Skocz do zawartości

M340d co sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wiekszosc warsztatow nie zbiera danych, nie ma na to czasu, widzisz to co robisz, co przyjezdza, z jakimi problemami. Kiedys sadzilem ze silniki B w benzynie to legenda, faktycznie zrobili je bardzo mocne... dolem (wal, korby, panewki), ale wiekszosc juz robi pewne przebiegi i zaczely sie pojawiac, ostatnio wiecej niz diesle na powazne naprawy/remonty. Odnosnie diesla to 1sza generacja b57 nie stwarza zadnych problemow, nawet do 300tys,zero napraw. 2ga jest wciaz za swieza ale... patrzac na budowe, beda z nia duze klopoty osprzetowe, za duzo ekologii. Wiec tak, B w benzynie jest genialne, ale nie jest pancerne, trzeba o tym pamietac. Do miasta, do serii max 5er, wybralbym benzyne, poza miasto, do kazdego suva, wybralbym diesla. Benzyna nie jedzie i pali duzo. 

• Odpowiedzi 571
  • Wyświetleń 75,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Musze przyznać że nie do końca rozumiem co tutaj sie próbuje udowodnić. Że M340d jest szybsze od M340i ? Nie jest, jest wolniejsze i czuć to zwłaszcza od około 140km/h+ natomiast z uwagi na moment i j

• Cykl życia wątku o 340d: 1. Zaczepka, że 340d jedzie lepiej; 2. awantura, że nieprawda 3. gorąca dyskusja, włącza się kilku geeków, wjeżdżają wykresy, całki, wzory fizyczne, ale jest pa

• Dodam coś od siebie - w sumie to jest tak - oba M340i i M340d to genialne auta z genialnymi silnikami, ale z dużymi różnicami. A pisanie, że M340i nie jedzie bez gazu w podłodze to nieprawda. Max

Opublikowane grafiki

Opublikowano
W dniu 22.12.2025 o 14:44, zornold napisał(a):

Różnica jest jak przycisniesz, jak sie skradasz w 330i to masz dokładnie takie same odczucia z jazdy jak w golfie 150km.  Samochód nie pojedzie za ciebie. Tryby comfort są po to żeby spełniały normy i będą bardzo stonowane. 

A czy tryb Sport vs Komfort to nie jest czasem tylko kwestia zwiększonych minimalnych obrotów, późniejszego zrzucenia biegu i zwiększonych czułości pedału gazu? Takie jest moje odczucie. Innymi słowy taki tryb Sport można zrobić w każdym dowolnym aucie. Nie raz sobie myślę, że gdyby mój poprzedni samochód miał taki tryb (nie miał żadnych) to by dużo fajniej jeździł. Czyli, nie że komfort to silnik stłumiony, tylko na Sport podkręcony.

Opublikowano
  • Moderatorzy
8 godzin temu, michau6211 napisał(a):

Czytam o tej ogromnej utracie wartości m340d, a leasingi wyliczyły mi identyczną utratę wartości. Patrzę na ogłoszenia i wychodzi mi że 340i jest znacznie więcej niż 340d. Więc albo nikt tym nie jeździ albo wręcz przeciwnie, bardzo szybko schodzą. 

Bo to bzdura powielana tutaj przez właścicieli benzyny. To ceny M340i są skutecznie "rozrzedzane" przez złom napływający w kontenerach z USA.

Opublikowano
Godzinę temu, i043W napisał(a):

A czy tryb Sport vs Komfort to nie jest czasem tylko kwestia zwiększonych minimalnych obrotów, późniejszego zrzucenia biegu i zwiększonych czułości pedału gazu? Takie jest moje odczucie. Innymi słowy taki tryb Sport można zrobić w każdym dowolnym aucie. Nie raz sobie myślę, że gdyby mój poprzedni samochód miał taki tryb (nie miał żadnych) to by dużo fajniej jeździł. Czyli, nie że komfort to silnik stłumiony, tylko na Sport podkręcony.

W takim F40 120i faktycznie miałem odczucia takie jak piszesz. W M340i przełączenie Comfort na Sport Plus to jak dzień a noc, kompletnie inne auto. 

