Skocz do zawartości

Akcja przywolawcza - rozrusznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 31.01.2026 o 19:52, marcin19941 napisał(a):

Jaja jak berety.

Moja 530e, jest z listopada 2021,a akcja do wrzesień 2021.

Wczoraj auto się unieruchomiło, objawy jakby rozładowany akumulator.

Po telefonie do BMW assistance zaproponowali mi holowanie do ASO za free, bo mam jeszcze przedłużoną gwarancję i dalszą diagnostykę.

Docelowo samochód odpalił na kable, potem znowu odpalenie nie możliwe.

Wymienili mi w serwisie niezależnym akumulator i go zaprogramowali, po czym okazało się, że zdiagnozowali uszkodzenie rozrusznika. Powiedzieli, że była akcja BMW na te rozruszniki i żebym zadzwonił i się dowiedział, to wymienią mi go w ASO bezpłatnie.

Dzwonię do tych jełopów z ASO i co? Moje BMW nie kwalifikuje się do wymiany rozrusznika bo jest z listopada 21. Na moje pytanie, co w sytuacji jak spali się samochód z uwagi na zwarcie, które generuje rozrusznik (postawiona diagnoza) - odpowiedzieli, że Pana auto nie obejmuje akcji serwisowej i mogą zaproponować diagnostykę za jedyne 1200 zł brutto.

Mój przebieg 95k - to są jaja z tej marki, to jest premium? to jest ówno a nie premium. Z tymi pajacami to tylko na korespondencję pisemną.

Wg. BMW rocznik nie ma nic do akcji na rozrusznik. Generalnie do akcji nie ma nic oprócz ich bazy VIN.
U mnie zgadza się model, rocznik auta, silnik i uwaga NR HOMOLOGACJI objęty akcją na stronie TDT (Transportowy Dozór Techniczny) oraz KBA (niemiecki odpowiednik KBA) a BMW twierdzi, że nr VIN nie ma w bazie i nic nie zrobią - może kiedyś się pojawi. Nie interesuje ich, że mojego nr VIN może tam nie być przez jakiś błąd w systemie bo nawet w oficjalnym sklepie BMW nie mogę wyszukać części po moim nr VIN.
Pisałem nawet do Niemiec do BMW AG ale oni odbili piłkę do BMW Polska a ta odpowiada jakbym pisał z automatem. Nie interesuje ich nr homologacji, który jest objęty akcją techniczną wg. instytucji nadzorującej rynek. Miałbym na to wyrąbane gdyby nie częsty błąd rozrusznika i objawy przy rozruchu, które świadczą o wadzie jakiej dotyczy ta akcja.

• Odpowiedzi 52
  • Wyświetleń 7,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Ja tam sie cieszę że się przyznają do błędów i wymieniają be marudzenia. Dlatego nadal mam bmw 

• Akcje ponwpisaniu vin mozna sprawdzac tu. https://www.bmw.pl/pl/footer/quick-link/bmw-vehicle-recalls.html

• Nie ma co generalizować, bo jak widać to mocno zależy od modelu/wersji silnikowej. U mnie nie było ani jednej akcji przywoławczej (5 lat 540i i 2,5 roku 550i). Nawet przed chwilą sprawdziłem czy nic s

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A co ma homologacja do akcji ? W wiekszosci akcji auta kwalifikuje sie po vin bo tylko tak mozna sprawdzic/ zidentyfikowac konkretna partie czy tez producenta czesci. Homologacje masz wystawiana dla danego modelu konfiguracji silnika itp i nie wynika z niej kto byl producentem/ dostawcą konkretnego podzespołu.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Moja 530i z 2022 własnie została wezwana na akcje. Rok temu w okolicach grudnia sprawdzałem i nie miałem żadnych wezwań. Także widocznie zaczęli wzywać kolejne pule samochodów.

Edit:
Trochę poczytałem na ten temat i jest to nowa akcja serwisowa ogłoszona pod koniec lipca 2026

Kod akcji przywoławczej: 0012770600
Powód: Wymiana rozrusznika (ryzyko pożaru)
Start akcji końcówka Lipca 2026
Akcja dotyczy modeli wyprodukowanych w latach 2022–2025

Edytowane przez mikoha