Skocz do zawartości

320d xdrive Warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Koledzy.

Trafiło mi się do kupienia G20 z 2020r. 320d 190KM w wersji xdrive. 120kkm

Warto w coś takiego się pchać? xdrive nie sprawia problemów w tym modelu? Czytałem o problemach z tylnym dyfrtem, nawet w jakimś programie na tvnturbo coś o tym było.

Na co szczególnie zwrócić uwagę w G20?

Pozdrawiam
Krzychu.

• Odpowiedzi 76
  • Wyświetleń 3,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• xDrive A masz do dyspozycji dwa dość podobne auta z RWD i xDrive? Ja miałem G20 318d RWD i G20 320xd jednocześnie G30 520d xDrive i G31 520d RWD F30 328i oraz F30 328i xDrive W jednej chwili każdą

• Szczególnie na mokrym jak dodasz więcej gazu ;)

• JacekLZ
    JacekLZ

Jako użytkownik 330i RWD wyjaśniam: Gdybym mieszkał w Bieszczadach gdzieś tam na „Bazie ludzi umarłych", to pewnie wziąłbym xdrive. Mam RWD i zabrzmi to buńczucznie, ale xdrive bym nie chciał nawet gd

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pytanie czy świadomie i mając możliwość byś wybrał X? Jak nie to odpuść temat. Nie jest to usterkowe rozwiązanie o ile ktoś czegoś po drodze nie popsuł...

Na minus zawsze wyższa waga, lekko spalanie i osiągi plus serwis.

Osobiście mając auto do 300KM i nie mieszkając w górach gdzie często zimą jest śnieg i są strome drogi do podjazdu nigdy bym nie wziął Xdrive.

Opublikowano

Jak się zima tegoroczna powtórzy to ten xdrive jest koniecznością. Widziałem kilka razy samochody tylnonapędowe co kręciły w miejscu pod minimalną górkę. Niektórzy z miejsca parkingowego wyjechać nie mogli bo stanęli na lodzie, do tego każde miejsce w mieście było swego rodzaju lodowym zagłębieniem bo śnieg padał dookoła stojących samochodów.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Nie mam problemu z xdrivem. MamF15z tym napędem. Miałem F25 i E83. a Miałem też wiele innych beemek rwd i wiem, że zimą lepiej jak 4 koła ciągną.

Robię głównie trasy i głównie po odśnieżonych drogach, wolałbym rwd, bo to zawsze mniej systemów, które mogą się zepsuć.

Dopytuję, czy nie jest to wadą w tym modelu i ogólnie pytam o wady G20 przed oględzinami "nowego" auta.

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano

To co na TVN Turbo pokazali to dotyczy nie tylko xDrive ale wszystkich naszych tylnych napędów. Możliwe że serie 5 też.

Opublikowano

Jeżeli auto z pewnego źródła, to bez obaw.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
14 godzin temu, macste napisał(a):

Pytanie czy świadomie i mając możliwość byś wybrał X? Jak nie to odpuść temat. Nie jest to usterkowe rozwiązanie o ile ktoś czegoś po drodze nie popsuł...

Na minus zawsze wyższa waga, lekko spalanie i osiągi plus serwis.

Osobiście mając auto do 300KM i nie mieszkając w górach gdzie często zimą jest śnieg i są strome drogi do podjazdu nigdy bym nie wziął Xdrive.

Napisał bym dokładnie to samo.

RWD też jakby przyjemniej się prowadzi., mniejszy promień skrętu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, luk_byd napisał(a):

Napisał bym dokładnie to samo.

RWD też jakby przyjemniej się prowadzi., mniejszy promień skrętu

Szczególnie na mokrym jak dodasz więcej gazu ;)

IMG_9513.jpg

Opublikowano

Jako użytkownik 330i RWD wyjaśniam:

Gdybym mieszkał w Bieszczadach gdzieś tam na „Bazie ludzi umarłych", to pewnie wziąłbym xdrive.

Mam RWD i zabrzmi to buńczucznie, ale xdrive bym nie chciał nawet gdyby mi go dawali za darmo, albo nawet z dopłatą.

Jeżdżę na narty do Austrii, do mnie w Sudety. Nigdy się nie zakopałem, choć pewnie mógłbym to zrobić, gdybym był z umiejętnościami jazdy na bakier. Czasami na ostrych ośnieżonych podjazdach czuć, że tył kręci, trakcja walczy, ale nigdy to nie jest tak, że samochód nie jedzie.

