Skocz do zawartości

Nowe M5 G90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@wehyr to co piszesz to się skleja jedynie kiedy jesteś blisko granicy opłacalności liniowka vs ryczałt oraz to czy roczny koszt odliczenia ta granicę przekracza. W twoim przypadku może tak być, ja np liczyłem u siebie że nawet z kosztem auta ryczałt jest dalej korzystniejszy.

• Odpowiedzi 80
  • Wyświetleń 7,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Ech gdzie sie podzialy te piekne czasy - kupujesz ///M --> nie bierz szyberdachu, zaoszczedzisz 20kg na dachu auta, w najgorszym miejscu. Wez dodatki karbonowe ktore obniza mase. Fotele kubelkowe u

• Myślę że rabaty będą spore bo nie wydaje mi się żeby klienci rzucili się na sportowego sedana o masie ponad 2500kg. 

• W Inchcape w Warszawie stoi już nowa M5 🙂 

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
38 minut temu, wehyr napisał(a):

nie ma darowizny od przyszłego roku już , limit będzie 3 lata

nic takiego póki co nie weszło w życie, wiec wcale tak nie musi być i raczej nie będzie od 2027

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, słonik40 napisał(a):

@wehyr to co piszesz to się skleja jedynie kiedy jesteś blisko granicy opłacalności liniowka vs ryczałt oraz to czy roczny koszt odliczenia ta granicę przekracza. W twoim przypadku może tak być, ja np liczyłem u siebie że nawet z kosztem auta ryczałt jest dalej korzystniejszy.

ja naprawdę matematykę na tym poziomie znam 😛 i nie będę dokładnego wyliczenia pisał , spokojnie 😄 resztę w sklepie umiem odebrać poprawną 😛 

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, robert0707 napisał(a):

nic takiego póki co nie weszło w życie, wiec wcale tak nie musi być i raczej nie będzie od 2027

już to słyszałem przy leasingu na m340i Żony że nic nie wejdzie a weszło prawo wstecz i [BAD] i od tej pory to się nie opłaca 😄 chyba że ktoś musi bo brak kasy , wiem wiem wszyscy obracają tą kasą i mają z mniej 40% rocznie ale wtedy to nie bmw ale polecam Prosiaka lub ferarkę 

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dalej się opłaca leasing takich aut jeśli jest się  vatowcem. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, to niech zmieni księgowego. Co do limitu 100tys, to nie do końca działa wstecz, tylko proporcja wyliczenia KUP się zmniejszyła od stycznia. Przy max wpłacie wlasnej w 2025 gro KUP już się odzyskało. Przy minimalnej wpłacie faktycznie to robi jakas tam robotę. 

Opublikowano

Robi, robi. Sam właśnie z tego skorzystałem w grudniu podczas zamawiania auta.

A ten temat z załataniem dziury po darowiznach ostatecznie nie wszedł w życie i na ten moment nie odpalono procesu legislacyjnego od nowa.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ktoś szukał teraz m5 g90 ?? Jak myślicie jaki rabat , lub jaki rabat daje wasz handlowiec na m5 g90 .??

male-bmw-2.png
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę kusi to M5 tylko dla mnie w Touringu, oficjalnie bez negocjacji 25% stoją stokowe na Otomoto. Ciekawe czy leasing do tego na 103% też dorzucą.

Okolice 550tys lub mniej to chyba ciekawa oferta na M5. Minus jest taki, że pod koniec roku ma być facelift do Neue klasse i ceny używek mogą polecieć.

otomoto.pl
No image preview

Nowy BMW M5 2025 - 577 900 PLN, 5 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię BMW M5? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

Opublikowano

Cena za M5 całkiem uczciwa biorąc pod uwagę obecne realia, szkoda tylko że to jest ta ciężka hybrydowa krowa... Ale jednak V8 pod maską.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 22.03.2026 o 14:51, Jac3kBMW napisał(a):

Trochę kusi to M5 tylko dla mnie w Touringu, oficjalnie bez negocjacji 25% stoją stokowe na Otomoto. Ciekawe czy leasing do tego na 103% też dorzucą.

