Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 24.02.2025 o 10:14, GrzegorzKo napisał(a):

To chyba naprawdę musiałeś mieć pecha. Tyle jeździ tych samochodów, że naprawdę na tą przysłowiową walizkę 90% nowych samochodów ukradną, a laweta to jest wyjątek. Z resztą nie ma co dramatyzować jest coraz bezpieczniej! Liczba kradzieży spada, praktycznie wszędzie w miastach mamy już monitoringi. Mam nadzieje, że trend się utrzyma.

To były czasy, kiedy nie było bezkluczykowego tak szeroko dostępnego jak dziś, gdzieś tam 2007 czy 2008r., niewiele później znajomemu wyprowadzili audi z posesji i nawet bramę za sobą zamknęli, chłop był przekonany, że ktoś z rodziny wziął auto. Ja tam się totalnie nie przejmuje, auto ubezpieczone, ukradną kupi się nowe.

Opublikowano
Godzinę temu, siwyZS napisał(a):

To były czasy, kiedy nie było bezkluczykowego tak szeroko dostępnego jak dziś, gdzieś tam 2007 czy 2008r., niewiele później znajomemu wyprowadzili audi z posesji i nawet bramę za sobą zamknęli, chłop był przekonany, że ktoś z rodziny wziął auto. Ja tam się totalnie nie przejmuje, auto ubezpieczone, ukradną kupi się nowe.

Dlatego proste zabezpieczenie niestandardowe sprawi, że mojego nie ukradną nigdy. Jest dużo opcji do wyboru na walizkę u ludzi, którzy nawet w domu zostawiają kluczyk luzem bez etui. Metodą eliminacji problemów, ja jestem wykluczony z próby kradzieży. 

Opublikowano
13 godzin temu, zornold napisał(a):

Dlatego proste zabezpieczenie niestandardowe sprawi, że mojego nie ukradną nigdy

Daj znać gdzie auto stoi. Zobaczymy co się da zrobić 😜

• Haha 2

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

Opublikowano
12 godzin temu, Ratm napisał(a):

Daj znać gdzie auto stoi. Zobaczymy co się da zrobić 😜

Tylko złodziej nie zbiera orderów za trudy jakie pokona i nie szuka wyzwań. Bierze samochód i odjeżdża, a zawsze będą ludzie chętni płacić zwyżki AC i czekać na nowe auto pół roku, wygodne to i praktyczne xD

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.02.2025 o 18:42, macste napisał(a):

O ile słychać że kradną dalej Audi A4 o tyle nie słyszałem coby komuś ukradli 3er czy to E, F czy G... Ktoś coś słyszał?

Trochę dłuższa lista osobówek, 5-tka jest (ale nie wiadomo jakie roczniki), innych BMW w ogóle nie ma w top 15. Toyoty mają ewidetny problem z otwieraniem przez lampę.

image.png.cf9b8a68b1480ea5b35caae8d80c6a54.png

Edytowane przez rzaba
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, rzaba napisał(a):

Trochę dłuższa lista osobówek, 5-tka jest (ale nie wiadomo jakie roczniki), innych BMW w ogóle nie ma w top 15. Toyoty mają ewidetny problem z otwieraniem przez lampę.

image.png.cf9b8a68b1480ea5b35caae8d80c6a54.png

Ja słyszałem raz historię, że BMW M3 F80 próbowali ukraść poprzez wpięcie w kable po demontażu lusterka. Kradzież zakończona nie powodzeniem. Na Śląsku pół roku temu Włochowi ukradli X6 50i z dostępem komfortowym na walizkę, sprawa dość głośna w moim środowisku. Wracał do siebie samolotem. 

Edytowane przez GrzegorzKo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

UFFFF M3 NIE kradną , ostatnio taka historia , kolega zostawił auto koło stadionu w Szczecinie , poszedł na mecz Pogoni , wypił dwa piwka i auto zostawił na noc .... Przychodzi rano a auta nie ma , została plama po ekologicznej tesli , sama się zapaliła , dobrze że nie stały żadne inne autka obok , ot taka to ekologia i myśl techniczna , daj Boże nigdy więcej nie musieć tym jeździć 😄 

• Haha 1
male-bmw-2.png
Opublikowano

No tak, spalinowe samochody się nie palą. Te wypalone fragmenty asfaltu na autostradach to zawsze palą się elektryki. Wiem, bo mi kolega kuzyna mówił. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, JacekLZ napisał(a):

No tak, spalinowe samochody się nie palą. Te wypalone fragmenty asfaltu na autostradach to zawsze palą się elektryki. Wiem, bo mi kolega kuzyna mówił. 

Straż pożarna ma na elektryki specjalne kontenery, wujek mi pokazywał zdjęcia jak sobie Austriacy z tym radzą. Baterie litowo-jonowe nie wymagają tlenu do spalania, dodatkowo go emitując, rozprzestrzeniając intensywność pożaru. Jest to tak zwany pożar chemiczny. BMW w dieslu jak miały problem z EGR nie raz się paliły. Tylko różnica taka, że elektryk się musi dopalić, spalinówkę ugasisz. 

