. Nic wielkiego nie oczekiwałem, jedynie podobny standard co w niemieckim premium. Nabrał wody w usta, odpowiedział że nie ma produktu spełniającego moje oczekiwania, odpowiedziałem że jak będzie miał to niech się odezwie, podziękowałem i skończyliśmy rozmowę. Tak właśnie wygląda chińskie „premium”

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, słonik40 napisał(a):

No większej bzdury dawno nie czytałem. W nawigacji masz zaplanowane ładowania, obliczony ich koszt, czas, niejsce oraz zajętość. Zgadza się do robię więcej jak 150km przy prędkości 160km/h to ev to się średnio nadaje ale po pierwsze nie każdy tego potrzebuje a raczej mniejszość a po drugie większość i tak ma przeważnie dwa auta w gospodarstwie domowym.

Czyli samochód przewiduje kto nadjedzie w najbliższym czasie i ile czasu będzie "tankował"... serio piszesz czy Cię już ponosi?

Mam paru znajomków z EV i wiem od nich co i jak i jak na przestrzeni ostatnich lat nie mogą na nich polegać mając coś dobrze zaplanowane. Na początku jak EV nie było popularne było lepiej ale jak jeden z nich dwa razy miał przymusową przerwę w trasie 3h i 5h postanowił że trasa to paliwo płynne. Jak masz 2 takie tankowania po drodze np. jadąc 1200km nietrudno przewidzieć konsekwencje.

Opublikowano
28 minut temu, macste napisał(a):

Czyli samochód przewiduje kto nadjedzie w najbliższym czasie i ile czasu będzie "tankował"... serio piszesz czy Cię już ponosi?

Mam paru znajomków z EV i wiem od nich co i jak i jak na przestrzeni ostatnich lat nie mogą na nich polegać mając coś dobrze zaplanowane. Na początku jak EV nie było popularne było lepiej ale jak jeden z nich dwa razy miał przymusową przerwę w trasie 3h i 5h postanowił że trasa to paliwo płynne. Jak masz 2 takie tankowania po drodze np. jadąc 1200km nietrudno przewidzieć konsekwencje.

Dlatego elektryk to jest genialne 3 auto, które słuzy do krecenia się w krótkie trasy i doładowywanie w garażu przez noc. Ja na regularne trasy nie zrobiłbym sobie krzywdy z elektrykiem, ale do miasta myśle bo buspasy + darmowe parkowanie.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
1 minutę temu, GrzegorzKo napisał(a):

Dlatego elektryk to jest genialne 3 auto, które słuzy do krecenia się w krótkie trasy i doładowywanie w garażu przez noc. Ja na regularne trasy nie zrobiłbym sobie krzywdy z elektrykiem, ale do miasta myśle bo buspasy + darmowe parkowanie.

Pod tym się 100% podpisuję 😀 idealne zastosowanie jak masz w domu panele fotowoltaiczne lub w pracy za free (miałem tak w dwóch firmach... tzn były dostępne dla pracowników którzy mieli EV).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@macste ostatnio usłyszałem od kuzynki że znajomy ich nie dojechał Tesla nad morze kiedy ja przez okres wakacji z centralnej Polski byłem nad morzem jakieś 5 razy i za każdym razem bez problemów. Na a1 czy a2 w Polsce masz ładowarki na większości stacji benzynowych czy też mopów. Proponuje żebyś się wybrał osobiście i sprawdził te „mityczne” kolejki. Znajdziesz także na YouTube testy różnymi elektrykami 1000km challenge po Polsce Daniela grzyba, jeździ jedna trasę regularnie, pooglądaj i zobacz kiedy stał w kolejce. Poza tym zainstaluj sobie w telefonie aplikancie IONITY czy też tesla, wejdź na mapę ładowarek w jakikolwiek dzień czy godzine i popatr jak wygląda ich zajętość. Mi zdarzyło się w kolejce stać jakieś 5-10 minut dwa razy w Niemczech przy autostradzie w środku sezonu i to jeszcze w miejscach gdzie akurat Ladowanie wychodzi najtaniej. Nie mówię że jest super i cudownie ale stanie gdzieś 3-5 godzin to jest totalny mit.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No do jasnej cholery znowu kanał Tesla 2.0 😂 To nie jest wątek ani o autach chińskich ani elektrycznych! To jest kanał o G50 nawet nie o NA0!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@adiki ale nowa seria 3 wychodzi też w wersji elektrycznej z największa bateria w klasie największym zasięgiem i szybkim ładowaniem. To jest auto sztos jeśli ktoś poszukuje takiego napędu 😀 nie traktuj tego jako religii ale jako wybór benzyna vs diesiel vs bateria, kolejna alternatywa

