Skocz do zawartości

Akcja przywolawcza - rozrusznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejna akcja BMW, na rzecz, która grozi pożarem.

Tym razem winny może być rozrusznik. 
Moja łapie się, ale wrocławski Inchcape nie ma części. Zastanawiam się czy warto dzwonić po innych salonach w okolicy. 

numer akcji: 001270600

Przecież to dramat, kolejna usterka grożąca pożarem, a części „nie ma i nie wiemy kiedy będą” 

• Odpowiedzi 51
  • Wyświetleń 5,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Ja tam sie cieszę że się przyznają do błędów i wymieniają be marudzenia. Dlatego nadal mam bmw 

• Akcje ponwpisaniu vin mozna sprawdzac tu. https://www.bmw.pl/pl/footer/quick-link/bmw-vehicle-recalls.html

• Nie ma co generalizować, bo jak widać to mocno zależy od modelu/wersji silnikowej. U mnie nie było ani jednej akcji przywoławczej (5 lat 540i i 2,5 roku 550i). Nawet przed chwilą sprawdziłem czy nic s

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Moderatorzy

Nie ma co generalizować, bo jak widać to mocno zależy od modelu/wersji silnikowej. U mnie nie było ani jednej akcji przywoławczej (5 lat 540i i 2,5 roku 550i). Nawet przed chwilą sprawdziłem czy nic się nie zmieniło i jest czysto. Proponuję zmienić temat tego wątku, bo nie dotyczy on wszystkich G30, więc po co niepotrzebnie straszyć ludzi. W jednym się zgadzam - słabe jest to, że nie ma dostępnych części, w tym przypadku dość istotnych części by nie powiedzieć krytycznych.

image.png.762d014ba907d0750a18fba58df916f9.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Będzie podobna sytuacja jak z EGR, części brak, setki aut w kolejce do naprawy.

Edytowane przez M4R10
Literówka.

Opublikowano

Według BMW, w pojazdach objętych awarią, woda może w pewnych miejscach przedostać się do rozrusznika i spowodować korozję. Uruchomienie silnika może być wtedy niemożliwe. Może również dojść do zwarcia, a w rezultacie do miejscowego przegrzaniarozrusznika. „W najgorszym przypadku może to doprowadzić do pożaru pojazdu”.

Parkuj samochody tylko na zewnątrz

Według BMW, może to również nastąpić, gdy pojazd jest zaparkowany. Dlatego też stanowczo zaleca się klientom, którzy dotknięci są awarią, „parkowanie pojazdu na zewnątrz, z dala od budynków, do czasu zakończenia naprawy”.

Opublikowano

Na całe szczęście u mnie brak. 530i z samej końcówki 2017.

icon3.png G30 530i xDrive

Opublikowano

Chodzi o diesle 2.0.
Ale nie wiem czy 3.0 są też są bezpieczne 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Benzyny tez sa objete ta akcja. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po moim vin brak akcji serwisowych.

Pytanie czy juz wrzucili wszystkie vin do wyszukiwarki akcji serwisowej czy będą to robić z czasem. 

🙃🙃

Opublikowano
11 godzin temu, feel_x napisał(a):

Pytanie czy juz wrzucili wszystkie vin do wyszukiwarki akcji serwisowej czy będą to robić z czasem. 

Ja bym mimo wszystko co jakis czas weryfikował. Moja E91 gdy zaczęła sie akcja serwisowa na poduszkę kierowcy na początku też niby nie była objęta, brak było aktywnych akcji serwisowych. A ostatnio sprawdziłem z ciekawości i już akcja była aktywna. 

Opublikowano
W dniu 27.09.2025 o 22:36, MatiKosa napisał(a):

Na całe szczęście u mnie brak. 530i z samej końcówki 2017.

Pomimo tego wysłałem zapytanie przez formularz. Zobaczymy czy odpowiedzą. Kamil z Auto Bawaria na swojej relacji mówił, że wszystkie benzyny B48 tam się łapią niemal jak leci z serii G, z serii F to chyba F20. Ale diesle B47 także. Ciekawe co obejmuje ta akcja, czy to jest tylko i wyłącznie wymiana rozrusznika i ew. aku? Zakładam, że aktualizacji softu tam nie robią.

