Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

posiedziałem sobie dzisiaj w neue classe. 

jest inaczej. Futurystycznie. Ten wyświetlacz pod szybą bardzo fajny, dobrze to zrobili. To jest chyba taki szeroki headup wyświetlany na czarnym tle. Udał im się ten koncept.

Minus - mi by zasłaniał maskę, a lubię ją widzieć.

Ekran środkowy taki sobie. Jestem przyzwyczajony do ekranów lekko pochylonych do kierowcy. Ten jest prostopadle - oczywiście dla korzyści pasażera. Przez to mam wrażenie, że skrajna prawa strona ekranu zaczyna być lekko gorzej widoczna. Monitor typu Curved w G20 obsługuje się dla kierowcy lepiej.

Wykonanie wnętrza, jakość- bardzo dobra. Jedynie piano na tej środkowej „konsoli” podatne na zarysowania. Natomiast feeling ogólny bardzo dobry.

Klamka - nie wiem czy to tak w tym przypadku, ale miałem wrażenie, że trzeba czekać 1,5 sekundy aż się wysunie. Ja nie lubię takich rzeczy. Ja to potrzebuję szybko, złapać, otworzyć, wskoczyć. Jak ktoś jest z Krakowa i ma konieczność uciekania przed kibicami drużyny przeciwnej, bo gonią z maczetami, to nie polecam tego modelu.

• Odpowiedzi 542
  • Wyświetleń 32,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak, klamka to osobna bajka.

Opublikowano
5 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

Ekran środkowy taki sobie. Jestem przyzwyczajony do ekranów lekko pochylonych do kierowcy. Ten jest prostopadle

W nowym i3 i 3er to ma być zmienione - ekran ma być odwrócony bardziej w stronę kierowcy.

Oby kierownice też zmienili... bo te z z ix3 są beznadziejne.

Opublikowano

Tragedia. Materiały wyświetlacze... Ten pod szybą kojarzy mi się z hondą civic. Ale może tak ma być.

Premium tam nie czuć.

Opublikowano

A ja uważam, że jeżeli chodzi o treści wyświetlane pod całą szybą - właśnie czuć premium. Jak usiądziesz do auta, to zobaczysz, że to jest naprawdę genialnie wymyślone. Nie widziałem czegoś takiego w żadnym samochodzie. 

Jeżeli to jest z hondy civic, to w takim razie w G20 jest z Kii Sportage (zdjęcie poniżej). 

Materiały są bardzo dobre, jakościowo, pod względem feelingu, dotyku, przewyższają G20 to bezdyskusyjnie, zrobili progres. 

Z argumentem o designie kierownicy się zgadzam - dziwna jest. Auto jest po prostu futurystyczne w środku. 

2023_Kia_Sportage_Interior.jpeg

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano
1 godzinę temu, JacekLZ napisał(a):

A ja uważam, że jeżeli chodzi o treści wyświetlane pod całą szybą - właśnie czuć premium. Jak usiądziesz do auta, to zobaczysz, że to jest naprawdę genialnie wymyślone. Nie widziałem czegoś takiego w żadnym samochodzie. 

Jeżeli to jest z hondy civic, to w takim razie w G20 jest z Kii Sportage (zdjęcie poniżej). 

Materiały są bardzo dobre, jakościowo, pod względem feelingu, dotyku, przewyższają G20 to bezdyskusyjnie, zrobili progres. 

Z argumentem o designie kierownicy się zgadzam - dziwna jest. Auto jest po prostu futurystyczne w środku. 

Podejścia do takiego ekranu już wielu robiło i wszyscy z tego zrezygnowali (Renault, Toyota, Honda) także to nie żaden innowacyjny pomysł. Tutaj tylko jest kwestia innej technologii i estetycznego wkomponowania. Natomiast to jest trochę tak jak z Touch barem w MacBookach Pro, który był niby rewolucyjny i fajnie wyglądał, ale Apple z niego zrezygnowało bo w sumie niczego na plus nie zmieniał. 

Co do materiałów, to jak dla mnie dokładnie taki sam poziom jak w G20. Może jakby szukać to kilka elementów na upartego by się znalazło, które jak sobie mocno wmówimy to sprawią lepsze wrażenie 🙂 

Już to pisałem, to inna motoryzacja i inna rzeczywistość dlatego na pierwszy strzał daje efekt wow, ale jak się wróci do rzeczywistości to wcale to wnętrze nie powala ani jakością ani niczym szczególnym, ekran środkowy źle umiejscowiony, ten pas pod szybą zabiera sporo widoczności. 

Jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny, to w iX3 trzeba pamiętać że mamy na środku te nerki, trochę nawiązujące do historycznych modeli i to robi sporą robotę. Natomiast wszystko wskazuje na to, że w i3 ich nie będzie, tylko będzie pas podobny do tego co jest w nowym Oplu Astrze. Oczywiście będzie na pewno ładniejszy i lepiej dopracowany i ładniej świecił, ale sam koncept identyczny. 

Poszukajcie sobie zagraniczne wątki na forach, gdzie są świeżutkie opinie pierwszych użytkowników iX3. Zachwytów praktycznie nie ma. Po prostu dobry samochód, ale nie żadna rewolucja czy wgniatanie w glebę. Wielu pisze o słabej jakości materiałach i średniej ergonomii tego wnętrza. Jeździ ok, ale ekscytacji brak. Podobno w miarę ok jeżeli chodzi o zasięgi. Tylko tyle, mnie już zapał na G50 jakoś opadł po dwukrotnym obcowaniu z iX3, myślałem że to będzie jakiś gigantyczny przeskok, a wcale go nie zauważyłem, natomiast zauważyłem że z DNA BMW zostało jeszcze mniej. 

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano
9 godzin temu, Lukas68 napisał(a):

Podejścia do takiego ekranu już wielu robiło i wszyscy z tego zrezygnowali (Renault, Toyota, Honda) także to nie żaden innowacyjny pomysł. Tutaj tylko jest kwestia innej technologii i estetycznego wkomponowania. Natomiast to jest trochę tak jak z Touch barem w MacBookach Pro, który był niby rewolucyjny i fajnie wyglądał, ale Apple z niego zrezygnowało bo w sumie niczego na plus nie zmieniał. 

Co do materiałów, to jak dla mnie dokładnie taki sam poziom jak w G20. Może jakby szukać to kilka elementów na upartego by się znalazło, które jak sobie mocno wmówimy to sprawią lepsze wrażenie 🙂 

Już to pisałem, to inna motoryzacja i inna rzeczywistość dlatego na pierwszy strzał daje efekt wow, ale jak się wróci do rzeczywistości to wcale to wnętrze nie powala ani jakością ani niczym szczególnym, ekran środkowy źle umiejscowiony, ten pas pod szybą zabiera sporo widoczności. 

Jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny, to w iX3 trzeba pamiętać że mamy na środku te nerki, trochę nawiązujące do historycznych modeli i to robi sporą robotę. Natomiast wszystko wskazuje na to, że w i3 ich nie będzie, tylko będzie pas podobny do tego co jest w nowym Oplu Astrze. Oczywiście będzie na pewno ładniejszy i lepiej dopracowany i ładniej świecił, ale sam koncept identyczny. 

Poszukajcie sobie zagraniczne wątki na forach, gdzie są świeżutkie opinie pierwszych użytkowników iX3. Zachwytów praktycznie nie ma. Po prostu dobry samochód, ale nie żadna rewolucja czy wgniatanie w glebę. Wielu pisze o słabej jakości materiałach i średniej ergonomii tego wnętrza. Jeździ ok, ale ekscytacji brak. Podobno w miarę ok jeżeli chodzi o zasięgi. Tylko tyle, mnie już zapał na G50 jakoś opadł po dwukrotnym obcowaniu z iX3, myślałem że to będzie jakiś gigantyczny przeskok, a wcale go nie zauważyłem, natomiast zauważyłem że z DNA BMW zostało jeszcze mniej. 

To jest ten sam zabieg co przy bobrach/wielkich grillach. Robia to tak, żeby się dużo o samochodzie mówiło to zwiększa sprzedaż. Mało który elektryk robi furorę, prosiakowe elektryki też jej nie zrobiły. Prawda jest taka, że gdyby BMW zrobiło elektryka by konkurować z cenowo z Tesla to byłoby głośno, tak to kolejny elektryk premium za 300-400k, który po 2 latach będzie można kupić za 40% wartości początkowej 🙂

Oby nowe 3er zrobiło furorę właściwościami jezdnymi.