Opublikowano

Chyba tu marketingowcy BMW siedzą

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie jesteś pierwszym który mnie tu posadza o koneksje z bmw 😀 na tym forum pisanie o bmw w pozytywnych aspektach jest zabronione. A tak na poważnie to jeśli uważasz że nie mam rację to wskaż mi inny model, odpowiednik klasy serii 3 w którym dostaniesz baterie ponad 100kwh, szybkie ładowanie, 800v i 800km zasięgu. Żeby nie było że pisze o silnikach elektrycznych tylko to 6 cylindrów w tej klasie też za wiele nie ma. Mercedes ma dopiero wskrzesic a jak wygląda sytuacja w Audi to szczerze nie wiem

Opublikowano

Ludzie zejdźcie a ziemie jazda EV przepisową 140-150 to jest 22-25 kW - jak masz nawet 100 kW baterię i naładowaną do 80% to ile przejedziesz w trasie 300-350 km i jedź tym na południe europy w +35 😆

EV to się nadaje do jazdy po bułki i roboty 20 km .. wtedy przy rekuperacji i pierdylionie hamowań wyjdz 13-15 kW

Edytowane przez Woytas

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To teraz żeś pierdyknal jak łysy grzywka o kant luli 😀 upały to są jedne z lepszych warunków dla Ev, zużywają wtedy naprawdę mało to po pierwsze a po drugie południe Europy to masz Czechy z brakiem autostrad, dalej Austrię, Słowenię i Chorwację z ch ograniczeniami na autostradzie 100-130km/h. Akurat przypadek kiedy różnica w podróży takim i3 a spalinowym będzie minimalna, chyba że będziesz jechał z kaczka pod siedzeniem 😀

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja nie mam problemu z elektrykami, tylko na ten moment nie jest to dla mnie rozwiązanie jako pierwsze auto. Natomiast po mieście i wokół to jak najbardziej, to świetne pomysł. Gdzieś czytałem, że w Krakowie przedłużyli bus pasy dla elektryków do 2028, parkowanie za darmo też jest fajne, plus wjazd w strefę B.

Elektrykiem jeździ sie inaczej, bardziej się człowiek przemieszcza niż ma z tego frajdę.

Mój kumpel chciał sprawdzić i wypożyczył Tesle na 2 tygodnie. Pojechał na urlop nad Bałtyk, tam pojeździł i wrócił.

On jest fanem elektryków, ale jakoś tak chyba euforia minęła, Jego żona stwierdziła, że to bardziej ciągłe planowanie niż przyjemność, takie odczucia miała.

Utrata wartości zniechęca, wizualnie eletryczne Audi i Porsche mi sie bardzo podoba, Mercedes, Tesla już nie specjalnie, ale to już kwestia gustu. Bmw niestety też nie trafia w moje pojęcie estetyki.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Chodziło o używanie klimatyzacji lub jej nie używanie w takie upały aby mniej lub więcej kilometrów przejechać:). Nie ma co bronic elektryków za wszelką cenę. Angielski dżentelmen Fileas Fogg elektrykiem w podróż by się nie wybrał :).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z ta klimatyzacja to jest jakiś mit. W zimę faktycznie zasięg spada ale w upały zasięgi są najlepsze pomimo normalnego używania klimatyzacji

Opublikowano

Bo w niskich temperaturach sprawność każdego akumulatora jest mniejsza stąd taki wniosek.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oraz im wyższa temperatura tym mniejsza gęstość powietrza czyli mniejszy opór. Samochód dużo więcej zyskuje przez to zasięgu niż traci na klimatyzacji. Ot taki paradoks 😀

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak ktoś lubi się biczować, na własne życzenie, to zajedzie takim EV pewnie prawie wszędzie. Ale czy o to chodzi w podróżowaniu, aby stresować się drogą i planować ładownia na trasie z aptekarska precyzją? EV na miasto jest może i w pewnym sensie fajne. W trasie natomiast jedziemy jak niewolnicy😛

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Tak jest, szkoda że nie wszyscy lubią pisać jak jest rzeczywiście tylko jak moje to naj i zero przeciwności, ryzyk itd... no i jak mam ja tak mają wszyscy i nie ma być prawa inaczej. No nic, na szczęście każdy ma swój rozum 😀

Pisałem że nie ma szans na szczęśliwy i miły dla wszystkich koniec tej dywagacji. Do tego potrzeba otwartej głowy na argumenty innych.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak przykładowo wygląda trasa Gdańsk-Dubrownik nowym ix3. Postoje obliczone i zaplanowane. Łącznie 4 postoje po od 19 do 27 minut dające jakieś półtorej godziny ładowania na ponad 1800km trasie. Nie mówię że jest pięknie i cudownie ale też jak co po niektórzy piszą tragedii nie ma. W nowym i3 będzie tylko lepiej. Minus taki że przez Polskę trzeba jednak te 130km/h raczej jechać.