Opublikowano (edytowane)

to nie ma znaczenia, płoną i spalinówki i elektryki. Dla właściciela / użytkownika takiego samochodu to już i tak bez znaczenia czy spłonie 50% czy dopali się do końca. Zmierzam do tego, że wyśmiewanie palących się elektryków jest jak stawanie na grabie. 

Strzelam w ciemno, że dzisiaj w Polsce będzie więcej pożarów spalinówek niż elektryków 🙂 

Edytowane przez JacekLZ
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

to nie ma znaczenia, płoną i spalinówki i elektryki. Dla właściciela / użytkownika takiego samochodu to już i tak bez znaczenia czy spłonie 50% czy dopali się do końca. Zmierzam do tego, że wyśmiewanie palących się elektryków jest jak stawanie na grabie. 

Strzelam w ciemno, że dzisiaj w Polsce będzie więcej pożarów spalinówek niż elektryków 🙂 

Wszystko fajne, ale fakt taki że w KRK większość parkingów podziemnych wprowadziła zakaz wjazdu elektryków w tym moje osiedle. Pomimo oburzenia właścicieli skończyło tak, że parkują swoje samochody za bramą osiedla i idą 300m z ciężkimi zakupami. Le cabaret, część się poddała i zmieniła samochody 😄 Aktualnie choć wiem, że może trochę słabę, ale mam bekę z sąsiada który w upalne lato mając miejsce w garażu idzie w skwarze do elektryka nagrzanego na słońcu, a zimą wsiada do wychłodzonego samochodu i ta bateria też wymrożona ma mniejszy zasięg. Ekologia i oszczędności  

• Lubię to 1
  • Członkowie klubu
Opublikowano
2 godziny temu, GrzegorzKo napisał(a):

mam bekę z sąsiada który w upalne lato mając miejsce w garażu

dobra papuga i piękny pieniążek zapłaci wspólnota, czy kto tam wprowadził taki durny zakaz;)

Opublikowano

Taaa, dobra papuga policzy pieniądze i nic nie zmieni.

Dostosowanie budynku do parkowania samochodów elektrycznych. Jedno stanowisko to około 65 do 45 000pln (im więcej tym taniej, bliżej mniejszej kwoty).

Już widzę jak wszyscy chętnie wpuszczają elektryki do garaży. Jest sporo tam często naustawianie łatwopalnych śmieci (meble, książki, opony), jak pójdzie pożar to wszyscy są obsrani. I koszty mega duże.

Przypomnę warszawskie Bemowo i płonący garaż. 

Poźniej powzmacniaj beton, daj taśmy węglowe...

Przepisy p-poż są nieubłagane. Nikt nie weźmie na dupę wjazdu go garażu elektryka za frajer...

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, GrzegorzKo napisał(a):

Wszystko fajne, ale fakt taki że w KRK większość parkingów podziemnych wprowadziła zakaz wjazdu elektryków w tym moje osiedle. Pomimo oburzenia właścicieli skończyło tak, że parkują swoje samochody za bramą osiedla i idą 300m z ciężkimi zakupami. Le cabaret, część się poddała i zmieniła samochody 😄 Aktualnie choć wiem, że może trochę słabę, ale mam bekę z sąsiada który w upalne lato mając miejsce w garażu idzie w skwarze do elektryka nagrzanego na słońcu, a zimą wsiada do wychłodzonego samochodu i ta bateria też wymrożona ma mniejszy zasięg. Ekologia i oszczędności  

U mnie wolno,  póki co oczywiście.

Stoi jeden elektryk, ale Renia,  nie Tesla więc nie ma ryzyka  😉

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MedicuS napisał(a):

U mnie wolno,  póki co oczywiście.

Stoi jeden elektryk, ale Renia,  nie Tesla więc nie ma ryzyka  😉

U mnie nawet nie możesz klimy zamontować jak nie ma zgody wspólnoty. A jak gość miał wilgoć w narożu to najpierw była heja, że ten z góry montując klimę naruszył hydroizolacje i awantury (wilgoc z powodu wadliwej izolacji balkonu). Mnie to tam rybka co sobie wspólnota robi. Natomiast jest zakaz wjazdu elektryków, nie zgadzają się ludzia co mają plug iny na montaż gniazd w garażach do ladowania. Tak samo samochody z LPG też nie mogą wjechać. Ogólnie, mieszkańcy osiedla takie zarządzenia podejmują na głosowaniach, nie inicjatywa zarządcy. Mamy społecznika sąsiada co ma zeszyt w którym spacerując po osiedlu spisuje samochody parkujące poza miejscami. Jak drugi raz złapie to się nie pierdzieli, tylko ma prywatny numer do strażnika miejskiego i pierwszy raz blokada potem odholowuja chyba, ze nie daj boze staniesz na drodze pozarowej to juz za 1 razem moze samochod trafic na hol 😄 Temu ludzie parkują poza osiedlem na ulicy. Ogólnie ja jestem tylko obserwatorem tego wielkomiejskiego miru, na weekendu uciekam na wieś.

