Skocz do zawartości

Spalanie fabryczne / średnie w G05 LCI 30d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zrobiłem BMW X5 30D już 18.500km i pokazuje mi spalanie fabryczne na poziomie 9.3L.

Pytanie czy to dużo czy mało, zakładając około 65-70% obwodnicą 30-35% miasto.

Mam wersje z pneumatyką na 22" kołach na lato, 20" na zimę, bez szyberdachu, moja jazda po mieście to głównie skrzynia na sport, ale bez pałowania (żeby mi po prostu ten silnik nie gasł) autostradą to raczej 120-160 max.

Edytowane przez jaavi666

Opublikowano

Normalne spalanie. Jakbyś korzystał z miękkiej hybrydy zjechałbyś pewnie jeszcze ok 1 litra w dół. Przy skrzyni w sporcie nie działa ci aktywna rekuperacja która oszczędza paliwo i hamulce.

Opublikowano
W dniu 30.08.2026 o 17:33, jaavi666 napisał(a):

nie ma na to dobrej odpowiedzi. bo każdy inaczej jeździ. mi przed lift pali mniej.

Opublikowano

Bdb spalanie.

Ja miałem coś koło 11l średnią z 60kkm

Opublikowano
W dniu 30.08.2026 o 18:33, jaavi666 napisał(a):

Cześć,

Zrobiłem BMW X5 30D już 18.500km i pokazuje mi spalanie fabryczne na poziomie 9.3L.

Mam wersje z pneumatyką na 22" kołach na lato, 20" na zimę, bez szyberdachu, moja jazda po mieście to głównie skrzynia na sport, ale bez pałowania (żeby mi po prostu ten silnik nie gasł) autostradą to raczej 120-160 max.

Raczej o 5 litrach zapomnij. To nie VW Polo 1.9tdi. Normalne jest ok +/-11L poniżej to tylko jazda spokojna bez szaleństw tzw muskanie pedału gazu.

Opublikowano

No to ja emeryt jestem, bo nie udaje mi się przebić 8 litrów. Nawet ostatni przejaz złożony z dwóch etapów:

1. 173km po niemieckim autobanie, zapakowany na full pasażerami i bagażami jak się tylko dało "lewopasem" do prędkości z licznikową prędkością maksymalną i żwawym przyśpieszaniem, w aplikacji pokazuje średnia prędkość 142km/h spalanie 11,7

2. Potem Dania i jazda 365km z ich ograniczeniami (tu ciężko poszaleć, chyba że ktoś kolekcjonuje mandaty), z aplikacji 63 km/h średnia i spalanie 6,1

to średnio wyszło 7,9... i prawie pół baku zostało.

W tamtym roku 9,8 tys km (jesień/zima) i spalanie 7,6
W tym roku 21 tys km i spalanie średnie 7,7 (trochę niemieckich autostrad było)

Na codzień 100km połowa miasto/korki, połowa eSka (120 +/- 10% licznikowe) daje w lato 7,4 zimą 7,8. Kurcze, nie jestem zawalidrogą, w miarę przepisowo jeżdżę, ale jak trzeba zaiwaniać aby dobić do 9 litrów? Konfig pewnie mamy podobny, jedynie ja mam więcej gumy do asfaltu (21")

Edytowane przez Majek_Marcello

Opublikowano

Jakie to miasto?

Pytam, bo ja jeżdżę 90% czasu po Śródmieściu Wwy i w 30d miałem zazwyczaj 12-14l, a trasa to praktycznie zawsze miałem powyżej 10l a przeważnie 11-13l.

Ciekawie na tym tle wyglądają wyniki silnika s68. Chociaż benzyna kusi do bardziej dynamicznej jazdy to możemy przyjąć, że styl jazdy bez większych zmian. O ile w mieście różnica to +5-8l to na trasie max +1-3l.

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@Roberto1 11-13 litrów diesla w trasie to pewnie jazda głównie autostradami 160+ km/h?

Opublikowano

Na ekspresówce przy takich prędkościach +20 nie schodziłem nigdy poniżej 11l, z kolei autostrady tak ok +20 to już 12l nie wyjęte a jak nie było płynności to 13l na spokojnie.

Generalnie ta bryła tak do 120 - 130 pozwala na rozsądne spalanie. Powyżej niestety szum wiatru i wir w baku ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Roberto, ty chyba e53 jezdzisz...