IMG_9612.png

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Plan... co nie oznacza, że trafisz na stację gdzie już musisz zatankować bo np. na wcześniejszej było 30min czekania i takich jak Ty jest 4-5 na jedną ładowarkę (taki przypadek miał mój kolega pod Łodzią) i musiał tam poczekać ponad 3h. Czy jest to w/g Ciebie scenariusz, który jest możliwy?

Plan a rzeczywistość to czasem dwie różne rzeczy i tu przychodzi strategia oparta na analizie ryzyka którą robi każdy z nas codziennie 😀 w większości przypadków bez większej zadumy. Stąd większość z nas jako auto do prowadzenia businessu lub chcąc być pewnym (99,9%) rezultatu nie wybierze EV. Hybryda w tym plugin jak najbardziej ale auto musi mieć możliwość pojechania na płynnym paliwie.

O to tylko mi chodzi. To że masz EV i jesteś zadowolony to jest ok. Nie neguję tego i chciałbym żebyś o tym wiedział ale jestem świadomy ograniczeń takiego napędu tak jak zdecydowana większość współgalerników tego forum.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ten scenariusz jest niemożliwy dlatego że w jednym miejscu przy autostradzie jest przynajmniej 4 a często więcej stanowisk. Nawet gdyby czekało 4-5 aut to nie znaczy 3 godziny czekania a w najgorszym przypadku przy takiej ilości pol godziny. Żeby kolejka Była na 3 godziny to musiałbym mieć że dwadzieścia czy trzydzieści aut w kolejce. Poza tym na stacjach benzynowych kolejki też są i to duże w sezonie i na takiej trasie dwa tankowania masz jak nic

Poza tym zapytaj kolegi skąd dokąd jechał i gdzie podobno tyle stał. Znam te okolice i myślę że szybko obalę te tezę i wskaże ci alternatywy.

Edytowane przez słonik40

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@macste ale oczywiście gdybym biznesowo regularnie jeździł po Polsce, przez pół Polski i więcej to zdecydowanie wybrałbym wtedy diesla

Opublikowano

Wątek do polecenia osobom na etapie pisania pracy magisterskiej lub nawet rozprawy doktorskiej na temat „Samochód elektryczny w codziennym użytkowaniu” . Wywody te mogą być kopalnią wiedzy i wyliczeń dla przyszytych naukowców.

Opublikowano
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

Ten scenariusz jest niemożliwy dlatego że w jednym miejscu przy autostradzie jest przynajmniej 4 a często więcej stanowisk. Nawet gdyby czekało 4-5 aut to nie znaczy 3 godziny czekania a w najgorszym przypadku przy takiej ilości pol godziny. Żeby kolejka Była na 3 godziny to musiałbym mieć że dwadzieścia czy trzydzieści aut w kolejce. Poza tym na stacjach benzynowych kolejki też są i to duże w sezonie i na takiej trasie dwa tankowania masz jak nic

Poza tym zapytaj kolegi skąd dokąd jechał i gdzie podobno tyle stał. Znam te okolice i myślę że szybko obalę te tezę i wskaże ci alternatywy.

Tylko niestety zdarza się i już o tym.pisałem ,że zamiast szybkich 4-8 ładowarek zastajesz 0 słownie zero i zaczyna się szukanie innej którą trafisz z max 60 kW ładowania mam drugie auto EV pod domem , żeby nie było to się nie nadaje w trasy , w zestawieniu z dieslem którym wg twojej trasy zrobisz 1100-1200 km bez zatrzymywania się na stacji ... to EV to jest żart i tragikomedia podróżowania , a co do jeżdżenia na południe europy to też mi się zdarza jechać przez niemcy i to EV trzymając średnią prędkość ring Berlina - Monachium to bym musiał chyba stawać co 200 km 🤣

.. aktualnie jestem na urlopie myslisz, że na prakingu przy lotnisku stoi EV czy 40i ..żeby w środku nocy szybko dojechać do domu i się nie pierd ... z ładowaniem o 2 w nocy 😉😂

Edytowane przez Woytas