Opublikowano

Prawda jest taka, niech każdy wybiera silnik który mu bardziej odpowiada i sprawia przyjemność. W końcu samochód typu M340i/d wybiera się trochę jako zrobienie sobie przyjemności. Jedni wolą benzynę inni diesla i nie ma co na siłę zalewać się argumentami za i przeciw 🙂 bo i jedno i drugie rozwiązanie ma swoje mniejsze lub większe wady i zalety.  

Opublikowano
8 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Tu chodzi o aure tego tematu, wywyzszanie, szczegolnie b58, jako legendy, czegos cos nagina prawa fizyki: lepiej jedzie, mniej pali, nie psuje sie, a diesel b57 to same zlo, przeciez to bzdura. To o to chodzi. 

Trochę niestety tak jest. 

7 godzin temu, Rufio napisał(a):

To nie tak.

Po 20 latach jeżdzenia dieslami (w tym 0.5mln km w M57) Kupiłem benzynę.

Dlaczego? W 2006 roku benzyna kosztowała 4,1 zl, Diesel 3.8 zl.

Ale srednia pensja była 2500zł (ok 600 litrow paliwa).

Teraz benzyna 5,7zl diesel 6zl. (Ok 1500 litrow)

Po prostu spalanie nie jest tak istotne jak awaryjność i utrata wartości. 

No i progres benzyn jest niesamowity. 

Robiłem dziennik spalania dla wszystkich aut.

Ten sam kierowca, to samo miasto i styl jazdy:

320d M47 7.5 litra

330d M57 9 litrów

C63 V8 6.2   18 litrów

C43 AMG V6 12,3 litra

540xi B58 9.8 litra.

Co prawda do tej pory uważam dużego diesla do SUVa jako idealny napęd.

Dlatego nie ogarniam robienia dużych elektrycznych SUVów.

No a ja jeżdżę od ~10 lat benzynami w turbo i trochę mam dość. Mam wrażenie że każda kolejna generacja tych silników jest coraz bardziej “nudna”. Wciskasz gaz, widzisz po liczniku że to się napędza, ale odczucia takie jakbyś przyspieszał Corsą. Liniowość momentu jest nuuuuudna.  

I dlatego ja rozumiem innych narzekających w tym wątku mówiących o tym że m340i “nie jedzie”. Wsiadając e samochód 400 konny chcesz poczuć cios w plecy, brutalną siłę którą cię wyrywa do przodu. W zamian dostajesz samochód który rzeczywiście przyspiesza bardzo szybko, ale to wszystko mam wrażenie że dzieje się tak “maślanie”, tak delikatnie, zbyt idealnie. 
Diesel wydaje się (nie wiem bo nie jeździłem) że daje tą “brutalność” bo max moment jest właściwie od biegu jałowego i daje takie poczucie “no wreszcie czuć tą moc”. 

Jakbym kupował diesla to napewno nie po to żeby oszczędzać, a raczej po to żeby poczuć coś nowego. 

Opublikowano

Nic tylko kupować elektryka 😆

Nie jechałem ani nie rozważałem roku temu 340i, nawet nie byłem świadomy tych silników, patrzyłem tylko na 0-100 i to 330i było już podbiciem oryginalnie zamówionego 320i. Teraz wziąłbym 340i. Ale jak sobie myślę o 340i vs 330i to sobie właśnie wyobrażam, że 340i ciągnęło by ładnie już od dołu w Comforcie, czyli to czego w 330i trochę mi brakuje. Więc ciekawa sprawa co dzisiaj w tym temacie poczytałem.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Bo czasem przyjemniej jest jechać Miatą 80 km/h niż 600 konną audicą 200 km/h. Feeling z jazdy to nie tylko moc. Bierzcie auta jakie się wam też podobają, a nie tylko silnik, bo to będzie tylko puszka z  motorem.

Opublikowano

Pytanie: czy na początku silniki były “zmulone”? Czy po pewnym czasie czujecie lepszą reakcję na gaz? I na koniec, czy rozważaliście drugą wersję? Czyli jeśli wzięliście 340d, to czy myśleliście o 340i? I odwrotnie? 
Jesteście zadowoleni? 

Opublikowano

Akurat Alpine bardziej kozackie od Alpiy... Ta pierwsza majakiś puchary, a ta druga to tylko wymuskany wózek dla yapiszonów, bananowych chłopców i ludzi w kryzysie wieku średniego....😀 (klub prof. Miodka w internecie wiecznie żywy...)