Okolice 550tys lub mniej to chyba ciekawa oferta na M5. Minus jest taki, że pod koniec roku ma być facelift do Neue klasse i ceny używek mogą polecieć.

otomoto.pl
No image preview

Nowy BMW M5 2025 - 577 900 PLN, 5 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię BMW M5? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

myslałem żeby m3 zamienić ale ...... to trzeba ładować i dopóki nie ma wymogu ja takiego gó nie chcę :) więc jestem anty eko i taki będę bo to nie o ekologię chodzi ;)
masa 2500kg+ to waga q7 ..... jedzie to na prostej a co z zakrętami , co do ceny to miałem do produkcji swój konfig 20% i ja chciałem za gotówkę ale leasing 103% ....

male-bmw-2.png
Opublikowano
W dniu 25.03.2026 o 05:14, wehyr napisał(a):

myslałem żeby m3 zamienić ale ...... to trzeba ładować i dopóki nie ma wymogu ja takiego gó nie chcę :) więc jestem anty eko i taki będę bo to nie o ekologię chodzi ;)
masa 2500kg+ to waga q7 ..... jedzie to na prostej a co z zakrętami , co do ceny to miałem do produkcji swój konfig 20% i ja chciałem za gotówkę ale leasing 103% ....

Przejedź się M5 to zmienisz zdanie. To auto nie ma najmniejszych problemów z zakrętami, a wręcz potrafi miło zaskoczyć ilością trakcji nawet przy bardzo konkretnym dociskaniu prawej stopy. Jest to e"M"ka pełną gębą.

Opublikowano

Tak dla perspektywy M5 jest cięższe jakieś 150kg niż w pełni elektryczne i5.... kiedyś następuje moment, że jak to mówią "fizyki nie oszukasz", i ten moment imho nadchodzi szybciej niż w Mkach bez baterii. Niewątpliwą zaletą jest odejście tego auta jak już jedzie. Tutaj nic bez baterii nie ma podejścia.

Opublikowano

Zgadza się, fizyki nie oszukasz. Tylko, że 99% ludzi którzy kupią nowe M5 nigdy nie zbliży się do granic możliwości tego auta bo nie ma do tego umiejętności i przestraszy się szybciej niż auto. Poza tym umówmy się, M5 to jest przede wszystkim autostradowa bestia, a nie torowa maszyna do połykania zakrętów i nigdy taka nie była. Jak ktoś oczekuje zwinności i prowadzenia M2 to nie ten adres. Dlatego duża masa nie ma moim zdaniem wielkiego znaczenia. I tak jak na taką wielką lochę prowadzenie jest fantastyczne, a super że w korku nie męczymy silnika tylko możemy jechać sobie na prądzie.

Opublikowano
11 godzin temu, Marc24 napisał(a):

Zgadza się, fizyki nie oszukasz. Tylko, że 99% ludzi którzy kupią nowe M5 nigdy nie zbliży się do granic możliwości tego auta bo nie ma do tego umiejętności i przestraszy się szybciej niż auto. Poza tym umówmy się, M5 to jest przede wszystkim autostradowa bestia, a nie torowa maszyna do połykania zakrętów i nigdy taka nie była. Jak ktoś oczekuje zwinności i prowadzenia M2 to nie ten adres. Dlatego duża masa nie ma moim zdaniem wielkiego znaczenia. I tak jak na taką wielką lochę prowadzenie jest fantastyczne, a super że w korku nie męczymy silnika tylko możemy jechać sobie na prądzie.

Zgadza się. Na torze z dużą liczbą zakrętów taki Golf R spokojnie łyknie takie M5. Bo M5 nie do tego jest stworzone

Opublikowano
W dniu 31.03.2026 o 08:10, Marc24 napisał(a):

Tak, powszechnie wiadomo że kupujący M5 wybierają ten model bo ma większy bagażnik, a drugim kryterium jest masa holowanej przyczepy :)

Kiedyś było takie powiedzenie Mką zajedziesz na tor, AMG zajedziesz i się trochę pobawisz, Prosiakiem - zajedziesz, pobawisz się i wrócisz do domu.

Chyba coś w tym jest, jeśli dobrze pamiętam, Bąk z Caroseria jak testował M5 to BMW zabroniło wyjazdu na tor.

Możemy koloryzować rzeczywistość, ale jedynym powodem dla którego jest tam bateria są kary za emisje, a nie aby zrobić z tego auta lepszą "bestię autostradową".

