Skocz do zawartości

Akcja przywolawcza - rozrusznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie znaleźć te biuletyny ? Chętnie poczytam. 

• Odpowiedzi 52
  • Wyświetleń 7,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Ja tam sie cieszę że się przyznają do błędów i wymieniają be marudzenia. Dlatego nadal mam bmw 

• Akcje ponwpisaniu vin mozna sprawdzac tu. https://www.bmw.pl/pl/footer/quick-link/bmw-vehicle-recalls.html

• Nie ma co generalizować, bo jak widać to mocno zależy od modelu/wersji silnikowej. U mnie nie było ani jednej akcji przywoławczej (5 lat 540i i 2,5 roku 550i). Nawet przed chwilą sprawdziłem czy nic s

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor

3 tygodnie zajęło im dostanie części, za tydzień oddaję na wymianę.

"Producent nie przewiduje bezpłatnej mobilności w ramach akcji serwisowej"

Już mi się nie chcę bić z koniem, całą sprawą jestem dostatecznie zdegustowany, a mam drugi samochód.

Opublikowano

Jak to sprawdzić u siebie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy u kogoś z 530i pojawił się komunikat? U mnie rocznik 2018 i dalej brak komunikatu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To sie ciesz, wychodzi na to ze masz rozrusznik innego producenta i ciebie problem nie dotyczy. ?

Nie kazda co do jednej ma ten problem.

Skoro po miesiącu sie nie pojawił, to już sie raczej nie pojawi.

U mnie tez nic nie ma. Ani w apce ani w aucie ani na stronie bmw gdzie sie sprawdza akcje przywolawcze.

Edytowane przez feel_x

??

Opublikowano

Ktoś już jest faktycznie po ? ja czekam od 06.10.25 i cisza 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Tak, ja. 24.10 zrobili, wymienili, dali do podpisu papier, że wymienione. Krzywo umyli (wielka plama brudu na jednym błotniku) i w sumie tyle. 

Różnicy nie czuć, nie ruszali softu, więc wszystkie kodowania pozostały 

Opublikowano

Masz Mild Hybrid czy zwykłą?

Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 14:19, durin90 napisał(a):

Tak, ja. 24.10 zrobili, wymienili, dali do podpisu papier, że wymienione. Krzywo umyli (wielka plama brudu na jednym błotniku) i w sumie tyle. 

Różnicy nie czuć, nie ruszali softu, więc wszystkie kodowania pozostały 

akumulator też wymienili ? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A dlaczego niby akumulator mieliby wymienic?  Akcja jest na rozrusznik. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@saab 

https://www.bmwblog.com/2025/09/26/bmw-recall-starter-motor-fire-risk-2025/

Cytat

BMW has confirmed that affected vehicles will receive a replacement starter motor free of charge, with some models also requiring a new battery. Repairs will be handled through authorized BMW dealers in the U.S. and worldwide. Customers can also contact BMW’s U.S. service line at 1-800-525-7417 for more details.

Opublikowano
2 godziny temu, saab napisał(a):

A dlaczego niby akumulator mieliby wymienic?  Akcja jest na rozrusznik. 

Pytałem w swoim ASO to mówili, że jeśli dochodziło już do mikrozwarć w rozruszniku to mogło to wpłynąć na żywotnośc akumulatora. I niektórym podobno faktycznie wymieniają pakiet rozrusznik + akumulator. 

Opublikowano

Cześć

Mi wymienili dzisiaj po około 3 tygodniach od zgłoszenia. Trwało to ze 3 godziny.

Przy okazji zauważyłem coś takiego bez osłony ( po wymianie ). Możecie mi powiedzieć co to jest ? i czy tam jest osłonka jakaś czy mi się tylko wydawało ?

520D G31 z 2000 roku po lifcie

Zdjęcie WhatsApp 2025-11-25 o 18.33.30_bcc519d8.jpg

Opublikowano

Nie powiem ucieszyłbym się gdyby wymienili mi też akumulator ?
Na razie cały czas czekam od 06.10.25

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak tam Wasze oczekiwania? Ja niestety cały czas czekam na kontakt od października.
Ktoś coś więcej może powiedziec jeszcze odnośnie całej akcji ? 