• ??? 1
Opublikowano
Godzinę temu, GrzegorzKo napisał(a):

Tak samo samochody z LPG też nie mogą wjechać

Tylko samochody na LPG wyglądają tak samo jak zwykłe i właściciele mają takie zakazy w dupie. 90% elektryków jest rozpoznawalna po modelu, a jak nie to po tablicach (nie wiem czy one są zielone obowiązkowo, czy dobrowolnie, ja bym brał zwykłe).

W sumie to nie wiem co o tym myśleć, mnie przed elektrykiem jako jedynym autem tylko powstrzymuje brak infrastruktury do ładowania. Zapominam o tych problem z garażami, ale zastanawiam się na ile to jest faktyczny problem, a na ile złośliwość ludzka i udana kampanie socjalowe aby elektryki w Polsce ludziom zniechęcać.

A swoją drogą, mogę się założyć, że dla środowiska efektywniejsze byłoby wymusić mild hybrid od nawet tego roku, zamiast zakazywać spalinowek od 2035 czy kiedy to miało by być.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, i043W napisał(a):

Tylko samochody na LPG wyglądają tak samo jak zwykłe i właściciele mają takie zakazy w dupie. 90% elektryków jest rozpoznawalna po modelu, a jak nie to po tablicach (nie wiem czy one są zielone obowiązkowo, czy dobrowolnie, ja bym brał zwykłe).

W sumie to nie wiem co o tym myśleć, mnie przed elektrykiem jako jedynym autem tylko powstrzymuje brak infrastruktury do ładowania. Zapominam o tych problem z garażami, ale zastanawiam się na ile to jest faktyczny problem, a na ile złośliwość ludzka i udana kampanie socjalowe aby elektryki w Polsce ludziom zniechęcać.

A swoją drogą, mogę się założyć, że dla środowiska efektywniejsze byłoby wymusić mild hybrid od nawet tego roku, zamiast zakazywać spalinowek od 2035 czy kiedy to miało by być.

No właśnie nie mają bo jeśli coś by się wydarzyło to mogliby zostać obciążeni gigantycznymi kosztami bo coś było dyskutowane ze ubezpieczenie budynku nie obejmuje pożaru z przyczyn LPG/Elektryk w garazu. Ludzie są wyczuleni bardzo ponieważ był pożar wywołany przez zbierane baterie na cele recyklingu. Społecznik doskonale wie, że jeździsz na gazie spisane ma. Wiem że to się może wydawać niewiarygodne, ale gość jest na emeryturze i całymi dniami pilnuje porządku. Pozatym od maja 2024 musisz mieć tabliczkę aby samochód z LPG przeszedl przegląd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No właśnie nie mają bo jeśli coś by się wydarzyło to mogliby zostać obciążeni gigantycznymi kosztami bo coś było dyskutowane ze ubezpieczenie budynku nie obejmuje pożaru z przyczyn LPG/Elektryk w garazu. Ludzie są wyczuleni bardzo ponieważ był pożar wywołany przez zbierane baterie na cele recyklingu. Społecznik doskonale wie, że jeździsz na gazie spisane ma. Wiem że to się może wydawać niewiarygodne, ale gość jest na emeryturze i całymi dniami pilnuje porządku. Pozatym od maja 2024 musisz mieć tabliczkę aby samochód z LPG przeszedl przegląd.

U mnie jak pisałem problemu nie ma,  też jestem za Krakowa. 

Natomiast jest inny,  za mały przydział mocy.

Tym samym można tylko kilka samochodów ładować. 

Co roku trzeba podpisać nową umowę.

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Tak spalinówki też się palą - porównajcie tylko średni wiek auta spalinowego i elektrycznego...

17 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

Tak samo samochody z LPG też nie mogą wjechać.

U mnie na osiedlu mogą, bo ktoś kiedyś wydał 2zł więcej na budowę garażu i jest odpowiednio oczujnikowany i wentylowany.

Pozatym od maja 2024 musisz mieć tabliczkę aby samochód z LPG przeszedl przegląd.

Tylko na somochodzie który został zakupiony/wyposażony w instalację po tej dacie. Nie trzeba chyba wspominać tutaj jak mały to procent i ile średnio lat ma auto z LPG, żeby wyszło że jeszcze trochę lat upłynie zanim taka tabliczka się pojawi na solidnym procencie "gazowców"...
Kolejna sprawa - miejsce montażu najlejki - "w łatwo dostępnym i widocznym miejscu na ramie drzwi albo pod pokrywą komory silnika", więc to nie jest tak że zwiększy to rozpoznawalność aut z LPG z zewnątrz.

Opublikowano

Czy da się wyłączyć iconic sounds ale bez zamykania tych klapek w wydechu? Nie rozumiem czemu jedno z drum jest połączone. Chciałbym wyłączyć same dźwięki z głośników