A tak na marginesie: to ciekawe czy ludzie odpowiedzialni za wymyślenie konstrukcji i montażu rozrusznika w B48 będą mieć z tego tytułu przypał, że narazili firmę na olbrzymie straty finansowe i wizerunkowe 😐

Edytowane przez MatiKosa

icon3.png G30 530i xDrive

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

O ile z reguły z dużym respektem podchodzę do takich akcji serwisowych o tyle w przypadku tej to wydaje mi się, że temat jest olewany przez wszystkich od samej góry na sam dół. Do mnie raczej list nie przyjdzie, bo kupiłem samochód z drugiej ręki. Aczkolwiek mógłby, bo przecież wydziały komunikacji na pewno mają informację jakimi samochodami jeździmy. Po usłyszeniu o akcji serwisowej od razu umówiłem się do najbliższego salonu BMW na akcję serwisową licząc, że uda mi się zrobić ją w rozsądnym terminie. Potem poszło już bardzo szybko: potwierdzenie wizyty serwisowej, odwołanie wizyty serwisowej z powodu braku części, informacja, że części zostały zamówione i będą dzwonić... I tak sobie czekamy. 

Zastanawia mnie jednak jak poważna jest to akcja serwisowa. Z jednej strony dotyka 300 tyś samochodów i ich właścicieli, którzy nie powinni parkować wewnątrz budynków, z drugiej jednak strony nie widzę dużej ilości samochodów zaparkowanych poza garażami, szczególnie tej marki. Nie widzę też sraki producenta który masowo przywołuje pojazdy do salonów, nie widzę pośpiechu w dostarczaniu części... LOL.

Ostatecznie co tu zrobić - skoro powodem awarii ma być woda dostająca się do rozrusznika... to czy na prawdę lepiej jest trzymać samochód na zewnątrz, tam gdzie jest narażony na gorsze warunki atmosferyczne czy jednak przeciwnie - trzymać go w garażu licząc mimo wszystko na to, że nie dokona samospalenia?

Opublikowano

A co ma do rzeczy że masz auto z drugiej czy trzeciej ręki ? Wpisujesz swój vin na stronie gdzie są akcje przywoławcze i tyle. Jeśli jest jedziesz do aso i umawiasz się na wizytę. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mój vin dalej sie nie pojawił w akcji przywolawczej, to juz chyba sie nie pojawi...😂

🙃🙃

Opublikowano

Akcja ruszyła z wielkim hukiem, też dzwoniłem do ASO (jestem objęty akcją), ale nic dokładniej nie wiedzą. A już o dostępności części to lepiej nie pytaj... proszą o kontakt za miesiąc.

Komuś udało się już wymienić rozrusznik w ramach akcji serwisowej?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Moj kumpel jest umowiony na najblizszy poniedzialek. Zobaczymy czy mu wymienią.  

Opublikowano
  • Moderatorzy
1 godzinę temu, derlysy napisał(a):

A co ma do rzeczy że masz auto z drugiej czy trzeciej ręki ? Wpisujesz swój vin na stronie gdzie są akcje przywoławcze i tyle. Jeśli jest jedziesz do aso i umawiasz się na wizytę. 

To raz. A dwa - kolego @sebad111 co ma wydział komunikacji i dane przez nich gromadzone do akcji serwisowej wybranych egzemplarzy danej marki? Myślisz, że pan Zdzichu z BMW dzwoni do pani Krystyny z wydziału komunikacji i wymieniają się informacjami? 🤣 Jak BMW ma namiary na obecnego właściciela to się (może) skontaktują niezależnie od tego czy to pierwszy właściciel czy piąty.

Opublikowano

Mi się tydzień temu pojawiła informacja o akcji i o tym aby nie parkować auta w domu w aplikacji my bmw. Takze czekam n dostępność części.  Takiego auta raczej nie sprzedam 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Firma ma spokój. Ostrzegali. Jak zaparkujecie w garażu i się dom spali, to mogą się wypiąć. 

Opublikowano
10 godzin temu, maciej_cie napisał(a):

Firma ma spokój. Ostrzegali. Jak zaparkujecie w garażu i się dom spali, to mogą się wypiąć. 

Zawsze się wypinają prosty przykład chłodniczek egr. Pokazali wtedy jak działają. 

Opublikowano

Ja tam sie cieszę że się przyznają do błędów i wymieniają be marudzenia. Dlatego nadal mam bmw 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ci, którym 5er się spaliły przez wadliwą chłodniczkę EGR pewnie by się nie zgodzili z Tobą.

Opublikowano
7 godzin temu, szuwx napisał(a):

się przyznają do błędów i wymieniają bez marudzenia

Pierwsze a i owszem, drugie no jak widać nie bardzo.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
23 godziny temu, szuwx napisał(a):

Ja tam sie cieszę że się przyznają do błędów i wymieniają be marudzenia. Dlatego nadal mam bmw 

Poczytaj biuletyny serwisowe BMW dostępne w internecie, publikowane przez regulatora w USA. Wynika z nich, że podobnych błędów (może nie aż tak poważnych) jest więcej, a część z nich jest usuwana dopiero wtedy, gdy klient złoży oficjalną skargę.