Opublikowano
2 godziny temu, GrzegorzKo napisał(a):

To jest ten sam zabieg co przy bobrach/wielkich grillach. Robia to tak, żeby się dużo o samochodzie mówiło to zwiększa sprzedaż. Mało który elektryk robi furorę, prosiakowe elektryki też jej nie zrobiły. Prawda jest taka, że gdyby BMW zrobiło elektryka by konkurować z cenowo z Tesla to byłoby głośno, tak to kolejny elektryk premium za 300-400k, który po 2 latach będzie można kupić za 40% wartości początkowej 🙂

Oby nowe 3er zrobiło furorę właściwościami jezdnymi.

Wiem, że mało który elektryk robi furorę. Chodziło mi bardziej o koncepcję neue klasse, a nie o same właściwości samochodu elektrycznego. Ale co ciekawe pierwsi użytkownicy jak już się czymś zachwycają to właśnie tymi sprawami, a nie wnętrzem czy designem. 

Bobry przynajmniej były jakieś i wszyscy o nich mówili, tutaj niczego takiego nie ma, jeżeli G50 faktycznie nie będzie miało tych nerek jakie są w ix3 to przód jak w Oplu Astrze. 

Furora z prowadzenia, to jedyne na co możemy jeszcze liczyć 🙂 

Opublikowano
3 godziny temu, Lukas68 napisał(a):

Wiem, że mało który elektryk robi furorę. Chodziło mi bardziej o koncepcję neue klasse, a nie o same właściwości samochodu elektrycznego. Ale co ciekawe pierwsi użytkownicy jak już się czymś zachwycają to właśnie tymi sprawami, a nie wnętrzem czy designem. 

Bobry przynajmniej były jakieś i wszyscy o nich mówili, tutaj niczego takiego nie ma, jeżeli G50 faktycznie nie będzie miało tych nerek jakie są w ix3 to przód jak w Oplu Astrze. 

Furora z prowadzenia, to jedyne na co możemy jeszcze liczyć 🙂 

No ja tam bez nerek widze astrę z przodu, pisalem wcześniej, że ix3 to dla mnie opel mokka 😆 

Może nie bedzie tak źle, jak choroby wieku dziecięcego miną, design opatrzy się to może na LCI wymieni 😜 Może nowe M3 elektryczne potanieje jak inne elektryki +0,5mln katalogowo to sobie za 2 lata kupię używkę jako 2 samochód 😆 

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

Tak jest, wykończenie, materiały zdecydowanie na plus, przyłożyli się, widać i czuć to już w pierwszym kontakcie z samochodem. Progres względem G20. Zwłaszcza względem LCI2.

Wyświetlacz - o to właśnie mi chodzi - umiejscowienie, to owszem, koncept widziany już w przeszłości, ale ja nie o umiejscowieniu, lecz o wykonaniu i odbiorze - zrobili to w tym miejscu i zrobili to po prostu dobrze. Jak napisałem, mi nie pasuje, że mi zasłania maskę. Dla mnie z tym ekranem to będzie jak z lamentami na ekran w G20 - przez jednych kochany, przez innych znienawidzony. 

A co do designu, do czego to podobne, to rozumiem, nie każdemu się musi podobać - mi się nie za bardzo podoba. Ale z drugiej strony porównywanie do Opla czy Peugeota to równie dobrze można porównać furgonetkę do lokomotywy. To jak tak naciągamy skojarzenia, to każde auto jest kopią jakiegoś auta.  

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano
3 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Tak jest, wykończenie, materiały zdecydowanie na plus, przyłożyli się, widać i czuć to już w pierwszym kontakcie z samochodem. Progres względem G20. Zwłaszcza względem LCI2.

Wyświetlacz - o to właśnie mi chodzi - umiejscowienie, to owszem, koncept widziany już w przeszłości, ale ja nie o umiejscowieniu, lecz o wykonaniu i odbiorze - zrobili to w tym miejscu i zrobili to po prostu dobrze. Jak napisałem, mi nie pasuje, że mi zasłania maskę. Dla mnie z tym ekranem to będzie jak z lamentami na ekran w G20 - przez jednych kochany, przez innych znienawidzony. 

A co do designu, do czego to podobne, to rozumiem, nie każdemu się musi podobać - mi się nie za bardzo podoba. Ale z drugiej strony porównywanie do Opla czy Peugeota to równie dobrze można porównać furgonetkę do lokomotywy. To jak tak naciągamy skojarzenia, to każde auto jest kopią jakiegoś auta.  