Opublikowano

21 cali bez rf - niby ta opona sportowa juz w konfiguracji pokazywała wyższe spalanie. Jazda mocno mieszana ale głównie miasto i Ski. Nie wiem co potrzeba robić żeby dojść do 11…IMG_4155.jpeg

Opublikowano

Wystarczy mieszkać w centrum Wwy ;)

BTW, żeby nie było, że nie umiem jeździć oszczędnie. Raz jak wracałem z Zagrzebia to miałem coś koło 8,5l. Ale to jazda na poziomie 100-130 max. Dość płynnie itd. O tej trasie i moim wyniku będą wnuki opowiadać…

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano

Wrzucę jeszcze dla porównania trasa i spalanie w Mercu - ale tu bardziej odpowiednik X5 40d czyli też R6 biturbo.

GLE450d trasa 2+2 na pokładzie

be89af75-7d8c-4870-80e9-7c18e8719b9d.jpeg

GLS450d trasa 2+2 + rowery na haku

68686688-9aa9-4b59-be79-b19304189cc4.jpeg

Opublikowano

przy takiej średniej to v8 nie spali więcej jak 10-11

Opublikowano
7 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

przy takiej średniej to v8 nie spali więcej jak 10-11

Dokladnie. Trasa z wczoraj, taka sama średnia predkosc i też 2 rowery na haku. M60i

IMG_6248.jpeg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@emsi111 użytkujesz te oba auta osobiście (gle, gls)? Jakbyś je ze sobą porównał? Apropo spalania, niedawno jeździłem w USA nowym x6 40i, większość dłuższe przeloty z czego częśc krajówki i ichniejsze autostrady więc prędkość niższa jak u nas (taki odpowiednik dróg ekspresowych), lana najtańsza benzyna i spalanie z około 4200km jak niżej IMG_9397.jpeg

Opublikowano

Dlatego do codziennego użytku miasto/trasa 40i można brać w ciemno.

Generalnie Panowie nie ma złego wyboru silnika w g05/06

Opublikowano

Nie użytkuje ich na codzień, czasami jeżdżę bo to auta braci. Ja mam tylko 30d i raczej nie zamieniłbym na żadnego z nich. Dla mnie X5 jest lepsza i pod względem prowadzenia i wykonania.

Opublikowano
W dniu 30.08.2026 o 17:33, jaavi666 napisał(a):

Cześć,

Wyłącz ten tryb sport, ustaw w sport ind. prace silnika i skrzyni na komfort i spalanie od razu spadnie i nie będzie Ci się wył silnik , trzymanie diesla na siłę na wyższych obrotach ze skrzynią w sport jest bez sensu to ma niutami jeździć

Edytowane przez Woytas

Opublikowano
W dniu 2.09.2026 o 23:44, Roberto1 napisał(a):

Jakie to miasto?

Stolica, 15km przez stolicę + 20km S-ka + 10km miasteczka i wioski

Opublikowano
  • Autor
W dniu 5.09.2026 o 16:01, Woytas napisał(a):

Wyłącz ten tryb sport, ustaw w sport ind. prace silnika i skrzyni na komfort i spalanie od razu spadnie i nie będzie Ci się wył silnik , trzymanie diesla na siłę na wyższych obrotach ze skrzynią w sport jest bez sensu to ma niutami jeździć

Niestety ale w g05 lci już to nie działa jak wcześniej, czyli sport individual i wszystko na Comfort - auto nadal gaśnie, trzeba skrzynie na S wrzucić albo silnik musi być sport

Opublikowano

Jeszcze w Pb można wyłączyć start stop na szczęście i ustawić na pasku skrótów taką opcję.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, jaavi666 napisał(a):

Niestety ale w g05 lci już to nie działa jak wcześniej, czyli sport individual i wszystko na Comfort - auto nadal gaśnie, trzeba skrzynie na S wrzucić albo silnik musi być sport

Dodatkowo lci jest na secure coding i jeszcze bardziej dodatkowo z zablokowanym sterem dde wiec nic nie idzie zrobić...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ten start stop żyjący własnym życiem to jest najgorsza rzecz ze wszystkiego w tym modelu. Jak jeździłem w dosyć wysokich temperaturach to potrafił załączać się nawet jak nie ruszałem. Noz k*%#% za każdym razem jak się załączał to jakby mnie ktoś w dupe kopnął

Edytowane przez słonik40

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Coś musiało być nie tak z samochodem. 40i LCI to miękka hybryda i start-stop uruchamia silnik aksamitnie, praktycznie niewyczuwalnie. Przynajmniej u mnie