RWD - lżejszy, niżej zawieszony, lepiej się prowadzi, zdecydowanie. No ale to moje może niepopularne poglądy, bo dzisiaj ludzie nawet do Wrocławia, Poznania czy Warszawy potrzebują xd, bo twierdzą, że na pewno się rozbiją i pewnie mają rację, przynajmniej dobrze, że potrafią szczerze oceniać swoje umiejętności prowadzenia samochodu, naciskania gazu, przewidywania sytuacji na drodze, oceny warunków, itd.

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano
1 godzinę temu, JacekLZ napisał(a):

Jako użytkownik 330i RWD wyjaśniam:

Gdybym mieszkał w Bieszczadach gdzieś tam na „Bazie ludzi umarłych", to pewnie wziąłbym xdrive.

Mam RWD i zabrzmi to buńczucznie, ale xdrive bym nie chciał nawet gdyby mi go dawali za darmo, albo nawet z dopłatą.

Jeżdżę na narty do Austrii, do mnie w Sudety. Nigdy się nie zakopałem, choć pewnie mógłbym to zrobić, gdybym był z umiejętnościami jazdy na bakier. Czasami na ostrych ośnieżonych podjazdach czuć, że tył kręci, trakcja walczy, ale nigdy to nie jest tak, że samochód nie jedzie.

RWD - lżejszy, niżej zawieszony, lepiej się prowadzi, zdecydowanie. No ale to moje może niepopularne poglądy, bo dzisiaj ludzie nawet do Wrocławia, Poznania czy Warszawy potrzebują xd, bo twierdzą, że na pewno się rozbiją i pewnie mają rację, przynajmniej dobrze, że potrafią szczerze oceniać swoje umiejętności prowadzenia samochodu, naciskania gazu, przewidywania sytuacji na drodze, oceny warunków, itd.

RWD ryzykowne, bo się też przepisy zmieniły, że lekka zabawa na śniegu, albo utrata panowania od zbyt mocnego naciśnienia gazu się może zakończyć 3 msc przerwą :D Oczywiście napisałem to z przymrużeniem oka, te przepisy mnie bawią negatywnie szczerze :p

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Szczególnie jak jest sportowy dyferencjał na tyle ;) przynajmniej takie odnoszę wrażenie porównując obecne auto do poprzedniego

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

34 minuty temu, adiki napisał(a):

Szczególnie jak jest sportowy dyferencjał na tyle ;) przynajmniej takie odnoszę wrażenie porównując obecne auto do poprzedniego

O tak... robi robotę tylko trzeba zdezaktywować DSC ktore zabiera dużo radości 😆

* Adam Słodowy radził, żeby to robić tylko na dużym i bezpiecznym placu.

Opublikowano

ok. 330, czy 320 rwd daje frajdę. Natomiast xd nie przeszkadza, szczególnie gdy auto z dobrego źródła.

Ja przy 340 nie wyobrażam sobie ośki. BYła by zbyt męcząca w pewnych kwestiach. Już miałem mocną ośkę red, i deszcz, zima czy błoto to średnio. Da się jeździć, ale czegoś brakuje...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Na suchym M340i rwd bym przeżył ale na mokrym bez kagańców byłoby kiepsko na co dzień. 330i idealne do rwd. W F30 czułem tą lekkość i lepszy skręt.

Edytowane przez macste

Opublikowano

W moim odczuciu w codziennym użytkowaniu nie ma różnicy pomiędzy RWD a AWD. No może w xdrive rzadziej widać kontrolkę trakcji, ale to tyle. Najbardziej mnie śmieszą argumenty, że xdrive więcej waży, jakby te 80kg miało zmienić cokolwiek 😄

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

80kg to dużo. Nie masz odczucia że jak jedziesz sam bez pasażera auto jakby chętniej przebierało kopytkami?

In słabszy motor tym bardziej to się odczuwa.

Poza tym koła wolne od napędu, inaczej się skręca itd. Pewnie większość to czuje... ja napewno 😀

Opublikowano

To są różnice na poziomie dziesiątych sekundy, jeżeli komuś zależy żeby robić jak najlepsze czasy na światłach to ok, ale przecież pomiędzy pustym bakiem a pełnym też jest dobre kilkadziesiąt kilo, a nikt nie jeździ non stop na rezerwie. Co do skręcania czy jakiegokolwiek manewrowania na parkingu nie odczuwam różnicy.