Opel był z designem pierwszy xD Naciągane, ale niestety obecne G20 z daleka w lusterku widać, że jedzie BMW. Jak zobaczę iX3 mogę mieć problem z większej odległości czy to nie opel. 

Opel Grandland Plug-in Hybrid (2025) - pictures, information & specsBMW iX3 (2026) - pictures, information & specs

Opublikowano

Okej, każdy ma swoją percepcję. Ja bym te dwa samochody odróżnił z daleka. no ale nie każdy musi 🙂 Jak dla mnie to one podobne jak BMW 5 do Superba. 

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
36 minut temu, JacekLZ napisał(a):

Okej, każdy ma swoją percepcję. Ja bym te dwa samochody odróżnił z daleka. no ale nie każdy musi 🙂 Jak dla mnie to one podobne jak BMW 5 do Superba. 

Dokładnie to samo, ktoś kto przywiązuje wagę do moto zawsze odróżni.

Oba mi się nie podobają, są SUVami... kwestia gustu.

Opublikowano

Siedząc w ix3 wnętrze mnie nie porwało. Pierwsze skojarzenie to właśnie honda....

Jako posiadacz lci, nie widzę progresu materiałowego. Ale ja mogę być skrzywiony pamięcią dokoksowanego mercedesa 211....

Opublikowano
2 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Mi chodzi głównie o ten pasek przez całość on jest bardzo dominujący, jak będzie wieczór/noc, to widzisz takie światła konkretnie taką listwę w lusterku na autostradzie to wcale nie narzuca co to może być. Ja często zgaduje po samych światłach co jedzie i BMW są bardzo charakterystyczne, a to nie będzie. W nueu klasse blotniki są dla mnie za ostre, a przód przeładowany jak jakiś ponton. 

Mercedes oraz Audi dalej idą w duże grille w nowych modelach na 2026, ale jednak jest nadal tak klasycznie, a nie bardzo futurystycznie. Może wydziwiam, ale też to mówię z perspektywy osoby, która kupuje najlepszy samochód w danym segmencie, zwykle z tej trójki i wszystko porównuje, fanboyem jednego brandu nie jestem. Mercedes też taką listwę zrobił, że przez całą maskę masz Światała w CLA, ale wygląda to moim zdaniem lepiej i będzie bardzo charakterystyczne dla niego. 

2026 Mercedes CLA: majstersztyk na kołach | OTOMOTO News

Audi RS5 2026 Review - carsales.com.au

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak patrząc na to audi to jak po stłuczce ktoś wstawi zderzak z czarnego to nawet się nie zauważy. 

IMG_9513.jpg

Opublikowano
40 minut temu, adiki napisał(a):

Tak patrząc na to audi to jak po stłuczce ktoś wstawi zderzak z czarnego to nawet się nie zauważy. 

Tak choć to RS5 więc za dużo tych zderzaków nie będzie 😛 

Opublikowano
9 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

Odczucia bywają jednak różne 🙂 dla mnie w porównaniu do LCI2 właśnie skoku jakościowego w materiałach wnętrza nie ma tam wcale, nie mówiąc już o pre LCI w pełnym konfigu . 

Jest to coś nowego i świeżego, ale jakości poza drobnymi elementami tam większej nie ma. 
Dla mnie to właśnie największy zawód, bo patrząc przyszłościowo liczyłem na to że jednak podniosą poprzeczkę jeżeli chodzi o jakość wnętrza, a tam dokładnie ta sama jakość plastików jak w G20 LCI 2. 

Nie wiem też do jakiej wersji wnętrza g20 porównujesz ? Ja mam w LCI2 skórę Vernasca Mokka + galwanizowane wykończenie + drewno + deska luxury i dla mnie mnie nie ma tam postępu jakościowego jeżeli chodzi o wnętrze, a liczyłem że będzie ten przeskok. 

Opublikowano

Biednie to wygląda na takim zwykłym, "nieprasowym"  zdjęciu. Gorzej niż na żywo. Trochę takie skrzyżowanie Tesli, Dacii i Citroena. Zero wrażenia premium. Dużo płaskich, plastikowych pustych powierzchni.

https://pbs.twimg.com/media/HDUAxwbX0AE_i-J?format=jpg&name=large

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
6 minut temu, rzaba napisał(a):

Biednie to wygląda na takim zwykłym, "nieprasowym"  zdjęciu. Gorzej niż na żywo. Trochę takie skrzyżowanie Tesli, Dacii i Citroena. Zero wrażenia premium. Dużo płaskich, plastikowych pustych powierzchni.