Opublikowano

Czesc. U mnie akcja odbyła się ponad miesiąc temu. W moim przypadku 520d 2018r. Wymiana tylko samego rozrusznika w półtorej godziny. Przy okazji zrobili mały szybki przegląd podstawowych rzeczy na podnośniku z raportem video do obejrzenia przez apke my bmw. Dostałem papierek po wymianie i tyle. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jaja jak berety.

Moja 530e, jest z listopada 2021,a akcja do wrzesień 2021.

Wczoraj auto się unieruchomiło, objawy jakby rozładowany akumulator.

Po telefonie do BMW assistance zaproponowali mi holowanie do ASO za free, bo mam jeszcze przedłużoną gwarancję i dalszą diagnostykę.

Docelowo samochód odpalił na kable, potem znowu odpalenie nie możliwe.

Wymienili mi w serwisie niezależnym akumulator i go zaprogramowali, po czym okazało się, że zdiagnozowali uszkodzenie rozrusznika. Powiedzieli, że była akcja BMW na te rozruszniki i żebym zadzwonił i się dowiedział, to wymienią mi go w ASO bezpłatnie.

Dzwonię do tych jełopów z ASO i co? Moje BMW nie kwalifikuje się do wymiany rozrusznika bo jest z listopada 21. Na moje pytanie, co w sytuacji jak spali się samochód z uwagi na zwarcie, które generuje rozrusznik (postawiona diagnoza) - odpowiedzieli, że Pana auto nie obejmuje akcji serwisowej i mogą zaproponować diagnostykę za jedyne 1200 zł brutto.

Mój przebieg 95k - to są jaja z tej marki, to jest premium? to jest ówno a nie premium. Z tymi pajacami to tylko na korespondencję pisemną.

Edytowane przez marcin19941

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czegoś nie rozumiem masz przedłużona gwarancje ? I nie obejmuje ona ani akumulatora ani rozrusznika ? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
18 godzin temu, marcin19941 napisał(a):

Jaja jak berety.

Moja 530e, jest z listopada 2021,a akcja do wrzesień 2021.

Wczoraj auto się unieruchomiło, objawy jakby rozładowany akumulator.

Po telefonie do BMW assistance zaproponowali mi holowanie do ASO za free, bo mam jeszcze przedłużoną gwarancję i dalszą diagnostykę.

Docelowo samochód odpalił na kable, potem znowu odpalenie nie możliwe.

Wymienili mi w serwisie niezależnym akumulator i go zaprogramowali, po czym okazało się, że zdiagnozowali uszkodzenie rozrusznika. Powiedzieli, że była akcja BMW na te rozruszniki i żebym zadzwonił i się dowiedział, to wymienią mi go w ASO bezpłatnie.

Dzwonię do tych jełopów z ASO i co? Moje BMW nie kwalifikuje się do wymiany rozrusznika bo jest z listopada 21. Na moje pytanie, co w sytuacji jak spali się samochód z uwagi na zwarcie, które generuje rozrusznik (postawiona diagnoza) - odpowiedzieli, że Pana auto nie obejmuje akcji serwisowej i mogą zaproponować diagnostykę za jedyne 1200 zł brutto.

Mój przebieg 95k - to są jaja z tej marki, to jest premium? to jest ówno a nie premium. Z tymi pajacami to tylko na korespondencję pisemną.

Nie rozumiem. Każdy rozrusznik się kiedyś zużywa, a oprócz tego jest możliwość że się po prostu zepsuje.

Wada (do ktorej jest akcja przywoławcza) dotyczy konkretnej partii produkcyjnej danego producenta rozrusznika.

Skoro masz z listopada 21 i tam już były montowane inne rozruszniki, to dlaczego ma Ciebie objąć akcja? 

Gdyby rozrusznik generował zwarcie to objawy były by zgrubsza inne. 

Skoro masz przedłużoną gwarancje, a ta obejmuje takie usterki - to tam powinienes to zgłosić i rościć naprawy. 

Opublikowano
19 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Nie rozumiem. Każdy rozrusznik się kiedyś zużywa, a oprócz tego jest możliwość że się po prostu zepsuje.

Wada (do ktorej jest akcja przywoławcza) dotyczy konkretnej partii produkcyjnej danego producenta rozrusznika.

Skoro masz z listopada 21 i tam już były montowane inne rozruszniki, to dlaczego ma Ciebie objąć akcja? 