Jako użytkownik 340i od 3 lat, a wcześniej Curry 300 4x4 przez 5 lat a wcześniej diesli (w tym v8...) nie zamierzam wrócić do diesla. Za dużo tras robię po mieście i to krótkich dystansów. W trasach 340i też daje radę i jedzie. Minimalne spalanie na autostradzie przy 120 to wyszło mi 6,5l/100km. Przy 140 mamy 8, a śpiesząc się zahaczamy o 10. Auto nie ma zadyszki. Na komforcie jest miło "flegmatyczne".Nie szarpie i jest miłe w odbiorze.

Opublikowano
W dniu 25.12.2025 o 12:48, Rufio napisał(a):

To nie tak.

Po 20 latach jeżdzenia dieslami (w tym 0.5mln km w M57) Kupiłem benzynę.

Dlaczego? W 2006 roku benzyna kosztowała 4,1 zl, Diesel 3.8 zl.

Ale srednia pensja była 2500zł (ok 600 litrow paliwa).

Teraz benzyna 5,7zl diesel 6zl. (Ok 1500 litrow)

Po prostu spalanie nie jest tak istotne jak awaryjność i utrata wartości. 

No i progres benzyn jest niesamowity. 

Robiłem dziennik spalania dla wszystkich aut.

Ten sam kierowca, to samo miasto i styl jazdy:

320d M47 7.5 litra

330d M57 9 litrów

C63 V8 6.2   18 litrów

C43 AMG V6 12,3 litra

540xi B58 9.8 litra.

Co prawda do tej pory uważam dużego diesla do SUVa jako idealny napęd.

Dlatego nie ogarniam robienia dużych elektrycznych SUVów.

Dziennik spalania robiłeś na podstawie tankowania i kilometrów czy komputera pokładowego?

Opublikowano
32 minuty temu, GDX4 napisał(a):

Akurat Alpine bardziej kozackie od Alpiy... Ta pierwsza majakiś puchary, a ta druga to tylko wymuskany wózek dla yapiszonów, bananowych chłopców i ludzi w kryzysie wieku średniego....😀 (klub prof. Miodka w internecie wiecznie żywy...)

Jako użytkownik 340i od 3 lat, a wcześniej Curry 300 4x4 przez 5 lat a wcześniej diesli (w tym v8...) nie zamierzam wrócić do diesla. Za dużo tras robię po mieście i to krótkich dystansów. W trasach 340i też daje radę i jedzie. Minimalne spalanie na autostradzie przy 120 to wyszło mi 6,5l/100km. Przy 140 mamy 8, a śpiesząc się zahaczamy o 10. Auto nie ma zadyszki. Na komforcie jest miło "flegmatyczne".Nie szarpie i jest miłe w odbiorze.

Kurcze a moje 340d to i ponad 13 po trasie na S-ce potrafi wciągnąć. Czytając internety to mam wrażenie że 340i pali mniej nić 340d.

Opublikowano
5 minut temu, galczych napisał(a):

Kurcze a moje 340d to i ponad 13 po trasie na S-ce potrafi wciągnąć. Czytając internety to mam wrażenie że 340i pali mniej nić 340d.

13 na trasie? To przy jakiej prędkości? Ciężko mi uwierzyć żeby diesel tyle łykał. 

Ostatnio wracałem z bratem na 2 samochody ze świąt. On, jadąc 1.6T-GDI mild hybrid od Hyundaia, jeden za drugim te same warunki. 
Moje 330i lepsze spalanie jak on 😉, 5.8. Miło ze 340i też potrafi mniej spalić. Można tam spokojnie lać paliwo 95? 

Opublikowano
  • Moderatorzy
27 minut temu, galczych napisał(a):

Dziennik spalania robiłeś na podstawie tankowania i kilometrów czy komputera pokładowego?

Tankowanie wyliczone z kilometrow i litrów. Komputery generalnie zaniżaly 0.1-0.3 litra

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
27 minut temu, michau6211 napisał(a):

13 na trasie? To przy jakiej prędkości? Ciężko mi uwierzyć żeby diesel tyle łykał. 