To zdjęcie dokładnie oddaje moje odczucia po tym jak siedziałem w tym samochodzie. Na prawdę nie ma się czym zachwycać. Chociaż na żywo jak się dotknie tego wszystkiego, to te odczucia są jeszcze bardziej spotęgowane. 

Opublikowano

Mi się samochód nie podoba, wnętrze mi się całościowo też nie podoba, ale nie będę negował, ze jest zrobione jakościowo dobrze. Materiały przyjemne w dotyku, nie skrzypi, spasowanie fajne, dużo miękkiego. W sensie - jeżeli jest źle, to nie wiem jak oceniacie G20 😄 to jest pytanie retoryczne, proszę nie odpowiadać. 

Mam wrażenie, że wrzucacie do jednego worka ocenę wizualną, jakościową i użytkową. Ja totalnie oddzielam te trzy kategorie i każdą oceniam odrębnie. Jak jedna dostaje minusa, to nie znaczy, że inna nie może dostać plusa. 

Opublikowano
8 minut temu, JacekLZ napisał(a):

Mi się samochód nie podoba, wnętrze mi się całościowo też nie podoba, ale nie będę negował, ze jest zrobione jakościowo dobrze. Materiały przyjemne w dotyku, nie skrzypi, spasowanie fajne, dużo miękkiego. W sensie - jeżeli jest źle, to nie wiem jak oceniacie G20 😄 to jest pytanie retoryczne, proszę nie odpowiadać. 

Mam wrażenie, że wrzucacie do jednego worka ocenę wizualną, jakościową i użytkową. Ja totalnie oddzielam te trzy kategorie i każdą oceniam odrębnie. Jak jedna dostaje minusa, to nie znaczy, że inna nie może dostać plusa. 

Prawda jest taka, że dla każdego jest coś innego. Dla mnie 3er ma się przede wszystkim świetnie prowadzić po jakość do Porsche, albo z workiem pieniędzy do tapicera/inż z drukarką 3D i niech robi indywidualna wersje 😛 Alpinę przejmuje BMW, więc ciekawe czy będzie można zamówić lepsze BMW tj. dopłacić aby fabryka zrobiła coś innego niż mają inni w ograniczonej ilości. 

Opublikowano

no i racja. Choć z tym prowadzeniem to też przecież podzielone zdania od dawna 😄 Co edycja, to zakres tolerancji na pogarszającą się charakterystykę prowadzenia się zwiększa i rozumienie tego mitycznego dobrego prowadzenia się zmienia. Niektórzy doświadczeni użytkownicy BMW już od dawna mówią, że seria 3 / seria 5 się nie prowadzi, zwłaszcza modele ważące po 2tony z ciężarem zawieszonym na przedniej osi, podatne na podsterowność. Do tego niestety obowiązkowy xdrive. No generalnie pojęcie i rozumienie dobrego prowadzenia też dalece ewoluuje. Wielu już dawno skreśliło G20 z listy dobrze prowadzących się aut i na tym forum też było o tym sporo pisane. 

Opublikowano
2 godziny temu, rzaba napisał(a):

Trochę takie skrzyżowanie Tesli, Dacii i Citroena. Zero wrażenia premium. Dużo płaskich, plastikowych pustych powierzchni.

Główny problem polega na tym , że BMW w środku było zawsze jakieś i od razu było wiadomo, że to BMW , jakby podmienić logo na kierownicy to rok temu każdy by łyknął jak karp , że to honda , opel  lub cokolwiek innego ... bo tu nie ma być ładnie i jakoś tylko powtarzalnie i tym sanym tanio w każdym modelu przez unifikacje 

Drugi problem to wszelkie centralne wyświetlacze to było już ćwiczone wiele razy i  każdy ale to każdy producent  ten shit po czasie porzucał ..

Edytowane przez Woytas

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale z Was dziadki 😉 przy tak zaawansowanym headupie nie ma jakieś wielkiej potrzeby żeby mieć jeszcze pełen wyświetlacz za kierownicą 😉 a centralnie co tam miałoby być? Staroświecka konsola z guzikologią? Auto wygląda nowocześnie jak ktoś szuka tradycji to niech nie zmienia obecnego auta 😉 

IMG_9513.jpg