Gdyby rozrusznik generował zwarcie to objawy były by zgrubsza inne. 

Skoro masz przedłużoną gwarancje, a ta obejmuje takie usterki - to tam powinienes to zgłosić i rościć naprawy. 

Dlaczego ma mnie objąć akcja serwisowa ? Bo kupując samochód stosunkowo świeży i droższy z przebiegiem aktualnie 95000 km, no to jednak oczekiwałbym od marki premium, że taka część jak rozrusznik się nie będzie psuła, przy takim przebiegu i przy takim roczniku - zważywszy, że BMW ogłosiło akcję serwisową na wadliwe rozruszniki. Jak widać w egzemplarzu moim z listopada 21, ta sama usterka występuje - oczekiwałbym, że jednak to wezmą na klatę - samochód był serwisowany w ASO.

Rozrusznik generuje zwarcie - wiesz dlaczego? Bo na spoczynku, prąd na akumulatorze jest 15V, i uruchomienie samochodu jest możliwe jedynie z boostera albo z kabli - dodatkowo przeczytaj mój post jeszcze raz - napisałem, że mam postawioną diagnozę, nie dyskutujmy nad faktami.

Na dzień dzisiejszy, nie ma zamienników jeśli chodzi o rozruszniki. Tylko ASO. Jestem umówiony na naprawę a następnie będę rościł od BMW pokrycia lub partycypacji w kosztach. Bo tak chcę - co z tego będzie ? pewnie nic.

Napisałem post tylko po to, aby wylać swoje żale przed innymi użytkownikami - dla potomnych. Zdecydowanie lepsze wrażenie z zachowań gwarancyjnych rozpatrywania indywidualnych przypadków mam w marce Audi.

Opublikowano

Nadal nie rozumiem. Czemu przedłużona gwarancja nie obejmuje rozrusznika?

Pakiet naprawczy to nie gwarancja.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, marcin19941 napisał(a):

Dlaczego ma mnie objąć akcja serwisowa ? Bo kupując samochód stosunkowo świeży i droższy z przebiegiem aktualnie 95000 km, no to jednak oczekiwałbym od marki premium, że taka część jak rozrusznik się nie będzie psuła, przy takim przebiegu i przy takim roczniku - zważywszy, że BMW ogłosiło akcję serwisową na wadliwe rozruszniki. Jak widać w egzemplarzu moim z listopada 21, ta sama usterka występuje - oczekiwałbym, że jednak to wezmą na klatę - samochód był serwisowany w ASO.

Jeden producent, w jednym modelu (może dwóch) popełnił błąd. Dlaczego Ty - mający rozrusznik innej firmy masz mieć go z tego tytułu wymieniony? Twój samochód ma już 5 lat, to że się uszkodził/zużył to nie musi być wada ukryta. Kupiłeś tylko BMW. To nie złoty bilet do raju. Marki premium nie oferują dożytowniego dogadzania właścicielowi w cenie auta. Za wszystko trzeba dodatkowo zapłacić.

Rozrusznik generuje zwarcie - wiesz dlaczego? Bo na spoczynku, prąd na akumulatorze jest 15V, i uruchomienie samochodu jest możliwe jedynie z boostera albo z kabli - dodatkowo przeczytaj mój post jeszcze raz - napisałem, że mam postawioną diagnozę, nie dyskutujmy nad faktami.

Nie mam zamiaru dyskutować. Wiedza mechaników stawiająca decyzje ... z resztą jak piszesz o prądzie w Voltach - nie ma sensu.

Z resztą masz 530e gdzie to trochę inaczej działa, ale ok. A inna para kaloszy... gdyby bylo zwarcie - to by zniszczyło kable, akumulator i dalej. 

Skoro odpala z kabli lub boostera... a dwa że w ogóle 15v ? No ale nie ważne. Nie ma co dyskutować.

Na dzień dzisiejszy, nie ma zamienników jeśli chodzi o rozruszniki. Tylko ASO. Jestem umówiony na naprawę a następnie będę rościł od BMW pokrycia lub partycypacji w kosztach. Bo tak chcę - co z tego będzie ? pewnie nic.

Pisałeś że masz gwarancje rozszerzona - dlaczego z niej nie korzystasz ?

Edytowane przez luk_byd