Opublikowano

Mnie kiedyś uderzyło porównanie 2 światów, mercedes e z v8 rwd, kontra seat supra 300 4x4. Duża zmiana w zakresie zwinności auta i duże pokłady trakcji. Wpływ na to miała głównie masa, gdzie ciężkie kowadło v8 potrzebowało chwili na przekładkę, ale skręt mega. seat z mniejszą masą nieporównywalnie lepiej łamał się w zakręty i slalom. Nie tylko masa ale i zawieszenie też nastawione na inne doznania.

Ale trakcja przy szybkim starcie, ruszenie na sypkim/śliskim, zawsze na plus. Zona opiernicza tylko za przyspieszenie a nie za chajtanie tyłem jak szczeniak.... A czasem to dużo...

Do solo jazdy i zabawy jak najbardziej rwd. Ale na Daily, jako wszechstronne auto, lepiej 4x4. Nawet jeżeli to dodatkowa masa.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

xDrive

11 godzin temu, QWERtyy napisał(a):

Co do skręcania czy jakiegokolwiek manewrowania na parkingu nie odczuwam różnicy.

A masz do dyspozycji dwa dość podobne auta z RWD i xDrive?
Ja miałem G20 318d RWD i G20 320xd jednocześnie

G30 520d xDrive i G31 520d RWD

F30 328i oraz F30 328i xDrive

W jednej chwili każdą z tych trzech par. Dla mnie PRZEPAŚĆ. Wysiadając z jednego wsiadając do drugiego.

Opublikowano
14 godzin temu, QWERtyy napisał(a):

przecież pomiędzy pustym bakiem a pełnym też jest dobre kilkadziesiąt kilo

Tyle, że bak a układ xdrive to inna bajka. Bak masz na tyle auta, xdrive na przodzie. Inne rozmieszczenie masy i róznice w jeździe naprawdę czuć.

W RWD przez brak półosi z przodu masz też większy kąt skrętu, a tym samym mniejsza średnicę zawracania.

Ja w mojej E91 kiedyś raz testowo wyjałem bezpiecznik od VTG. Myślałem, ze innym autem jadę. Zupełnie inna zwinność, reakcja na przyspieszenie itp. A to tylko odpięty elektronicznie na chwilę napęd.

W pełni zgadzam sie z luk_byd - xdrive a RWD to naprawdę przepaść i czuc to pod każdym względem jazdy.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, luk_byd napisał(a):

xDrive

A masz do dyspozycji dwa dość podobne auta z RWD i xDrive?
Ja miałem G20 318d RWD i G20 320xd jednocześnie

G30 520d xDrive i G31 520d RWD

F30 328i oraz F30 328i xDrive

W jednej chwili każdą z tych trzech par. Dla mnie PRZEPAŚĆ. Wysiadając z jednego wsiadając do drugiego.

Przepaść na korzyść której strony (napędu)?

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 10.04.2026 o 13:01, Krzysiek BMW Jabłonna napisał(a):

Przepaść na korzyść której strony (napędu)?

RWD.

xDrive - dla mnie jedyny plus przy przyspieszaniu/ruszaniu gdy mamy auto 350KM+ albo 720NM+ ale i tutaj sprawny kierowca da radę.

Jeśli ktoś mieszka w górach, gdzie przez pół roku jest śnieg i ma stromy podjazd do domu - wybrałbym xDrive - no cóź, możliwość jazdy jest waźniejsza niz cała reszta.

Pamiętam jak kiedyś przy zakupie F01 LCI 740d xDrive dla kolegi, ktos chwalil, że dzieki xDrive zamieć, śnieg a ten 200 leciał. Tyle że tam chyba przy 180km/h xdrive rozłącza przód... no ale ten, później to trzeba też zatrzymać.

Edytowane przez luk_byd

Opublikowano

Ja dodam od siebie, że się wybrałem w styczniu do Zakopanego (dokładnie miejscowość Ząb) swoim RWD. Przyszło mi podróżować po zmroku w ekstremalnie trudnych warunkach (wtedy co Janusze na S7 stali) jakimiś bocznymi drogami zamiast Zakopianką. Na pewnej górce DSC odciął mi moc i sobie stanąłem na środku. Po zjechaniu na wstecznym, wybraniu innej trasy i wyłączeniu DSC tył mocno rzucało, ale udało się dojechać do celu zbierając dodatkowe doświadczenie. Gdybym miał tak codziennie jeździć, to zdecydowanie xDrive.