Ostatnio wracałem z bratem na 2 samochody ze świąt. On, jadąc 1.6T-GDI mild hybrid od Hyundaia, jeden za drugim te same warunki. 
Moje 330i lepsze spalanie jak on 😉, 5.8. Miło ze 340i też potrafi mniej spalić. Można tam spokojnie lać paliwo 95? 

Qrde 13 to nigdy nie zrobiłem nawet w dość szybciej trasie. W DE prasowe sobie wyobrazić 16-17. Ale w PL jadąc b.szybko po autostradach (średnia 160) czyli realnie często 200-220 nigdy nie miałem więcej jak 14l/100. Fakt że przy tym samym 340d wziąłby pewnie 10l. 13 to już gratki dla właściciela, który lubi jak autko robi do czego stworzone. Kumpel w RS3 ma średnią 17 ale jazda binarna i autko lekko dłubnięte 😀 RS3 drugiego 700KM leci pod 20 ale mało co m mu jest w stanie podskoczyć z supercarów. Auto dalej mega daily.

Opublikowano
  • Moderatorzy
12 godzin temu, galczych napisał(a):

Ale jak 13 litrów w 340d?

Tu 540i na tempomacie.

20250805_193721.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Rufio napisał(a):

Ale jak 13 litrów w 340d?

Tu 540i na tempomacie.

20250805_193721.jpg

Qrde mało przy średniej 170, szok... Ale pewnie przelot bez szarpania zbędnego deptania. Nieźle palą te benzynki. Moje stare A4 2.8 193PS '98 paliło przy 160 15l... ale fakt że skrzynia ręczna i obroty już były mocno słyszalne 😀

Opublikowano
18 godzin temu, galczych napisał(a):

To po co ten diesel skoro m340i spali 10-11 jadąc 160+, a normalnie przy 140 to pali 9. Diesel widać jednak nieopłacalny, chyba że ktoś jeździ 250 na godzinę, wtedy mogę zrozumieć takie spalanie. 

Opublikowano

To musi być jazda kata, 0/1, pod v max... Jak kiedyś dobijałem do 250 to faktycznie spalanie było.... epickie.

Ale jadąc normalnie... W moim przypadku diesel jest całkowicie pozbawiony sensu. Ale ja robię około 20 000km rocznie, przy 40 000 i w trasach rozważył bym diesla.

#40i też ogarnie 95, bez większej/żadnej szkody.

Opublikowano
W dniu 26.12.2025 o 23:14, michau6211 napisał(a):

Proszę, dodam jeszcze ze komputer zaniża mi średnio 11,5% względem rzeczywistości. 

20250617_064322.jpg

Opublikowano

Patrząc na wasze ekrany nasuwa mi się jedno:

spacer.png

'Mam tak samo jak tyyyy'.. żeby nie było. Kto często przeciera te ekrany niech pierwszy rzuci kamieniem.

Opublikowano
3 godziny temu, galczych napisał(a):

Proszę, dodam jeszcze ze komputer zaniża mi średnio 11,5% względem rzeczywistości. 

20250617_064322.jpg

To 2 kilometry od startu? Przecież to niemożliwe, nieważne czy benzyna czy diesel. 

Są filmy na YT, łatwo znaleźć, gdzie 340d przy takiej prędkości nie wchodzi na 6 litrów. 

Opublikowano

Dokładnie, przy takiej prędkości 340d pali około 6/100. Koledze co 13 pali to raczej stojąc w korku non stop, bo raczej nie w trasie. Mi nawet przy jeździe 0/1 i zabawach po mnieście nie przekroczam 12/100. W lato trasa przez Niemcy , momentami bez ograniczeń to licznikowy max 256km/h (w sumie kilkadziesiąt kilometrów), reszta jak to w trasie 100-150 i średnia z 700km 7,1.  Porównywanie spalania aut nie jadących w identycznych warunkach z tymi samymi prędkościami mija się z celem, bo wszystko łacznie ze stylem jazdy kierowcyma na to wpływ. Ale nie ma opcji aby nawet tak dobry motor jak 40i spalił mniej od 40d

Opublikowano
  • Moderatorzy
5 godzin temu, galczych napisał(a):

20250617_064322.jpg

Ile jest bak M340d?

Tu trochę ponad połowa zbiornika i zasieg 250km.

Na zbiorniku do tankowania 500km??