Opublikowano
2 godziny temu, czesiek25 napisał(a):

Tak, powszechnie wiadomo że kupujący M5 wybierają ten model bo ma większy bagażnik, a drugim kryterium jest masa holowanej przyczepy :)

Kiedyś było takie powiedzenie Mką zajedziesz na tor, AMG zajedziesz i się trochę pobawisz, Prosiakiem - zajedziesz, pobawisz się i wrócisz do domu.

Chyba coś w tym jest, jeśli dobrze pamiętam, Bąk z Caroseria jak testował M5 to BMW zabroniło wyjazdu na tor.

Możemy koloryzować rzeczywistość, ale jedynym powodem dla którego jest tam bateria są kary za emisje, a nie aby zrobić z tego auta lepszą "bestię autostradową".

BMW M5 ma praktycznie taki sam bagażnik jak M3/M3T. M5 jest tak ciężkie, że może być ciężko legalnie na prawo jazdy B pociągnąć skuter wodny, trzeba zrobić to rozszerzenie B96. A na większa przyczepę campingową to już trzeba B+E.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
W dniu 23.03.2026 o 19:19, przemekk23 napisał(a):

Cena za M5 całkiem uczciwa biorąc pod uwagę obecne realia, szkoda tylko że to jest ta ciężka hybrydowa krowa... Ale jednak V8 pod maską.

Rabaty to chyba jakieś 22% i promocyjny leasing, albo 24% i niepromocyjny. Generalnie z taką ceną to mega sprawa. Aaa pakiety serwisowe jak są w konfigu to się nie rabatuja, rabatuje się sam sprzęt.

A auto to petarda 😎

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Dwa małe sprostowania. BMW M5 ze względu na niskie emisje katalogowe łapie się na odliczenie 150 000zł. Drugie sprostowanie to ten samochód jednak mimo wszystko trzeba ładować. Trochę odzyskuje energii z hamowania ale używając pełnej mocy więcej zużywa niż odzyskuje. Nie ma generatora jak np bmw i8 które na sport szybko ładuje baterię do 75%.

Opublikowano
18 godzin temu, --maly-- napisał(a):

Dwa małe sprostowania. BMW M5 ze względu na niskie emisje katalogowe łapie się na odliczenie 150 000zł.

Absolutnie nie prawda - podstawowe M5 generuje 107g/km. Ba, podstawowe 530e RWD ledwo się łapie w limit bo ma 48g.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 26.03.2026 o 10:15, scooterek napisał(a):

Przejedź się M5 to zmienisz zdanie. To auto nie ma najmniejszych problemów z zakrętami, a wręcz potrafi miło zaskoczyć ilością trakcji nawet przy bardzo konkretnym dociskaniu prawej stopy. Jest to e"M"ka pełną gębą.

jechałem i mam porównanie do innych auto powiedzmy sportowych którymi jeździłem od stycznia i m5 to dziadowóz i ja wiem że zaraz będą krytycy , ale ja mam czym na prostej przyspieszać i nawet m3comp porobione nie jedzie dobrze w zakrętach bez zmiany zawieszenia .... a co dopiero 700kg około cięższe m5 , to jest auto na autostrady lub do ciągnięcia przyczepy zgodzę się do tego trzeba ładować .... nie dla mnie jednak , jedyne co jest oki to rabat , 20% + , leasingów jednak nie chcę dalej bo się jak pisałem wielokrotnie w moim przypadku nie opłacają ... zobaczymy co z tego wyjdzie jak ktoś kupi złoma to nowe niebawem nadejdzie ;)

male-bmw-2.png
Opublikowano

Wehyr do Twoich preferencji to nie M5, a chyba M2 byłoby odpowiednie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 12.04.2026 o 19:16, kivlov napisał(a):

Wehyr do Twoich preferencji to nie M5, a chyba M2 byłoby odpowiednie.

myślałem nad nowym m2 :) ale jednak raczej stanęło na czymś innym :D

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 7.04.2026 o 08:49, scooterek napisał(a):

Absolutnie nie prawda - podstawowe M5 generuje 107g/km. Ba, podstawowe 530e RWD ledwo się łapie w limit bo ma 48g.

Poszukaj danych nawet mój XM 50e się łapie a jest klocem.

Opublikowano
4 godziny temu, --maly-- napisał(a):

Poszukaj danych nawet mój XM 50e się łapie a jest klocem.

w którym roku był homologowany ?